Zawijane drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym są naprawdę przepyszne. To mój smak dzieciństwa! Zwykle lubię jeść takie jeszcze nieco ciepłe ciasto drożdżowe, ale w przypadku tych drożdżówek smakują mi najlepiej gdy ser delikatnie zastygnie.
Drożdżówki z serem przepis
Kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego, dzięki temu po upieczeniu wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść – tylko pamiętajcie o ich przechowywaniu w szczelnym pojemniku. To sprawi, że tak szybko nie stwardnieją. Drożdżówki z serem to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy, czy do zabrania na wynos (np. jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, piknik itp). Bardzo polecam je wypróbować!
Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 20 min
Łącznie: 80 min
Liczba porcji: 8
Składniki:
- ½ kostki drożdży (50g)
- 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 40 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- Dodatkowo: jajko do posmarowania
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g cukru waniliowego
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- około 5 łyżek soku z cytryny lub wody
Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.
Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.
Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.
Prze-pysz-ne!
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Wczoraj wieczorem robiłam (z książki na którą natknęłam się w Empiku jeszcze nie znając bloga) i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne!
Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym ( z końcówkami do chleba) i zawsze daje ciut więcej mleka ( ok 4 łyżek). Drożdżówki wychodzą mięciutkie i pulchne. I dodaje dżemu jagodowego 😉
Czy do ciasta oprocz cukru waniliowego nie dodajemy juz normalnego? 1 lyzka do rozczynu, a do ciasta tylo 40 g cukru waniliowego? Czy dobrze rozumiem?
Moje dzieci je uwielbiają 🙂
Idealne proporcje ciasta drozdzowego! Nie musiałam dosypywac ani grama mąki <3
Upieklam je juz kilkanascie razy, wiec postanowilam, ze nareszcie napiszę komentarz (moj pierwszy w zyciu!)) – TO NAJLEPSZE DROZDZOWKI NA SWIECIE I W CALYM INTERNECIE HIHI
Zakochałam się od pierwszego kęsa :)) Jak dla mnie pysznosci
Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika
Moje ulubione drozdzoweczki ;p nawet wczoraj je robilam po raz tysieczny!
Jestem uzalezniona od tych drozdzowek <3 Super, ze jest ten przepis z filmikiem, bo tak to bym nie ogarnela jak je zwinac ;ppp
Witam
Chciałam dzisiaj zrobić te drożdżówki ale po przeczytaniu przepisu i obejrzeniu filmiku mam małe wątpliwości…:/
Te składniki do rozczynu bierzemy z tego ogólnego przepisu? Bo dodajemy do rozczynu 2 łyżki mąki a potem do miski całe 500 g, ale za to mleko jest rozdzielone po pół szklanki tu i tu…. ?? :/ Jak to w końcu jest z tymi składnikami?? 🙁
I co z cukrem? Do rozczynu dodajemy zwykły cukier?
Aha, no i na filmiku te drożdżówki sa zupełnie inaczej skręcane niż w przepisie, co widocznie wpływa na ich wygląd – na zdjęciach są inne niż na filmiku 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam, do rozczynu najpierw dodajemy 2 łyżki mąki, a później 500 g mąki do ciasta właściwego. Wlewamy 1/2 szklanki mleka do rozczynu, a drugie 1/2 szkl do ciasta głównego. Do rozczynu dodajemy zwykły cukier. Co do sposobu skręcania to ten filmik został nagrany 3 lata temu i dorabiałam później nowe zdjęcia do tego wpisu 🙂 Jednak nie różni się ten sposób na tyle, żeby te drozdzowki się nie udały 🙂
Z filmiku wynika że taka ilość mąki w zupełności wystarczy, by ciasto było zwarte w kulkę i nie kleiło się do rąk. Gdy ja je dziś robiłam z podanych proporcji wyszło mi klejące i wymagało dużej ilości dodatkowej mąki, a więc po upieczeniu drożdżówki będą twarde i mało puszyste… Czy pani dodawała jeszcze sporo mąki by ciasto z łatwością się rozwałkowało, czy to ja robię coś nie tak?
Dodawane są tylko te składniki i taka ich ilosc jaka jest podana we wpisie i filmiku 🙂 Ciasto na poczatku jest nieco klejące, ale po dokładnym wyrobieniu nie jest już klejące do rąk, ale powinno być nieco rzadsze, bo im twardsze ciasto drożdżowe z dużą ilością podsypywanej mąki, tym ciasto po upieczeniu wychodzi twarde… Nie wiem co mogło pójść źle, że musiała Pani tyle podsypywać mąki, ale ten przepis robiłam wielokrotnie, na Facebooku mam kilkaset zdjęć upieczonym zdjęć drozdzowek przez czytelników pod opublikowanymi postami, więc jak widać przepis jest ok 🙂 Może standardowej szklanki 250 ml użyła Pani jakiejś większej… Już sama nie wiem 🙁
Mogłabym jesc je codziennie 🙂
W zyciu nie wyszły mi lepsze drozdzowki… Teraz jak jest kwarantanna i mam duzo czasu to co chwilę cos piekę z Twojego bloga i wszystko mi wychodzi super
dzisiaj je zrobiłam pierwszy raz. REWELACJA!!! mąż ocenia 10/10 😀 do masy serowej dodałam jeszcze rodzynek. Pycha palce lizać! dziękuje za przepis.
ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁
Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂
To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.
Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂
Najlepsze drozdzowki na swiecie 😀 robiłam je juz kilkanascie razy <3
Chce użyć suchych drożdży i masy makowej oraz masy budyniowej, ktoś już próbował?
