Dania jarskieObiadyPrzekąskiZapiekanki

Pieczone ziemniaki

Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej…

Mój przepis na ziemniaki z piekarnika z pewnością przypadnie Ci do gustu, a co więcej są tak proste do przygotowania, że jak raz je wykonasz to z pewnością będziesz do tego przepisu powracać co jakiś czas. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako samodzielne danie i podawać np. z sosem czosnkowym.

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki w piekarniku można przygotowywać przez cały rok i naprawdę pasują do każdego rodzaju mięsa. Polecam je najpierw podgotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut i następnie przed pieczeniem wymieszać z marynatą, która jest mieszanką oliwy, papryki słodkiej, czosnku, ziół prowansalskich, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu. Potem tylko do piekarnika i gotowe!

Przepis na: Pieczone ziemniaki

  Łącznie: 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta pieprzu ziołowego

Wykonanie: 

Ziemniaki obieramy, kroimy w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).

Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-15 minut.

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy zioła prowansalskie, listki rozmarynu, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz ziołowy i całość dokładnie mieszamy.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie nacieramy je marynatą.

Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 190 stopni.

Nasze pieczone ziemniaki z piekarnika, możemy ewentualnie doprawić solą, gdyby okazało się, że są za mało słone.


Pieczone ziemniaki

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone w piekarniku z łososiem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Jak zrobić pieczone ziemniaki

Jeżeli mówimy o ulubionych dodatkach do obiadu to z całą pewnością pieczone ziemniaki znalazły by się czołówce mojej listy 🙂 Jak zatem je zrobić? Już odpowiadam! 🙂 Przede wszystkim, aby nasze ziemniaki z piekarnika były jak najsmaczniejsze, wybierzmy dobre ziemniaki. Jeżeli mamy tylko taką możliwość, to wybierzmy te z naszego ogródka. Jeżeli nie, to przejdźmy się do naszego sprawdzonego warzywniaka. Ziemniaki dojrzałe obieramy ze skórki, a z młodych ją zeskrobujemy. Następnie w zależności od wielkości ziemniaków, kroimy je na 4 lub 8 części i gotujemy je przez 10-15 minut. Ziemniaki z piekarnika najlepiej smakują przyprawione, dlatego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy przed upieczeniem nasze ziemniaczki. Wkładamy do piekarnika na 40-45 minut i nasze ziemniaki zapiekane w piekarniku są gotowe do podania!

Ziemniaki z piekarnika

Gdy śpieszymy się z przygotowaniem obiadu to najczęściej sięgamy po ryż lub kaszę, ponieważ nie wymagają od nas żadnego większego zaangażowania. Po prostu wkładamy do gotującej się wody i w 15 – 20 min. są gotowe. Ziemniaki z piekarnika wymagają jednak od nas więcej zaangażowania, ale jeżeli tylko mamy ok. godzinki czasu to ziemniaki pieczone w piekarniku wynagrodzą nam ten czas oczekiwania! Po wyjęciu z piekarnika nasze ziemniaki z piekarnika możemy doprawić wedle własnego uznania. Ja najczęściej dodaję do ziemniaków pieczonych nie tylko sól i pieprz ale również oliwę, zioła prowansalskie, czosnek, paprykę słodką oraz rozmaryn.

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Nasze przygotowane ziemniaki pieczone w piekarniku możemy podawać jako osobne danie np. z sosem czosnkowym, lub jeżeli przygotowujemy przepis na obiad, to mogą nam posłużyć jako dodatek. Ziemniaki pieczone w piekarniku mają naprawdę świetny smak, dzięki przygotowanej marynacie, a dzięki pokrojeniu ich w łódeczki również wspaniale wyglądają na talerzu. Czasami zdarza się, że nasze pieczone ziemniaki w piekarniku  mogą potrzebować troszkę więcej czasu do pieczenia niż podany powyżej. Każdy piekarnik jest inny, dlatego dobrze spróbować ziemniaczki przed podaniem na talerz 🙂

Close