Racuchy drożdżowe

4.9/5 (50 ocen)
Pamiętasz ten wyjątkowy zapach, który unosił się w kuchni babci, kiedy przygotowywała tradycyjne racuchy drożdżowe? Chociaż czasy się zmieniają, to ich smak pozostaje niezmienny. Zapraszam Cię do odkrycia na nowo tego ponadczasowego przepisu, który możesz odtworzyć teraz we własnym domu!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Racuchy drożdżowe

Domowe, babcine racuchy drożdżowe to pomysł na niezwykle smaczny i sycący obiad. Uwielbiają je zarówno dorośli jak i dzieci. Dla mnie to prawdziwy smak dzieciństwa. Szczególnie kocham cieplutkie, oprószone warstwą cukru pudru… Coś niesamowitego!

Przepis na: Racuchy drożdżowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 nieco czubata łyżki mąki pszennej
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 430 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru lub białego
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • opcjonalnie 20 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić racuchy drożdżowe?


Krok 1

rozczyn drożdżowy na racuchy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 25 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i jedną nieco czubatą łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp).


Krok 2

ciasto drożdżowe na racuchy

Ciasto drożdżowe:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką typu hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt. z dużych jajek), cukier puder lub biały (50 g), letnie mleko (około 250 ml), mąkę pszenną (430 g), a także opcjonalnie miękkie masło (20 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut.

Ciasto wychodzi nieco luźniejsze i będzie się kleić do rąk.

Opcjonalnie możesz dodać łyżkę rodzynek czy łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

nakładanie łyżką ciasta drożdżowego

Większą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią rozgrzewamy z dodatkiem oleju – ja nalewałam około 4-5 łyżek tłuszczu (ma być po prostu cieniutka tafla oleju).

Ustawiamy średnią moc palnika.

Gdy olej będzie nagrzany to zabieramy się za smażenie racuchów. Łyżkę można moczyć w miseczce z wodą i nabierać ciasto (tylko wtedy należy uważać z możliwym pryskaniem oleju).


Krok 5

smażenie racuchów drożdżowych na patelni

Formujemy na patelni okrągłe racuchy (można sobie pomóc drugą łyżką). Smażymy pod przykryciem.

Smażenie na średnim ogniu spowoduje, że racuchy drożdżowe będą miały czas na równomierne wyrośnięcie i usmażenie. Zbyt duży ogień spowoduje, że z zewnątrz będą przypalone, a w środku zbite i zakalcowate.

Smażymy najpierw z jednej strony, a gdy zrobią się rumiane to odwracamy je za pomocą łopatki i smażymy z drugiej.

Jeśli będzie potrzeba to dolewamy olej w trakcie nakładania następnych racuchów.


Krok 6

usmażone racuchy drożdżowe

Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z przepisu wychodzi około 14-16 racuchów.

Racuchy drożdżowe oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło, ale jeśli chcesz je jeść np. na drugi dzień to przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Zapraszam także do wypróbowania racuchów drożdżowych z jabłkami lub dyniowych racuchów.

Szukasz ekspresowej wersji racuchów to polecam moje racuchy z jabłkami na bazie proszku do pieczenia. 


Jak zrobić racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe przepis

racuchy drożdżowe przepis babci

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments