
Ciasto z truskawkami i budyniową pianką to jeden z moich ulubionych, wakacyjnych wypieków! Kruche ciasto maślane z dodatkiem puszystej pianki budyniowej i soczyste truskawki… Coś pysznego!
Bardzo lubię gdy ciasto z truskawkami jest nie za słodkie, ponieważ soczyste truskawki już same w sobie nadają wystarczającej słodyczy. Zamiast wspomnianych truskawek możesz użyć maliny, brzoskwinie czy borówki.
Kruche ciasto: Budyniowa pianka: Dodatkowo: Jajka wyciągamy przynajmniej dwie godziny szybciej z lodówki! Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut.
Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm (może być też o średnicy 24 cm, wtedy będzie ciasto nieco wyższe).
W tym czasie zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno przez około 4-5 minut, wsypywać stopniowo drobny cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypać proszek budyniowy i powoli wlać olej. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Przepis na: Ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Składniki:
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.
Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.
W piecu mega wysoki później zrobił się placek 🙁
A czy ciacho było studzone min. 10 minut w zamkniętym piekarniku, a później przy uchylonych drzwiczkach? Jeżeli zostały wyjęte od razu to pianka mogła opaść.
A ni ta pianka opadła po wyciągnięciu z piekarnika
A czy ciacho było studzone min. 10 minut w zamkniętym piekarniku, a później przy uchylonych drzwiczkach? Jeżeli zostały wyjęte od razu to pianka mogła opaść.
Wypróbowałam przepis:) W smaku rewelacja! Jednak budyniowa pianka u mnie ma raczej ściętą konsystencję, czy wie Pani jaki mógłby być tego powód? Wszystkie kroki wykonała wg przepisu:) Pozdrawiam
Kiedyś robiłam z innego przepisy, ale nie potrafię go znaleźć i wydaję mi się ze w tamtym przepisie nie było oleju i był jeden budyń nie dwa..
A czy olej był wlewany powoli, później dodany budyń, a następnie całość mieszana za pomocą łyżki lub trzepaczki, a nie miksera?
U mnie wyszło dokładnie tak samo
A czy mogłaby Pani podesłać zdjęcie tej ściętej konsystencji pianki? 🙂
O, wypróbuję jutro przepis…chodzi za mną jeszcze taki, ale z rabarbarem
W takim razie udanych wypieków! 🙂 A z rabarbarem, to może takie ciacho: https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka/
Czy robił ktoś z mrożonych owoców?
Niestety nie polecam mrożonych, ponieważ mają w sobie za dużo wody 🙁
uwielbiam. jeste perfekcyjnie lekkie i delikatne 🙂
Właśnie upiekłam z malinami i wiśniami, wyszło super kruche. Zrobiłam w blaszce 24×32 ciasto leżało przez noc w zamrażalce. Polecam pyszne
Jakie ustawienie piekarnika termoobieg czy góra dół?
ja robię bez termoobiegu
robiłam takie samo z malinami – smak nieziemski! bardzo lekkie 🙂