Dania jarskie

  • Pieczone ziemniaki

    Pieczone ziemniaki

    Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej… Mój przepis…

    Czytaj dalej »
  • Indyjskie samosy

    Indyjskie samosy

    Próbowaliście kiedyś indyjskie samosy? Zacznijmy może jednak od początku… Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju lub ewentualnie pieczonego w piekarniku. Farsz użyty w samosach może być wegetariański lub mięsny. Jednak zawsze nadzienie występuje w dobrze przyprawionej lub nawet ostrej wersji.…

    Czytaj dalej »
  • Ryż zapiekany z jabłkami

    Ryż zapiekany z jabłkami

    Przed Wami pomysł na jarski obiad – ryż zapiekany z jabłkami! W lecie, gdy apetyt jest zdecydowanie mniejszy niż w zimie, wtedy ten ryż występuje w formie obiadu, a z reguły to mój pomysł na pyszny deser. Myślę, że można go spokojnie zaliczyć jako kolejny mój smak dzieciństwa! Zaraz po racuchach drożdżowych z jabłkami czy naleśnikach z serem.…

    Czytaj dalej »
  • Naleśniki bez jajek

    Pewnie większość z Was powie – “Przecież standardowy przepis na naleśniki to mleko, woda, jajka i mąka… Nie da się zrobić naleśników bez jajek!” Jednak Was zaskoczę, ponieważ można w szybki sposób przygotować równie smaczne do tych klasycznych, naleśniki bez jajek. Naleśniki bez jajek  Przygotowywałam je już kilkakrotnie w momencie kiedy…

    Czytaj dalej »
  • Racuchy drożdżowe z serem

    Racuchy drożdżowe z serem

    Racuchy drożdżowe z serem to pomysł na jarski obiad lub pyszne śniadanie czy deser. To nic innego jak tradycyjne racuchy, jednak z dodatkiem twarogu w środku. Całość smakuje naprawdę świetnie i ciężko im się oprzeć. Domowe racuchy są mięciutkie, puchate i sprężyste. To bardzo sycący posiłek, który z pewnością poprawi Ci humor…

    Czytaj dalej »
  • Pierogi z jagodami

    Pierogi z jagodami

    Jeżeli jesteś fanem pierogów na słodko, to mam dla Was istny klasyk, który często gości w mojej kuchni – pierogi z jagodami! Przygotowuje się je dwa, a nawet trzy razy szybciej od pierogów ruskich. Koniecznie skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi (klik >>). Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne w smaku.…

    Czytaj dalej »
  • placki z cukini

    Placki z cukinii

    Przed Wami najlepszy przepis na placki z cukinii. Teraz, gdy jest sezon na to warzywo to przygotowuję z niej sporo różnych pyszności. Jeżeli szukasz przepisu na smaczny, jarski obiad to koniecznie wypróbuj moje placuszki! Placki z cukinii są proste i szybkie do przygotowania. Wystarczy tylko kilka składników i możesz wyczarować świetny obiad dla całej rodziny. Jeżeli…

    Czytaj dalej »
  • Placki ziemniaczane

    Placki ziemniaczane – najlepszy przepis!

    Jako dziecko zajadałam się na okrągło plackami ziemniaczanymi oraz pierogami. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, a o młodym ziemniakach z masłem i koperkiem to nawet nie wspomnę… Często dostaję od Was pytania o przepis na najlepsze placki ziemniaczane. Jak dla mnie najlepiej smakują te z tartych ziemniaków na tarce o średnich oczkach. Do nich ścieram też…

    Czytaj dalej »
  • paluszki ziemniaczane z serem

    Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem

    Paluszki ziemniaczane z serem i koperkiem to świetny pomysł na jarski obiad. Jest to też fajny zamiennik zwykłych, ugotowanych ziemniaków np. do kotleta czy dowolnego mięsa. Są naprawdę bardzo proste i szybkie do przygotowania. Najdłużej schodzi kiedy czekasz aż się ziemniaki ugotują. Jeżeli jednak zostanie Ci ich więcej np. z wczorajszego obiadu…

    Czytaj dalej »
  • naleśniki z serem i dżemem

    Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym

    Budyniowe naleśniki z serem i dżemem wiśniowym oraz truskawkami, to świetny pomysł na jarski obiad czy sycący deser. Póki zaczął się sezon na truskawki to trzeba go wykorzystać jak najdłużej się tylko da. Oczywiście naleśniki budyniowe możesz podać z serem i np. z borówkami, brzoskwinią czy malinami. W każdej wersji będą świetnie smakować! Wykonanie: Do wyższej…

    Czytaj dalej »
Close