Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Kruche ciasto maślane z dodatkiem puszystej pianki budyniowej i soczyste truskawki… Coś pysznego!
Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Zamiast wspomnianych truskawek możesz użyć maliny, brzoskwinie czy borówki.
Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej pszennej
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub malinowego (łącznie 80 g)
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Krok 1
Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Komentarze
Białka było dobrze ubite na sztywno
Studziłam przy zamkniętym piekarniku przez 12 min I lekko opadło czy to normalne myśli Pani że będzie dobre ?
Ale to, że opadło minimalnie to ma tylko aspekt wizualny 🙂 Nie wpłynie na smak. Wyglada ładnie 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂a można użyć maliny ?
Jasne 🙂
A jeżeli będę piekła w blaszce o średnicy 24 to muszę zmniejszyć ilość składników? Nic mi nie wypłynie ?
Jeśli zabezpieczy Pani blaszkę papierem do pieczenia (spód i boki nieco powyżej wysokości tortownicy) to z pewnością nic nie wyleci 🙂
A pieczemy z termoobiegiem?
nie 🙂
Witam. Posiadam pełno jabłek z sadu. Czy zamiast truskawek można wykorzystać jabłka? 🙂 jeżeli tak to w jaki sposób?
Witam, mam na blogu bardzo dużo ciast stricte z jabłkami, więc może coś wpadnie w oko 🙂
To tego konkretnego ciasta raczej jabłek nie polecam, bo są soczyste i mogą wpłynąc na konsystencję pianki.
Piana z cukrem ma być ubitą mikserem, a proszek budyniowy z olejem dodać i już wymieszać łyżką lub trzepaczką?
Dokłądnie tak 🙂
Dziękuję – do pysznego ciasta to i kawka się uśmiecha 😄
wygląda super 🙂
Witam mi również mimo dobrze ubitych białek piana opada ,czy jak dodam może mniej oleju będzie szansa ze nie opadnie … jaka przyczyna ? Piekarnik wg wskazań
A tak wygląda moje ciasto podajecie za małe wymiary blaszek więc wszystko wylatuje 😵💫😤😡dobrze że to tylko dla domowników bo ze wstydu bym się spaliła
To ciasto piekłam od wielu lat i jeszcze nigdy nic mi nie wypadło piekąc je w tortownicy 26 cm. Jest to standardowa wielkość dostepna w kazdym wiekszym sklepie. Bardziej obstawiam, że piana była nie była prawidłowo przygotowana, bo pewnie bardzo rosła (wysypując w trakcie pieczenia owoce i kruche ciasto z wierzchu), a później Pani sporo opadła… Przykro mi, że nie wyszło.
Ciasto, które często u mnie gości. Ciasto kruche pyszne bardzo maślane i ta pianka z białek bardzo dobra. Każdy jak się pyta co to za masa to jest w szoku,ze bialka moga tak smakowac i tworzyc ” mase”. Polecam
Cieszę się, że smakowało ciacho 🙂 Tak, ta pianka budyniowa smakuje naprawdę super!
Ile ml ma u Pani szklanka?
250 ml 🙂
Pyszne jak zawsze
Cieszę się, że smakuje 🙂
W przepisie wszystko jasno opisane krok po kroku. Ciasto lekkie. Piana nie opadła 😉 , wszystkim bardzo smakowało.
Bardzo dziękuje za zdjęcie i cieszę się, że wszystkim smakowało 😍
Ciasto przepyszne, robiłam dwa razy zgodnie z opisem,nie wyciągałam z piekarnika i studzilam później w uchylonym,dobrze ubiłam białka,wszystko pięknie urosło i równie pięknie opadło. Pianka nie jest pianka.smak wspaniały tylko wygląd średni:/
Niestety nie jestem w stanie wytłumaczyć dlaczego Pani pianka opada… Domyślam się, że starała się Pani robić dokładnie jak w przepisie, ale jednak coś poszło po drodze źle, bo dobrze ubite białka nie opadają po upieczeniu. Powinny ładnie utrzymać swoją konsystencję. Dodatkowo ważne jest żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia i czasami się zdarza tak, że jednak trzeba piec w nieco mniejszej temp niż jest podana w przepisie.
Dzisiaj zrobiłam to ciasto.
Wyszło przepyszne, ale niestety pianka opadła. Dlaczego mogło się tak stać ?
Prawdopodobnie białka nie były wystarczająco ubite 🙂
Przepis napisami jakby się chciało a nie mogło. Tak od czapy, zawsze mi wychodzą placki ten nie bo przepis nie jest napisany dokładnie tylko na odwal sie
Nie rozumiem tego zarzutu, przecież jest wszystko opisane krok po kroku plus zdjęcia, a ciasto jest proste w przygotowaniu. Może niedokładnie przeczytała Pani przepis.
Nie wiem po co olej do piany. Może dlatego opada.
Gdyby nie było oleju, to byłaby beza, a tu chodzi o to, żeby powstała pianka dlatego jest budyń i olej 🙂 jeżeli opada, to znak, że prawdopodobnie białka zostały zle ubite.
Ile czasu ubijać każdą łyżkę cukru z pianą?
W piecu mega wysoki później zrobił się placek 🙁
A czy ciacho było studzone min. 10 minut w zamkniętym piekarniku, a później przy uchylonych drzwiczkach? Jeżeli zostały wyjęte od razu to pianka mogła opaść.
A ni ta pianka opadła po wyciągnięciu z piekarnika
A czy ciacho było studzone min. 10 minut w zamkniętym piekarniku, a później przy uchylonych drzwiczkach? Jeżeli zostały wyjęte od razu to pianka mogła opaść.
Wypróbowałam przepis:) W smaku rewelacja! Jednak budyniowa pianka u mnie ma raczej ściętą konsystencję, czy wie Pani jaki mógłby być tego powód? Wszystkie kroki wykonała wg przepisu:) Pozdrawiam
A czy mogłaby Pani podesłać zdjęcie tej ściętej konsystencji pianki? 🙂
O, wypróbuję jutro przepis…chodzi za mną jeszcze taki, ale z rabarbarem
W takim razie udanych wypieków! 🙂 A z rabarbarem, to może takie ciacho: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka/
Czy robił ktoś z mrożonych owoców?
Niestety nie polecam mrożonych, ponieważ mają w sobie za dużo wody 🙁
uwielbiam. jeste perfekcyjnie lekkie i delikatne 🙂
Właśnie upiekłam z malinami i wiśniami, wyszło super kruche. Zrobiłam w blaszce 24×32 ciasto leżało przez noc w zamrażalce. Polecam pyszne
Jakie ustawienie piekarnika termoobieg czy góra dół?
ja robię bez termoobiegu
robiłam takie samo z malinami – smak nieziemski! bardzo lekkie 🙂
Malinami mrożonymi?