
Mam dla Was świetny pomysł na kanapeczki z karmelizowaną gruszką, orzechami i serem pleśniowym. Do tego rukola i orzechy włoskie… Palce lizać!
Kanapeczki na imprezę
Te kanapeczki na imprezę z pewnością posmakują Twoim gościom. Naprawdę fajnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Do ich przygotowania użyłam domowej roboty bagietki – skorzystałam z przepisu na bagietkę czosnkową tylko nie nadziewałam jej masłem czosnkowym). Jednak jeśli chcecie możecie użyć po prostu tej ze sklepu.
Jeżeli szukasz inny pomysł na kanapeczki to polecam odwiedzić mój wpis na kanapeczki imprezowe. Znajdziesz w nim trzy pyszne propozycje: kanapeczki z łososiem wędzonym, salsą z mango oraz tapenadą. Mi wszystkie bardzo smakują, chociaż znacznie się różnią od siebie pod względem smaku i wyglądu.
Więcej przepisów na przekąski imprezowe znajdziesz w tym wpisie – klik.
Kanapeczki z karmelizowaną gruszką i rukolą polecam przygotować w dniu ich spożycia, najlepiej max 2-3 godziny przed ich podaniem ze względu na to, że rukola pod taką ilością składników może szybko obeschnąć i kanapeczki będą brzydko później wyglądać. Bagietki kroimy w kromeczki. Polewamy je oliwą z oliwek. Możecie tak jak ja przygotować opcjonalnie pesto z pistacji i polać nim pieczywo – wystarczy garść pistacji zblendować z odrobiną oliwy, kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką miodu.
Na kromki układamy rukolę.
Na rozgrzanej oliwie smażymy cienkie plasterki gruszki na średnim ogniu. Posypujemy odrobiną cukru (około 1/2 łyżeczki) i dalej smażymy aż się skarmelizuje. Gdy plasterki gruszki zmiękną i się nieco zarumienią to zdejmujemy je z patelni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Małe plasterki gruszki układamy na rukoli. Następnie kroimy ser pleśniowy np. w kosteczkę. Posypujemy nim kromki. Na samym końcu posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i polewamy octem balsamicznym.Przepis na: Pomysł na kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym
Łącznie: 10 min
Składniki:
Mini kanapeczki z gruszką i serem pleśniowym – krok po kroku: