Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

4.5/5 (341 ocen)
ciasto z truskawkami przepis

Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Kruche ciasto maślane z dodatkiem puszystej pianki budyniowej i soczyste truskawki… Coś pysznego!

Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Zamiast wspomnianych truskawek możesz użyć maliny, brzoskwinie czy borówki.

Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki lub tortowej pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub malinowego (łącznie 80 g)
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto z truskawkami?


Krok 1

kruche ciasto

Jajka wyciągamy przynajmniej dwie godziny szybciej z lodówki!

Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.


Krok 2

Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (może być też o średnicy 24 cm, wtedy będzie ciasto nieco wyższe).


Krok 3

pianka budyniowa

W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno przez około 4-5 minut, wsypywać stopniowo drobny cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy i powoli wlać olej. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 4

pianka budyniowa

Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.


Krok 5

kruche ciasto

Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.


ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 341

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
42 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
14 dni temu

Witam. Posiadam pełno jabłek z sadu. Czy zamiast truskawek można wykorzystać jabłka? 🙂 jeżeli tak to w jaki sposób?

Monika
Monika
19 dni temu

Piana z cukrem ma być ubitą mikserem, a proszek budyniowy z olejem dodać i już wymieszać łyżką lub trzepaczką?

Monika
Monika
17 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję – do pysznego ciasta to i kawka się uśmiecha 😄

IMG_20240708_165050
Ania
Ania
29 dni temu

Witam mi również mimo dobrze ubitych białek piana opada ,czy jak dodam może mniej oleju będzie szansa ze nie opadnie … jaka przyczyna ? Piekarnik wg wskazań

Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

A tak wygląda moje ciasto podajecie za małe wymiary blaszek więc wszystko wylatuje 😵‍💫😤😡dobrze że to tylko dla domowników bo ze wstydu bym się spaliła

IMG_1523
Joanna
Joanna
7 miesięcy temu

Ciasto, które często u mnie gości. Ciasto kruche pyszne bardzo maślane i ta pianka z białek bardzo dobra. Każdy jak się pyta co to za masa to jest w szoku,ze bialka moga tak smakowac i tworzyc ” mase”. Polecam

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Ile ml ma u Pani szklanka?

Dorota
Dorota
1 rok temu

Pyszne jak zawsze

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

W przepisie wszystko jasno opisane krok po kroku. Ciasto lekkie. Piana nie opadła 😉 , wszystkim bardzo smakowało.

20230618_173146.jpg
Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Ciasto przepyszne, robiłam dwa razy zgodnie z opisem,nie wyciągałam z piekarnika i studzilam później w uchylonym,dobrze ubiłam białka,wszystko pięknie urosło i równie pięknie opadło. Pianka nie jest pianka.smak wspaniały tylko wygląd średni:/

Barbara
Barbara
1 rok temu

Dzisiaj zrobiłam to ciasto.
Wyszło przepyszne, ale niestety pianka opadła. Dlaczego mogło się tak stać ?

Oliwia
Oliwia
1 rok temu

Przepis napisami jakby się chciało a nie mogło. Tak od czapy, zawsze mi wychodzą placki ten nie bo przepis nie jest napisany dokładnie tylko na odwal sie

Maria
Maria
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Nie wiem po co olej do piany. Może dlatego opada.

Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Ile czasu ubijać każdą łyżkę cukru z pianą?

Marlena
Marlena
2 lat temu

W piecu mega wysoki później zrobił się placek 🙁

Iza
Iza
2 lat temu

A ni ta pianka opadła po wyciągnięciu z piekarnika

Malwina
Malwina
2 lat temu

Wypróbowałam przepis:) W smaku rewelacja! Jednak budyniowa pianka u mnie ma raczej ściętą konsystencję, czy wie Pani jaki mógłby być tego powód? Wszystkie kroki wykonała wg przepisu:) Pozdrawiam

Dominika
Dominika
2 lat temu

O, wypróbuję jutro przepis…chodzi za mną jeszcze taki, ale z rabarbarem

Asia
Asia
2 lat temu

Czy robił ktoś z mrożonych owoców?

Maria Znikoma
Maria Znikoma
3 lat temu

uwielbiam. jeste perfekcyjnie lekkie i delikatne 🙂

Ewka
Ewka
4 lat temu

Właśnie upiekłam z malinami i wiśniami, wyszło super kruche. Zrobiłam w blaszce 24×32 ciasto leżało przez noc w zamrażalce. Polecam pyszne

Justyna Sylwestrzak-Grzyb
Justyna Sylwestrzak-Grzyb
4 lat temu

Jakie ustawienie piekarnika termoobieg czy góra dół?

Maria Znikoma
Maria Znikoma
3 lat temu
W odpowiedzi do  Justyna Sylwestrzak-Grzyb

ja robię bez termoobiegu

Alicja Malinowska
Alicja Malinowska
4 lat temu

robiłam takie samo z malinami – smak nieziemski! bardzo lekkie 🙂

Barbara
Barbara
1 miesiąc temu
W odpowiedzi do  Alicja Malinowska

Malinami mrożonymi?