Kanapka imprezowa w proziaku

4.8/5 (38 ocen)
Kanapka imprezowa w proziaku to prawdziwy hit na każdej imprezie czy spotkaniu towarzyskim. Ta pyszna przekąska składa się z proziaka, który wypełniony jest różnorodnymi i smakowitymi dodatkami.

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

W najbliższym czasie spodziewasz się gości i szukasz inspiracji na coś naprawdę pysznego? Mam dla Was pomysł na ciekawą kanapkę imprezową na bazie domowego proziaka. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu!

No dobra, ale zacznijmy od tego czym jest proziak… Może nie każdy wie, ale proziaki to nasze regionalne “placki na prozie“, czyli na sodzie. Są niezwykle proste i szybkie do przygotowania! Składają się z kilku składników, a później smaży się je na suchej patelni.

Kanapka P jak PARTY

Firma MLEKPOL zainspirowała mnie do przygotowania autorskiej, wypasionej kanapki z wykorzystaniem żółtego sera. Przecież kanapki nie muszą być nudne! Można przy nich naprawdę poszaleć. Dlatego moja propozycja to kanapka imprezowa na bazie proziaka, nuggetsów, rukoli, czerwonej cebuli, konfitury z żurawiny i sera Złoty Mazur firmy MLEKPOL.

Produkty MLEKPOL pochodzą z mleka z naszych polskich, najczystszych rejonów. Mają prosty skład i szeroki asortyment serów. Każdy znajdzie coś dla siebie! Sery SM MLEKPOL smakują świetnie zarówno na zwykłej kanapce, jak i w wersji na ciepło: w przekąskach imprezowych, zapiekankach, tostach i wielu innych.

 

Przepis na: Kanapka imprezowa w proziaku

Składniki:

Proziaki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Nuggetsy z kurczaka:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • dodatkowo olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 150 g sera Złoty Mazur firmy Mlekpol
  • 50 g rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • konfitura z żurawiny
  • opcjonalnie odrobina ketchupu lub sosu BBQ
Wyślij emailem

Kanapka imprezowa – przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na proziaki

Proziaki

Zaczynamy od zrobienia ciasta na proziaki. Przygotowujemy sobie składniki: mąkę pszenną (380 g), jajko, maślankę (150 ml), sodę (1 płaska łyżeczka), sól (1 łyżeczka) oraz cukier (1/2 łyżeczki).


Krok 2

przygotowanie proziaków

Wszystkie składniki przekładamy do miski.

Najpierw mieszamy za pomocą łyżki. Później zaczynamy zagniatać ciasto za pomocą dłoni.

 


Krok 3

ciasto na proziaki

Ma powstać gładka, elastyczna kula (może się delikatnie kleić do rąk, ale nie podsypujemy zbytnio mąką).


Krok 4

wycinanie proziaków

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-2 cm – na tym etapie można blat lekko oprószyć mąką żeby ułatwić sobie wałkowanie.

Wycinamy dowolne kształty np. trójkaty lub kółka za pomocą miseczki lub okrągłej foremki (o średnicy około 7-9 cm). 

Z przepisu powinno około 8-11 proziaków (w zależności od ich wielkości)


Krok 5

proziaki przed upieczeniem

Odstawiamy je na 10 minut (można je przykryć ściereczką).


Krok 6

proziaki na patelni

Na suchej patelni smażymy proziaki z obu stron (na małym lub średnim ogniu), aż będą ładnie rumiane i nieco wyrośnięte (wystarczy około 4-5 minut na każdą stronę).


Krok 7

składniki na nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka

Piersi z kurczaka (ok. 400 g) kroimy na podłużne kawałki i przekładamy na talerz.

Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej z nich wbijamy dwa jajka, roztrzepujemy widelcem i posypujemy słodką papryką (1/2 łyżeczki) oraz przyprawą do kurczaka (1 łyżeczka).

Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą (lub pszenną, 4 łyżki), a do trzeciej pokruszone płatki kukurydziane (100 g) i sezam (2 łyżki).


Krok 8

smażenie nuggetsów z kurczaka

Kawałki kurczaka moczymy najpierw w mące kukurydzianej, w jajku, następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.


Krok 9

kanapka z proziakiem

Składamy kanapkę w całość. 

Proziaka przekrajamy na pół. Na jego dolną część nakładamy łyżeczkę ketchupu lub sosu BBQ. Następnie układamy dwa małe nuggetsy, plasterek sera, odrobinę rukoli, posiekaną czerwoną cebulę, łyżeczkę konfitury z żurawiny i przykrywamy górną częścią proziaka. Wbijamy patyczek do szaszłyków. 

Kanapka imprezowa – P jak PARTY gotowa!


Kanapka imprezowa w proziaku 2

Kanapka imprezowa w proziaku 3

Kanapka imprezowa w proziaku 4

*Wpis powstał we współpracy z marką Mlekpol. 

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 38

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Hej, ten przepis to sztos! Wszyscy moi goście byli wniebowzięci i błagali o przepis. Na pewno to powtórzę na następnej domówce. Dzięki za ten przepis!