Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Kruche ciasto maślane z dodatkiem puszystej pianki budyniowej i soczyste truskawki… Coś pysznego!

Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Zamiast wspomnianych truskawek możesz użyć maliny, brzoskwinie czy borówki.

Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub malinowego (łącznie 80 g)
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

kruche ciasto
Krok 1 

Jajka wyciągamy przynajmniej dwie godziny szybciej z lodówki!

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.


Krok 2 

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (może być też o średnicy 24 cm, wtedy będzie ciasto nieco wyższe).


pianka budyniowa
Krok 3

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno przez około 4-5 minut, wsypywać stopniowo drobny cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy i powoli wlać olej. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


pianka budyniowa
Krok 4 

Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.


kruche ciasto
Krok 5

Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close