Zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem oraz fetą to ciekawy w smaku i sycący pomysł na obiad. Jeśli lubisz zapiekanki makaronowe to ta z pewnością Ci posmakuje! Jest prosta i szybka do przygotowania.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Domowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu gdy żółty ser jest fajnie ciągnący. Możecie do niej użyć tak naprawdę dowolnego makaronu (wstążki, kokardki, penne, świderki itp). Ja użyłam kokardek, bo akurat miałam zapas w szafce.
Moim zdaniem połączenie szpinaku, fety i czosnku to pyszne i bardzo uniwersalne połączenie. Można je użyć zarówno do zapiekanek makaronowych, tart na słono czy naleśników. To są totalnie moje smaki! Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj zapiekane naleśniki ze szpinakiem, czy tartę ze szpinakiem.
Przepis na: Zapiekanka ze szpinakiem
Składniki:
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka np gyros
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- szczypta papryki słodkiej
- 150-200 g makaronu np. kokardki, penne, świderki
- 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2-3 łyżki sera typu feta
- 50 ml wody
- większa szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie 100 g mini mozzarelli (małe kulki w zalewie)
- 100 g żółtego sera
Zobacz również:
Zapiekanka ze szpinakiem przepis krok po kroku:
Krok 1
Zapiekanka ze szpinakiem świetnie smakuje z zamarynowanym wcześniej kurczakiem. Jednak jeśli chcecie ją wykonać w wersji wegetariańskiej to wtedy zamiast mięsa użyjcie tofu naturalnego (wystarczy około 200 g, dalsze etapy bez zmian).
Filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do kurczaka (około 1/2 łyżeczki), przeciśnięty czosnek (2 większe ząbki), paprykę słodką (szczypta), a także oliwę z oliwek (2 łyżki). Nacieramy przyprawami mięso i odstawiamy na minimum 20 minut (ja często zostawiam w szczelnym pojemniku na całą noc w lodówce).
Krok 2
Zaczynamy od podsmażenia kurczaka na małej ilości oleju (przez około 3-4 minuty).
W tym czasie zaczynamy gotować makaron – można użyć kokardek, penne, muszelek, czy wstążek (około 150-200 g). Gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.
Krok 3
Jeśli użyjecie świeżego szpinaku to można go dodawać partiami, bo świeże liście zajmują objętościowo dużo miejsca na patelni, a po chwili miękną i się kurczą. Smażymy przez 3 minuty co chwilę mieszając. Po tym czasie dodajemy ser typu feta (2-3 płaskie łyżki), mieszamy.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Zapiekanka ze szpinakiem smakuje najlepiej na ciepło.
Komentarze
Jest bardzo dopry
cieszę się 🙂