Kotlet schabowy wraz z ziemniakami i surówką – to przykład klasycznego, niedzielnego obiadu, który gości w wielu polskich domach. W końcu kto z nas nie ma wspomnień z dzieciństwa, kiedy mama albo babcia przyrządzała w niedzielę rosół i schabowego? 🙂
Schabowe przepis
Mój ulubiony duet schabowego – pieczone ziemniaki i surówka np. z kapusty pekińskiej lub z młodej kapusty. Z kolei w letnie dni dałabym się pokroić za wersję z młodymi ziemniaczkami z masłem posypanymi koperkiem i mizerią z ogórków. Kocham, kocham, kocham!
Domyślam się, że większość z Was robi te kotlety po swojemu i to od wielu, wielu lat. Poniżej jednak opisałam Wam mój ulubiony, sprawdzony przepis na aromatyczne schabowe, które smakują naprawdę fantastycznie.
Przepis na: Kotlet schabowy
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej
- olej, smalec wieprzowy lub masło klarowane do smażenia
Zobacz również:
Kotlet schabowy - przepis krok po kroku
Krok 1
W małej miseczce mieszamy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyżeczki), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki) oraz oliwę z oliwek (2-3 łyżki). Można opcjonalnie dodać także drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki lub koperku (1 łyżeczka).
Przygotowaną marynatą nacieramy nasze kawałki mięsa. Można je od razu smażyć, lecz ja zwykle odstawiam sobie na kilka godzin np. w szczelnym pojemniku, dzięki czemu mięso wychodzi bardziej soczyste i aromatyczne.
Krok 2
Kotlet schabowy panierka
Przygotowujemy sobie trzy miseczki – ja najczęściej korzystam z głębszych talerzy do zupy, bo łatwiej w ten sposób panierować kotlety.
Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną (około 4 łyżki), do drugiej jajka (2 szt. – roztrzepujemy je za pomocą widelca) i do trzeciej bułkę tartą (4-5 łyżek).
Krok 3
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej (jeśli macie ochotę to można dosypać odrobinę drobno pokruszonych płatków kukurydzianych co sprawi, że panierka wyjdzie bardziej chrupiąca).
Krok 4
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (ja często zastępuję masłem klarowanym). Smażymy opanierowane kotlety z obu stron na średniej mocy palnika.
Mój sposób na to żeby panierka była bardziej aromatyczna – na rozgrzany olej dodaję zawsze świeży rozmaryn (wystarczą 2-3 gałązki). W ostateczności można też użyć suszony rozmaryn. Oprócz tego dodaję jeszcze połówkę cebuli białej lub czerwonej. Tłuszcz, na którym smażymy kotlety staje się wtedy bardziej aromatyczny i kotlety smakują według mnie dużo lepiej. Stosuję ten patent od zawsze i super się sprawdza. Wypróbujcie!
Kotlety schabowe najbardziej mi smakują z pieczonymi ziemniakami. Oczywiście gdy tylko pojawiają się wiosenne młode ziemniaki to takie posypane koperkiem to już w ogóle wymiatają! Do tego mizeria z ogórków czy ulubiona surówka – z kapusty pekińskiej.
Komentarze