Dania jarskie

  • łosos pieczony

    Łosoś pieczony

    Łosoś pieczony to pomysł na pyszny i super prosty obiad. Jeżeli lubisz ryby pod różnymi postaciami to koniecznie musisz wypróbować mój przepis. Pieczony łosoś pod pierzynką z zielonego pesto bazyliowego to świetna alternatywa dla smażonych ryb. Moja propozycja obiadowa jest ekstremalnie szybka do przygotowania. Właściwie to obiad robi się sam! Po upieczeniu…

    Czytaj dalej »
  • naleśniki z serem

    Najlepsze naleśniki z serem

    Muszę przyznać, że uwielbiam naleśniki na słodko. Przygotowałam dla Was najlepsze naleśniki z serem, od których ciężko się oderwać. To najsmaczniejszy jarski obiad uwielbiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Domowe naleśniki z serem są ekstremalnie szybkie do przygotowania. Puchate, mięciutkie i delikatne w smaku… Palce lizać! Do ich przygotowania użyłam bazowego przepisu…

    Czytaj dalej »
  • Kotlety ziemniaczane

    Kotlety ziemniaczane

    Uwielbiam dania z ziemniakami w roli głównej. Najczęściej przygotowuję domowe pierogi ruskie oraz placki ziemniaczane wraz z sosem czosnkowym. Jednak tym razem chciałabym Wam polecić wykonanie równie dobrego dania – kotletów ziemniaczanych, które z pewnością zachwycą Twoich domowników. Kotlety ziemniaczane to pyszny obiad dla całej rodziny, które składają…

    Czytaj dalej »
  • kopytka

    Kopytka

    Kopytka to pyszny pomysł na jarski obiad, jako dodatek do mięsa czy sosu lub nawet w wersji na słodko np. polane śmietaną i obsypane cynamonem oraz cukrem. W każdym wydaniu smakują obłędnie! Przed Wami istny smak mojego dzieciństwa, którym zajadałam się z wielkim smakiem (na zmianę z naleśnikami i pierogami ruskimi). Myślę, że większość osób je gdzieś jadła,…

    Czytaj dalej »
  • Sos beszamelowy

    Sos beszamelowy

    Przygotowałam dla Was przepis na uniwersalny sos beszamelowy, który możecie użyć do wielu zapiekanek, lasagne czy po prostu jako szybki sos do makaronu. Przepis na sos beszamelowy Prosty przepis na sos beszamelowy składa się z mleka (najlepiej o temperaturze pokojowej), a także masła, mąki i przypraw (lub jak wolisz – świeżych ziół).…

    Czytaj dalej »
  • Ryba po grecku

    Definitywnie do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Musi się ona pojawić na stole i tyle! Raz jest to karp, raz dorsz, lecz ryba to obowiązkowy element, który zawsze jest serwowany na moim świątecznym stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my…

    Czytaj dalej »
  • Łosoś pod migdałową pierzynką

    Łosoś pod migdałową pierzynką to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Równie dobrze się sprawdzi jako alternatywa dla karpia podczas świątecznego obiadu. Muszę przyznać, że uwielbiam łososia w takiej postaci. Płatki migdałowe, świeży łosoś, a do tego konfitura z żurawiny… Połączenie doskonałe! My z mężem wręcz uwielbiamy takie…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki

    Naleśniki

    Naleśniki – niby prosty, a wręcz banalny przepis, który jest chyba bardziej uwielbiany przez dzieci niż przez dorosłych. Ja w dzieciństwie jako straszny niejadek zajadałam się naleśnikami z grubą warstwą nutelli czy białego sera… To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. Dzisiaj lubię z nimi eksperymentować np. przygotowując je np. w wersji Kinder Bueno lub kurczakiem,…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowe racuchy z jabłkami

    Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami smakują mi najbardziej jesienią. Wtedy właśnie zaczyna się sezon na dynię i staram się go co roku wykorzystywać ile tylko wlezie. Racuszki są mięciutkie, puchate i znikają w oka mgnieniu… Jak dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa, którym mogłabym się objadać na okrągło. Przepis…

    Czytaj dalej »
  • placki z dyni

    Placki z dyni

    Placki z dyni to pomysł na pyszne śniadanie lub jarski, szybki obiad do przygotowania. Wychodzą puchate, mięciutkie i sycące. Placki z dyni na słodko Do ich przygotowania należy użyć dyni zwyczajnej, piżmowej lub hokkaido. Następnie trzeba ją ugotować i zblendować, aby powstało gładkie puree, które należy wymieszać za pomocą łyżki…

    Czytaj dalej »
Close