Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

4.9/5 (45 ocen)

Ilość porcji

12-15

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pomysł na tani, szybki obiad. To danie lubią zarówno dorośli jak i dzieci. Pieczarki są u nas w sklepach dostępne przez cały rok, więc bez problemu je kupisz zarówno w lecie jak i w zimie. Jeśli jednak wolisz bardziej grzybowy sos to polecam wypróbować sos z kurek (można użyć świeżych, mrożonych czy suszonych).

Placki ziemniaczane z sosem

Lubisz jeść placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków? Oczywiście takie też są smaczne. Ja jednak polecam wypróbować placki ziemniaczane z sosem, dzięki czemu są jeszcze bardziej sycące, a także aromatyczne.

Przepis na: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sos pieczarkowy:

  • 350 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku
Wyślij emailem

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - przepis krok po kroku


Krok 1

masa ziemniaczana na placki

Ziemniaki (około 1 kg) obieramy, a następnie ścieramy na tarce o drobnych lub średniej wielkości oczkach. Obieramy cebulę (1 większa sztuka) i ją również ścieramy na tarce o drobnych oczkach (można też użyć maszynki do mielenia mięsa). Wbijamy do ziemniaków jajko, a także dodajemy mąkę pszenną (1 płaska łyżka) i sól (1 płaska łyżeczka) oraz pieprz czarny (większa szczypta), mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 2

placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średniej mocy palnika.


Krok 3

sos do placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane podajemy z domowym i szybkim do przygotowania sosem pieczarkowym. Pieczarki myjemy, następnie kroimy w mniejszą kostkę lub plasterki.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła (lub olej). Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut ciągle mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się nieco rumienić.

Wtedy należy je lekko posolić, dodać drugą łyżkę masła, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wlać stopniowo kremówkę, zagotować i odstawić szybko z ognia. Gotowe!

Polecam także wypróbować placki ziemniaczane z sosem kurkowym.


Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

placki ziemniaczane z sosem

placki ziemniaczane z sosem

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 45

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 rok temu

Mistrzem placków ziemniaczanych nigdy nie byłam ale z Twojego przepisu wychodzą przepyszne 😘

20230519_200524.jpg
Magda
Magda
1 rok temu

Aż zrobiłam się głodna 🙂