Zobacz również:
Kanapeczki imprezowe to niezwykle szybkie do zrobienia przekąski. Powiedziałabym nawet, że takie awaryjne jak goście z zaskoczenia zadzwonią domofonem do Twoich drzwi.
Przekąski imprezowe
Na moim blogu znajdziesz naprawdę sporo inspiracji na przekąski imprezowe. Koniecznie odwiedź ten wpis – PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ (znajdziesz tam kilkadziesiąt pomysłów). Znajdują tam się szybkie do zrobienia, a także bardziej czasochłonne przepisy. Jednak mało jest tam tak ekspresowych przekąsek jak poniższe kanapeczki imprezowe.
W tym wpisie znajdziesz 3 pyszne propozycje – kanapeczki z łososiem wędzonym, salsą z mango oraz tapenadą. Mi wszystkie bardzo smakują, chociaż znacznie się różnią od siebie pod względem smaku i wyglądu.
Przepis na: Kanapeczki z łososiem
Łącznie: 5 min
Liczba porcji: 10
Składniki :
- 1 bagietka pszenna
- 60 g łososia wędzonego na zimno (plastry)
- serek puszysty twarogowy typu Almette – śmietankowy
- szczypta soli i pieprzu
- świeży koperek
Kanapeczki z łososiem – przepis krok po kroku:
Wykonanie:
Użyłam średniej wielkości bagietkę pszenną. W miseczce mieszamy serek śmietankowy ze szczyptą soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego czarnego lub cytrynowego). Możemy go przełożyć do rękawa cukierniczego, żeby w ładniejszy sposób go nałożyć na kromki lub po prostu nakładać za pomocą łyżeczki.
Bagietkę kroimy w kromeczki. Nakładamy serek, a także mały plasterek łososia wędzonego na zimno. Wierzch dekorujemy świeżym koperkiem.
Przepis na: Kanapeczki z salsą z mango
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 10
Składniki :
- 1 średniej wielkości bagietka
- odrobina oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryka czerwona
- 1/2 papryki zielonej
- 1-2 cm świeżego imbiru
- 1/4 mango
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub cukru
- szczypta soli i pieprzu
- świeża kolendra
- 1 łyżeczka soku z limonki
Kanapeczki z salsą z mango – przepis krok po kroku:
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę czerwoną i zieloną. Smażymy na małym ogniu, co chwilkę mieszając przez minutę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojone mango, posiekaną kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki (opcjonalnie dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu oraz szczyptę chili). Lekko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Bagietkę kroimy w kromeczki. Nakładamy przestygniętą salsę z mango.
Przepis na: Kanapeczki z tapenadą
Łącznie: 5 min
Liczba porcji: 10
Składniki :
- 1 bagietka
- 100 g czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżka świeżej bazylii
- opcjonalnie 2 fileciki anchois
- opcjonalnie 2 łyżki orzechów np. włoskich, pekan
- 60 g szynki parmeńskiej
Kanapeczki z tapenadą – przepis krok po kroku:
Wykonanie:
Do wyższej miski dodajemy czarne oliwki bez pestek, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, a także szczyptę pieprzu (opcjonalnie jeszcze fileciki anchois). Wszystko dokładnie blendujemy.
Bagietkę kroimy w kromeczki. Nakładamy tapenadę z oliwek na kromki. Na wierzchu układamy mały plasterek szynki parmeńskiej.
Komentarze
No fajnie t wygląda jak sa takie kolorowe kanapeczki koło siebie. Bardzo kuszące!
Robiłam wszystkie trzy, ale te z tapenadą są najlepsze 😛