ObiadyPizzaPrzekąski

Pizza domowa

Pizza domowa to zawsze genialny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Uwielbiają ją dorośli jak i dzieci!   Chrupiące, cienkie ciasto, a do tego dodatki takie jakie lubię najbardziej… Właśnie to w niej lubię najbardziej! Dosyć, że jej przygotowanie jest proste i dosyć szybkie, to dodatkowo możesz ją zaserwować z czym tylko chcesz. Jeżeli Twoje dzieci wolą pizzę np. z samą szynką i serem to zawsze możesz na połowie dodać jedynie te dwa składniki, a pozostałą część zaserwować ze składnikami jakie tylko lubisz.

Szczerze mówiąc często przygotowuję taką pizzę domową jako też pewną formę opróżniania lodówki. Jeżeli widzę, że w lodówce mam np. resztki papryki, pieczarki, czy połowę paczki drożdży, które za niedługo się zepsują to długo się nie zastanawiam i szykuję pyszną pizzę.

Nie ma co się oszukiwać, ale ciasto odgrywa tu kluczową rolę. Polecam wypróbować sprawdzony przepis na idealne ciasto na pizzę (klik), które opublikowałam na blogu już jakiś czas temu.

Poniżej znajdują się składniki na moją ulubioną pizzę. Jak dla mnie taka pizza domowa powinna się składać z salami peperoni, kukurydzy, pieczarek i duuużej ilości mozzarelli. Jeżeli chodzi o użyty ser, to możecie dodać także odrobinę startego sera Grana Padano czy cheddar.

Mam nadzieję, że ją jak najszybciej wypróbujecie!

Przepis na: Pizza domowa

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 13-15 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano lub kilka listków świeżego oregano
  • 20 dag startej mozzarelli
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g salami pepperoni

Jak zrobić pizzę domową?

ciasto na pizzę
Krok 1

Zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik), które opublikowałam na blogu już jakiś czas temu.


ciasto na pizzę
Krok 2 

Pieczarki myjemy, siekamy na większe plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy się lekko zarumienią, wtedy przekładamy je do miseczki (opcjonalnie gdyby puściły wodę, wtedy je odcedzamy czy przekładamy na ręcznik papierowy).

Ciasto możemy podzielić na dwie mniejsze pizze lub zrobić jedną dużą. Ja podzieliłam je na dwie równe części.  Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Spód ciasta zawsze podsypuję kaszą manną zamiast mąką, dzięki czemu jest jeszcze bardziej chrupiąca. Na ciasto nakładamy łyżkę przecieru pomidorowego (pomijamy smarowania brzegów, sam środek), a także posiekane świeże listki oregano lub użyć suszone oregano. Posypujemy startą mozzarellę (ja dodatkowo dodałam posiekaną 1 kulkę mozzarelli w zalewie). Następnie nakładamy pozostałe dodatki, czyli kukurydzę, pieczarki, a także salami. Pieczemy w temp. 230 stopni przez 13-15 minut. Smacznego! 


Pizza domowa

Pizza domowa

Pizza domowa

przepis na pizze

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close