Sałatka z makaronem ryżowym to pyszna propozycja na każde przyjęcie. Uwielbiam ją! Sałatka z makaronem pszennym w kształcie ryżu, orzo smakuje naprawdę świetnie! Dodałam do niej ugotowane brokuły, świeżego ogórka, kukurydzę, szynkę, żółty ser i ogórki konserwowe.
Sałatka z makaronem
Moja sałatka z makaronem ryżowym jest bardzo prosta do przygotowania i znika z talerzy w oka mgnieniu. Wyrazista, sycąca i kolorowa, a do tego lekki sos czosnkowy na bazie majonezu, ząbków czosnku i jogurtu greckiego… No po prostu pycha!
Jeżeli jednak szukasz podobnej sałatki w sosie czosnkowym to podrzucam Wam przepis na sałatkę z brokułem czy sałatkę gyros. Do tego chrupiące pieczywo… Rewelacja!
Przepis na: Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:
- 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo (waga przed ugotowaniem)
- 1 długi świeży ogórek
- 2-3 większe ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 100 g sera żółtego
- 150 g szynki drobiowej
- 1 mały świeży brokuł
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 2 płaskie łyżki płatków migdałowych
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę z makaronem ryżowym?
Wykonanie:
Jeżeli chodzi o brokuły, to możesz użyć mrożonych, jednak ja polecam wykorzystać do sałatki świeżego. Do mojej sałatki użyłam mniejszego brokuła (jeśli użyjesz mrożonego, wtedy skorzystaj z opakowania o gramaturze ok. 350g).
Świeżego brokuła myjemy pod zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki, a głąb wyrzucamy. Gotujemy w osolonej wodzie, na średniej mocy palnika przez około 10-12 minut do jego miękkości (można to sprawdzić np. za pomocą widelca). Ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy ze względu na zbyt krótkie gotowanie. Przekładamy je do durszlaka i polewamy zimną wodą. Ugotowane brokuły odstawiamy do przestudzenia.
Makaron (ok. 200 g) gotujemy w lekko osolonej wodzie według czasu wskazanego u producenta.
150 g szynki drobiowej, a także 2-3 ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę. Długiego świeżego ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę, a żółty ser (100 g) ścieramy na tarce o większych oczkach. Wszystkie te składniki przesypujemy do większej miski. Dodajemy także pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła i odcedzoną kukurydzę konserwową.
W miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu, łyżkę jogurtu greckiego, przeciśnięte przez praskę 2 większe ząbki czosnku, a także szczyptę soli oraz pieprzu.
Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe. Dekorujemy nimi wierzch sałatki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Jeśli szykuje Ci się impreza czy rodzinna uroczystość i szukasz podobnych inspiracji na domowe oraz efektowne sałatki to koniecznie odwiedź mój wpis – Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów!
Komentarze
To orzo czy ryżowy…………?
Orzo na kształt ryżu 🙂