Jeżeli chodzi o masę makową to podobny przepis znajdzie Pani tu:
https://poprostupycha.com.p…
ależ apetycznie się prezentują 🙂
Spróbuję dołożyć do nich dżem jagodowy. Mam nadzieję, że będą żonie smakować 😀
Świetny pomysł 🙂 Ważne, aby dżem był dosyć gęsty – wtedy nie powinno dużo jego wypłynąć w trakcie pieczenia. Udanych wypieków!
Te drożdżówki piekę już od roku non stop! Praktycznie co weekend i zawsze wychodzą :PP
Witam
Zrobiłam pyszne. Tylko że w trakcie pieczenia buleczki się rozkazy i nie wyglądały tak estetycznie. Na filmiku zwija je Pani raz jednak na zdjęciach wygląda to trochę inaczej. Czy nie jest użyta inna technika zwijania?
Pozdrawiam
Witam,
cieszę się, że smakowały 🙂 Na filmiku zwijane są raz, natomiast na zdjęciach zwinięte są dwa razy. Wszystko zależy jak długie nam drożdżówki wyjdą 🙂 Pozdrawiam!
Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Obejrzałam film instruktażowy, użyłam dokladnie takiego samego twarogu jednak efekt końcowy niestety nie jest taki jak na zdjęciach. Wszystko szło świetnie do momentu pieczenia drożdżówek w piekarniku. Ciasto wyrastało a twaróg zaczął wypływać po bokach i sporo pozostało na blaszce. Efekt końcowy smaczny jednak niezbyt estetyczny.
Co mogłam zrobić nie tak???
Przepis wygląda na fajny, komentarze potwierdzają… i to by było na tyle, bo nie mam zielonego pojęcia jak to ciasto poskładać! O co tu chodzi z tymi bokami i wszystkim? Sorki, ja odpadam, poszukam innego przepisu.
Witam 🙂 Dlatego powstał też filmik instruktażowy, który zamieściłam nad składnikami. Mam nadzieję, że po jego obejrzeniu wszystko stanie się jasne 🙂
Dziękuję. 🙂
zrobilam dzisiaj…pyszne, dzieki za przepis….
Proszę bardzo! 🙂
Upiekłam te ciasteczka już drugi raz i za każdym razem wychodzą lepsze 🙂 Dziękuję za prosty i szybki przepis na przepyszne ciastka 🙂 Pozdrawiam. Grażyna
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Również gorąco pozdrawiam!
Nie mogę znaleźć takiego twarożku 🙁 jakim innym mogę go zastąpić? Proszę o odpowiedź 🙂
Hej 🙂 Można zastąpić każdym innym twarożkiem np. president. Byle nie twarogiem z wiaderka, ponieważ jest za rzadki.
Mam tylko twaróg z wiaderka i biały ser półtłusty, a że dziś Sylwester to nie ma szansy już na kupno innego. Czy jak zmielę biały i zmieszam z pudełkowym może się udać?
Smak zapewne będzie inny ale powinno się udać 🙂 Ważne aby ser nie był bardzo rzadki, ponieważ w przeciwnym wypadku wypłynie przy pieczeniu.
Właśnie się pieką 🙂 tylko ja zamiast lukru zrobiłam kruszonkę 🙂
Wyglądają przepysznie :).
zrobiłam, pycha, polecam 🙂
Bardzo lubię ciasto z serem 🙂
Czy moge wzic drozdze w proszku? a jak tak to ile? dziekuje i pozdrawiam
Polecam drożdże instant (ok. 7 g). Jednak uważam, że świeże drożdże są lepszym rozwiązaniem 🙂 pozdrawiam!
Hi, to ile tych drozdzy trzeba dodac? 7 g suchych czy 50 g swiezych (tak jak w przepisie)?
Czy moge uzyc drozdzy w proszku? A jak tak to ile? z gory dziekuje i pozdrawiam
Wow! Coś pysznego 😉 Dzięki za ten prosty i efektowny przepis 🙂
Super, że jest dołączony filmik i przynjamniej jest teraz dużo łatwiej wykonać 🙂 widzę, że jednak niektórzy sobie nawet z filmikiem nie radzą…
dzis zrobilam te drozdzoweczki ,wyszly wspaniale ,podzielilam ciasto na dwie porcje do jednej dodalam serek mascarpone. a do drgiej mus jablkowy po wycisciu a do niegom dodalam1 lyzeczkie maczki ziemiaczanej Dziekuje za przepis
Oj, oj, oj chyba trzeba będzie coś zrobić 😉
Nie rozumiem tego składania.” Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta.” Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi.” Które boki? Dłuższe czy krótsze? A może wszystkie? A w drugim zdaniu też nie wiem który bok, dłuższy czy krótszy??
Wow, serio wygladaja jak z awiteksu!
Smak mojego dzieciństwa 🙂 Mogłabym takie jeść i jeść 🙂
ależ apetycznie się prezentują 🙂
ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁
Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂
To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.
Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂
Ten przepis jest obłędny
robione kolejny raz, i kolejny raz są pyszne!

zrobilam dzisiaj…pyszne, dzieki za przepis….
Super przepis,drożdżówki wyszły mieciutkie,pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Dziękuje za przepis. Pozdrawiam
Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika
Te bułeczki są obłędne. Ser- twaróg przetargami przez sito, dodałam żółtka i cukier, dodałam też skórkę z cytryny. Smak nieziemski. Ser nie wypłynął, może odrobinkę, ale nic nie zostało na blaszce. Są przepyszne. Pozdrawiam