Dania jarskie

  • Hit – Zapiekane naleśniki sernikowe!

    Tym razem mam dla Was totalny HIT! Mercedesa wśród naleśników! Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Są bardzo proste i tanie do przygotowania. Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego 🙂 Pewnie…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki wigilijne

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »
  • pierogi ruskie

    Najlepsze pierogi ruskie

    Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je…

    Czytaj dalej »
  • Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

    Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

    Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym. Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Ja…

    Czytaj dalej »
  • Świąteczna tarta z grzybami i kapustą oraz relacja z warsztatów prowadzonych przez Michel Moran

    20 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnych, kameralnych warsztatach z osobą, którą od dawna chciałam osobiście poznać. Michel Moran jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i lubianych osób z branży gastronomicznej. Czy juror MasterChefa jest na co dzień tak samo sympatyczny jak widzimy go w telewizji? Jak najbardziej tak! Powiedziałabym…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki z budyniem

    Naleśniki z budyniem waniliowym

    Naleśniki z pysznym, domowym budyniem waniliowym… To jest zdecydowanie to na co dzisiaj miałam ochotę na kolację. Jak dla mnie są genialne w smaku, pięknie pachną wanilią. Koniecznie wypróbuj! Wykonanie: Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki z dżemem porzeczkowym

    Naleśniki z dżemem porzeczkowym

    Komu naleśniczka? Często mam takie dni, w których najchętniej zjadłabym na obiad coś jarskiego. Wtedy wyczarowuję wszelkiego rodzaju pierożki, racuchy, kopytka czy naleśniki. Jeżeli lubisz je tak jak ja to koniecznie musisz wykonać je z mojego przepisu. Naleśniki wychodzą delikatne, rozpływające się w ustach. Dodatki jakie do nich dodasz zależą tylko i wyłącznie…

    Czytaj dalej »
  • zapiekane naleśniki ze szpinakiem

    Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta

    Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta są świetnym pomysłem na obiad czy kolację. Bardzo lubię dodawać szpinak do różnych potraw, a w takim wydaniu smakuje fenomenalnie. Do farszu dodałam czosnek, ser Feta, Ricottę, a także białe wino wytrawne ze sklepu Winayo. Jeżeli szukasz przepisu na romantyczną kolację we dwoje to koniecznie zapisz…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym

    Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym

    Zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym to idealny dodatek do mięska. Ostatnio jak byliśmy w Zakopanem to jedliśmy rewelacyjny obiad na Krupówkach, a mianowicie schab z bryndzą oraz żurawiną, a do tego właśnie te zapiekane ziemniaczki z masłem czosnkowym… Uczta dla podniebienia! Ziemniaczki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, nacinamy, polewamy masełkiem czosnkowym oraz zapiekamy…

    Czytaj dalej »
Close