PrzekąskiŚniadanie

Domowe hot-dogi

Szczerze mówiąc nigdy nie jadam hot-dogów na stacjach czy barach, jednak takie domowe hot-dogi to bardzo lubię! Myślę, że dla wielu osób hot-dog na stacji benzynowej to ostateczność jeżeli wraca się z dalekiej podróży, a głód doskwiera już od dłuższego czasu. Jestem przekonana, że większość z Was też tak ma…

Bułki do hot-dogów

Wiele osób uważa, że są one niezdrowe, ponieważ składają się przecież z chemicznej bułki, najtańszej możliwej parówki (w której mamy znikomy procent mięsa, a nawet lepiej nawet nie wiedzieć z jakich składników została zrobiona) i odrobiny warzyw. Jednak tak naprawdę takie domowe hot-dogi to całkowicie inna bajka… Miękka, puszysta bułka z sezamem, a także parówka najwyższej jakości (100% szynki), którą można też zamienić ulubionym kabanosem, kiełbaską chorizo czy plasterkami salami… Rewelacja! Warto także dodać sporą ilość warzyw jak np. rukolę (możesz zamienić na sałatę czy roszponkę), ogórka zielonego świeżego (można zamienić na konserwowego) i cebulę czerwoną.

Jak raz je przygotujesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te hot-dogi ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Wierzch można polać np. domowym sosem czosnkowym czy ketchupem.

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

Przepis na: Domowe hot-dogi

 Przygotowanie:  80 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 105 min

 Liczba porcji: 8-10

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam lub mak

bułki do hot-dogów
Krok 1 

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)


bułki do hot-dogów
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (70g), jajko, 150 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.   


Bułki do hot-dogów
Krok 3 

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


bułki z sezamem
Krok 4 

Dzielimy je na 8-10 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną podłużne bułki. Przekładamy je następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy je dłonią. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 5-10 minut żeby się troszkę napuszyły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem (lub opcjonalnie makiem).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane i wyrośnięte. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną, lekko chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.

Przestudzone bułki nacinamy wzdłuż (tylko nie przekrajamy ich całkowicie na wylot!). Nakładamy rukolę, ugotowaną parówkę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę i plasterki ogórka zielonego. Wierzch polewamy ulubionym sosem np. domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!


domowe hot-dogi

domowe hot-dogi

hot-dogi domowe

hot-dogi domowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close