
Postny barszcz wigilijny to obowiązkowa potrawa na święta Bożego Narodzenia. W moim domu zawsze podaje się go z domowymi uszkami z grzybami. Uwielbiam jego kolor, smak i zapach!
Barszcz czerwony
Jak dla mnie barszcz czerwony to jedna z najlepszych zup. Mogę go pić solo w kubku lub jeść z drożdżowymi pasztecikami z pieczarkami czy nawet z krokietami z pieczarkami. Często jest podawany jako ostatnie ciepłe danie na weselach i zawsze nie mogę się go doczekać. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na postny barszcz wigilijny. Czym on się różni od tego tradycyjnego barszczu? Przede wszystkim tym, że barszcz wigilijny nie jest robiony na mięsnym wywarze. Jest to zupa na bazie samych warzyw, przypraw no i oczywiście zakwasu buraczanego. Można użyć domowego zakwasu lub kupić w szklanych buteleczkach w sklepie. Nieco ciężej go doprawić niż barszcz na mięsnym wywarze, ale z pewnością sobie z tym poradzicie.
Jeśli szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 12 potraw wigilijnych.
Przepis na: Barszcz wigilijny
Łącznie: 2 h
Liczba porcji: 8-12
Składniki:
- 4 l wody
- 50 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
- 1 cebula
- 1,5 kg buraków
- świeży lubczyk
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 seler (korzeń)
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 350 ml zakwasu buraczanego (np. domowego lub ze sklepu)
- 1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Barszcz wigilijny – przepis krok po kroku:
Do małego garnka wsypujemy suszone grzyby (łącznie 50 g, ja użyłam borowików i podgrzybków).
Zalewamy je 2 szklankami wrzątku i wstawiamy na palnik. Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe (6 szt), ziele angielskie (6 szt) i gotujemy przez 20 minut.
Cebulę obieramy i opalamy z każdej strony na palniku w kuchence. Jeśli masz indukcję, to smażymy cebulę bez tłuszczu do jej przypalenia z każdej strony. Buraki (1,5 kg), pietruszkę (1 duża sztuka), marchewkę (1 duża sztuka) oraz seler (średniej wielkości) obieramy i kroimy w większą kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę (ok. 4 litry). Dodajemy grzyby, wywar grzybowy (1 szklanka wody z gotowanych wcześniej grzybów) , buraki, seler, marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki), sok z cytryny (1 łyżka) i opaloną cebulę. Ja dodaję jeszcze świeży lubczyk (mam go w doniczce u siebie na parapecie, ogólnie często jest dostępny w większych sklepach typu Lidl) lub ewentualnie świeżą natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu przez niecałą godzinę. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany (ok. 350 ml), suszony tymianek (1 łyżeczka), sól oraz pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą (1 łyżeczka) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Przestudzony barszcz odcedzamy. Jeżeli lubisz bardziej wyrazisty barszcz, to możesz dodać więcej zakwasu buraczanego. Na Wigilię najczęściej jemy barszcz czerwony z uszkami z grzybami, dlatego zachęcam do sprawdzenia również tego przepisu 🙂