CiastaCiasta drożdżoweDeseryDesery dla dzieciDla dzieciDrożdżoweImprezaPiknikPrzekąskiPrzekąski z seremSpecjalne okazjeSłodkości

Krakowskie drożdżówki z serem

Zawijane drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym są naprawdę przepyszne. To mój smak dzieciństwa! Zwykle lubię jeść takie jeszcze nieco ciepłe ciasto drożdżowe, ale w przypadku tych drożdżówek smakują mi najlepiej gdy ser delikatnie zastygnie.

Drożdżówki z serem przepis

Kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego, dzięki temu po upieczeniu wychodzi mięciutkie, puchate i przez kilka dni można je na spokojnie zjeść – tylko pamiętajcie o ich przechowywaniu w szczelnym pojemniku. To sprawi, że tak szybko nie stwardnieją. Drożdżówki z serem to świetny pomysł na coś słodkiego do kawy, czy do zabrania na wynos (np. jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, piknik itp). Bardzo polecam je wypróbować!

Przepis na: Krakowskie drożdżówki z serem

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 8

Składniki:

  • ½ kostki drożdży (50g)
  • 1 szklanka ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru waniliowego

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • około 5 łyżek soku z cytryny lub wody

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.

Do miski dodajemy ser, żółtka oraz cukier waniliowy, wymieszać za pomocą łyżki lub blendera. Naszą masę serową odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku  rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.

Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.


 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 622

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
81 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
4 miesięcy temu

Prze-pysz-ne!

Anna
1 rok temu

Wczoraj wieczorem robiłam (z książki na którą natknęłam się w Empiku jeszcze nie znając bloga) i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne!

Anna
1 rok temu

Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym ( z końcówkami do chleba) i zawsze daje ciut więcej mleka ( ok 4 łyżek). Drożdżówki wychodzą mięciutkie i pulchne. I dodaje dżemu jagodowego 😉

Magdalena
2 lat temu

Czy do ciasta oprocz cukru waniliowego nie dodajemy juz normalnego? 1 lyzka do rozczynu, a do ciasta tylo 40 g cukru waniliowego? Czy dobrze rozumiem?

Basia
2 lat temu

Moje dzieci je uwielbiają 🙂

Weronika
2 lat temu

Idealne proporcje ciasta drozdzowego! Nie musiałam dosypywac ani grama mąki <3

Kasia h.
2 lat temu

Upieklam je juz kilkanascie razy, wiec postanowilam, ze nareszcie napiszę komentarz (moj pierwszy w zyciu!)) – TO NAJLEPSZE DROZDZOWKI NA SWIECIE I W CALYM INTERNECIE HIHI

Dorota
2 lat temu

Zakochałam się od pierwszego kęsa :)) Jak dla mnie pysznosci

Karolinaa w.
2 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika

Anna
2 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki ;p nawet wczoraj je robilam po raz tysieczny!

Elwira
2 lat temu

Jestem uzalezniona od tych drozdzowek <3 Super, ze jest ten przepis z filmikiem, bo tak to bym nie ogarnela jak je zwinac ;ppp

Magdalena
2 lat temu

Witam

Chciałam dzisiaj zrobić te drożdżówki ale po przeczytaniu przepisu i obejrzeniu filmiku mam małe wątpliwości…:/
Te składniki do rozczynu bierzemy z tego ogólnego przepisu? Bo dodajemy do rozczynu 2 łyżki mąki a potem do miski całe 500 g, ale za to mleko jest rozdzielone po pół szklanki tu i tu…. ?? :/ Jak to w końcu jest z tymi składnikami?? 🙁
I co z cukrem? Do rozczynu dodajemy zwykły cukier?

Aha, no i na filmiku te drożdżówki sa zupełnie inaczej skręcane niż w przepisie, co widocznie wpływa na ich wygląd – na zdjęciach są inne niż na filmiku 😉

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Magdalena

Witam, do rozczynu najpierw dodajemy 2 łyżki mąki, a później 500 g mąki do ciasta właściwego. Wlewamy 1/2 szklanki mleka do rozczynu, a drugie 1/2 szkl do ciasta głównego. Do rozczynu dodajemy zwykły cukier. Co do sposobu skręcania to ten filmik został nagrany 3 lata temu i dorabiałam później nowe zdjęcia do tego wpisu 🙂 Jednak nie różni się ten sposób na tyle, żeby te drozdzowki się nie udały 🙂

Iza
2 lat temu

Z filmiku wynika że taka ilość mąki w zupełności wystarczy, by ciasto było zwarte w kulkę i nie kleiło się do rąk. Gdy ja je dziś robiłam z podanych proporcji wyszło mi klejące i wymagało dużej ilości dodatkowej mąki, a więc po upieczeniu drożdżówki będą twarde i mało puszyste… Czy pani dodawała jeszcze sporo mąki by ciasto z łatwością się rozwałkowało, czy to ja robię coś nie tak?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Iza

