Tarta z borówkami

4.8/5 (84 ocen)
Tarta z borówkami to pyszny, nie za słodki wakacyjny wypiek, który często gości u mnie na stole, kiedy zaczyna się tylko sezon na te pyszne owoce. Składa się z kruchego ciasta, konfitury borówkowej, kremu budyniowego i oczywiście borówek. Moim zdaniem ta tarta wychodzi rewelacyjna!

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 2 h

tarta z borówkami

Opis przepisu

Tarta z borówkami i kremem waniliowym budyniowym to świetny, wakacyjny wypiek. Całość nie jest za słodka, lecz taka w sam raz.

Tarta z kremem budyniowym

Kruche, maślane ciasto w połączeniu z domowym kremem budyniowym, konfiturą borówkową oraz borówkami na wierzchu stanowi niezwykle smaczne połączenie. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.

Przepis na: Tarta z borówkami

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła

Konfitura borówkowa:

  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 1 płaska łyżka cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300 g borówek amerykańskich lub jagód
Wyślij emailem

Tarta z borówkami przepis krok po kroku:


Krok 1

Krem budyniowy:

Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 4 żółtka z cukrem (170g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (170g) oraz pozostałym mlekiem (250 ml).


Krok 2

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 3

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 4-5 minut).

Długi czas mieszania wpłynie na to, że krem będzie gładki, bez wyczuwalnej mąki w kremie.

Zdejmujemy z ognia.  


Krok 4

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia – u mnie to trwa około 2 godziny (po lekkim przestygnięciu wkładam garnek do lodówki).


Krok 5

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. tortową (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (160 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), 1 duże jajko oraz cukier puder (2 płaskie łyżki).


Krok 6

Szybko zagniatamy dłońmi kruche ciasto. Wkładamy je do lodówki na 15 minut (lub na 5 minut do zamrażalnika). Następnie je rozwałkowujemy i nakładamy na foremkę do tarty (moja o średnicy około 30 cm). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut (lub na 7 minut do zamrażalnika).

Schłodzone ciasto pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni (aż będzie ładnie rumiane). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krok 7

Konfitura borówkowa:

Ja przygotowuję domową, ekspresową konfiturę z borówek, ale jeśli wolisz to użyj gotowej ze sklepu.

Do małego rondelka wsypujemy umyte borówki (około 200-250 g). Wlewamy 2-3 łyżki wody, kilka kropli soku z cytryny i dusimy na małym ogniu co chwilkę mieszając. Można je lekko podusić widelcem. Gdy się zagotują to wsypujemy cukier (1 płaska łyżka, chyba, że masz bardzo słodkie borówki to pomiń cukier) oraz skrobię (1 łyżeczka). Cały czas mieszamy – już po chwili borówki powinny nabrać konsystencję gęstszej konfitury. Jeśli tak się nie stanie po około minucie to dodaj odrobinę więcej skrobi. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 8

Przestudzoną konfiturę wykładamy na wystudzone ciasto. Wkładamy do lodówki.


Krok 9

Gdy budyń będzie całkowicie wystudzony to zaczynamy ucieranie miękkiego masła w osobnej misce (ma być miękkie, w temp. pokojowej, a nie roztopione czy zimne). Dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu budyniowego.

Krem budyniowy wykładamy na warstwę borówek – najlepiej łyżeczka za łyżeczką w odstępach, a później całość tylko lekko rozsmarowujemy. Dzięki temu krem nie wymiesza nam się z borówkami.


Krok 10

Na wierzchu układamy umyte borówki, a także opcjonalnie listki mięty.

Tarta z borówkami gotowa. Przechowujemy ją w lodówce. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania mojej tarty z białą czekoladą i truskawkami, tarty z kremem z białych Michałków oraz tarty z kremem pistacjowym.


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 84

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
3 dni temu

Dlaczego ciasto na tarte może być twarde?

Katarzyna
Katarzyna
4 dni temu

Dziendobry. A czy można użyć gotowego budyniu z torebki.

Katarzyna
Katarzyna
2 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź. Boję się, że może się zważyć, bo jeśli chodzi o wypieki to tragedia. Najlepiej wychodzi mi sernik na zimno z torebki 🤷‍♀️🙂. Pozdrawiam serdecznie

Magdalena
Magdalena
11 dni temu

Cudowna tarta . Palce lizać ❤

inbound3312399870791057265
Weronika
Weronika
14 dni temu

Borówkowe szaleństwo 🫐🩵
Mimo braku formy do tarty, udało się stworzyć te pyszności w tortownicy 😁

IMG_0618
Karolina
Karolina
16 dni temu

Pyszna !!

3A7DED57-6EC8-4948-B451-8D74E5B76CD7
Aneta
Aneta
19 dni temu

Cześć!
Czy budyń ma mieć taką samą temp. Co masło?