Makowiec zawijany to wyborny wypiek drożdżowy. Smakuje wyśmienicie zarówno w dzień pieczenia, jak i w kolejnych dniach. Ten zawijaniec makowy będzie się świetnie prezentować na Twoim świątecznym stole (choć równie dobrze można go upiec w każdy dowolny dzień w roku).
Makowiec
Warto pokusić się o wykonanie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami. Niestety wiele gotowych mas makowych z puszek mają w sobie sporo niepotrzebnego cukru i zbędnych składników.
Przepis na: Makowiec zawijany
Porady na start
Jeśli planujesz wykonać na święta makowiec zawijany to najlepiej go upiec 1-2 dni wcześniej (lub rano w Wigilię). Dobrze wyrobione ciasto będzie mięciutkie przez kilka następnych dni.
Duży wpływ na smak i zapach makowca ma wykonanie domowej masy makowej z ulubionymi bakaliami.
Makowiec możesz zwinąć i piec w formie rolady lub tak jak ja naciąć, naprzemiennie splatać oraz piec w keksówce.
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych (lub 10 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g cukru białego
- 200 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
Masa makowa:
- przepis na masę makową klik>>
- ewentualnie 1 puszka gotowej masy makowej (kiedy nie robimy domowej masy makowej)
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki wody
Zobacz również:
Makowiec zawijany przepis krok po kroku:
Krok 1
Makowy zawijaniec to wypiek, który śmiało może zastąpić klasycznego makowca. Jest bardzo prosty do przygotowania. Tylko przede wszystkim warto się pokusić na zrobienie domowej masy makowej, która jest o niebo smaczniejsza niż ta gotowa z puszki.
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to można je przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Najlepiej smakuje w dniu jej upieczenia lub na drugi, trzeci dzień.
Rozczyn drożdżowy:
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g drożdży instant). Następnie dodajemy łyżkę cukru, 50 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.
Krok 2
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (80 g), letnie mleko (200 ml), mąkę pszenną (500 g), a także miękkie masło (60 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3
Masa makowa:
Do wykonania drożdżowej gwiazdy z makiem można użyć domowej masy makowej (przepis klik>>) lub tej gotowej z puszki, którą można kupić praktycznie w każdym sklepie.
Ja polecam skusić się na wykonanie domowej masy makowej, bo jest naprawdę przepyszna. Sprawi, że Wasz makowy zawijaniec będzie smakować i pachnieć naprawdę wyjątkowo.
Krok 5
Krok 6
Zwijamy roladę, brzegi zlepiamy.
Tak uformowaną roladę można włożyć od razu do długiej keksówki (ewentualnie przekroić na pół i piec w dwóch małych keksówkach), albo ją naciąć tak jak ja w następnym kroku tworząc zawijańca makowego.
Krok 7
Roladę makową przecięłam na pół (nie dochodziłam nożem do końca, około 5 cm).
Krok 8
Naprzemiennie delikatne splatamy (rozcięciem do góry).
Krok 9
Makowy zawijaniec przekładamy do długiej keksówki (moja miała niecałe 40 cm). Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego podrośnięcia. Nagrzewamy w tym czasie piekarnik.
Smarujemy z wierzchu roztrzepanym w miseczce żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 175 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Po przestygnięciu wierzch polewamy lukrem i można opcjonalnie posypać odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Komentarze
Czy w innej blaszce też będzie miało taki efekt jeśli nie mam tam długiej blaszki?
W tradycyjnej jak położę na środku będzie ok?
No to lepiej upiec w dwóch małych keksówkach. Jak położy Pani na środku to ten makowiec może rozlać się na boki i będzie niziutki 🙂
Ewentualnie zmniejszyć proporcje np. o 1/4 i upiec sobie w swojej keksówce.
Idealna propozycja na świeta:) pyszny i jak wygląda pięknie widać na zdjęciu:) polecam 🙂
Rewelacja 🙂 Dzięki wielkie za zdjęcie!
Pięknie podany przepis,już wiem że będzie na święta. Niedawno piekłam z marmoladą, owszem był dobry,ładnie wyrósł lecz niestety skórka odstawała, wyglądało nie koniecznie apetycznie.
Ale jaka skórka odstawała, bo nie do końca rozumiem? 🙂 Ten przepis jest na blogu od 1,5 dnia i jest z makiem…
Planuje zrobić na święta! Ale miałabym pytanie.. robiąc dwa takie makowce to lepiej ciasta drożdżowe zrobić dwa osobne czy podwoić listę składników i zrobić jedno? 🙂
Bardzo dobry wybór 🙂 Można ciasto zrobić z podwójnej porcji i upiec od razu w dwóch foremkach. Jeżeli masz tylko jedną foremkę, to zrobiłabym dwa ciasta drożdżowe 🙂
Super, dziękuje 🙂 bo zawsze się zastanawiałam nad tym, czy ciasto z podwójnej porcji będzie tak samo szybko rosnąć czy trzeba dłużej czekać..
Nie ma takiej potrzeby żeby dlużej czekać 🙂