
Przed Wami przepis na rewelacyjne, szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puchate, wilgotne i niesamowicie smaczne. Tym razem zaserwowałam je z rabarbarem, jednak równie dobrze możecie użyć malin, brzoskwiń, truskawek czy borówek amerykańskich. To szybkie do przygotowania ciasto z rabarbarem to hit w moim domu! Zanim rozpoczniesz robić to ciacho, koniecznie przeczytaj moje wskazówki odnośnie pieczenia ciast jogurtowych. Dzięki temu Twoje ciasto jogurtowe z rabarbarem wyjdzie idealne!
Ciasto jogurtowe
Zauważyłam, że jest wiele osób, którym ciasta jogurtowe totalnie nie wychodzą. Niestety jest to trochę kapryśny wypiek i ciężko mi do końca wytłumaczyć dlaczego… Ja się zawsze trzymam kilku bardzo prostych zasad, dzięki którym ciasto jogurtowe wychodzi mi za każdym razem.
Jak uniknąć zakalca w cieście jogurtowym:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
- Nie korzystaj z zamrożonych owoców, ponieważ mogą puścić zbyt dużą ilość wody/soku
- Zbyt duża ilość owoców na wierzchu ciasta nie jest wskazana
- Miksujemy na jasną masę jajka z cukrem, resztę dodawanych składników mieszamy za pomocą trzepaczki, jedynie do momentu połączenia się składników (ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania)
Ciasto jogurtowe z owocami
Szukasz podobnego przepisu na ciasto jogurtowe z owocami? W takim razie koniecznie wypróbuj moje ulubione ciasto jogurtowe z truskawkami lub szybkie ciasto jogurtowe z owocami lata. Na blogu znajdziesz też sporo fajnych przepisów na placuszki z dodatkiem jogurtu naturalnego. Polecam spróbować placuszki jogurtowe z bananami lub placki jogurtowe z truskawkami.
Przepis na: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – szybkie i wilgotne!
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 45-50 min
Łącznie: 60 min
Składniki:
Ciasto jogurtowe:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru drobnego (ok. 170g)
- 30 g cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320g)
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju (ok. 110g)
- 330 g jogurtu naturalnego gęstego
Dodatkowo:
- ok. 250 g rabarbaru
- kruszonka do ciasta >>
Placek z rabarbarem- krok po kroku
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nie mogą być prosto z lodówki!
Trzy jajka miksujemy z cukrem (170g) i cukrem wanilinowym (30g) na jasną, puszystą masę jajeczną (najlepiej przez minimum 5-7 minut).
Wsypujemy przesianą mąkę (320g), płaską łyżkę proszku do pieczenia, a także dodajemy olej (110 g), a także jogurt naturalny (330g). Całość mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki (nie korzystaj już z miksera), jedynie do momentu połączenia się składników (ciasta jogurtowe nie lubią zbyt długiego mieszania). Odstawiamy przygotowane ciasto tak na 5-10 minut.
Ciasto przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa 25×25 cm). Rabarbar myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy równomiernie na cieście.
Przygotowujemy kruszonkę z tego przepisu klik >> . Pieczemy przez około 45- 50 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.