Pieczone ziemniaki

4.8/5 (419 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

pieczone ziemniaki

Zastanawiałam się ostatnio nad najbardziej uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Nie wiem jak Wy, ale ja gdy mam niewiele czasu, to przygotowuję drugie danie z białym ryżem lub kaszą. Jednak gdy mam troszkę więcej czasu to nabieram ochoty na pieczone ziemniaki lub młode z masełkiem i koperkiem, które na wiosnę smakują najlepiej…

Mój przepis na ziemniaki z piekarnika z pewnością przypadnie Ci do gustu, a co więcej są tak proste do przygotowania, że jak raz je wykonasz to z pewnością będziesz do tego przepisu powracać co jakiś czas. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je jako samodzielne danie i podawać np. z sosem czosnkowym.

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Pieczone ziemniaki w piekarniku można przygotowywać przez cały rok i naprawdę pasują do każdego rodzaju mięsa. Polecam je najpierw podgotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut i następnie przed pieczeniem wymieszać z marynatą, która jest mieszanką oliwy, papryki słodkiej, czosnku, ziół prowansalskich, świeżego rozmarynu, soli i pieprzu. Potem tylko do piekarnika i gotowe!

Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik >>

Przepis na: Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Wyślij emailem

Pieczone ziemniaki - przepis krok po kroku


Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Krok 1

jarski obiad

Ziemniaki obieramy, kroimy w połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).

Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-15 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).


Krok 2

marynata do ziemniaków

Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek (3-4 łyżki). Dodajemy paprykę słodką (1/4 łyżeczki), sól (1/2 łyżeczki), opcjonalnie zioła prowansalskie (szczypta), listki świeżego rozmarynu (1 łyżeczka), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), pieprz ziołowy (1/4 łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.


Krok 3

ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaki odcedzamy polewając je nieco zimną wodą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i dokładnie nacieramy je marynatą.

Pieczemy najpierw przez 20 minut w temp. 190 stopni (termoobieg) pod pokrywką naczynia, a następnie przez 10-15 minut bez pokrywki.

Te ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do wielu dań mięsnych jak kotlety schabowe, schab w sosie koperkowym, czy kurczak w sosie śmietanowym. Jestem pewna, że Ci posmakują!


ziemniaki pieczone

pieczone ziemniaki

pieczone ziemniaki w piekarniku

pieczone ziemniaki przepis

pieczone ziemniaki gotowane

kotlet schabowy

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 419

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
2 lat temu

Proponuję nie solić przed pieczeniem ,nie puszczą wody i będą soczyste w środku a tak posikają się (wyschną)
lepiej posolić przed podaniem.

Remigiusz Wojski
Remigiusz Wojski
3 lat temu

Małe ziemniaki gotowane 15 minut to sa po prostu ziemniaki ugotowane..Po co je jeszcze piec..

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Remigiusz Wojski

Ziemniaki gotuje się średnio od 15 do 25 minut. Ten czas gotowania ziemniaków jest zależny od ich wielkości i odmiany… Przecież ja nikomu nie każę ich piec jeśli Pan nie chce. Mi takie pieczone bardziej smakują niż zwykłe gotowane, bo mają inną konsystencję, a dodatkowo można wzbogacić ich smak np. rozmarynem, czosnkiem czy przyprawami, ziołami.

Wiola
Wiola
3 lat temu

Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska, aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.

Wolf
Wolf
3 lat temu

Czy naczynie żaroodporne należy przykryć?

Miro
Miro
3 lat temu

Kluczowy tu jest typ ziemniaków – koniecznie A lub A/B. Do typu ziemniaków trzeba też dostosować czas pieczenia, gotowania.

Miro
Miro
3 lat temu
W odpowiedzi do  Miro

Pomyliłem się – do piekarnika typ B, ostatecznie A/B.

brykiecik
brykiecik
3 lat temu

Czasy gotowania i pieczenia wyssane z palca. Przy trzymaniu się przepisu ziemniaki są surowe w środku. Nie polecam, przepis wprowadza ewidentnie w błąd!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Po łącznej godzinie pieczenia i gotowania wyszły surowe ziemniaki? Liczymy czas ich gotowania od momentu wrzenia wody… Robię je od dawna zawsze w ten sam sposób. Po komentarzach poniżej jak widać innym osobom też wychodzą.

