Opis przepisu
Karpatka składa się ciasta parzonego i pysznego, waniliowego kremu budyniowego. Wierzch obowiązkowo oprószam zawsze cukrem pudrem. No powiem Wam, że w smaku to istna poezja smaku… Jak dla mnie domowa karpatka smakuje najlepiej! Dlatego będzie mi miło jeśli wypróbujecie ten przepis i dacie znać w komentarz jak Wam to ciasto smakuje.
Karpatka przepis
Do tej karpatki użyłam mojego sprawdzonego przepisu na waniliowy krem budyniowy, który jest naprawdę uniwersalny. Jednak będziecie potrzebować podwójną porcję tego kremu (wszystkie składniki należy przemnożyć razy dwa), bo budyń gotujemy z 1 litra mleka. Muszę przyznać, że jestem zaskoczona, że po ponad pięciu latach prowadzenia bloga, dopiero teraz dodaję na bloga przepis na karpatkę… Może to przez to, że co chwilkę wpadają mi do głowy nowe pomysły na ciasta (głównie serniki), a klasyki niestety odchodzą w zapomnienie.
Ciasto karpatka
Poza smakiem jest dla mnie bardzo ważna jakość używanych przeze mnie produktów. Czy to do pieczenia, czy gotowania. Głównym składnikiem wpływającym na smak i jakość karpatki są jajka. Używam wiejskie, które można kupić na targach lub sklepowe ekologiczne czy od kur z wolnego wybiegu.
W sieci sklepów Auchan znajdziesz serię produktów PEWNI DOBREGO. Te produkty (obecnie 120 różnych produktów) pochodzą od polskich, regionalnych producentów. Co więcej Auchan szanuje dobro zwierząt, kontroluje proces hodowli i dba o naturalność produktów. W łatwy sposób rozpoznasz te produkty po etykiecie.
Przepis na: Karpatka
Składniki:
- 150 g masła
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 180 g)
- 6 jajek rozmiar M
Krem budyniowy:
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Karpatka - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od kremu – wypróbuj mój sprawdzony przepis na uniwersalny, gładki i kremowy krem budyniowy. Do karpatki potrzebna jest podwójna porcja, więc przemnóż wszystkie składniki razy dwa, aby ugotować budyń z litra mleka.
Opcjonalnie można dodać do kremu łyżkę czystej wódki (jak już zmiksujemy masło z zimnym budyniem).
Krok 2
Krok 3
Do garnka wlewamy wodę (250 ml) i dodajemy masło (150g). Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy malutką szczyptę soli.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do masy wbijamy po jednym jajku i krótko miksujemy za każdym razem (przez około 10-15 sekund po dodaniu kolejnego jajka). Nie dodajemy wszystkich jednocześnie i nie miksujemy zbyt długo.
PS. Ja zwykle nie dodaję do ciasta parzonego proszku do pieczenia, ale jeśli chcesz to na tym etapie możesz dodać około 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i przez maksymalnie 5-10 sekund zmiksować całość.
Krok 7
Krok 8
Ja użyłam prostokątnej foremki o wymiarze 24×34 cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia, lekko natłuściłam masłem i oprószyłam odrobiną mąki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na foremkę, wierzch wyrównujemy. W tym kroku zależy jak będzie wyglądało Wasze ciasto po upieczeniu. Ja zazwyczaj smaruję dość równą warstwę i wygładzam sobie wierzch łopatką do ciasta. Jeśli chcesz większe “fale” w cieście to możesz wykonać większe smugi na cieście.
Pieczemy przez 20-23 minuty (góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu uchylamy odrobinę drzwi piekarnika. Po 3-4 minutach wyjmujemy blaszkę.
Krok 9
Komentarze
Masakra ten przepis tragedia.
aha…
Nie wierzę w jajka ekologiczne, czy z wolnego wybiegu. Takowe mogą być tylko z własnego chowu. Kury mogą być wypuszczone z klatek nawet na minutę, czy dwie i producentowi już wolno napisać, że jajka pochodzą z wolnego wybiegu. Czy ktoś wyobraża sobie wypuszczenie 10,000 kur z klatek a potem włożenie ich z powrotem?
Wiara ma tutaj niewiele wspólnego akurat 🙂 Z ciekawości zgłębiłam temat i nie jest tak jak Pani pisze. Według rozporządzenia UE: “Kury z chowu na wolnym wybiegu muszą mieć w ciągu całego dnia stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu; rolnicy mogą jednak niekiedy ograniczyć dostęp w godzinach porannych zgodnie z dobrą praktyką utrzymania zwierząt. (…) Maksymalna gęstość obsady wybiegów na świeżym powietrzu nie może być większa niż 2 500 kur na hektar lub jedna kura na 4 m2.” Zachęcam do wyszukania rozporządzenia EU w sprawie zasad dotyczących norm handlowych w odniesieniu do jaj 🙂
Pani Asiu,
Uwielbiam Pani przepisy, wszystko opisane krok po kroku ze zdjęciami.
Karpatka i krem wyszły idealnie. Krem lekko zmodyfikowałam- zamiast cukru z wanilia dodałam do mleka ziarna z laski wanilii 🙂
Super ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że smakowała i że przepisy się podobają 🤗 Pozdrawiam serdecznie!
witam czy można zrobić na większej standardowej blaszce prostokątnej?
Witam, oczywiście można, ale trzeba zwiększyć ilość składników w zależności od rozmiaru foremki 🙂
ile tej wody, pisze szklanka ale 200ml, czy 250ml? jak podaje sie przepis to dobrze byloby o dokladny opis.
Chodzi o standardową szklankę 250 ml 🙂