Surówka z selera naciowego do bardzo smaczny, ekspresowy dodatek do obiadu. Jest bardzo uniwersalna. Pasuje do do wielu mięs, zarówno smażonych, jak i pieczonych, duszonych w sosie. Zrobisz ją raz, dwa.
Przepis na: Surówka z selera naciowego
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego (ok. 180 g)
- 1 większa marchewka
- 1 średniej wielkości jabłko
- 2 nieco czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego lub cytrynowego
Zobacz również:
Surówka z selera naciowego przepis krok po kroku:
Krok 1
Surówka z selera naciowego jest ekspresowa do przygotowania. Można ją podać na stół zaraz po jej wykonaniu. Z przepisu wychodzi porcja dla 4-6 osób (oczywiście jako dodatek do obiadu). Jeśli spodziewasz się większej ilości gości na rodzinny obiad to zrób tą surówkę z podwójnej czy potrójnej porcji.
Świeży seler naciowy (4 średniej grubości łodygi) siekamy w cienkie plasterki.
Krok 2
Jeśli chcesz to możesz dodać także drobniutko pokrojoną czerwoną lub żółtą paprykę. Czasem dodaję także kilka rodzynek sułtańskich dla uzyskania dodatkowej słodyczy.
Krok 3
Dodajemy także majonez (2 nieco czubate łyżki), gęstą śmietanę (1 łyżka) i kilka kropli soku z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą soli oraz pieprzem czarnym lub cytrynowym (najlepiej świeżo zmielonym).
Krok 4
Całość mieszamy za pomocą łyżki, jedynie do połączenia się składników.
Surówka gotowa! Jeśli nie zostanie zjedzona w jeden dzień to przechowujemy ją w szczelnie zamykanym pojemniku. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w przeciągu 3-4 dni.
Zachęcam do wypróbowania moich innych przepisów na domowe surówki. Bardzo polecam surówkę z czerwonej kapusty, surówkę z kapusty pekińskiej, a także mój ulubiony dodatek do obiadu – zagęszczaną marchewkę z groszkiem.
Komentarze