brykiecik
brykiecik
3 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

To czemu nie jest napisane aby wrzucać je do wrzątku na 15m i wtedy gotować tylko enigmatycznie o gotowaniu? Prosta informacja ale jest zbyt trudna do przekazania przez autora. Podtrzymuję swoje zdanie o zupełnej nieprzydatności tego przepisu (zapewne i całego bloga) wręcz szkodliwości zawartych tutaj porad; zwłaszcza dla początkujących. “Dopiekanie” ziemniaków rozjechało mi zupełnie czas gotowania i pieczenia dań, które miały być gotowe i podane razem z ziemniakami (wjechały na stół szybciej).

Ginter
Ginter
10 dni temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Co za głąb !!!!!!!

Mateusz
Mateusz
1 rok temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Widocznie zbyt duży poziom trudności jak dla cb. To jest zbyt trudne dla cb, pozostań na zupkach chińskich .

Bob
Bob
3 lat temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Twoje zdanie liczy się tyle, co nic… Pojęcia jak wynika z twojego bazgrania tu nie masz o gotowaniu…

Gosc
Gosc
3 lat temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Jak nie umiesz upiec ziemniaków to debil jesteś kulinarny i tyle

Mażena
Mażena
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Gosc

Hahaha

Karo
Karo
3 lat temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Czas gotowania liczy się od momentu rozpoczęcia wrzenia wody, samo pływanie ziemniaków w zimnej wodzie to przecież nie gotowanie, proszę zapoznać się z pojęciem, a dopiero potem rzucać niemiłe stwierdzenia w stronę osoby prowadzącej blog. Nie rozumiem co może być enigmatycznego w pojęciu “gotowanie”. Poza tym jest to blok kulinarny, a nie słownik języka polskiego lub pojęć fizycznych, jeśli ktoś potrzebuje dokształcenia w takim zakresie, radziłabym na początek zapoznać się z pojęciami, a dopiero później szukać przepisów na stronach internetowych i obwiniać obce osoby za nieudany obiad, który przygotowywaliśmy samodzielnie we własnym domu 🙂

Karo
Karo
3 lat temu
W odpowiedzi do  Karo

Oczywiście *blog 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  brykiecik

Tak, faktycznie cały blog jest źle napisany, z którego miesięcznie wchodzi około 1,5 mln osób. Dzięki za miłe podsumowanie. No cóż, może ktoś inny ma lepiej opisane jak się dobrze gotuje i piecze ziemniaki… 🙂

An
An
3 lat temu
W odpowiedzi do  brykiecik

“Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10-15 minut. ” – Gotowanie- Proces obróbki termicznej w środowisku wrzącej wody.
Ktoś kto zabiera się za obsługę piekarnika powinien najpierw ”ogarnąć temat” najprostszej rzeczy jaką jest ugotowanie kartofli.
Ps. Ziemniaczki wyszły super smaczne! 🙂

Jola
Jola
3 lat temu

Ja je trzymam nieco dłużej w piekarniku bo lubię takie mocno upieczone 🙂 Ale sam przepis super!

Grazyna K.
Grazyna K.
3 lat temu

Często piekę te ziemniaki, coś pysznego 🙂

Jola
Jola
4 lat temu

Piekę ziemniaczki w ten sam sposob :PP

Jola
Jola
4 lat temu

Swietne te pieczone ziemniaki do obiadu! Ja wierzch posypuje po upieczeniu jeszcze koperkiem mniam mniam

Halina
Halina
4 lat temu

Upeiklam te ziemniaki jako dodatek do grilla – cos pysznego! :)) Pozdrawiam Halina

Tomasz
Tomasz
4 lat temu

Robimy te ziemniaczki bardzo często do obiadu… Do tego domowa surówka i mięso z grilla czy smazone.. Pycha

Zofia K.
Zofia K.
4 lat temu

Moje ulubione ziemniaczki do mielonych ;p

Roksana
Roksana
4 lat temu

Ta płaska łyżeczka do marynaty czy do wody z gotujacymi się ziemniakami?

