Ciasta kruchePrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Orzechowiec

Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan.

Ja przygotowuję zawsze domowej roboty krem budyniowy, który często dodaję także do kremówki, ptysi, czy wielu innych ciast. Jest naprawdę pyszny i bardzo uniwersalny.

Ciasto orzechowiec to smaczne ciasto na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Można je także przygotowywać przez cały rok na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Andrzejki czy na sylwestra.

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).

Przepis na: Orzechowiec

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 12-16

Składniki :

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 120 g cukru białego
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 120 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Masa orzechowa:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki miodu
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 g masła

Jak zrobić Orzechowca?

składniki na ciasto orzechowiec
Krok 1 

Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na kruche ciasto. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i dzielimy na trzy równe części.  


Spód na ciasto orzechowe
Krok 2 

Jeżeli masz tego samego rozmiaru dwie foremki, wtedy pieczemy dwa ciasta równocześnie, a jeśli nie to jedno po drugim. Na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średniej wielkosci, o rozmiarze 24×24 cm) wykładamy pierwszą część ciasta, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15-17 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Tak samo postępujemy z drugim blatem ciasta.


Masa budyniowa
Krok 3 

W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. W garnku gotujemy na małym ogniu 2 szklanki mleka, a pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką i sypkim budyniem. Masę budyniową wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy. Najpierw zaczną się  pojawiać duże grudki, lecz im dłużej będziesz je miksować to zacznie powstawać gładki, gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Zmiksowane masło
Krok 4 

Miękkie masło miksujemy na jasny puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż powstanie jednolity krem.


Masa orzechowa z miodem
Krok 5 

Orzechy siekamy dosyć drobno. W małym rondelku rozpuszczamy masło wraz z cukrem i miodem, doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy przez 2 minuty.  


Spód orzechowy
Krok 6 

Na trzecią część ciasta wyłożoną na spodzie foremki wykładamy masę orzechową. Wierzch wyrównujemy za pomocą łyżki. Pieczemy również przez 17 minut w temp. 180 stopni.


Przepis na orzechowca
Krok 7 

Ciasto orzechowiec składamy w całość. Na pierwszy zimny blat ciasta nakładamy połowę kremu budyniowego. Następnie nakładamy drugi blat ciasta, krem budyniowy, a na wierzch orzechowy blat. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


Przepis na orzechowca

Orzechowiec

Ciasto orzechowiec prosty przepis

 

Orzechowiec ciasto z miodem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na orzechowca

Jeżeli chcesz znaleźć sprawdzony przepis na orzechowca to dobrze trafiłaś 🙂 Mój powyższy przepis na orzechowca świetnie się sprawdzi na wszelkie imprezy rodzinne, sylwestry oraz święta. U mnie w domu orzechowiec ciasto z miodem to jeden z przepisów świątecznych, których nie może zabraknąć zarówno na Boże Narodzenie, jak i podczas Wielkanocy. Jak do masy orzechowej używam z reguły orzechów włoskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć np. laskowych, czy pekan – orzechowiec i tak będzie przepyszny!

Ciasto orzechowiec prosty przepis

Powyższy przepis na ciasto orzechowiec jest prosty, ale wymaga od nas trochę czasu. Jeżeli będziesz postępować zgodnie z moimi wskazówkami krok po kroku, to jestem przekonana, że orzechowiec wyjdzie przepyszny! 🙂 Prosty przepis na ciasto orzechowiec zaczynamy od upieczenia 3 spodów z ciasta kruchego. W między czasie przygotowujemy krem budyniowy oraz masę orzechową. Następnie składamy ciasto w całość, czyli spód, połowa masy budyniowej, drugi spód, pozostała część masy budyniowej i ostatni spód z masą orzechową.

Orzechowiec ciasto z miodem

Do mojego ciasta orzechowiec dodaję miód, zarówno do spodu, jak i do masy orzechowej. Po pierwsze bardzo dobrze łączy orzechy w górnej warstwie, a po drugie spody lepiej z nim smakują. Ciasto orzechowiec z miodem najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy nasze spody troszkę zmiękną. Po przygotowaniu nasze ciasto orzechowiec z miodem przechowujemy w lodówce, minimalnie przez 12 godzin. Osobiście muszę przyznać, że orzechowiec najbardziej kojarzy mi się z wigilijnym stołem i ogólnie świętami.

Close