Dania mięsneDania z wieprzowinąKotletyKotlety schaboweKuchnia polskaKuchnie świataObiadySchab

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy wraz z ziemniakami i surówką – to przykład klasycznego, niedzielnego obiadu, który gości w wielu polskich domach. W końcu kto z nas nie ma wspomnień z dzieciństwa, kiedy mama albo babcia przyrządzała w niedzielę rosół i schabowego? 🙂

Schabowe przepis

Mój ulubiony duet schabowego – pieczone ziemniaki i surówka np. z kapusty pekińskiej lub z młodej kapusty. Z kolei w letnie dni dałabym się pokroić za wersję z młodymi ziemniaczkami z masłem posypanymi koperkiem i mizerią z ogórków. Kocham, kocham, kocham!

Domyślam się, że większość z Was robi te kotlety po swojemu i to od wielu, wielu lat. Poniżej jednak opisałam Wam mój ulubiony, sprawdzony przepis na aromatyczne schabowe, które smakują naprawdę fantastycznie.

Przepis na: Kotlet schabowy

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • olej, smalec wieprzowy lub masło klarowane do smażenia

Kotlet schabowy przepis krok po kroku:

Marynata do kotleta
Krok 1 

Schab kroimy w plastry (około 2 cm szerokości). Ubijamy za pomocą tłuczka z obu stron.

W małej miseczce mieszamy ze sobą przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/4 łyżeczki), przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki) oraz oliwę z oliwek (2-3 łyżki). Można opcjonalnie dodać także drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki lub koperku (1 łyżeczka).

Przygotowaną marynatą nacieramy nasze kawałki mięsa. Można je od razu smażyć, lecz ja zwykle odstawiam sobie na kilka godzin np. w szczelnym pojemniku, dzięki czemu mięso wychodzi bardziej soczyste i aromatyczne.


panierka do schabowego
Krok 2 

Kotlet schabowy panierka

Przygotowujemy sobie trzy miseczki – ja najczęściej korzystam z głębszych talerzy do zupy, bo łatwiej w ten sposób panierować kotlety.

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną (około 4 łyżki), do drugiej jajka (2 szt. – roztrzepujemy je za pomocą widelca) i do trzeciej bułkę tartą (4-5 łyżek).


panierka do kotletów schabowych
Krok 3 

Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej (jeśli macie ochotę to można dosypać odrobinę drobno pokruszonych płatków kukurydzianych co sprawi, że panierka wyjdzie bardziej chrupiąca).


przepis na schabowe
Krok 4

Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (ja często zastępuję masłem klarowanym). Smażymy opanierowane kotlety z obu stron na średniej mocy palnika.

Mój sposób na to żeby panierka była bardziej aromatyczna – na rozgrzany olej dodaję zawsze świeży rozmaryn  (wystarczą 2-3 gałązki). W ostateczności można też użyć suszony rozmaryn. Oprócz tego dodaję jeszcze połówkę cebuli białej lub czerwonej. Tłuszcz, na którym smażymy kotlety staje się wtedy bardziej aromatyczny i kotlety smakują według mnie dużo lepiej. Stosuję ten patent od zawsze i super się sprawdza. Wypróbujcie!

Kotlety schabowe najbardziej mi smakują z pieczonymi ziemniakami. Oczywiście gdy tylko pojawiają się wiosenne młode ziemniaki to takie posypane koperkiem to już w ogóle wymiatają! Do tego mizeria z ogórków czy ulubiona surówka – z kapusty pekińskiej.

 


Kotlet schabowy

przepis na schabowe

Kotlety schabowe z ziemniakami

schabowe przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 204

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kotlet schabowy przepis

Chyba nie ma osoby w Polce, która kiedyś nie próbowała kiedyś schabowego 🙂 Wiele osób ma również swój sprawdzony przepis na kotlety schabowe. Mi osobiście najbardziej smakują z powyższego przepisu. Mięso wychodzi delikatne i pyszne. Warto wypróbować dodać do bułki tartej trochę płatków kukurydzianych. Mięso w takiej panierce będzie bardziej chrupiące.

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to przepis idealny na niedzielę, ale nie tylko. Mimo wszystko najbardziej pamiętam za dziecka, dźwięk uderzania tłuczkiem kiedy zbliżał się obiad 🙂 Kotlety schabowe możemy zrobić na wiele sposobów i na tyle samo sposobów je podać. Mój przepis na kotlety schabowe jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim właściwie każdy, nawet największy amator kuchenny.

Jak zrobić schabowe?

Aby przygotować kotlety schabowe, potrzebować będziemy następujące składniki: schab bez kości, czosnek, sól i pieprz, przyprawa do mięs, oliwa z oliwek, mąka, jajka oraz bułka tarta. Dodatkowo do smażenia potrzebować będziemy trochę tłuszczu np. olej, smalec lub masło klarowane. Kotlety schabowe zaczynamy od ubicia mięsa i przygotowania do niego odpowiedniej marynaty. Schabowe nacieramy przygotowaną marynatą i najlepiej odstawiamy do lodówki na kilka godzin w zamkniętym pojemniku. Mięso będzie miało wtedy bardziej wyrazisty smak niż w przypadku kiedy od razu zaczęlibyśmy je smażyć na patelni.

Jak zrobić kotlety schabowe?

Jeżeli mamy już ubite tłuczkiem kotlety i nasmarowane marynatą, to możemy przejść do przygotowania panierki. Bierzemy 3 naczynia i do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego jajko, które roztrzepujemy widelcem, a do trzeciego bułkę tartą. Każdy kawałek schabu moczymy po kolei w każdym naczyniu i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na średnim ogniu. Po zdjęciu z patelni kotlet schabowy możesz osuszyć ręcznikiem papierowym.

Back to top button