ciasta parzoneSłodkości

Karpatka

Karpatka składa się ciasta parzonego i pysznego, waniliowego kremu budyniowego. Wierzch obowiązkowo oprószam zawsze cukrem pudrem. No powiem Wam, że w smaku to istna poezja smaku… Jak dla mnie domowa karpatka smakuje najlepiej! Dlatego będzie mi miło jeśli wypróbujecie ten przepis i dacie znać w komentarz jak Wam to ciasto smakuje.

Karpatka przepis

Do tej karpatki użyłam mojego sprawdzonego przepisu na waniliowy krem budyniowy, który jest naprawdę uniwersalny. Jednak będziecie potrzebować podwójną porcję tego kremu (wszystkie składniki należy przemnożyć razy dwa), bo budyń gotujemy z 1 litra mleka. Muszę przyznać, że jestem zaskoczona, że po ponad pięciu latach prowadzenia bloga, dopiero teraz dodaję na bloga przepis na karpatkę… Może to przez to, że co chwilkę wpadają mi do głowy nowe pomysły na ciasta (głównie serniki), a klasyki niestety odchodzą w zapomnienie.

Ciasto karpatka

Poza smakiem jest dla mnie bardzo ważna jakość używanych przeze mnie produktów. Czy to do pieczenia, czy gotowania. Głównym składnikiem wpływającym na smak i jakość karpatki są jajka. Używam wiejskie, które można kupić na targach lub sklepowe ekologiczne czy od kur z wolnego wybiegu.

W sieci sklepów Auchan znajdziesz serię produktów PEWNI DOBREGO. Te produkty (obecnie 120 różnych produktów) pochodzą od polskich, regionalnych producentów. Co więcej Auchan szanuje dobro zwierząt, kontroluje proces hodowli i dba o naturalność produktów. W łatwy sposób rozpoznasz te produkty po etykiecie.

Przepis na: Karpatka

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

 Liczba porcji: 12-14

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 180 g)
  • 6 jajek rozmiar M

Krem budyniowy:

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Karpatka – przepis krok po kroku:

krem budyniowy
Krok 1 

Krem budyniowy

Zaczynamy od kremu – wypróbuj mój sprawdzony przepis na uniwersalny, gładki i kremowy krem budyniowy. Do karpatki potrzebna jest podwójna porcja, więc przemnóż wszystkie składniki razy dwa, aby ugotować budyń z litra mleka.

Opcjonalnie można dodać do kremu łyżkę czystej wódki (jak już zmiksujemy masło z zimnym budyniem).


krem budyniowy
Krok 2

Przygotowany krem budyniowy wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj ciasto parzone na karpatkę.


krem budyniowy
Krok 3

Ciasto parzone

Do garnka wlewamy wodę (250 ml) i dodajemy masło (150g). Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy malutką szczyptę soli.


krem budyniowy
Krok 4

Do garnka wsypujemy mąkę (ok. 180g) i mieszamy energicznie za pomocą łyżki. W szybki sposób masa się ładnie złączy. Wstawiamy garnek ponownie na mały ogień i mieszamy przez 60-90 sekund. Zdejmujemy z palnika.


ciasto parzone
Krok 5

Przygotowane ciasto odkładamy na minimum godzinę w zimne miejsce żeby całkowicie przestygło. Przed dodaniem jajek do ciasta, masa musi być całkowicie przestudzona, bo inaczej nie wyjdzie Wam smaczne ciasto parzone, tylko jeden wielki zakalec. (Niestety ten źle przygotowany etap jest najczęstszą przyczyną powstania zakalcowatego ciasta).


ciasto parzone
Krok 6

Ciasto parzone przepis

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Masa przed miksowaniem z jajkami także powinna taka być (jeśli włożyłaś/eś garnek do lodówki dla szybszego przestudzenia to najlepiej tak 15 minut przed miksowaniem wyciagnąć go na blat żeby nabrał temperatury pokojowej).

Do masy wbijamy po jednym jajku i krótko miksujemy za każdym razem (przez około 10-15 sekund po dodaniu kolejnego jajka). Nie dodajemy wszystkich jednocześnie i nie miksujemy zbyt długo.

PS. Ja zwykle nie dodaję do ciasta parzonego proszku do pieczenia, ale jeśli chcesz to na tym etapie możesz dodać około 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i przez maksymalnie 5-10 sekund zmiksować całość.


ciasto parzone
Krok 7

Ciasto powinno wyjść dość klejące i gładkie. Kolor jest zależny od użytych jajek (a dokładniej żółtek).


Karpatka przepis
Krok 8

Pieczemy dwa blaty ciasta parzonego. Jeśli masz dwie takie same foremki to możesz piec jednocześnie ciasto w piekarniku. Jeżeli nie to tak jak ja to po kolei pieczemy oba ciasta jedno za drugim.

Ja użyłam prostokątnej foremki o wymiarze 24×34 cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia, lekko natłuściłam masłem i oprószyłam odrobiną mąki.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na foremkę, wierzch wyrównujemy. W tym kroku zależy jak będzie wyglądało Wasze ciasto po upieczeniu. Ja zazwyczaj smaruję dość równą warstwę i wygładzam sobie wierzch łopatką do ciasta. Jeśli chcesz większe “fale” w cieście to możesz wykonać większe smugi na cieście.

Pieczemy przez 20-23 minuty (góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu uchylamy odrobinę drzwi piekarnika. Po 3-4 minutach wyjmujemy blaszkę.


Karpatka przepis
Krok 9

Na dolny blat nakładamy krem budyniowy. Na to dajemy drugi blat ciasta i oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Karpatka

Karpatka

Karpatka

Karpatka

Karpatka przepis

Karpatka przepis

Karpatka przepis

Karpatka przepis

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwszy!

Karpatka przepis

Moim zdaniem to jedno z najbardziej niedocenianych i zapomnianych ciast… Mianowicie chodzi mi o domową karpatkę na delikatnym cieście parzonym. Jako dziecko zajadałam się tym pysznym wypiekiem. Karpatka– przepis doskonały z pewnością podbije Twoje serce, a co więcej podniebienie. Ta konsystencja, smak, a także aromat sprawiają, że ciężko jej się oprzeć. Jestem pewna, że mój przepis na karpatkę Ci się spodoba i zapiszesz sobie tą recepturę. Możliwe, że u Ciebie w domu inaczej się robiło ciasta karpatka, jednak ja po małych zmianach uważam, że jest w takim wydaniu najlepsza.

Przepis na karpatke

Jak zrobić karpatkę? Ten prosty przepis na karpatkę opisałam dokładnie krok po kroku dodając mnóstwo zdjęć krok po kroku. Nie ukrywam, że sporo czasu mi to zajęło, ale mam nadzieję, że dzięki temu nie będziesz mieć z nią jakichkolwiek trudności. Ciasto karpatka najlepiej smakuje moim zdaniem na drugi dzień. Wtedy ciasto parzone i krem karpatkowy ładnie się kroją. Uwierz mi na słowo! Chociaż wiem, że ciężko się powstrzymać.

Krem karpatkowy

Kluczowym warstwą wpływającą na smak mojego ciasta jest puszysty krem do karpatki. Jest naprawdę uniwersalny i nadaje się świetnie do kruchych babeczek, tarty czy rurek. Krem budyniowy do karpatki jest o smaku waniliowym.  Aksamitny, gęsty i maślany… No idealny! Bardzo polecam wypróbować to pyszne ciasto karpatka. Z pewnością będzie ono hitem wszystkich rodzinnych zjazdów czy domówek.
Back to top button