CiastaCiasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Kruche ciasto maślane z dodatkiem puszystej pianki budyniowej i soczyste truskawki… Coś pysznego!

Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Zamiast wspomnianych truskawek możesz użyć maliny, brzoskwinie czy borówki.

Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub malinowego (łącznie 80 g)
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

kruche ciasto
Krok 1 

Jajka wyciągamy przynajmniej dwie godziny szybciej z lodówki!

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.


Krok 2 

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (może być też o średnicy 24 cm, wtedy będzie ciasto nieco wyższe).


pianka budyniowa
Krok 3

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno przez około 4-5 minut, wsypywać stopniowo drobny cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy i powoli wlać olej. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


pianka budyniowa
Krok 4 

Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.


kruche ciasto
Krok 5

Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 285

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
18 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marlena
7 dni temu

W piecu mega wysoki później zrobił się placek 🙁

Iza
15 dni temu

A ni ta pianka opadła po wyciągnięciu z piekarnika

Malwina
1 miesiąc temu

Wypróbowałam przepis:) W smaku rewelacja! Jednak budyniowa pianka u mnie ma raczej ściętą konsystencję, czy wie Pani jaki mógłby być tego powód? Wszystkie kroki wykonała wg przepisu:) Pozdrawiam

Kamila
21 dni temu
Odpowiedź do  Malwina

Kiedyś robiłam z innego przepisy, ale nie potrafię go znaleźć i wydaję mi się ze w tamtym przepisie nie było oleju i był jeden budyń nie dwa..

Kamila
21 dni temu
Odpowiedź do  Malwina

U mnie wyszło dokładnie tak samo

Dominika
1 miesiąc temu

O, wypróbuję jutro przepis…chodzi za mną jeszcze taki, ale z rabarbarem

Asia
1 miesiąc temu

Czy robił ktoś z mrożonych owoców?

Maria Znikoma
1 rok temu

uwielbiam. jeste perfekcyjnie lekkie i delikatne 🙂

Ewka
1 rok temu

Właśnie upiekłam z malinami i wiśniami, wyszło super kruche. Zrobiłam w blaszce 24×32 ciasto leżało przez noc w zamrażalce. Polecam pyszne

Justyna Sylwestrzak-Grzyb
2 lat temu

Jakie ustawienie piekarnika termoobieg czy góra dół?

Maria Znikoma
1 rok temu

ja robię bez termoobiegu

Alicja Malinowska
2 lat temu

robiłam takie samo z malinami – smak nieziemski! bardzo lekkie 🙂

Back to top button