Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej…
Mój przepis na ziemniaki z piekarnika z pewnością przypadnie Ci do gustu, a co więcej są tak proste do przygotowania, że jak raz je wykonasz to z pewnością będziesz do tego przepisu powracać co jakiś czas. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako samodzielne danie i podawać np. z sosem czosnkowym.
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Pieczone ziemniaki w piekarniku można przygotowywać przez cały rok i naprawdę pasują do każdego rodzaju mięsa. Polecam je najpierw podgotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut i następnie przed pieczeniem wymieszać z marynatą, która jest mieszanką oliwy, papryki słodkiej, czosnku, ziół prowansalskich, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu. Potem tylko do piekarnika i gotowe!
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik >>
Przepis na: Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz również:
Pieczone ziemniaki - przepis krok po kroku
Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?
Krok 1
Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-15 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).
Krok 2
Krok 3
Pieczemy najpierw przez 20 minut w temp. 190 stopni (termoobieg) pod pokrywką naczynia, a następnie przez 10-15 minut bez pokrywki.
Te ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do wielu dań mięsnych jak kotlety schabowe, schab w sosie koperkowym, czy kurczak w sosie śmietanowym. Jestem pewna, że Ci posmakują!
Komentarze
Proponuję nie solić przed pieczeniem ,nie puszczą wody i będą soczyste w środku a tak posikają się (wyschną)
lepiej posolić przed podaniem.
Nie zauważyłam, aby ziemniaki wysychały w środku, ale sprawdzę przy najbliższej okazji czy jest różnica i posolę je przed podaniem 🙂
Małe ziemniaki gotowane 15 minut to sa po prostu ziemniaki ugotowane..Po co je jeszcze piec..
Ziemniaki gotuje się średnio od 15 do 25 minut. Ten czas gotowania ziemniaków jest zależny od ich wielkości i odmiany… Przecież ja nikomu nie każę ich piec jeśli Pan nie chce. Mi takie pieczone bardziej smakują niż zwykłe gotowane, bo mają inną konsystencję, a dodatkowo można wzbogacić ich smak np. rozmarynem, czosnkiem czy przyprawami, ziołami.
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.
Czy naczynie żaroodporne należy przykryć?
Kluczowy tu jest typ ziemniaków – koniecznie A lub A/B. Do typu ziemniaków trzeba też dostosować czas pieczenia, gotowania.
Pomyliłem się – do piekarnika typ B, ostatecznie A/B.
Czasy gotowania i pieczenia wyssane z palca. Przy trzymaniu się przepisu ziemniaki są surowe w środku. Nie polecam, przepis wprowadza ewidentnie w błąd!
Po łącznej godzinie pieczenia i gotowania wyszły surowe ziemniaki? Liczymy czas ich gotowania od momentu wrzenia wody… Robię je od dawna zawsze w ten sam sposób. Po komentarzach poniżej jak widać innym osobom też wychodzą.
To czemu nie jest napisane aby wrzucać je do wrzątku na 15m i wtedy gotować tylko enigmatycznie o gotowaniu? Prosta informacja ale jest zbyt trudna do przekazania przez autora. Podtrzymuję swoje zdanie o zupełnej nieprzydatności tego przepisu (zapewne i całego bloga) wręcz szkodliwości zawartych tutaj porad; zwłaszcza dla początkujących. “Dopiekanie” ziemniaków rozjechało mi zupełnie czas gotowania i pieczenia dań, które miały być gotowe i podane razem z ziemniakami (wjechały na stół szybciej).
Co za głąb !!!!!!!
Widocznie zbyt duży poziom trudności jak dla cb. To jest zbyt trudne dla cb, pozostań na zupkach chińskich .
Twoje zdanie liczy się tyle, co nic… Pojęcia jak wynika z twojego bazgrania tu nie masz o gotowaniu…
Jak nie umiesz upiec ziemniaków to debil jesteś kulinarny i tyle
Hahaha
Czas gotowania liczy się od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, samo pływanie ziemniaków w zimnej wodzie to przecież nie gotowanie, proszę zapoznać się z pojęciem, a dopiero potem rzucać niemiłe stwierdzenia w stronę osoby prowadzącej blog. Nie rozumiem co może być enigmatycznego w pojęciu “gotowanie”. Poza tym jest to blok kulinarny, a nie słownik języka polskiego lub pojęć fizycznych, jeśli ktoś potrzebuje dokształcenia w takim zakresie, radziłabym na początek zapoznać się z pojęciami, a dopiero później szukać przepisów na stronach internetowych i obwiniać obce osoby za nieudany obiad, który przygotowywaliśmy samodzielnie we własnym domu 🙂
Oczywiście *blog 🙂
Tak, faktycznie cały blog jest źle napisany, z którego miesięcznie wchodzi około 1,5 mln osób. Dzięki za miłe podsumowanie. No cóż, może ktoś inny ma lepiej opisane jak się dobrze gotuje i piecze ziemniaki… 🙂
“Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-15 minut. ” – Gotowanie- Proces obróbki termicznej w środowisku wrzącej wody.
Ktoś kto zabiera się za obsługę piekarnika powinien najpierw ”ogarnąć temat” najprostszej rzeczy jaką jest ugotowanie kartofli.
Ps. Ziemniaczki wyszły super smaczne! 🙂
Ja je trzymam nieco dłużej w piekarniku bo lubię takie mocno upieczone 🙂 Ale sam przepis super!
Często piekę te ziemniaki, coś pysznego 🙂
Piekę ziemniaczki w ten sam sposob :PP
Swietne te pieczone ziemniaki do obiadu! Ja wierzch posypuje po upieczeniu jeszcze koperkiem mniam mniam
Upeiklam te ziemniaki jako dodatek do grilla – cos pysznego! :)) Pozdrawiam Halina
Robimy te ziemniaczki bardzo często do obiadu… Do tego domowa surówka i mięso z grilla czy smazone.. Pycha
Moje ulubione ziemniaczki do mielonych ;p
Ta płaska łyżeczka do marynaty czy do wody z gotujacymi się ziemniakami?
Mam pytanko, ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody na 15 minut? Moje po takim czasie będą już prawie ugotowane. Jezeli na zimna wode to po15minutach nawet nie zaczną się gotować
Pani Elżbieto, czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Średnio ziemniaki gotuje się 20-25 minut, aby było gotowe do podania do obiadu.
W tym przypadku większe ziemniaki pokroiłam na połówki i ćwiartki i gotujemy przez 10-15 minut (nawet jak wrzucimy do wrzącej wody to ziemniaki w ciągu 10 minut nie będą ugotowane, nie ma takiej opcji). Później przekładamy te “prawie ugotowane” ziemniaki do naczynia żaroodpornego i chodzi tu bardziej o to, że się zarumieniły z zewnątrz, a w środku sobie ewentualnie dojdą 🙂 Dzięki takiemu zabiegowi w środku nie będą surowe, a na zewnątrz chrupiące. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂
Właśnie je zrobiłam do kotletów – bajka w smaku!!!
Piekę te ziemniaczki przynajmniej raz w tygodniu! <33
Moje ulubione ziemniaki pieczone – dziisaj je robiłam z kotletami mielonymi :PP Petardziocha!
Te ziemniaki wyglądają obłędnie 😛
Dzisiaj robiłam te pieczone zimeniaki i smkauja super do miesa 😀 Dzieki za kolejny super przepis
Uwielbiam te pieczone ziemniaki do udek 😛 Czy pulpecików :)) moje smaki!