Kompot z rabarbaru

4.5/5 (15 ocen)
Przygotowanie kompotu z rabarbaru jest jest banalnie proste, a jego kwaskowaty, odświeżający smak sprawia, że jest idealnym napojem na ciepłe dni. Można go wzbogacić o inne owoce, takie jak truskawki czy maliny, tworząc jeszcze ciekawsze wersję smakową.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to fantastyczny, orzeźwiający napój. Stanowi idealny dodatek do obiadu, ale i nie tylko! Jest smaczny zarówno cieplutki jak i schłodzony z dodatkiem kostek lodu. Jest to również świetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru, kiedy np. zamierzasz przygotować placek z rabarbarem.

Można podkreślić jego smak dodając kilka truskawek, listków mięty czy melisy. Bardzo polecam!

Wypróbuj także mój przepis na klasyczną lemoniadę cytrynową czy lemoniadę truskawkową.

Przepis na: Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 600 g rabarbaru
  • 3 czubate łyżki cukru
  • opcjonalnie kilka większych truskawek
Wyślij emailem

Jak przygotować kompot z rabarbarem?


Krok 1

świeży rabarbar

Do przygotowania tego kompotu będziemy potrzebować świeży lub ewentualnie mrożony rabarbar.


Krok 2

pokrojony rabarbar

Rabarbar myjemy, odcinamy liście. Kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki.


Krok 3

rabarbar w garnku z cukrem

Do średniej wielkości garnka wrzucamy pokrojony na plasterki rabarbar. Zasypujemy cukrem białym (chociaż jeśli wolicie to można zastąpić w takiej samej ilości ksylitolem). Wlewamy wrzątek (np. z czajnika) i gotujemy przez około 5-10 minut aż rabarbar zmięknie.


Krok 4

przygotowanie kompotu z rabarbarem

Dla podkręcenia smaku kompotu można pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soku z cytryny lub kilka truskawek, czy nawet kilka plasterków mięty (czy melisy).


Krok 5

przecedzanie kompotu z rabarbaru przez sitko

Zdejmujemy z palnika. Przecedzamy przez sitko i wlewamy do dzbanka. Kompot z rabarbaru gotowy!

W upalne dni można do tego kompotu dodać kostki lodu.


Przepis na kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 15

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Kompot z rabarbaru i truskawek

Kompot z rabarbaru i truskawek to wyjątkowo smaczna i aromatyczna wariacja tradycyjnej odmiany tego napoju, idealna na letnie dni. Słodkie, soczyste truskawki doskonale balansują kwaskowatość rabarbaru, dzięki czemu kompot doskonale wpisuje się w letni klimat. Do przygotowania kompotu z rabarbaru i truskawek potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników: rabarbaru, truskawek, cukru i wody. Kompot z rabarbaru i truskawek można podawać schłodzony lub ciepły, w zależności od preferencji. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty lub melisy. To idealny napój na piknik, do obiadu lub po prostu na ochłodę w upalny dzień.

Jak ugotować kompot z rabarbaru

Ugotowanie kompotu z rabarbaru jest naprawdę bardzo proste. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, a truskawki pozbawiamy szypułek. Następnie w garnku zagotowujemy wodę z cukrem i dodajemy owoce. Gotujemy przez kilka minut, aż rabarbar zmięknie, a truskawki puszczą sok. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy kompot do ostygnięcia. Przed podaniem przecedzamy przez sitko i gotowe! Przygotowanie kompotu z rabarbaru i truskawek to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw. To prosty, szybki i pyszny przepis, który z pewnością przypadnie każdemu do gustu.

RozwińZwiń