Kompot z rabarbaru to fantastyczny, orzeźwiający napój. Stanowi idealny dodatek do obiadu, ale i nie tylko! Jest smaczny zarówno cieplutki jak i schłodzony z dodatkiem kostek lodu. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, kiedy np. zamierzasz przygotować placek z rabarbarem.
Można podkreślić jego smak dodając kilka truskawek, listków mięty czy melisy. Bardzo polecam!
Wypróbuj także mój przepis na klasyczną lemoniadę cytrynową czy lemoniadę truskawkową.
Przepis na: Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 1,5 l wody
- 600 g rabarbaru
- 3 czubate łyżki cukru
- opcjonalnie kilka większych truskawek
Zobacz również:
Jak przygotować kompot z rabarbarem?
Krok 1
Krok 2
Rabarbar myjemy, odcinamy liście. Kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.
Krok 3
Do średniej wielkości garnka wrzucamy pokrojony na plasterki rabarbar. Zasypujemy cukrem białym (chociaż jeśli wolicie to można zastąpić w takiej samej ilości ksylitolem). Wlewamy wrzątek (np. z czajnika) i gotujemy przez około 5-10 minut aż rabarbar zmięknie.
Krok 4
Dla podkręcenia smaku kompotu można pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka truskawek, czy nawet kilka plasterków mięty (czy melisy).
Krok 5
Zdejmujemy z palnika. Przecedzamy przez sitko i wlewamy do dzbanka. Kompot z rabarbaru gotowy!
W upalne dni można do tego kompotu dodać kostki lodu.
Komentarze