Opis przepisu
Tarta z borówkami i kremem waniliowym budyniowym to świetny, wakacyjny wypiek. Całość nie jest za słodka, lecz taka w sam raz.
Tarta z kremem budyniowym
Kruche, maślane ciasto w połączeniu z domowym kremem budyniowym, konfiturą borówkową oraz borówkami na wierzchu stanowi niezwykle smaczne połączenie. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.
Przepis na: Tarta z borówkami
Składniki:
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 170 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 4 żółtka
- 170 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
Konfitura borówkowa:
- 200 g borówek amerykańskich lub jagód
- 1 płaska łyżka cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 300 g borówek amerykańskich lub jagód
Zobacz również:
Tarta z borówkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 4 żółtka z cukrem (170g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (170g) oraz pozostałym mlekiem (250 ml).
Krok 2
Krok 3
Długi czas mieszania wpłynie na to, że krem będzie gładki, bez wyczuwalnej mąki w kremie.
Zdejmujemy z ognia.
Krok 4
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia – u mnie to trwa około 2 godziny (po lekkim przestygnięciu wkładam garnek do lodówki).
Krok 5
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. tortową (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (160 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 1 duże jajko oraz cukier puder (2 płaskie łyżki).
Krok 6
Szybko zagniatamy dłońmi kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 15 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika). Następnie je rozwałkowujemy i nakładamy na foremkę do tarty (moja o średnicy około 30 cm). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 7 minut do zamrażalnika).
Schłodzone ciasto pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni (aż będzie ładnie rumiane). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 7
Konfitura borówkowa:
Ja przygotowuję domową, ekspresową konfiturę z borówek, ale jeśli wolisz to użyj gotowej ze sklepu.
Do małego rondelka wsypujemy umyte borówki (około 200-250 g). Wlewamy 2-3 łyżki wody, kilka kropli soku z cytryny i dusimy na małym ogniu co chwilkę mieszając. Można je lekko podusić widelcem. Gdy się zagotują to wsypujemy cukier (1 płaska łyżka, chyba, że masz bardzo słodkie borówki to pomiń cukier) oraz skrobię (1 łyżeczka). Cały czas mieszamy – już po chwili borówki powinny nabrać konsystencję gęstszej konfitury. Jeśli tak się nie stanie po około minucie to dodaj odrobinę więcej skrobi. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 8
Przestudzoną konfiturę wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki.
Krok 9
Gdy budyń będzie całkowicie wystudzony to zaczynamy ucieranie miękkiego masła w osobnej misce (ma być miękkie, w temp. pokojowej, a nie roztopione czy zimne). Dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu budyniowego.
Krem budyniowy wykładamy na warstwę borówek – najlepiej łyżeczka za łyżeczką w odstępach, a później całość tylko lekko rozsmarowujemy. Dzięki temu krem nie wymiesza nam się z borówkami.
Krok 10
Tarta z borówkami gotowa. Przechowujemy ją w lodówce. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania mojej tarty z białą czekoladą i truskawkami, tarty z kremem z białych Michałków oraz tarty z kremem pistacjowym.
Komentarze
Dzień dobry, nie posiadam wagi kuchennej i nie wiem jak wykonać tartę. Czy da radę rozpisać gramaturgię produktów na szklanki i łyżki?
Niestety nie rozpisuję w ten sposób, bo jest to niedokładne. Dla jednego łyżka będzie czubata, dla innego płaska i może się okazać, że sporo za dużo jest danego składnika.
Witam nie wiem co robię źle odnośnie kruchego ciasta . spód mi się nie chce upiec ?
A może coś jest nie tak z piekarnikiem? Bo to dziwne, że ciasto kruche nie chce się upiec. Ciężko je zepsuć… Wystarczyło chwilkę dłużej piec 🙂
Super przepis, a domowy krem budyniowy przepyszny 😍
Super!
Idealna i pyszna!! Dziękuję za tak dokładny przepis 🙂
Wygląda pięknie! 🙂 Smacznego!
Dlaczego ciasto na tarte może być twarde?
Ale twarde w którym momencie? Zagniatania, upieczenia czy krojenia już gotowego ciasta?
Dziendobry. A czy można użyć gotowego budyniu z torebki.
Raczej można, ale w porównaniu z domowym kremem budyniowym to smak i jego konsystencja to całkiem inna bajka według mnie…
Dziękuję za odpowiedź. Boję się, że może się zważyć, bo jeśli chodzi o wypieki to tragedia. Najlepiej wychodzi mi sernik na zimno z torebki 🤷♀️🙂. Pozdrawiam serdecznie
Więcej wiary! Trzymam kciuki, żeby się udało ❤️
Cudowna tarta . Palce lizać ❤
Pięknie się prezentuje! ❤️❤️ Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Borówkowe szaleństwo 🫐🩵
Mimo braku formy do tarty, udało się stworzyć te pyszności w tortownicy 😁
Rewelka! 🙂 Bardzo dziękuję za dodanie zdjęcia.
Pyszna !!
Cześć!
Czy budyń ma mieć taką samą temp. Co masło?
tak 🙂