Malinianki to pyszne bułeczki drożdżowe z malinami. Smakują świetnie w dniu upieczenia, jak i na drugi czy trzeci dzień. Ich wierzch warto posypać maślaną kruszonką, która idealnie kontrastuje z lekko kwaśnymi malinami.
Przepis na: Malinianki
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 nieco czubate łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- ok. 250 ml letniego mleka
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 500-600 g malin świeżych lub rozmrożonych
- roztrzepane jajko
Kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 60 g zimnego masła
- 60 g cukru białego lub trzcinowego
Zobacz również:
Jak zrobić malinianki?
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie nieco czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.).
Krok 2
Ciasto na malinianki:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką typu hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (3 szt. z małych jajek), cukier puder (100 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g), a także miękkie masło (70 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (nie klejące się zbytnio do rąk). Jeżeli ciasto jest bardzo klejące to możesz je delikatnie podsypać mąką i ponownie wyrobić przez chwilkę. Ważne, aby robić to z umiarem, ponieważ za dużo mąki sprawi, że ciasto będzie twarde.
Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3
Krok 4
Maliny świeże (około 500-600 g) płuczemy pod wodą np. na sitku. Możesz też użyć mrożonych malin, ale wcześniej trzeba je rozmrozić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Posypujemy je 1 płaską łyżką cukru pudru i łyżeczką skrobi ziemniaczanej. Lekko mieszamy.
Krok 5
Ciasto dzielimy na ok. 10 równych części np. za pomocą noża.
Krok 6
Krok 7
Bułeczki drożdżowe z malinami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej zrobić to w równych odstępach.
Odstawiamy na 15 minut, aby ciasto się lekko napuszyło.
Krok 8
Kruszonka:
W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną (110 g) z zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę (60 g) oraz cukrem (60 g).
Krok 9
Krok 10
Pieczemy przez 28-30 minut w nagrzanym piekarniku do 185 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Malinianki gotowe! Smacznego.
Komentarze
Właśnie wyjęłam z piekarnika…. są pyszne! Proporcje na ciasto idealne 🤤👌chyba sama zjem wszystkie 🙈
Bardzo mi miło to czytać 🙂 Dziękuję także za zdjęcie!