Surówka z selera naciowego

5/5 (7 ocen)
Ta surówka z selera naciowego jest lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i banalnie prosta do zrobienia. Idealna jako dodatek do obiadu czy grilla. U mnie pojawia się regularnie, ponieważ przygotowuje się ją błyskawicznie, a jej smak nigdy się nie nudzi.

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

surówka z selera naciowego

Surówka z selera naciowego do bardzo smaczny, ekspresowy dodatek do obiadu. Jest bardzo uniwersalna. Pasuje do do wielu mięs, zarówno smażonych, jak i pieczonych, duszonych w sosie. Zrobisz ją raz, dwa.

Przepis na: Surówka z selera naciowego

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego (ok. 180 g)
  • 1 większa marchewka
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 2 nieco czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego lub cytrynowego
Wyślij emailem

Surówka z selera naciowego przepis krok po kroku:


Krok 1

pokrojony seler

Surówka z selera naciowego jest ekspresowa do przygotowania. Można ją podać na stół zaraz po jej wykonaniu. Z przepisu wychodzi porcja dla 4-6 osób (oczywiście jako dodatek do obiadu). Jeśli spodziewasz się większej ilości gości na rodzinny obiad to zrób tą surówkę z podwójnej czy potrójnej porcji.

Świeży seler naciowy (4 średniej grubości łodygi) siekamy w cienkie plasterki.


Krok 2

starta marchewka i jabłko

Marchewkę oraz jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach.

Jeśli chcesz to możesz dodać także drobniutko pokrojoną czerwoną lub żółtą paprykę. Czasem dodaję także kilka rodzynek sułtańskich dla uzyskania dodatkowej słodyczy.


Krok 3

składniki na surówkę z selera naciowego

Seler, marchewkę oraz jabłko przekładamy do średniej wielkości miski.

Dodajemy także majonez (2 nieco czubate łyżki), gęstą śmietanę (1 łyżka) i kilka kropli soku z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzem czarnym lub cytrynowym (najlepiej świeżo zmielonym).


Krok 4

wymieszane składniki na surówkę z selera naciowego

Całość mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do połączenia się składników.

Surówka gotowa! Jeśli nie zostanie zjedzona w jeden dzień to przechowujemy ją w szczelnie zamykanym pojemniku. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w przeciągu 3-4 dni.

Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na domowe surówki. Bardzo polecam surówkę z czerwonej kapusty, surówkę z kapusty pekińskiej, a także mój ulubiony dodatek do obiadu – zagęszczaną marchewkę z groszkiem.


surówka z selera naciowego przepis

surówka z selera naciowego do obiadu

najlepsza surówka z selera naciowego

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Surówka z selera naciowego do obiadu

Kiedy szukam pomysłu na coś lekkiego i chrupiącego do obiadu, zawsze wracam do jednej z moich ulubionych propozycji: surówka z selera naciowego do obiadu. Jest szybka, świeża i świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i z daniami wegetariańskimi. Jej bazą jest oczywiście seler naciowy, który wprowadza przyjemną chrupkość, a do tego jest pełen witamin i niskokaloryczny. Do tego dorzucam jabłko, marchewkę, odrobinę majonezu i śmietany. Taka surówka z selera naciowego i jabłka, doprawiona solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny, to prosty, ale naprawdę udany dodatek do każdego obiadu.

Nie bez powodu ta surówka z selera naciowego cieszy się u mnie w domu ogromnym powodzeniem. Można ją przygotować dosłownie w kilka minut, a jej smak idealnie podkręca smak klasycznych dań obiadowych – od pieczonego kurczaka po rybę z patelni. Jeśli interesuje Cię szybka i sprawdzona surówka z selera naciowego, to warto zacząć właśnie od tej wersji z jabłkiem i marchewką. Krótko mówiąc: seler naciowy i surówka na jego bazie to obowiązkowy punkt każdej domowej kuchni, jeśli cenisz prostotę i smak.

Najlepsza surówka z selera naciowego

Dla mnie najlepsza surówka z selera naciowego to taka, którą można przygotować w pięć minut i która pasuje dosłownie do wszystkiego. I właśnie taka wersja pojawia się regularnie na moim stole – prosta, świeża, lekko słodkawa i z delikatną nutą cytryny. Podstawą jest oczywiście seler naciowy, który świetnie łączy się z jabłkiem i startą marchewką. Taka surówka z selera naciowego jabłka i marchewki smakuje naprawdę świetnie, a dodatkowo wygląda kolorowo i apetycznie. Dodatkowo to też dobra opcja dla dzieci, które często nie przepadają za warzywami – tutaj kolorowe składniki i lekko słodki smak sprawiają, że są bardziej skłonne do jej wypróbowania i mówię to na własnym doświadczeniu 🙂

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, który z łatwością dopasujesz do swoich upodobań, to ten przepis na surówkę z selera naciowego jest absolutnym pewniakiem. Możesz zrobić ją z jogurtem naturalnym, jeśli wolisz coś lekkiego, albo sięgnąć po majonez, jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku – wtedy powstaje klasyczna surówka z selera naciowego z majonezem, która świetnie pasuje np. do kotletów mielonych czy schabowych. Niezależnie od tego, jak ją przygotujesz, surówka z selera naciowego to zawsze dobry wybór – szczególnie latem, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie sałatki.