Opis przepisu
Pizza domowa to zawsze genialny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Uwielbiają ją dorośli jak i dzieci! Chrupiące, cienkie ciasto, a do tego dodatki takie jakie lubię najbardziej… Właśnie to w niej lubię najbardziej! Dosyć, że jej przygotowanie jest proste i dosyć szybkie, to dodatkowo możesz ją zaserwować z czym tylko chcesz. Jeżeli Twoje dzieci wolą pizzę np. z samą szynką i serem to zawsze możesz na połowie dodać jedynie te dwa składniki, a pozostałą część zaserwować ze składnikami jakie tylko lubisz.
Przepis na pizzę
Szczerze mówiąc często przygotowuję taką pizzę domową jako też pewną formę opróżniania lodówki. Jeżeli widzę, że w lodówce mam np. resztki papryki, pieczarki, czy połowę paczki drożdży, które za niedługo się zepsują to długo się nie zastanawiam i szykuję pyszną pizzę.
Ciekawym rozwiązaniem jest piec do pizzy – zainteresowanych odsyłam do artykułu: Domowy piec do pizzy – jak wybrać?
Nie ma co się oszukiwać, ale ciasto odgrywa tu kluczową rolę. Polecam wypróbować sprawdzony przepis na idealne ciasto na pizzę (klik), które opublikowałam na blogu już jakiś czas temu.
Ciasto na pizzę
Pamiętaj, że możesz przygotować pizzę na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Poniżej opisałam oba warianty wykonania. Jeśli chodzi o składniki na wierzchu pizzy to są one naprawdę dowolne. Zróbcie ją z tym co lubicie najbardziej. U mnie tym razem mozzarella, parmezan, papryka czerwona, szynka prosciutto cotto i świeża bazylia. Do tego wierzch oblewam odrobiną dobrej jakości oliwy… No coś pysznego!
Mam nadzieję, że ją jak najszybciej wypróbujecie moje ciasto na pizzę i dacie znać jak Wam smakuje!
Przepis na: Pizza domowa
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki typ 00
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 150 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 150 g mozzarelli
- opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g szynki np. prosciutto cotto
- 1 łyżeczka oleju
Zobacz również:
Przepis na pizzę domową:
Krok 1
Pizza domowa może zostać przygotowana na bazie drożdży świeżych lub instant.
W tym wpisie opisuję ciasto na bazie drożdży świeżych. Zapraszam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik) na bazie drożdży instant. Opublikowałam je na blogu już jakiś czas temu i dużo osób korzysta z tego przepisu.
Krok 2
Przepis na ciasto do pizzy
Domowa pizza wychodzi świetnie na bazie mąki pszennej typ 00. Można ją bez problemu kupić w większych sklepach lub przez internet. Ja najczęściej korzystam z poniższych firm:
- Primo Gusto, Mąka do pizzy chrupiącej
- ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
- Basia, Mąka na pizzę włoską
- PZZ, Mąka pszenna na pizzę włoską
Ciasto na pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 łyżka). Odstawiamy na 10 minut.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Wyrabiamy dłońmi duży okrągły placek (lub rozwałkowujemy wałkiem) na papierze do pieczenia (można go delikatnie posmarować kilkoma kroplami oliwy i posypać mąką).
Krok 9
Na ciasto nakładamy przecier pomidorowy (omijamy brzegi) i posypujemy ziołami prowansalskimi lub oregano.
Krok 10
Pieczemy w temp. 230 stopni przez 13-15 minut na dolnej półce piekarnika.
Po upieczeniu można pizzę udekorować np. szynką prosciutto cotto, szynką parmeńską, rukolą, roszponką, świeżymi pomidorkami koktajlowymi czy burattą – tym co lubicie najbardziej! Smacznego.
Komentarze
Najlepsza pizza jaką jadłem ( i sam przygotowałem ). Ciasto niemożliwe do podrobienia. MNNNIAM :).
Gratulacje 🙂
Pizza bardzo szybka do wykonania , i przede wszystkim pyszna , ciasto takie jak mało która pizzeria robi , mniam
Wygląda świetnie!
Wyszła przepyszna 🙂
Trochę za gruba ale zrobiłem z podwójnej porcji.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że posmakowała! 😍 Również pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Dzień dobry pani Asiu. wpadłam na pani przepis przypadkiem jak szukałam przepisu na pasztet z weka zrobiłam tą pizze smakuje podobnie
Dzień dobry, pizza smakuje podobnie do pasztetu? 🙂
Super smaczna pizza wyszła jakiś czas temu tylko zrobiłem za grube brzegi, załączam zdjęcie. Dzisiaj robię drugi raz😍
Faktycznie troszkę grube brzegi, ale najważniejsze, że smakowała 😍 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego w takim razie ❤️
A moja smakowała jak upieczone ciasto na pierogi. Sztywna ale zjadliwa
No to w takim razie słabo zostało wyrobione ciasto… A to już nie moja wina.
Wspaniale wygląda i wyśmienicie smakuje. Akurat nie miałem pod ręką ale szynki prosciutto cotto ale wykorzystałem dobrej jakości bo bez konserwantów szynkę swojską z Zalasku I gra gitarrra! 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂
Super przepis. Pizza wyszła pyszna
cieszę się, że smakuje 🙂
Ciasto świetne, miękkie i puszyste, super się z nim pracuje, nie klei się 🙂Zwykle robiłam inne, z mniejszą ilością drożdży, ale dzisiaj nie miałam czasu czekać i raczej przy tym już zostanę😉Pychota!!!!
cieszę się, że smakuje 🙂
Pyszna pizza już dawno nie jadłam takiej dobrej😁🥘 od razu zrobiłam dwie 🤣
Super 🙂 Bardzo się cieszę, że tak posmakowała ❤️
Pierwszy raz domowa pizza wyszła tak dobrze. Nie czuć ciastem drożdżowym jak w innych przepisach. Ciasto nie opada ale nie jest też zbyt twarde. Super przepis dzięki!
