
Lemoniada truskawkowa z sezonowych, soczystych truskawek jest niezwykle smaczna. Ciężko się oprzeć kolejnej dolewce! Twoi goście z pewnością będą nią zachwyceni.
Lemoniada przepis
Domowa lemoniada to idealny, orzeźwiający napój, który zrobisz w kilka minut. Jej wykonanie jest niezwykle proste! Do tej pory zawsze robiłam lemoniadę na bazie świeżych, słodkich truskawek i tak opisałam ten przepis. W ostateczności można dodać mrożone owoce, ale ten napój moim zdaniem nie będzie już wtedy tak smaczny.
Koniecznie wypróbuj przepis na lemoniadę truskawkową! Obowiązkowo dodaj do niej świeżą miętę lub melisę – bez tego się nie liczy!
Jeśli wolisz klasyczną lemoniadę na bazie cytryn – w takim razie koniecznie odwiedź ten przepis – LEMONIADA!
Przepis na: Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- 1,5 l wody
- 1 i 1/2 cytryn
- ok. 10-12 średniej wielkości truskawek (świeże lub ewentualnie mrożone)
- 100 ml wrzątku
- kilka listków mięty lub melisy
- 3 czubate łyżki cukru
- kilka kostek lodu
Lemoniada truskawkowa – przepis krok po kroku:
Do kubka wlewamy wrzątek z czajnika, wsypujemy cukier i dodajemy kilka lub kilkanaście listków mięty (można zastąpić melisą). Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Sok z 1 cytryny wyciskamy do miseczki, a z kolei połówkę drugiej cytryny kroimy w cienkie plasterki.
Do wysokiego naczynia wkładamy umyte świeże truskawki (u mnie około 10-12 średniej wielkości, choć można dać więcej) lub rozmrożone. Dodajemy także wyciśnięty sok z cytryny.
Blendujemy za pomocą blendera ręcznego.
Do garnka wlewamy zimną wodę (ja zwykle dodaję mineralną, ale można wlać trochę gazowanej jeśli lubicie). Dodajemy także zmiksowane truskawki, przestudzony syrop cukrowy z listkami mięty, a także plasterki cytryny. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki – ewentualnie dodajemy kilka kostek lodu i podajemy od razu! Smacznego.