Elżbieta Wic
Elżbieta Wic
4 lat temu

Mam pytanko, ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody na 15 minut? Moje po takim czasie będą już prawie ugotowane. Jezeli na zimna wode to po15minutach nawet nie zaczną się gotować

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Elżbieta Wic

Pani Elżbieto, czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Średnio ziemniaki gotuje się 20-25 minut, aby było gotowe do podania do obiadu.
W tym przypadku większe ziemniaki pokroiłam na połówki i ćwiartki i gotujemy przez 10-15 minut (nawet jak wrzucimy do wrzącej wody to ziemniaki w ciągu 10 minut nie będą ugotowane, nie ma takiej opcji). Później przekładamy te “prawie ugotowane” ziemniaki do naczynia żaroodpornego i chodzi tu bardziej o to, że się zarumieniły z zewnątrz, a w środku sobie ewentualnie dojdą 🙂 Dzięki takiemu zabiegowi w środku nie będą surowe, a na zewnątrz chrupiące. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

Iwona
Iwona
4 lat temu

Właśnie je zrobiłam do kotletów – bajka w smaku!!!

Karolina
Karolina
4 lat temu

Piekę te ziemniaczki przynajmniej raz w tygodniu! <33

Krysia
Krysia
4 lat temu

Moje ulubione ziemniaki pieczone – dziisaj je robiłam z kotletami mielonymi :PP Petardziocha!

Karolina
Karolina
4 lat temu

Te ziemniaki wyglądają obłędnie 😛

Jolka
Jolka
4 lat temu

Dzisiaj robiłam te pieczone zimeniaki i smkauja super do miesa 😀 Dzieki za kolejny super przepis

Alicja
Alicja
4 lat temu

Uwielbiam te pieczone ziemniaki do udek 😛 Czy pulpecików :)) moje smaki!

Jak zrobić pieczone ziemniaki

Jeżeli mówimy o ulubionych dodatkach do obiadu to z całą pewnością pieczone ziemniaki znalazły by się czołówce mojej listy 🙂 Jak zatem je zrobić? Już odpowiadam! 🙂 Przede wszystkim, aby nasze ziemniaki z piekarnika były jak najsmaczniejsze, wybierzmy dobre ziemniaki. Jeżeli mamy tylko taką możliwość, to wybierzmy te z naszego ogródka. Jeżeli nie, to przejdźmy się do naszego sprawdzonego warzywniaka. Ziemniaki dojrzałe obieramy ze skórki, a z młodych ją zeskrobujemy. Następnie w zależności od wielkości ziemniaków, kroimy je na 4 lub 8 części i gotujemy je przez 10-15 minut. Ziemniaki z piekarnika najlepiej smakują przyprawione, dlatego przygotowujemy marynatę, którą smarujemy przed upieczeniem nasze ziemniaczki. Wkładamy do piekarnika na 40-45 minut i nasze ziemniaki zapiekane w piekarniku są gotowe do podania!

Ziemniaki z piekarnika

Gdy śpieszymy się z przygotowaniem obiadu to najczęściej sięgamy po ryż lub kaszę, ponieważ nie wymagają od nas żadnego większego zaangażowania. Po prostu wkładamy do gotującej się wody i w 15 – 20 min. są gotowe. Ziemniaki z piekarnika wymagają jednak od nas więcej zaangażowania, ale jeżeli tylko mamy ok. godzinki czasu to ziemniaki pieczone w piekarniku wynagrodzą nam ten czas oczekiwania! Po wyjęciu z piekarnika nasze ziemniaki z piekarnika możemy doprawić wedle własnego uznania. Ja najczęściej dodaję do ziemniaków pieczonych nie tylko sól i pieprz ale również oliwę, zioła prowansalskie, czosnek, paprykę słodką oraz rozmaryn.

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Nasze przygotowane ziemniaki pieczone w piekarniku możemy podawać jako osobne danie np. z sosem czosnkowym, lub jeżeli przygotowujemy przepis na obiad, to mogą nam posłużyć jako dodatek. Ziemniaki pieczone w piekarniku mają naprawdę świetny smak, dzięki przygotowanej marynacie, a dzięki pokrojeniu ich w łódeczki również wspaniale wyglądają na talerzu. Czasami zdarza się, że nasze pieczone ziemniaki w piekarniku  mogą potrzebować troszkę więcej czasu do pieczenia niż podany powyżej. Każdy piekarnik jest inny, dlatego dobrze spróbować ziemniaczki przed podaniem na talerz 🙂

RozwińZwiń