Opis przepisu
Tarta z kurczakiem i pieczarkami to smaczny pomysł na obiad czy kolację. Sos beszamelowy fajnie scala całość, dzięki czemu tarta (po chwilowym przestygnięciu) ładnie się kroi na talerze. Sprawdzi się doskonale zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i podczas przyjęcia ze znajomymi. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych.
Tarta z kurczakiem i warzywami
Domowa tarta z kurczakiem może zostać przygotowana z dowolnymi warzywami. U mnie tym razem pieczarki i czerwona papryka, ale równie dobrze możesz dodać także cukinię, kukurydzę konserwową, suszone pomidory itp. Tarta z kurczakiem to danie, które można modyfikować i dostosowywać do swoich gustów. Można zastąpić kurczaka kawałkami indyka lub mięsem mielonym, a do nadzienia dodać szpinak, bakłażana lub suszone pomidory. Warto eksperymentować i tworzyć własne wariacje na temat tarty z kurczakiem.
Przepis na: Wytrawna tarta z kurczakiem
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła zimnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 żółtka
- opcjonalnie 1 łyżeczka śmietany 18%
Farsz:
- 300 g piersi z kurczaka
- większa szczypta przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 1 mała papryka czerwona
- 2 łyżki startego sera np. mozzarella, cheddar czy parmezan
Sos beszamelowy:
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta oregano
Zobacz również:
Tarta z kurczakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Do jej przygotowania możesz użyć foremki do tarty (czy nawet tortownicy) – moja o średnicy 28 cm.
Kruche ciasto
W misce mieszamy mąkę pszenną (200 g) z posiekanym zimnym masłem (100 g), solą (1/4 łyżeczki) i dwoma żółtkami. Opcjonalnie można też dodać śmietanę 18% (1 łyżeczka).
Krok 2
Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Krok 3
Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na foremkę do tarty (można ją wcześniej leciutko natłuścić). Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni, do jej lekkiego zrumienienia.
Krok 4
Farsz
W tym czasie przygotowujemy farsz do tarty. Kurczaka kroimy w kostkę (300 g). Posypujemy przyprawą do kurczaka (większa szczypta), a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Na jeszcze ciepłe kruche ciasto nakładamy kurczaka.
Krok 10
Krok 11
Sos beszamelowy
W garnku rozpuszczamy masło (30 g) na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (1 łyżka) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy mleko (250 ml, najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję szczyptę gałki muszkatołowej, oregano, pieprz i sól). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć (w przeciągu 4-7 minut).
Krok 12
Krok 13
Wierzch posypujemy startym żółtym serem (około 2 łyżki startego sera np. mozzarelli, cheddar czy parmezan).
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta z kurczakiem gotowa! Jednak od razu uprzedzam, że najlepiej się kroi gdy sos beszamelowy nieco przestygnie, bo inaczej całość się rozpada podczas nakładania na talerz.
Komentarze
W sobotę zrobiłam i… Zniknęła tak szybko że nawet nie mam zdjęcia. Pyszna 👌
Bardzo się cieszę, że tak posmakowała ❤️❤️
Czy tartę można przyrządzić dzień wcześniej. Aby następnego dnia podań np na zimno lub odgrzać “w warunkach polowych” tj mikrofala?
Można, ale najlepiej będzie smakować jednak na świeżo lub podgrzana w piekarniku 🙂
Szczerze Wam powiem jako facet, że to danie to istna porażka. Szkoda Waszych produktów na to danie. Żona przygotowała mi to wczoraj więc powiem tak. Góra jest dobra bo wiadomo, wszyscy znamy ten smak ale ludzie spód ciasta to jest tak wielka masakra która w żaden sposób nie współgra z całą resztą, że naprawdę z ręką na sercu to istny dramat. Na dole pleśniak ( ciasto ) a na górze pizza 😂 KATASTROFA przykro mi za szczerość.
Ale przecież ciasto kruche zawsze stosuje się w tartach wytrawnych i robi się je inaczej (na słono z solą) niż ciasto kruche np. na pleśniak (na słodko) 🙂 Może żona przygotowała z własnego przepisu na ciasto na słodko, to wtedy faktycznie smaki mogą się nie zgadzać 🙂
Wspaniały przepis! Już się piecze, zaraz będę próbował 😀
Dziękuję! 😍 Życzę w takim razie smacznego! 🤗
Jaki rozmiar foremki? 😀
W pierwszym kroku napisałam – 28 cm 🙂
Dzisiaj będę ją robić 🙂
Super ❤️ Życzę w takim razie smacznego 🙂
Dzień dobry,
Czy można przygotować ją 1 dzień wcześniej a piec dopiero następnego dnia?
Dziękuję 🙂
Raczej robiłabym wszystko tego samego dnia… 🙂
Pyszna 😋😋😋
Palce lizać!!!👌
Cieszę się, że smakuje ❤️