Dania jarskie

  • Naleśniki

    Naleśniki

    Naleśniki – niby prosty, a wręcz banalny przepis, który jest chyba bardziej uwielbiany przez dzieci niż przez dorosłych. Ja w dzieciństwie jako straszny niejadek zajadałam się naleśnikami z grubą warstwą nutelli czy białego sera… To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. Dzisiaj lubię z nimi eksperymentować np. przygotowując je np. w wersji Kinder Bueno lub kurczakiem,…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowe racuchy z jabłkami

    Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami smakują mi najbardziej jesienią. Wtedy właśnie zaczyna się sezon na dynię i staram się go co roku wykorzystywać ile tylko wlezie. Racuszki są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym mogłabym się objadać na okrągło. Przepis…

    Czytaj dalej »
  • placki z dyni

    Placki z dyni

    Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące. Placki z dyni na słodko Do ich przygotowania należy użyć dyni zwyczajnej, piżmowej lub hokkaido. Następnie trzeba ją ugotować i zblendować, aby powstało gładkie puree, które należy wymieszać za pomocą łyżki…

    Czytaj dalej »
  • Placki z dyni i ziemniaków

    Placki z dyni i ziemniaków

    Placki z dyni i ziemniaków to pomysł na pyszny, jarski obiad dla całej rodziny. Wychodzą chrupiące i rozpływają się w ustach. Placki z dyni i ziemniaków Są to placki, które składają się głównie z ziemniaków oraz dyni (startych na tarce o średnich oczkach). Do ich przygotowania polecam użyć dyni zwyczajnej lub Hokkaido. Kiedyś próbowałam…

    Czytaj dalej »
  • Pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej… Mój przepis…

    Czytaj dalej »
  • Indyjskie samosy

    Indyjskie samosy

    Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy? Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.…

    Czytaj dalej »
  • Ryż zapiekany z jabłkami

    Ryż zapiekany z jabłkami

    Przed Wami pomysł na jarski obiad – ryż zapiekany z jabłkami! W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Myślę, że można go spokojnie zaliczyć jako kolejny mój smak dzieciństwa! Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem.…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki bez jajek

    Pewnie większość z Was powie – “Przecież standardowy przepis na naleśniki to mleko, woda, jajka i mąka… Nie da się zrobić naleśników bez jajek!” Jednak Was zaskoczę, ponieważ można w szybki sposób przygotować równie smaczne do tych klasycznych, naleśniki bez jajek. Naleśniki bez jajek  Przygotowywałam je już kilkakrotnie w momencie kiedy…

    Czytaj dalej »
  • Racuchy drożdżowe z serem

    Racuchy drożdżowe z serem

    Racuchy drożdżowe z serem to pomysł na jarski obiad lub pyszne śniadanie czy deser. To nic innego jak tradycyjne racuchy, jednak z dodatkiem twarogu w środku. Całość smakuje naprawdę świetnie i ciężko im się oprzeć. Domowe racuchy są mięciutkie, puchate i sprężyste. To bardzo sycący posiłek, który z pewnością poprawi Ci humor…

    Czytaj dalej »
  • Pierogi z jagodami

    Pierogi z jagodami

    Jeżeli jesteś fanem pierogów na słodko, to mam dla Was istny klasyk, który często gości w mojej kuchni – pierogi z jagodami! Przygotowuje się je dwa, a nawet trzy razy szybciej od pierogów ruskich. Koniecznie skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku.…

    Czytaj dalej »
Close