Domowe hot-dogi

4.8/5 (167 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + 25 min pieczenia

domowe hot-dogi przepis

Opis przepisu

Szczerze mówiąc nigdy nie jadam hot-dogów na stacjach czy barach, jednak takie domowe hot-dogi to bardzo lubię! Myślę, że dla wielu osób hot-dog na stacji benzynowej to ostateczność jeżeli wraca się z dalekiej podróży, a głód doskwiera już od dłuższego czasu. Jestem przekonana, że większość z Was też tak ma…

Bułki do hot-dogów

Wiele osób uważa, że są one niezdrowe, ponieważ składają się przecież z chemicznej bułki, najtańszej możliwej parówki (w której mamy znikomy procent mięsa, a nawet lepiej nawet nie wiedzieć z jakich składników została zrobiona) i odrobiny warzyw. Jednak tak naprawdę takie domowe hot-dogi to całkowicie inna bajka… Miękka, puszysta bułka z sezamem, a także parówka najwyższej jakości (100% szynki), którą można też zamienić ulubionym kabanosem, kiełbaską chorizo czy plasterkami salami… Rewelacja! Warto także dodać sporą ilość warzyw jak np. rukolę (możesz zamienić na sałatę czy roszponkę), ogórka zielonego świeżego (można zamienić na konserwowego) i cebulę czerwoną.

Jak raz je przygotujesz to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu co chwilkę, a co więcej te hot-dogi ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Wierzch można polać np. domowym sosem czosnkowym czy ketchupem.

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy maślaną chałkę.

Przepis na: Domowe hot-dogi

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam lub mak
Wyślij emailem

Domowe hot-dogi - przepis krok po kroku


Krok 1

bułki do hot-dogów

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)


Krok 2

bułki do hot-dogów

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło (70g), jajko, 150 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.   


Krok 3

Bułki do hot-dogów

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Krok 4

bułki z sezamem

Dzielimy je na 8-10 równych części, stolnicę podsypujemy lekko mąką i kulamy bułeczki aż powstaną podłużne bułki. Przekładamy je następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy je dłonią. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na jakieś 5-10 minut żeby się troszkę napuszyły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem (lub opcjonalnie makiem).

Pieczemy w piekarniku góra-dół bez termoobiegu w temperaturze 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane i wyrośnięte. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną, lekko chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.

Przestudzone bułki nacinamy wzdłuż (tylko nie przekrajamy ich całkowicie na wylot!). Nakładamy rukolę, ugotowaną parówkę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę i plasterki ogórka zielonego. Wierzch polewamy ulubionym sosem np. domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego!


domowe hot-dogi

domowe hot-dogi

hot-dogi domowe

hot-dogi domowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 167

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Wspaniały przepis! Dziękuję ❤️
Wyszły bardzo sycące, zastanawiam się, czy mogą być “lżejsze”? Czy można dać mniej masła?

Natalia
Natalia
3 miesięcy temu

Dziękuję ❤️

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Hello,czy można użyć mąki 0? Czy wyrabiane ciasto na początku jest klejące a dopiero po 10 min wyrabiania przestaje się kleić do rąk?zrobiłam dokładnie jak było w przepisie ale ciasto cały czas kleiło mi się do rąk więc dodałam ciut więcej mąki i trochę wody i dopiero wtedy nabrało dobrej konsystencji Prośba o komentarz co mogłam zrobić nie tak?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

udały się niesamowicie!!!! 😁

Magda
Magda
1 rok temu

Wow! Rewelacyjny i bardzo prosty przepis! Bułeczki wyszły idealne, a hot-dogi jeszcze lepsze 🙂

Ewa
Ewa
1 rok temu

Gdy zostanie nadmiar bułek jak je przechowujesz? 🙂

Betina Valentina
Betina Valentina
2 lat temu

Czy piec bułki z termoobiegiem czy bez?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Bez termoobiegu 🙂

Betina Valentina
Betina Valentina
2 lat temu

Dzięki, wyszło super!comment image

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Piękne wyszły! ❤ Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego!

Kaja K.
Kaja K.
3 lat temu

Te bułeczki wychodzą super :PP

Kamila
Kamila
3 lat temu

Uzaleznilam się od Twoich przepisow <33 Wczoraj pieklam te hot-dogi <3 Mniam mniam

Natalia Urbańska
Natalia Urbańska
4 lat temu

comment image

Magdalena T
Magdalena T
4 lat temu

Mega Bułeczki polecam każdemu smakowały całej rodzince i zagoszczą u nas na dłużej
comment image

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Magdalena T

Wielkie dzięki za piękne zdjęcie <3

Izabele
Izabele
4 lat temu

Właśnie je upieklam – bajka w smaku ;] z resztą jak zwykle co zrobiłam z twojego bloga

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Izabele

Bardzo miło mi to czytac <3

Barbara
Barbara
4 lat temu

Dzisiaj rano je upiekłam, a chyba wczoraj zostaly dodane! 😛 Wyszły fantastyczne <3 super pomysł, moje dzieci będą zachwycone!!!!!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Barbara

Oooo bomba 😛