Opis przepisu
Tarta z truskawkami oraz kremem z mascarpone i białą czekoladą to fantastyczna, letnia propozycja. Niezwykle prosta do przygotowania, a przy okazji smaczna i efektowna.
Tarta na słodko
Domowa tarta na słodko z owocami to zawsze trafiony wypiek na wszelakie imprezy rodzinne. Świetnie się sprawdzi zarówno jako zwykły, weekendowy wypiek. Jestem pewna, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa!
Przy okazji polecam także wypróbować moją ukochaną tartę z kremem budyniowym waniliowym i owocami.
Przepis na: Tarta z truskawkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Krem:
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 2 łyżki galaretki krystalicznej (przezroczystej np. truskawkowej)
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- opcjonalnie mała garść pistacji
Zobacz również:
Tarta z truskawkami:
Krok 1
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. tortową (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), żółtko oraz cukier puder (1 nieco czubata łyżka). Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć 1-2 minuty).
Krok 2
Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody.
Krok 3
Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.
Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.
Krok 4
Krem:
Jeśli planujesz zaserwować tartę w gorący/upalny dzień to proponuję usztywnić krem galaretką krystaliczną. W kubku rozpuszczamy 2 nieco czubate łyżki galaretki w 80-100 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia (można włożyć do lodówki, aby stała się lekko tężejąca).
Jeżeli wolisz to pomiń krok z galaretką i ją po prostu pomiń.
Białą czekoladę (150 g) kroimy w kosteczkę. W małym rondelku podgrzewamy około 100 ml śmietanki kremówki 30% (nie doprowadzamy do wrzenia). Gorącą zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej, gęstej polewy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby porządnie się schłodziła.
Krok 5
Po tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki) i mascarpone (500 g). Gdy krem zacznie się robić sztywny, wtedy dodajemy schłodzoną czekoladę z rondelka i miksujemy do powstania sztywnego kremu przez dosłownie 1-2 minuty.
Krok 6
Krok 7
Krem nakładamy na upieczony spód dopiero kiedy będzie on całkowicie wystudzony.
Krok 8
Krok 9
Za pomocą pędzelka można je delikatnie posmarować odstawioną galaretką krystaliczną – dzięki temu truskawki będą się ładnie prezentować nawet na drugi dzień.
Opcjonalnie posypujemy posiekanymi pistacjami (dosłownie mała garść). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał (wtedy będzie się ładnie kroić).
Komentarze
Czy spód po upieczeniu i do momentu nałożenia kremu zostawiamy w temperaturze pokojowej czy od razu do lodówki ? 😘
Nie no spód musi być całkowicie wystudzony. Nie ma potrzeby wkładania go do lodówki 🙂
Muszę jeszcze dodać że kruchy spód jest 👌👌👌i też dostał dużo komplementów 😋
Tarta przepyszna😋🍓nie raz już zagościła na naszym stole, również w wersji wystrojona borówkami 🫐💜
Wygląda świetnie! Dobrze, że zdjęcie zostało szybko wykonane, bo widzę, że już jest pierwszy chętny do jej zjedzenia 🙂
na ten piekny sloneczny dzien to idealne ciacho!!!!Pozdrawiam
Też tak uważam 🙂
Czy można z tego przepisu zrobić tartaletki?
Tak, chociaż przepis na tartaletki też mam na blogu 🙂
Bardzo dobra 🙂 synek pomagał układać Truskawki dlatego tak estetycznie 😀 pozdrawiam
Brawo 🙂
Czy zamiast tej galaretki krystalicznej można użyć żelatyny?
Tarta wyszła bardzo dobra,ale ciasto kruche po włożeniu do lodówki zrobiło się bardzo twarde. Jaka to może być przyczyna?
KAżde ciasto kruche po włożeniu do lodówki twardnieje, ale po chwili wyciągnięte na blat kuchni mięknie 🙂