Tarta z truskawkami

4.5/5 (59 ocen)
Tarta z truskawkami to klasyka letnich wypieków. To nie tylko pyszny i efektowny deser, ale również prosty w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, kremu na bazie białej czekolady, śmietanki kremówki i mascarpone oraz oczywiście truskawek. Moim zdaniem całość smakuje rewelacyjnie!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Tarta z truskawkami

Opis przepisu

Tarta z truskawkami oraz kremem z mascarpone i białą czekoladą to fantastyczna, letnia propozycja. Niezwykle prosta do przygotowania, a przy okazji smaczna i efektowna.

Tarta na słodko

Domowa tarta na słodko z owocami to zawsze trafiony wypiek na wszelakie imprezy rodzinne. Świetnie się sprawdzi zarówno jako zwykły, weekendowy wypiek. Jestem pewna, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa!

Przy okazji polecam także wypróbować moją ukochaną tartę z kremem budyniowym waniliowym i owocami.

Przepis na: Tarta z truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 2 łyżki galaretki krystalicznej (przezroczystej np. truskawkowej)

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • opcjonalnie mała garść pistacji
Wyślij emailem

Tarta z truskawkami:

Krok 1

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. tortową (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), żółtko oraz cukier puder (1 łyżka). Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć 1-2 minuty).


Krok 2

Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody. 


Krok 3

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 4

Krem:

Jeśli planujesz zaserwować tartę w gorący/upalny dzień to proponuję usztywnić krem galaretką krystaliczną. W kubku rozpuszczamy 2 nieco czubate łyżki galaretki w 80-100 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia (można włożyć do lodówki, aby stała się lekko tężejąca).

Jeżeli wolisz to pomiń krok z galaretką i ją po prostu pomiń.

Białą czekoladę (150 g) kroimy w kosteczkę. W małym rondelku podgrzewamy około 100 ml śmietanki kremówki 30% (nie doprowadzamy do wrzenia). Gorącą zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej, gęstej polewy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby porządnie się schłodziła.


Krok 5

Po tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki) i mascarpone (500 g). Gdy krem zacznie się robić sztywny, wtedy dodajemy schłodzoną czekoladę z rondelka i miksujemy do powstania sztywnego kremu przez dosłownie 1-2 minuty.


Krok 6

Wlewamy tężejącą galaretkę (około 2-3 łyżki zostawiamy w kubku – można użyć do posmarowania truskawek na wierzchu tarty). Wstawiamy do lodówki na 5-10 minut jeśli krem nie będzie idealnie sztywny. 


Krok 7

Krem nakładamy na upieczony spód dopiero kiedy będzie on całkowicie wystudzony.  


Krok 8

Równomiernie go rozsmarowujemy.


Krok 9

Tarta z truskawkami

Układamy plasterki czy połówki truskawek na wierzchu kremu.

Za pomocą pędzelka można je delikatnie posmarować odstawioną galaretką krystaliczną – dzięki temu truskawki będą się ładnie prezentować nawet na drugi dzień.

Opcjonalnie posypujemy posiekanymi pistacjami (dosłownie mała garść).  


Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 59

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments