Barszcz wigilijny

4.6/5 (787 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

120 min

Barszcz wigilijny przepis

Postny barszcz wigilijny to obowiązkowa potrawa na święta Bożego Narodzenia. W moim domu zawsze podaje się go z domowymi uszkami z grzybami. Uwielbiam jego kolor, smak i zapach!

Barszcz czerwony

Jak dla mnie barszcz czerwony to jedna z najlepszych zup. Mogę go pić solo w kubku lub jeść z drożdżowymi pasztecikami z pieczarkami czy nawet z krokietami z pieczarkami. Często jest podawany jako ostatnie ciepłe danie na weselach i zawsze nie mogę się go doczekać. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na postny barszcz wigilijny. Czym on się różni od tego tradycyjnego barszczu? Przede wszystkim tym, że barszcz wigilijny nie jest robiony na mięsnym wywarze. Jest to zupa na bazie samych warzyw, przypraw no i oczywiście zakwasu buraczanego. Można użyć domowego zakwasu lub kupić w szklanych buteleczkach w sklepie. Nieco ciężej go doprawić niż barszcz na mięsnym wywarze, ale z pewnością sobie z tym poradzicie.

Jeśli szukasz innych przepisów na Boże Narodzenie, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 12 potraw wigilijnych.

12 potraw wigilijnych

Przepis na: Barszcz wigilijny

Składniki:

  • 4 l wody
  • 50 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1,5 kg buraków
  • świeży lubczyk
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 seler (korzeń)
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 350 ml zakwasu buraczanego (np. domowego lub ze sklepu)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Wyślij emailem

Barszcz wigilijny - przepis krok po kroku


Krok 1

suszone grzyby na barszcz wigilijny

Do małego garnka wsypujemy suszone grzyby (łącznie 50 g, ja użyłam borowików i podgrzybków).


Krok 2

wywar grzybowy z suszonych grzybów

Zalewamy je 2 szklankami wrzątku i wstawiamy na palnik. Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe (6 szt), ziele angielskie (6 szt) i gotujemy przez 20 minut. 


Krok 3

Przygotowanie barszczu wigilijnego

Cebulę obieramy i opalamy z każdej strony na palniku w kuchence. Jeśli masz indukcję, to smażymy cebulę bez tłuszczu do jej przypalenia z każdej strony.

Buraki (1,5 kg), pietruszkę (1 duża sztuka), marchewkę (1 duża sztuka) oraz seler (średniej wielkości) obieramy i kroimy w większą kostkę.

Do dużego garnka wlewamy wodę (ok. 4 litry). Dodajemy grzyby, wywar grzybowy (1 szklanka wody z gotowanych wcześniej grzybów) , buraki, seler, marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek (4 ząbki), sok z cytryny (1 łyżka) i opaloną cebulę. Ja dodaję jeszcze świeży lubczyk (mam go w doniczce u siebie na parapecie, ogólnie często jest dostępny w większych sklepach typu Lidl) lub ewentualnie świeżą natkę pietruszki.

Gotujemy na małym ogniu przez niecałą godzinę. Po tym czasie dodajemy zakwas buraczany (ok. 350 ml), suszony majeranek (1 łyżeczka), sól oraz pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą (1 łyżeczka) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Przestudzony barszcz odcedzamy.

Jeżeli lubisz bardziej wyrazisty barszcz, to możesz dodać więcej zakwasu buraczanego.


Na Wigilię najczęściej jemy barszcz czerwony z uszkami z grzybami, dlatego zachęcam do sprawdzenia również tego przepisu 🙂


Barszcz wigilijny z suszonych grzybów

Barszcz czerwony wigilijny - prosty przepis

barszcz czerwony na zakwasie

tradycyjny barszcz wigilijny

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 787

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
3 miesięcy temu

Witam ..robilam z pani przepisu wyszedł bardzo smaczny ..pozdrawiam i Wesołych świąt

Marcin
Marcin
3 miesięcy temu

A ile tego lubczyku Pani Asiu? 🙂

Marcin
Marcin
3 miesięcy temu

Ja niestety miałem tylko suszony. Dodałem 2 łyżeczki i dodał fajny aromat. Nie byłbym sobą gdybym nie dorzucił odrobiny rozmarynu. 🙂 Wyszedł pyszny, ale musiałem trochę rozrzedzić wodą. Dziękuję za przepis 🙂

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Czy mogę pominąć grzyby lub dać coś zamiast nich? Chciałabym przygotować barszcz również dla dzieci a grzyby są niewskazane.

Barbara
Barbara
3 miesięcy temu
Reply to  Ania

Ja tak robię i nikt nie narzeka. Nie czuć grzybowego aromatu i tyle. Pozdrawiam

Krystyna
Krystyna
4 miesięcy temu

Czy zamiast wody można dać rosoł? A dalej już według przepisu

Krzysztof
Krzysztof
3 miesięcy temu

Proponuje bulion warzywny( on jest na bazie puree z warzyw) winiary .sprawdzil sie .

Dagmara
Dagmara
1 rok temu

Robiłam w tym roku na święta. Wyszedł pyszny. Goście chwalili, że bardzo dobry barszcz 😊

Gosia
Gosia
1 rok temu

Bardzo udany przepis. W tamtym roku robiłam barszcz z innego przepisu i “coś poszło nie tak”. Wczoraj ugotowałam według tego i barszcz wyszedł pyszny. Polecam !

Barszcz wigilijny na zakwasie

W moich stronach ciężko wyobrazić sobie święta bez barszczu czerwonego z uszkami lub krokietami. Wychodzi pyszny, a jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Tradycyjny barszcz wigilijny różni się od takiego codziennego przede wszystkim zakwasem, który dodajemy podczas przygotowania, zamiast wywaru mięsnego. Możesz dodać gotowy w buteleczce ze sklepu (przed świętami zawsze go znajdziemy w sklepie) lub przygotować wigilijny barszcz na domowym zakwasie, jeżeli wcześniej go przygotujesz. Ja zawsze dodaję z reguły ok. 350 ml na 4 litry wody, ale jeżeli lubisz bardziej wyrazisty smak, to możesz dodać go więcej do smaku.

Barszcz czerwony wigilijny – prosty przepis

Z doświadczenia wiem, że przed świętami jesteśmy zabiegani i czasami prowadzimy wyścig z czasem, aby zdążyć z przygotowaniem potraw, zakupem prezentów, posprzątaniem domu itd. Dlatego ja wychodzę z założenia, że barszcz wigilijny musi być pyszny, ale nie może być jednocześnie bardzo czasochłonny. Ja wykorzystuję najczęściej zakwas gotowy w buteleczce, który kupuję na targu lub sklepie. Przygotowanie barszczu wigilijnego zajmuje ok. 2 h, ale ponad godzinę to czas gotowania, dlatego w tym czasie możesz zająć się innymi sprawami 🙂

Barszcz wigilijny z suszonych grzybów

Przygotowanie barszczu wigilijnego zaczynamy od przygotowania wywaru grzybowego. Do garnuszka dodajemy grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy przez minimum 20 minut. Następnie do dużego garnka z wodą dodajemy grzyby, wywar grzybowy oraz pozostałe składniki warzywne i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie dodajemy do zupy zakwas z buraków i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz tymianek. Barszcz wigilijny na zakwasie możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu.

RozwińZwiń