Wytrawna tarta z kurczakiem

4.7/5 (163 ocen)
Tarta z kurczakiem i warzywami to wytrawne danie, które cieszy się dużą popularnością wśród miłośników dobrego jedzenia. Zachwyca swoim smakiem, a jednocześnie jest łatwe i szybkie do przygotowania.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 40 min pieczenia

Wytrawna tarta z kurczakiem

Opis przepisu

Tarta z kurczakiem i pieczarkami to smaczny pomysł na obiad czy kolację. Sos beszamelowy fajnie scala całość, dzięki czemu tarta (po chwilowym przestygnięciu) ładnie się kroi na talerze. Sprawdzi się doskonale zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i podczas przyjęcia ze znajomymi. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, a składniki są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych.

Tarta z kurczakiem i warzywami

Domowa tarta z kurczakiem może zostać przygotowana z dowolnymi warzywami. U mnie tym razem pieczarki i czerwona papryka, ale równie dobrze możesz dodać także cukinię, kukurydzę konserwową, suszone pomidory itp. Tarta z kurczakiem to danie, które można modyfikować i dostosowywać do swoich gustów. Można zastąpić kurczaka kawałkami indyka lub mięsem mielonym, a do nadzienia dodać szpinak, bakłażana lub suszone pomidory. Warto eksperymentować i tworzyć własne wariacje na temat tarty z kurczakiem.

Przepis na: Wytrawna tarta z kurczakiem

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła zimnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie 1 łyżeczka śmietany 18%

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • większa szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżki startego sera np. mozzarella, cheddar czy parmezan

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta oregano
Wyślij emailem

Tarta z kurczakiem przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto na tartę

Tarta z kurczakiem i warzywami smakuje najlepiej w dniu jej zrobienia, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli zostanie Ci także na drugi dzień to można ją odgrzać w mikrofalówce lub włożyć na kilka minut do piekarnika.

Do jej przygotowania możesz użyć foremki do tarty (czy nawet tortownicy) – moja o średnicy 28 cm.

Kruche ciasto

W misce mieszamy mąkę pszenną (200 g) z posiekanym zimnym masłem (100 g), solą (1/4 łyżeczki) i dwoma żółtkami. Opcjonalnie można też dodać śmietanę 18% (1 łyżeczka).


Krok 2

kruche ciasto do tarty

Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.


Krok 3

kruche ciasto

Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na foremkę do tarty (można ją wcześniej leciutko natłuścić). Nakłuwamy widelcem.

Pieczemy przez około 15-17 minut w temperaturze 190 stopni, do jej lekkiego zrumienienia.


Krok 4

przepisy z kurczakiem

Farsz

W tym czasie przygotowujemy farsz do tarty. Kurczaka kroimy w kostkę (300 g). Posypujemy przyprawą do kurczaka (większa szczypta), a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). 

 


Krok 5

farsz do tarty

Paprykę czerwoną i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.  


Krok 6

farsz do tarty

Kurczaka smażymy na małej ilości oleju.  

 


Krok 7

Wytrawna tarta z kurczakiem, 7

Na osobnej patelni smażymy także pokrojone warzywa. 


Krok 8

Wytrawna tarta z kurczakiem

W tym czasie nasze kruche ciasto powinno się już podpiec.  


Krok 9

 tarta z kurczakiem

Na jeszcze ciepłe kruche ciasto nakładamy kurczaka.


Krok 10

 tarta z warzywami

Następnie warzywa.  


Krok 11

sos beszamelowy

Sos beszamelowy

W garnku rozpuszczamy masło (30 g) na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (1 łyżka) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy mleko (250 ml, najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (ja proponuję szczyptę gałki muszkatołowej, oregano, pieprz i sól). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć (w przeciągu 4-7 minut).

 


Krok 12

 tarty z warzywami

Przygotowanym sosem polewamy wierzch warzyw, lekko mieszamy łyżką.


Krok 13

Wytrawna tarta

Wierzch posypujemy startym żółtym serem (około 2 łyżki startego sera np. mozzarelli, cheddar czy parmezan).

Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Tarta z kurczakiem gotowa! Jednak od razu uprzedzam, że najlepiej się kroi gdy sos beszamelowy nieco przestygnie, bo inaczej całość się rozpada podczas nakładania na talerz.


tarta na słono

tarta wytrawna

tarta z kurczakiem

pomysł na obiad

 

przepisy z kurczakiem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 163

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

W sobotę zrobiłam i… Zniknęła tak szybko że nawet nie mam zdjęcia. Pyszna 👌

Damian
Damian
7 miesięcy temu

Czy tartę można przyrządzić dzień wcześniej. Aby następnego dnia podań np na zimno lub odgrzać “w warunkach polowych” tj mikrofala?

Łukasz
Łukasz
7 miesięcy temu

Szczerze Wam powiem jako facet, że to danie to istna porażka. Szkoda Waszych produktów na to danie. Żona przygotowała mi to wczoraj więc powiem tak. Góra jest dobra bo wiadomo, wszyscy znamy ten smak ale ludzie spód ciasta to jest tak wielka masakra która w żaden sposób nie współgra z całą resztą, że naprawdę z ręką na sercu to istny dramat. Na dole pleśniak ( ciasto ) a na górze pizza 😂 KATASTROFA przykro mi za szczerość.

Gdzieś jest piękny świat
Gdzieś jest piękny świat
1 rok temu

Wspaniały przepis! Już się piecze, zaraz będę próbował 😀

Alicja
Alicja
1 rok temu

Jaki rozmiar foremki? 😀

Barbara
Barbara
1 rok temu

Dzisiaj będę ją robić 🙂

Mariusz
Mariusz
1 rok temu

Dzień dobry,

Czy można przygotować ją 1 dzień wcześniej a piec dopiero następnego dnia?

Dziękuję 🙂

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Pyszna 😋😋😋

Dorjola
Jolanta
1 rok temu

Palce lizać!!!👌

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Warto również pamiętać, że tarta z kurczakiem i pieczarkami to danie, które można przygotować z wyprzedzeniem i schować do lodówki. Można ją podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce przed podaniem. Takie rozwiązanie jest idealne, gdy chcemy mieć coś smacznego i pożywnego na szybkie lunch boxy do pracy czy szkoły. Tarta z kurczakiem i pieczarkami to nie tylko smaczne danie, ale także źródło wartości odżywczych. Mięso z kurczaka dostarcza białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Natomiast warzywa to źródło witamin i składników mineralnych.

Tarta na obiad

Jeżeli szukasz pysznego i sycącego dania głównego dla całej rodziny to tarta na obiad będzie idealnym wyborem. Pytanie jednak jak zrobić ją taką, aby była naprawdę pyszna? Nie jest to szczerze takie trudne. Ciasto kruche jest na tyle uniwersalne, że tartę na obiad możemy przygotować na milion sposobów i dodać swoje ulubione składniki. Na przykład jeżeli lubi wyraziste smaki, to można dodać do niej ser feta lub parmezan.

Tarta na słono z kurczakiem

Tarta na słono z kurczakiem to proste danie, które można podać na różnego rodzaju okazje. Może być to obiad rodzinny, kolacja ze znajomymi, a nawet przekąska na imprezie. Przygotowanie tarty z kurczakiem nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale warto zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Przede wszystkim, należy zadbać o jakość składników. Kurczak powinien być świeży i najlepiej z wolnego wybiegu, a warzywa – świeże i sezonowe. Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości składników i odpowiednim technikom gotowania, można osiągnąć wspaniały smak i aromatyczny zapach.

Przepis na tartę na słono

Generalnie tartę możemy przygotować na dwa sposoby: na słono oraz na słodko. Przyznam się, że w ciągu roku częściej wykorzystuje przepisy na słodko, ponieważ uwielbiam wykorzystywać świeże owoce w swojej kuchni. Jestem szczęściarą i moi dziadkowie co roku mają bardzo dużo truskawek, malin itp. w swoim przydomowym ogródku (całkiem pokaźnych rozmiarów). Natomiast w okresie zimowym bardzo lubię przygotowywać tartę na słono, ponieważ w tym okresie z reguły sięgam po coś bardziej sycącego i rozgrzewającego. Taka tarta wytrawna z reguły starcza mi na minimum dwa dni do przodu. Po wyjęciu tarty z piekarnika należy poczekać kilka minut, aby ostygła i nie rozpadła się przy krojeniu. Moim zdaniem tarta z kurczakiem najlepiej smakuje na ciepło, ale można ją także podać na zimno.

RozwińZwiń