Domowe, babcine racuchy drożdżowe to pomysł na niezwykle smaczny i sycący obiad. Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. Dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa. Szczególnie kocham cieplutkie, oprószone warstwą cukru pudru… Coś niesamowitego!
Przepis na: Racuchy drożdżowe
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 nieco czubata łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 430 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru lub białego
- ok. 250 ml letniego mleka
- opcjonalnie 20 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić racuchy drożdżowe?
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i jedną nieco czubatą łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp).
Krok 2
Ciasto drożdżowe:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką typu hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt. z dużych jajek), cukier puder lub biały (50 g), letnie mleko (około 250 ml), mąkę pszenną (430 g), a także opcjonalnie miękkie masło (20 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut.
Ciasto wychodzi nieco luźniejsze i będzie się kleić do rąk.
Opcjonalnie możesz dodać łyżkę rodzynek czy łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3
Krok 4
Większą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy z dodatkiem oleju – ja nalewałam około 4-5 łyżek tłuszczu (ma być po prostu cieniutka tafla oleju).
Ustawiamy średnią moc palnika.
Gdy olej będzie nagrzany to zabieramy się za smażenie racuchów. Łyżkę można moczyć w miseczce z wodą i nabierać ciasto (tylko wtedy należy uważać z możliwym pryskaniem oleju).
Krok 5
Smażenie na średnim ogniu spowoduje, że racuchy drożdżowe będą miały czas na równomierne wyrośnięcie i usmażenie. Zbyt duży ogień spowoduje, że z zewnątrz będą przypalone, a w środku zbite i zakalcowate.
Smażymy najpierw z jednej strony, a gdy zrobią się rumiane to odwracamy je za pomocą łopatki i smażymy z drugiej.
Jeśli będzie potrzeba to dolewamy olej w trakcie nakładania następnych racuchów.
Krok 6
Z przepisu wychodzi około 14-16 racuchów.
Racuchy drożdżowe oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło, ale jeśli chcesz je jeść np. na drugi dzień to przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania racuchów drożdżowych z jabłkami lub dyniowych racuchów.
Szukasz ekspresowej wersji racuchów to polecam moje racuchy z jabłkami na bazie proszku do pieczenia.
Komentarze