Dla dzieciDrożdżoweImprezaKuchnia włoskaKuchnie świataObiadyPizzaPizza z mięsemPrzekąskiSpecjalne okazje

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście jest pyszna i bardzo sycąca. Jako dziecko często zajadałam się nią w sklepiku szkolnym. Ale to był wtedy rarytas… Na samo wspomnienie robię się głodna!

Dzisiaj z okazji Międzynarodowego dnia pizzy stwierdziłam, że fajnie by było znów zjeść taką domową, pizzę na grubym cieście z takimi klasycznymi dodatkami jak kukurydza, pieczarki i salami. Jeśli tylko chcecie to możecie także dodać oliwki, paprykę, cebulę czy nawet zmienić lub pominąć wędlinę (zamiast salami użyć szynkę drobiową, wieprzową, prosciutto czy kiełbasę).

Pizza domowa przepis na blachę

Ta pizza na dużą blachę na grubym cieście to super pomysł na rodzinny obiad czy kolację. Jeśli w Waszym domu każdy lubi pizzę z innymi dodatkami to zawsze można ją przygotować tak, aby na każdej części były inne składniki (wtedy każdy będzie zadowolony!). Koniecznie ją wypróbujcie!

Jeśli wolicie jednak taką klasyczną pizzę na cienkim cieście to polecam odwiedzić mój wpis na pizzę domową. Z kolei w formie imprezowej, na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie fajnie się sprawdzą pizzerinki.

Przepis na: Pizza na grubym cieście

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 10-12 min  Łącznie: 70 min

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki pszennej np. włoskiej typ 00
  • 8 g drożdży instant
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
  • 150 g mozzarelli
  • 100 g pieczarek
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g salami

Pizza na grubym cieście – przepis krok po kroku:

ciasto na pizzę na grubym cieście
Krok 1

Do przygotowania ciasta na pizzę użyłam drożdży instant, ale jeśli tylko chcecie to możecie zastąpić je drożdżami świeżymi. Wtedy należy zrobić najpierw rozczyn. W miseczce wymieszać 16 g drożdży świeżych z 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżką mąki oraz 50 ml wody. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (250 ml wody, 510 g mąki, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek) i wyrobić gładkie ciasto.

W przypadku drożdży instant nie trzeba wcześniej przygotować rozczynu. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej typ 00, około 530 g), drożdże instant (8 g), sól (1 łyżeczka), a także wlewamy letnią wodę (300 ml) i oliwę z oliwek (3 łyżki).

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego (najlepiej na małych lub średnich obrotach przez około 4-5 minut). Ma wyjść gładkie i nie przyklejające się do rąk. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.


puszyste ciasto na pizze duża blacha
Krok 2

Ja piekłam pizzę na blaszce dołączonej do zestawu piekarnika (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub piec na macie teflonowej). Jeśli tylko macie to możecie także piec na kamieniu do pizzy. Można blachę lekko posmarować oliwą i oprószyć mąką typ 00 lub kaszą manną.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy w kształt dużego prostokąta. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić minimum 1,5 cm.

Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym lub gęstą passatą pomidorową (brzegi omijamy). Posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi (około 1 łyżeczka).


pizza na grubym cieście przed upieczeniem
Krok 3 

Pieczarki myjemy i kroimy na większe plasterki. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy się lekko zarumienią, wtedy przekładamy je do miseczki (opcjonalnie gdyby puściły wodę, wtedy je odcedzamy czy przekładamy na ręcznik papierowy).

Na przecier pomidorowy nakładamy ponad połowę startego sera mozzarella. Następnie nakładamy pieczarki, kukurydzę i posypujemy resztą sera. Na wierzchu układamy plasterki salami. Odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto się nieco napuszyło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w temp. 220-230 stopni przez 10-12 minut. Smacznego!


Pizza na grubym cieście drożdżowym

domowa pizza grubym spodzie przepis

pizza domowa przepis na dużą blachę

pizza domowa na cieście drożdżowym

 

przepis na domową pizzę na grubym spodzie

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 155

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Mikka
2 miesięcy temu

Albo grubo albo w cale 😀 Ja znacznie bardziej wolę taką grube niż te płaskie włoskie placki 😀 Pewnie zostanę zhejtowana ale co ja poradzę 🙂

Pizza na grubym spodzie

Ta pizza na grubym spodzie wychodzi naprawdę rewelacyjna! Jeżeli jesteś fanem pizzy to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ja uwielbiam pizzę w każdej postaci i często przygotowuję ją w domu. Jeżeli przychodzą do mnie goście, to najczęściej robię pizzę na grubym spodzie. Po prostu łatwiej ją chwycić w rękę. Przygotowuję sobie ciasto wtedy trochę wcześniej i wkładam je przed samym przyjściem gości. Wierzch dekoruję najczęściej składnikami, które mam akurat pod ręką, np. sos pomidorowy, szynka, pieczarki, kukurydza i trochę żółtego sera (mozzarella lub zwykła gouda), ale możecie dać inne ulubione dodatki, na które akurat macie ochotę.

Domowa pizza na grubym cieście drożdżowym

Pizzę na grubym cieście możesz przygotować na bazie świeżych drożdży lub instant. W przypadku tych pierwszych potrzeba najpierw przygotować rozczyn i robi się ją troszkę dłużej, ale ogólnie wybór opcji nie zmieni nic w smaku. Najważniejsze jest, aby użyć właściwej mąki, aby dobrze wyrobić ciasto. Ja polecam użyć mąki pszennej typu 00, która jest przeznaczona właśnie do pizzy. W moim odczuciu wtedy wychodzi najlepsza domowa pizza na grubym cieście drożdżowym, ale oczywiście możesz użyć innej, jeżeli akurat nie masz jej pod ręką.

Back to top button