Tarta z truskawkami

4.9/5 (142 ocen)
Tarta z truskawkami to klasyka letnich wypieków. To nie tylko pyszny i efektowny deser, ale również prosty w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, kremu na bazie białej czekolady, śmietanki kremówki i mascarpone oraz oczywiście truskawek. Moim zdaniem całość smakuje rewelacyjnie!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Tarta z truskawkami

Opis przepisu

Tarta z truskawkami oraz kremem z mascarpone i białą czekoladą to fantastyczna, letnia propozycja. Niezwykle prosta do przygotowania, a przy okazji smaczna i efektowna.

Tarta na słodko

Domowa tarta na słodko z owocami to zawsze trafiony wypiek na wszelakie imprezy rodzinne. Świetnie się sprawdzi zarówno jako zwykły, weekendowy wypiek. Jestem pewna, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa!

Przy okazji polecam także wypróbować moją ukochaną tartę z kremem budyniowym waniliowym i owocami.

Przepis na: Tarta z truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 2 łyżki galaretki krystalicznej (przezroczystej np. truskawkowej)

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • opcjonalnie mała garść pistacji
Wyślij emailem

Tarta z truskawkami:

Krok 1

Ciasto:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (270 g) np. tortową (lub wymieszaną w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło (150 g), proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki), żółtko oraz cukier puder (1 nieco czubata łyżka). Zagniatamy dłońmi kruche ciasto (to powinno zająć 1-2 minuty).


Krok 2

Jeśli będzie całość bardzo sypka to dodajemy 1 lub 2 łyżki zimnej wody. 


Krok 3

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut lub do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 4

Krem:

Jeśli planujesz zaserwować tartę w gorący/upalny dzień to proponuję usztywnić krem galaretką krystaliczną. W kubku rozpuszczamy 2 nieco czubate łyżki galaretki w 80-100 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia (można włożyć do lodówki, aby stała się lekko tężejąca).

Jeżeli wolisz to pomiń krok z galaretką i ją po prostu pomiń.

Białą czekoladę (150 g) kroimy w kosteczkę. W małym rondelku podgrzewamy około 100 ml śmietanki kremówki 30% (nie doprowadzamy do wrzenia). Gorącą zdejmujemy z palnika i po chwili wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej, gęstej polewy czekoladowej. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, aby porządnie się schłodziła.


Krok 5

Po tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 łyżki) i mascarpone (500 g). Gdy krem zacznie się robić sztywny, wtedy dodajemy schłodzoną czekoladę z rondelka i miksujemy do powstania sztywnego kremu przez dosłownie 1-2 minuty.


Krok 6

Wlewamy tężejącą galaretkę (około 2-3 łyżki zostawiamy w kubku – można użyć do posmarowania truskawek na wierzchu tarty). Wstawiamy do lodówki na 5-10 minut jeśli krem nie będzie idealnie sztywny. 


Krok 7

Krem nakładamy na upieczony spód dopiero kiedy będzie on całkowicie wystudzony.  


Krok 8

Równomiernie go rozsmarowujemy.


Krok 9

Tarta z truskawkami

Układamy plasterki czy połówki truskawek na wierzchu kremu.

Za pomocą pędzelka można je delikatnie posmarować odstawioną galaretką krystaliczną – dzięki temu truskawki będą się ładnie prezentować nawet na drugi dzień.

Opcjonalnie posypujemy posiekanymi pistacjami (dosłownie mała garść). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał (wtedy będzie się ładnie kroić).


Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 142

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marysia
Marysia
3 miesięcy temu

Czy spód po upieczeniu i do momentu nałożenia kremu zostawiamy w temperaturze pokojowej czy od razu do lodówki ? 😘

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Muszę jeszcze dodać że kruchy spód jest 👌👌👌i też dostał dużo komplementów 😋

Magdalena
Magdalena
4 miesięcy temu

Tarta przepyszna😋🍓nie raz już zagościła na naszym stole, również w wersji wystrojona borówkami 🫐💜

IMG_20240609_152944
Maria
Maria
5 miesięcy temu

na ten piekny sloneczny dzien to idealne ciacho!!!!Pozdrawiam

Justyna
Justyna
5 miesięcy temu

Czy można z tego przepisu zrobić tartaletki?

ELIZA
ELIZA
6 miesięcy temu

Bardzo dobra 🙂 synek pomagał układać Truskawki dlatego tak estetycznie 😀 pozdrawiam

20240609_122126
Katarzyna
Katarzyna
6 miesięcy temu

Czy zamiast tej galaretki krystalicznej można użyć żelatyny?

Marta
Marta
6 miesięcy temu

Tarta wyszła bardzo dobra,ale ciasto kruche po włożeniu do lodówki zrobiło się bardzo twarde. Jaka to może być przyczyna?