Drożdżówki z makiem

4.8/5 (181 ocen)
Mięciutkie, domowe drożdżówki z masą makową, to świetny pomysł na drugie śniadanie, które możesz zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Ostrzegam jednak, że są tak dobre, że ciężko poprzestać na jednej!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 20 min pieczenia

Drożdżówki z makiem

Opis przepisu

Drożdżówki z makiem oblane z wierzchu cienką warstwą lukru to coś naprawdę pysznego! Są dużo lepsze niż te sklepowe i sprawdzają się świetnie jako drugie śniadanie do pracy czy dla dzieci do szkoły. Mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu z domową masą makową to połączenie doskonałe. Uwielbiam je jeść i piec!

Bułeczki z makiem

Przyznam, że wiele razy piekłam już takie drożdżowe bułeczki z makiem i zdecydowanie bardziej mi smakują nadziane własnoręcznie przygotowaną masą makową niż taką gotową z puszki. Te “gotowce” są dla mnie zbyt wodniste i słodkie (a ich skład zostawia zwykle sporo do życzenia), jednak jeżeli Ci to nie przeszkadza to oczywiście możesz użyć sklepowej wersji.

Masa makowa przepis

Do przygotowania domowej masy makowej polecam użyć maku mielonego, którego nie trzeba gotować i mielić w maszynce. Robi się ją w naprawdę prosty sposób i można wzbogacić jej smak o różne dodatki. Po wielu próbach uważam, że z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i migdałów smakuje najlepiej. Jeśli jednak chcesz to możesz dodać płatki migdałowe, rodzynki, żurawinę czy jakąś gotową mieszankę bakalii.

Przepis na: Drożdżówki z makiem

Składniki:

Masa makowa:

  • 350 g maku mielonego
  • 1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g migdałów
  • opcjonalnie 2 łyżki płatków migdałowych
  • opcjonalnie 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 białka

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru białego
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • lukier lub cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Drożdżówki z makiem przepis krok po kroku:


Krok 1

masa makowa z mielonego maku

Masa makowa:

Drożdżówki z makiem zaczynamy od przygotowania domowej masy makowej.

Równie dobrze można pójść na łatwiznę i użyć takiej sklepowej z puszki. Jednak w moim odczuciu te “gotowce” są zbyt wodniste i słodkie.

Do przygotowania domowej masy makowej używam zwykle maku mielonego (jeśli kupicie mak niemielony to trzeba go ugotować, odcedzić i zmielić w maszynce).

Mak mielony (około 350 g) wsypujemy do miski i zalewamy go wrzątkiem (woda ma przykryć cały mak). Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, choć można zostawić nawet na całą noc.

W tym czasie warto sobie zacząć robić ciasto drożdżowe.


Krok 2

mak do makowca

Po tym czasie porządnie odcedzamy mak za pomocą bawełnianej ścierki (chyba, że macie sitko z naprawdę małymi oczkami).  Dodajemy do maku skórkę pomarańczową (1 łyżka), cukier (biały lub trzcinowy, 3 łyżki), miód płynny (2 łyżki), zmielone za pomocą blendera ręcznego lub bardzo drobno posiekane migdały (50 g).

Jeżeli macie ochotę to opcjonalnie można też dodać drobno posiekane płatki migdałowe (2 łyżki) i rodzynki (1 łyżka).


Krok 3

masa makowa przepis

Całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

mak mielony

Do mniejszej miski wkładamy dwa białka. Miksujemy wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. Ma powstać sztywna piana.


Krok 5

masa makowa

Białka dodajemy do masy makowej, całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masa makowa gotowa!


Krok 6

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 7

ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (560 g), a także miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 8

domowe ciasto drożdżowe

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 9

ciasto drożdżowe na drożdżówki z makiem

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt dużego, podłużnego prostokąta.


Krok 10

ciasto drożdżowe z makiem

Nakładamy równomiernie masę makową, lekko dociskając ją do ciasta.


Krok 11

jak zrobić drożdżówki

Zwijamy jak roladę.


Krok 12

przepis na drożdżówki z makiem

Brzegi rolady zlepiamy.


Krok 13

domowe bułki z makiem

W równych odstępach, za pomocą ostrego noża kroimy drożdżówki.  


Krok 14

bułeczki drożdżowe z makiem

Drożdżówki (z przepisu wychodzi 14-16 sztuk) układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Leciutko je z wierzchu posypujemy mąką (np. za pomocą sitka). Centralnie na środku każdej dociskamy jakimś cienkim narzędziem (ja użyłam termometru cukierniczego, ale może też być płaska część noża czy jakieś grubsze patyczki do szaszłyków).


Krok 15

bułki drożdżowe z makiem

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do ładnego zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 20-23 minuty (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, drożdżówki z makiem można udekorować z wierzchu lukrem czy oprószyć cukrem pudrem.


Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Bułeczki z makiem przepis

Drożdżówki z makiem przepis

Bułki drożdżowe z makiem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 181

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
11 miesięcy temu

Mam pytanie bo z ciast to tylko szarlotka mi wychodzi 😜 jak grubo rozwalkowujemy ciasto ???

Daria
Daria
1 rok temu

Nie mój pierwszy i na pewno nie ostatni wypiek z Pani bloga. ☺️ bułeczki wyszły rewelacyjne! Pyszne, miękkie i pełne nadzienia 😋😊

61ef4cd8-2453-4a5a-87bc-06278ce84bcaphoto.jpeg
Iza
Iza
1 rok temu

Czy świeże drożdże można zastąpić suchymi ?

Roksana
Roksana
1 rok temu

Zabieram się za pieczenie 😄

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Witam, czy mogę prosić o model robota planetarnego jakim wyrabia Pani ciasto drożdżowe? Dziękuje ☺️

Karolina
Karolina
1 rok temu

Mistrzem cukiernictwa nie jestem ale przepisy z bloga kocham i będę wierna – obiecuję 💚 Bułeczki przepyszne. Przepis bardzo prosty. Dziękuję 😉

20221126_142150.jpg
Martyna
Martyna
1 rok temu

Zrobiłam drożdżówki z Pani przepisu. Wyszły cudowne. Miękkie, puszyste i smakowite. Polecam.

Bułki drożdżowe z makiem

W mojej kuchni bardzo lubię przygotowywać różne wypieki drożdżowe. Czasami są to rogaliki, czasami cynamonki, a czasami klasyczne drożdżówki z serem. Tym razem w związku ze zbliżającymi się świętami, postanowiłam przygotować bułki drożdżowe z makiem i muszę nieskromnie przyznać, że to najlepsze drożdżówki z makiem jakie kiedykolwiek jadłam. Te przepyszne bułeczki wyszły mięciutkie, z dużą ilością masy makowej, ale jednocześnie nie za słodkie. Pamiętaj jednak aby te puszyste drożdżówki po wystygnięciu przechowywać pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku. Bułki drożdżowe z makiem, tak jak inne wypieki drożdżowe mają tendencję do twardnienia i wysuszania, jeżeli ich nie przykryjemy. Możemy jednak spróbować je uratować, wkładając na chwilę do piekarnika i podkładając pod blaszkę naczynie żaroodporne z wodą.

Przepis na bułeczki z makiem

Jeżeli zamierzasz przygotować bułeczki z makiem, to możesz nadzienie makowe albo zrobić samodzielnie, albo kupić gotową masę makową. Ja znacznie bardziej polecam tą pierwszą wersję, ponieważ osobiście nie udało mi się trafić na gotową masę, która nie byłaby bardzo słodka. Z reguły są też bardziej płynne od tych zrobionych samodzielnie. Wiem, że przygotowania masy wymaga trochę zaangażowania ale naprawdę warto! Jestem przekonana, że jeżeli raz wypróbujesz takie bułeczki z makiem na bazie własnoręcznie przygotowanej masy, to nie wrócisz już do jej kupowania w sklepie.

Drożdżówki z makiem przepis

Ten przepis na drożdżówki z makiem jest bardzo prosty do wykonania, chociaż na pierwszy rzut oka może wyglądać strasznie. Nie ma się jednak czym przejmować, ponieważ opisałam przepis bardzo dokładnie, tak aby każdy był w stanie zrobić w swojej kuchni pyszne bułeczki z makiem. Wystarczy, że zaopatrzysz się we wszystkie składniki i będziesz podążać za moimi wskazówkami, a już za niedługo w całym domu rozlegnie się wspaniały zapach pieczenia ciasta drożdżowego. Będziesz mogła zjeść je od razu na drugie śniadanie lub zabrać na następny dzień do pracy lub szkoły. Ostrzegam jednak, że najlepiej smakują świeżo upieczone i naprawdę ciężko jest poprzestać na jednej 🙂

RozwińZwiń