Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pomysł na tani, szybki obiad. To danie lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Pieczarki są u nas w sklepach dostępne przez cały rok, więc bez problemu je kupisz zarówno w lecie jak i w zimie. Jeśli jednak wolisz bardziej grzybowy sos to polecam wypróbować sos z kurek (można użyć świeżych, mrożonych czy suszonych).
Placki ziemniaczane z sosem
Lubisz jeść placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków? Oczywiście takie też są smaczne. Ja jednak polecam wypróbować placki ziemniaczane z sosem, dzięki czemu są jeszcze bardziej sycące, a także aromatyczne.
Przepis na: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Sos pieczarkowy:
- 350 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Zobacz również:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła (lub olej). Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut ciągle mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się nieco rumienić.
Wtedy należy je lekko posolić, dodać drugą łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wlać stopniowo kremówkę, zagotować i odstawić szybko z ognia. Gotowe!
Polecam także wypróbować placki ziemniaczane z sosem kurkowym.
Komentarze
Mistrzem placków ziemniaczanych nigdy nie byłam ale z Twojego przepisu wychodzą przepyszne 😘
Wyszły super 🙂
Aż zrobiłam się głodna 🙂
Od tego właśnie jestem, aby ludziom burczało w brzuchach 😀