Zapiekanka ze szpinakiem

4.7/5 (95 ocen)
Kiedy nie masz za wiele czasu na przygotowanie obiadu, wtedy najlepiej sięgnąć po takie przepisy jak makaronowa zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem i serem. To pyszne i pożywne danie przygotujesz w zaledwie kilka chwil!

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem oraz fetą to ciekawy w smaku i sycący pomysł na obiad. Jeśli lubisz zapiekanki makaronowe to ta z pewnością Ci posmakuje! Jest prosta i szybka do przygotowania.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Domowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu gdy żółty ser jest fajnie ciągnący.  Możecie do niej użyć tak naprawdę dowolnego makaronu (wstążki, kokardki, penne, świderki itp). Ja użyłam kokardek, bo akurat miałam zapas w szafce.

Moim zdaniem połączenie szpinaku, fety i czosnku to pyszne i bardzo uniwersalne połączenie. Można je użyć zarówno do zapiekanek makaronowych, tart na słono czy naleśników. To są totalnie moje smaki! Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj zapiekane naleśniki ze szpinakiem, czy tartę ze szpinakiem.

Przepis na: Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka np gyros
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • szczypta papryki słodkiej
  • 150-200 g makaronu np. kokardki, penne, świderki
  • 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2-3 łyżki sera typu feta
  • 50 ml wody
  • większa szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie 100 g mini mozzarelli (małe kulki w zalewie)
  • 100 g żółtego sera
Wyślij emailem

Zapiekanka ze szpinakiem przepis krok po kroku:


Krok 1

zamarynowany kurczak do zapiekanki

Zapiekanka ze szpinakiem świetnie smakuje z zamarynowanym wcześniej kurczakiem. Jednak jeśli chcecie ją wykonać w wersji wegetariańskiej to wtedy zamiast mięsa użyjcie tofu naturalnego (wystarczy około 200 g, dalsze etapy bez zmian).

Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka (około 1/2 łyżeczki), przeciśnięty czosnek (2 większe ząbki), paprykę słodką (szczypta), a także oliwę z oliwek (2 łyżki). Nacieramy przyprawami mięso i odstawiamy na minimum 20 minut (ja często zostawiam w szczelnym pojemniku na całą noc w lodówce).  


Krok 2

podsmażony kurczak

Do przygotowania farszu będzie nam potrzebna duża, głębsza patelnia.

Zaczynamy od podsmażenia kurczaka na małej ilości oleju (przez około 3-4 minuty).

W tym czasie zaczynamy gotować makaron – można użyć kokardek, penne, muszelek, czy wstążek (około 150-200 g). Gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.


Krok 3

kurczak ze szpinakiem i fetą

Dodajemy świeże liście szpinaku (wystarczy 150-200 g) lub rozmrożony, rozdrobniony szpinak (można go dodać więcej np. 250 g).

Jeśli użyjecie świeżego szpinaku to można go dodawać partiami, bo świeże liście zajmują objętościowo dużo miejsca na patelni, a po chwili miękną i się kurczą. Smażymy przez 3 minuty co chwilę mieszając. Po tym czasie dodajemy ser typu feta (2-3 płaskie łyżki), mieszamy.  


Krok 4

zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Można opcjonalnie wlać wodę lub śmietankę kremówkę (50-100 ml). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Krok 5

zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i fetą

Do farszu wrzucamy odcedzony makaron, lekko mieszamy całość (jeśli nie wystarczy Wam miejsca na patelni, wtedy wymieszajcie sobie całość w jakimś średnim garnku).


Krok 6

zapiekanka makaronowa

Smażymy przez dosłownie minutę i zdejmujemy z palnika.


Krok 7

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie będzie potrzebna pokrywka do naczynia). Na wierzchu opcjonalnie wrzucamy mini mozzarellę (odcedzone z zalewy).  


Krok 8

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem

Posypujemy startym żółtym serem (można delikatnie wymieszać żeby ser się bardziej rozprowadził). Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Zapiekanka ze szpinakiem smakuje najlepiej na ciepło.


Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 95

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Amelia
Amelia
1 rok temu

Jest bardzo dopry

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Dosyć często u mnie w domu goszczą wszelkiego rodzaju zapiekanki, w naprawdę przeróżnych wersjach. Tym razem jednak pomyślałam, że zapiekanka makaronowa ze szpinakiem będzie idealnym wyborem na weekendowy obiad. Muszę przyznać, że nie pomyliłam się w tej kwestii! Wszyscy domownicy byli zachwyceni, że zaserwowałam taką zapiekankę makaronową ze szpinakiem. Jak to w takich przypadkach bywa, obiad który miał starczyć na dwa dni, starczył tylko na jeden, także pamiętajcie aby przygotować większą porcję dla całej rodziny 🙂

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

W mojej kuchni często wykorzystuję składniki takie jak szpinak i kurczak. Bardzo lubię takie zestawienie smakowe, dlatego na blogu znajdziecie wiele przepisów z ich wykorzystaniem w roli głównej. Dlatego też naturalną koleją rzeczy, było to, że wcześniej czy później pojawi się na blogu również zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem. Ten pyszny obiad można przygotować w zaledwie pół godziny i jest bardzo proste do przygotowania. Moja zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem zawiera również dodatek sera feta, co powoduje, że całe danie jest bardziej wyraziste. Czasami jeden wyrazisty składnik, potrafi całkowicie odmienić smak potrawy, dlatego szczerze polecam dodać go podczas przygotowywania.

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Kiedy mamy mało czasu na przygotowywanie obiadu, to taka zapiekanka z makaronem i szpinakiem jest idealnym wyborem. Aby zrobić to smaczne danie wystarczy ugotować makaron (najlepiej w wersji al dente), pokroić w kostkę kurczaka lub tofu i podsmażyć na patelni, dodać szpinak, ser feta oraz przyprawy i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na wierzch dodać mozzarellę i do piekarnika na około 15 minut. Zapiekanka z makaronem i szpinakiem smakuje najlepiej od razu po upieczeniu, jednak jeżeli robisz porcję na dwa dni, to po prostu foremkę zakryj folią aluminiową i przechowuj w lodówce. Następnego dnia zapiekankę makaronową ze szpinakiem możesz odgrzać w piekarniku.

RozwińZwiń