Dania jarskie

  • Pierogi z jagodami

    Pierogi z jagodami

    Jeżeli jesteś fanem pierogów na słodko, to mam dla Was istny klasyk, który często gości w mojej kuchni – pierogi z jagodami! Przygotowuje się je dwa, a nawet trzy razy szybciej od pierogów ruskich. Koniecznie skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku.…

    Czytaj dalej »
  • placki z cukini

    Placki z cukinii

    Przed Wami najlepszy przepis na placki z cukinii. Teraz, gdy jest sezon na to warzywo to przygotowuję z niej sporo różnych pyszności. Jeżeli szukasz przepisu na smaczny, jarski obiad to koniecznie wypróbuj moje placuszki! Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy tylko kilka składników i możesz wyczarować świetny obiad dla całej rodziny. Jeżeli…

    Czytaj dalej »
  • Placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!

    Jako dziecko zajadałam się na okrągło plackami ziemniaczanymi oraz pierogami. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, a o młodym ziemniakach z masłem i koperkiem to nawet nie wspomnę… Często dostaję od Was pytania o przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Jak dla mnie najlepiej smakują te z tartych ziemniaków na tarce o średnich oczkach. Do nich ścieram też…

    Czytaj dalej »
  • paluszki ziemniaczane z serem

    Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem

    Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem to świetny pomysł na jarski obiad. Jest to też fajny zamiennik zwykłych, ugotowanych ziemniaków np. do kotleta czy dowolnego mięsa. Są naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najdłużej schodzi kiedy czekasz aż się ziemniaki ugotują. Jeżeli jednak zostanie Ci ich więcej np. z wczorajszego obiadu…

    Czytaj dalej »
  • naleśniki z serem i dżemem

    Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym

    Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym oraz truskawkami, to świetny pomysł na jarski obiad czy sycący deser. Póki zaczął się sezon na truskawki to trzeba go wykorzystać jak najdłużej się tylko da. Oczywiście naleśniki budyniowe możesz podać z serem i np. z borówkami, brzoskwinią czy malinami. W każdej wersji będą świetnie smakować! Wykonanie: Do wyższej…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekane naleśniki sernikowe

    Hit – Zapiekane naleśniki sernikowe!

    Tym razem mam dla Was totalny HIT! Mercedesa wśród naleśników! Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Są bardzo proste i tanie do przygotowania. Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego 🙂 Pewnie…

    Czytaj dalej »
  • Gołąbki wigilijne

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

    Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta! Wykonanie:…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce

    Drożdżowe ruchańce są to lekko słodkie, często owalne i pulchniutkie racuszki powstałe z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa popularna na Kujawach. Niekiedy ich zamienną nazwą są anielskie ruchańce (te słodkie racuchy ze wsi Aniołowo koło Pasłęka zostały wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych). Powstają z drożdży (świeżych lub…

    Czytaj dalej »
  • pierogi ruskie

    Najlepsze pierogi ruskie

    Przepis na pierogi ruskie – najlepszy! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że każda babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je…

    Czytaj dalej »
  • Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony

    Kulebiak z kapustą i tradycyjny barszcz czerwony + KONKURS świąteczny!

    Przygotowałam wigilijny duet idealny, a mianowicie kulebiak z kapustą kiszoną wraz z tradycyjnym barszczem czerwonym. Czym jest właściwie Kulebiak? Jest to potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym. Ja…

    Czytaj dalej »
Close