Dodawane są tylko te składniki i taka ich ilosc jaka jest podana we wpisie i filmiku 🙂 Ciasto na poczatku jest nieco klejące, ale po dokładnym wyrobieniu nie jest już klejące do rąk, ale powinno być nieco rzadsze, bo im twardsze ciasto drożdżowe z dużą ilością podsypywanej mąki, tym ciasto po upieczeniu wychodzi twarde… Nie wiem co mogło pójść źle, że musiała Pani tyle podsypywać mąki, ale ten przepis robiłam wielokrotnie, na Facebooku mam kilkaset zdjęć upieczonym zdjęć drozdzowek przez czytelników pod opublikowanymi postami, więc jak widać przepis jest ok 🙂 Może standardowej szklanki 250 ml użyła Pani jakiejś większej… Już sama nie wiem 🙁

Grazyna
2 lat temu

Mogłabym jesc je codziennie 🙂

Ewelaa
2 lat temu

W zyciu nie wyszły mi lepsze drozdzowki… Teraz jak jest kwarantanna i mam duzo czasu to co chwilę cos piekę z Twojego bloga i wszystko mi wychodzi super

Wix
2 lat temu

dzisiaj je zrobiłam pierwszy raz. REWELACJA!!! mąż ocenia 10/10 😀 do masy serowej dodałam jeszcze rodzynek. Pycha palce lizać! dziękuje za przepis.

Webska
2 lat temu

ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Webska

Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂

Webska
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Webska

Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂

Emilka
2 lat temu

Najlepsze drozdzowki na swiecie 😀 robiłam je juz kilkanascie razy <3

Magdalena Włochowicz
2 lat temu

Chce użyć suchych drożdży i masy makowej oraz masy budyniowej, ktoś już próbował?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Magdalena Włochowicz

Jeżeli chodzi o masę makową to podobny przepis znajdzie Pani tu:
https://poprostupycha.com.p

Dorota z kobietytomy.pl
2 lat temu

ależ apetycznie się prezentują 🙂

danielo12
2 lat temu

Spróbuję dołożyć do nich dżem jagodowy. Mam nadzieję, że będą żonie smakować 😀

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  danielo12

Świetny pomysł 🙂 Ważne, aby dżem był dosyć gęsty – wtedy nie powinno dużo jego wypłynąć w trakcie pieczenia. Udanych wypieków!

Karola
3 lat temu

Te drożdżówki piekę już od roku non stop! Praktycznie co weekend i zawsze wychodzą :PP

kasia
3 lat temu

Witam
Zrobiłam pyszne. Tylko że w trakcie pieczenia buleczki się rozkazy i nie wyglądały tak estetycznie. Na filmiku zwija je Pani raz jednak na zdjęciach wygląda to trochę inaczej. Czy nie jest użyta inna technika zwijania?
Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  kasia

Witam,
cieszę się, że smakowały 🙂 Na filmiku zwijane są raz, natomiast na zdjęciach zwinięte są dwa razy. Wszystko zależy jak długie nam drożdżówki wyjdą 🙂 Pozdrawiam!

vital fit
3 lat temu

Przepyszne 🙂 Jak tylko znajdę chwilkę to upiekę. Pozdrawiam cieplutko 🙂

Iw
3 lat temu

Obejrzałam film instruktażowy, użyłam dokladnie takiego samego twarogu jednak efekt końcowy niestety nie jest taki jak na zdjęciach. Wszystko szło świetnie do momentu pieczenia drożdżówek w piekarniku. Ciasto wyrastało a twaróg zaczął wypływać po bokach i sporo pozostało na blaszce. Efekt końcowy smaczny jednak niezbyt estetyczny.
Co mogłam zrobić nie tak???

Tara
3 lat temu

Przepis wygląda na fajny, komentarze potwierdzają… i to by było na tyle, bo nie mam zielonego pojęcia jak to ciasto poskładać! O co tu chodzi z tymi bokami i wszystkim? Sorki, ja odpadam, poszukam innego przepisu.

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Tara

Witam 🙂 Dlatego powstał też filmik instruktażowy, który zamieściłam nad składnikami. Mam nadzieję, że po jego obejrzeniu wszystko stanie się jasne 🙂

Tara
3 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Dziękuję. 🙂

Aurelia
3 lat temu

zrobilam dzisiaj…pyszne, dzieki za przepis….

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Aurelia

Proszę bardzo! 🙂

Grażyna
3 lat temu

Upiekłam te ciasteczka już drugi raz i za każdym razem wychodzą lepsze 🙂 Dziękuję za prosty i szybki przepis na przepyszne ciastka 🙂 Pozdrawiam. Grażyna

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Grażyna

Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Również gorąco pozdrawiam!

