Malinianki

4.6/5 (40 ocen)
Malinianki to drożdżówki, które łączą w sobie puszyste, delikatne ciasto drożdżowe z soczystymi, słodko-kwaśnymi malinami. To idealny wypiek na letnie popołudnia, kiedy świeże owoce są na wyciągnięcie ręki. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub jako słodka przekąska do popołudniowej kawy,

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Malinianki

Malinianki to pyszne bułeczki drożdżowe z malinami. Smakują świetnie w dniu upieczenia, jak i na drugi czy trzeci dzień. Ich wierzch warto posypać maślaną kruszonką, która idealnie kontrastuje z lekko kwaśnymi malinami.

Przepis na: Malinianki

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 nieco czubate łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 500-600 g malin świeżych lub rozmrożonych
  • roztrzepane jajko

Kruszonka:

  • 110 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 60 g cukru białego lub trzcinowego
Wyślij emailem

Jak zrobić malinianki?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie nieco czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.).


Krok 2

ciasto drożdżowe na malinianki

Ciasto na malinianki:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką typu hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (3 szt. z małych jajek), cukier puder (100 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g), a także miękkie masło (70 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (nie klejące się zbytnio do rąk). Jeżeli ciasto jest bardzo klejące to możesz je delikatnie podsypać mąką i ponownie wyrobić przez chwilkę. Ważne, aby robić to z umiarem, ponieważ za dużo mąki sprawi, że ciasto będzie twarde.

Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

wyrośnięte ciasto drożdżowe na malinianki

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

maliny ze skrobią ziemniaczaną

Maliny świeże (około 500-600 g) płuczemy pod wodą np. na sitku. Możesz też użyć mrożonych malin, ale wcześniej trzeba je rozmrozić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Posypujemy je 1 płaską łyżką cukru pudru i łyżeczką skrobi ziemniaczanej. Lekko mieszamy.


Krok 5

porcjowanie ciasta drożdżowego

Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy dłońmi na blacie delikatnie oprószonym mąką i kształtujemy je w podłużny rulon .

Ciasto dzielimy na ok. 10 równych części np. za pomocą noża.


Krok 6

maliny na cieście drożdżowym

Kawałki ciasta najpierw lekko formujemy w kulkę, a później delikatnie rozwałkujemy. Na środku nakładamy po 2 płaskie łyżki malin.


Krok 7

malinianki przed upieczeniem

Brzegi zlepiamy, aby maliny nie miały jak wypłynąć w trakcie pieczenia.

Bułeczki drożdżowe z malinami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zrobić to w równych odstępach.

Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto się lekko napuszyło.


Krok 8

składniki na kruszonkę

Kruszonka:

W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną (110 g) z zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę (60 g) oraz cukrem (60 g).


Krok 9

kruszonka

Dłońmi rozcieramy składniki tak, aby powstała kruszonka.


Krok 10

malinianki z kruszonką przed upieczeniem

Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez 28-30 minut w nagrzanym piekarniku do 185 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).

Malinianki gotowe! Smacznego.


Malinianki z kruszonką

Przepis na malinianki z kruszonką

Malinianki przepis

Malinianki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 40

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Zuzanna
Zuzanna
15 dni temu

Właśnie wyjęłam z piekarnika…. są pyszne! Proporcje na ciasto idealne 🤤👌chyba sama zjem wszystkie 🙈

1000025522

Malinianki drożdżowe z kruszonką

Malinianki drożdżowe z kruszonką to dla mnie synonim lata. Uwielbiam ten moment, kiedy świeże maliny są dostępne na każdym rogu i mogę przygotować te puszyste bułeczki. Generalnie uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, ponieważ jego konsystencja i specyficzny zapach to coś, co kojarzy mi się z pysznymi domowymi wypiekami.  Dlatego jak tylko w lecie temperatura na to pozwala i jest sezon na maliny, to od razu przygotowuję te malinianki z kruszonką. Połączenie miękkiego, drożdżowego ciasta, lekko kwaskowatych malin i chrupiącej kruszonki to dla mnie idealne połączenie. Choć najczęściej piekę te drożdżówki latem, gdy jest sezon na maliny, ale równie doskonale sprawdzą się też przez cały rok, jeśli użyjemy mrożonych owoców.

RozwińZwiń