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Witam . Przepis na ciasto super ! Sos robię z passaty z dodatkiem oliwy , soli , cukru ,pieprzu, oregano i dużego ząbka czosnku . Porcja z przepisu + 1/3 wystarcza na blachę .Smacznego
Dziękuję za zdjęcie i podzieleniem się przepisem na sos 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał ❤️
Super przepis, wychodzi pyszna za każdym razem 🙂
Miło mi to czytać 🙂
Czy po rozwałkowaniu na całą blachę bardzo cienka wychodzi czy lepiej podwoić proporcje na całą blachę? 😁
Na całą blachę lepiej podwoić proporcje 🙂
Ciasto mega 😀
cieszę się 🙂
Aha,ja włożyłem blachę bardziej na dół,i zrobiłem gora-dol.
Tak ogólnie napisze o składnikach,ludzie zadają pytania jakby czytać nie umieli!! Przepis “zarombisty”!!!!,sam zrobiłem bez problemu!!! Zamiast mąki 00,normalnie wyspałem mąkę że szafki,nawet nie wiem jaką (650) ,może 500. Wszystko zrobiłem razy dwa(składniki),ciasto mi tak wyrosło w misce że żona była w szoku(a pracowała w piekarni,jest z zawodu cukiernikiem.),aha,ciasto razy dwa wyszło idealnie na DWIE blachy ,takie kwadratowe z piekarnika(gazowego),ciasto cieniutkie,takie jak powinno być! Przepis poprostu 😋😋😋👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Dziękuję w takim razie za tak miły komentarz! W moim odczuciu każdy mój przepis jest tak dokładnie opisywany, że czasem też się dziwię, że pojawia się tyle pytań, z czego około odpowiedź na około 90% z nich znajduje się w tekście 🙂
Cieszę się, że pizza smakowała i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów! Pozdrawiam serdecznie.
Pycha!!!! Naprawdę bomba ciasto !!!
Na jakiej funkcji piekarnika piec? Góra dół czy termoobieg
Góra-dół 🙂
Doskonały przepis na ciasto. Temperatura i czas pieczenia idealne. Pizza wyszła super. Podobnie jak małe pizzcówki dzisiaj. Już teraz będę korzystała tylko z Pani przepisu.
Pozdrawiam
Bardzo miło mi to czytać 🙂
Zrobiłem pizze z przepisu. Dodałem swoje mięsne dodatki. Pychota 🙂
Cieszę się 🙂
Super przepis, pizza wyszła bardzo smaczna ❤️ na pewno skorzystam jeszcze z tego przepisu 🍕😍
Wygląda bardzo apetycznie! 😍 Bardzo się cieszę, że smakuje ❤️
Mozna prosic o inny typ maki? Niewiem co to za typ 00, a w markecie takiej nie ma.
Można kupić taką. Mi udało się kupić i pisze mąka do pizzy , typ 00
Rozpisałam się we wpisie na temat tej mąki, proszę przeczytać.
Pizze też robiliśmy razem z mężem,wyszła super😄
Rewelka 🙂 Nawet udało się stworzyć pizzowe serce 😛
Zrobiłam pizzę z przepisu. Wyszła super smaczna. Taka jak z restauracji. Temperatura i czas pieczenia w punkt. Baaaardzo dziękuję w imieniu swoim, męża i syna❤️
Bardzo mi w takim razie miło! ❤️ Cieszę się, że wszystkim smakowała 🙂
Straszny ten przepis,pogmatwanie z pomieszaniem.
To może trzeba nauczyc się czytać ze zrozumieniem 😉 przepis prosty jak drut, zresztą chyba przepis na ciasto do pizzy nie może być trudny, szybko i prosto
Dobrze wiedzieć…
Dzien dobry.
Jak z ciastem? czy wychodzi ono sztywne i pod spodem chrupkie czy elastyczne ?
Zależy od odpowiedniego wyrobienia ciasta, użytej mąki itp…
Z tego nowego przepisu ile wychodzi blatow na pizze?
Jeden 🙂
Bardzo ciekawe przepisy, prosto i smacznie
Cieszę się, że się podobają 🙂
Prosto, smacznie i przyjemnie! Dziś muszę wypróbować ten przepis <3 Ostatnio cały czas zajadam się pizzą z Sypkiej Mąki i Masła - jest super! Ale dziś chyba wypróbuję takiej pizzy. Musze jeszcze wybrać odpowiedni film na wieczór :D
Domowa pizza jest bardzo prosta do wykonania 🙂 każdy powinien jej spróbować. Przy takim przepisie jak ten z pewnością będzie każdemu smakowała bardziej, niż taka zamówiona z pizzerii 🙂
a co zrobić, żeby pizza miała mega grube ciasto?
Pani Joanno mam 11 lat i zrobilem pierwsza pizze w swoim zyciu. Wyszła pycha! xd
Moja ulubiona pizzza :)) Super przepis, a proporcje idealne
uwielbiam domową pizzę, robię z różnych orzepisów, ten będę dzisiaj testować 🙂
Mam nadzieję, że pizza smakowała 🙂
Pizza wyszla oblednie 😛
dzięki 🙂
Jak dla mnie to najlepszy przepis na domowa pizza