Malwina Rus
3 lat temu

Nie mogę znaleźć takiego twarożku 🙁 jakim innym mogę go zastąpić? Proszę o odpowiedź 🙂

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Malwina Rus

Hej 🙂 Można zastąpić każdym innym twarożkiem np. president. Byle nie twarogiem z wiaderka, ponieważ jest za rzadki.

Tara
3 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Mam tylko twaróg z wiaderka i biały ser półtłusty, a że dziś Sylwester to nie ma szansy już na kupno innego. Czy jak zmielę biały i zmieszam z pudełkowym może się udać?

Po Prostu Pycha
3 lat temu
Odpowiedź do  Tara

Smak zapewne będzie inny ale powinno się udać 🙂 Ważne aby ser nie był bardzo rzadki, ponieważ w przeciwnym wypadku wypłynie przy pieczeniu.

Zuzka Pisze
3 lat temu

Właśnie się pieką 🙂 tylko ja zamiast lukru zrobiłam kruszonkę 🙂

Monika z ABCmaluszka.pl
4 lat temu

Wyglądają przepysznie :).

Sabina Sabi
4 lat temu

zrobiłam, pycha, polecam 🙂

Iwona
4 lat temu

Bardzo lubię ciasto z serem 🙂

Anuik
4 lat temu

Czy moge wzic drozdze w proszku? a jak tak to ile? dziekuje i pozdrawiam

Po Prostu Pycha
4 lat temu
Odpowiedź do  Anuik

Polecam drożdże instant (ok. 7 g). Jednak uważam, że świeże drożdże są lepszym rozwiązaniem 🙂 pozdrawiam!

Elizabeth Ross
4 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Hi, to ile tych drozdzy trzeba dodac? 7 g suchych czy 50 g swiezych (tak jak w przepisie)?

Anuik
4 lat temu

Czy moge uzyc drozdzy w proszku? A jak tak to ile? z gory dziekuje i pozdrawiam

Zosiaa
4 lat temu

Wow! Coś pysznego 😉 Dzięki za ten prosty i efektowny przepis 🙂

Elwira P.
4 lat temu

Super, że jest dołączony filmik i przynjamniej jest teraz dużo łatwiej wykonać 🙂 widzę, że jednak niektórzy sobie nawet z filmikiem nie radzą…

Roza Flower
4 lat temu

dzis zrobilam te drozdzoweczki ,wyszly wspaniale ,podzielilam ciasto na dwie porcje do jednej dodalam serek mascarpone. a do drgiej mus jablkowy po wycisciu a do niegom dodalam1 lyzeczkie maczki ziemiaczanej Dziekuje za przepis

4Windows.pl
4 lat temu

Oj, oj, oj chyba trzeba będzie coś zrobić 😉

BARbara Nuta
4 lat temu

Nie rozumiem tego składania.” Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta.” Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi.” Które boki? Dłuższe czy krótsze? A może wszystkie? A w drugim zdaniu też nie wiem który bok, dłuższy czy krótszy??

Karo887
6 lat temu

Wow, serio wygladaja jak z awiteksu!

gin
6 lat temu

Smak mojego dzieciństwa 🙂 Mogłabym takie jeść i jeść 🙂

ależ apetycznie się prezentują 🙂

Webska
2 lat temu

ratunku, chciałam je jutro zrobić, ale ni w ząb nie rozumiem tego zawijania 🙁 🙁

2 lat temu
Odpowiedź do  Webska

Przecież na blogu jest filmik instruktażowy i wszystko jest na nim pokazane 🙂

Webska
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

To widocznie mam dziś albo kiepski internet, albo brakuje mi jakiejś wtyczki, bo nie wyświetla mi się video, ale dziękuję za informację, sprawdzę jeszcze zaraz na telefonie i jutro na pewno wypróbuję przepis.

2 lat temu
Odpowiedź do  Webska

Filmik znajduje się nad listą składników 🙂 A jak nie to wystarczy wpisac nazwę przepisu na youtube i Pani wyskoczy 🙂

Marcjanna Gorawska
2 lat temu

Ten przepis jest obłędnycomment image

Gosia Ka
2 lat temu

robione kolejny raz, i kolejny raz są pyszne!
comment image

Aurelia
3 lat temu

zrobilam dzisiaj…pyszne, dzieki za przepis….

Paulina Rolka
2 lat temu

Super przepis,drożdżówki wyszły mieciutkie,pyszne. Wszystkim bardzo smakowały. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Dziękuje za przepis. Pozdrawiamcomment image

Karolinaa w.
2 lat temu

Moje ulubione drozdzoweczki jemy je cieplutkie prosto z piekarnika

Paulina Tomoń
2 lat temu

Te bułeczki są obłędne. Ser- twaróg przetargami przez sito, dodałam żółtka i cukier, dodałam też skórkę z cytryny. Smak nieziemski. Ser nie wypłynął, może odrobinkę, ale nic nie zostało na blaszce. Są przepyszne. Pozdrawiamcomment image

Back to top button