
Parówki w cieście francuskim to niezwykle szybka i prosta do przygotowania przekąska imprezowa. Chrupiące, smaczne i sycące… No po prostu pycha! Parówki w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło, więc warto je sobie przygotować wcześniej, a włożyć do piekarnika gdy przyjdą dopiero goście. Ewentualnie zawsze możesz je włożyć na chwilę do mikrofalówki czy włączonego piekarnika.
Parówki w cieście
Parówki w cieście francuskim to tania przekąska imprezowa, do której potrzebne jest tylko kilka ogólnodostępnych składników: ciasto francuskie, parówki (ja kupuję wysokiej jakości, np. z szynki) oraz kilka plasterków żółtego sera.
Koniecznie wypróbuj, bo są naprawdę bardzo smaczne! Oczywiście jeśli tylko chcesz to możesz dodatkowo zawinąć do środka także pokrojoną w dłuższe kawałki czerwoną paprykę czy ogórka konserwowego. To tak naprawdę zależy od Waszej inwencji twórczej.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz podobnych przepisów na przekąski imprezowe to koniecznie musisz odwiedzić mój obszerny wpis, w którym przygotowałam 24 przepisy na przekąski sylwestrowe (klik >>), które przecież możesz przygotowywać przez cały rok! Znajdziesz w nim kilka przepisów na fajne i efektowne sałatki, burgery, roladki z tortilli, czy właśnie ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego.
Szukasz przepisów z użyciem parówek? Zajrzyj do tych wpisów:
Przepis na: Parówki w cieście francuskim
Łącznie: 25 min
Składniki:
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
- 5 dag żółtego sera w plasterkach
- szczypta ziół prowansalskich
- opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane
Jak zrobić parówki w cieście francuskim?
Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach podobnej długości co użyte parówki. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy ciastem parówkę z żółtym serem, a końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło te dwa składniki.
Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy siemię lnianym (lub czarnuszką, sezamem) oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie nacinamy wierzch ciasta za pomocą noża tworząc małe krzyżyki (x). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym.
Smacznego!
Pyszneee i łatwo się robi 🙂