Opis przepisu
Pizza na grubym cieście jest pyszna i bardzo sycąca. Jako dziecko często zajadałam się nią w sklepiku szkolnym. Ale to był wtedy rarytas… Na samo wspomnienie robię się głodna!
Dzisiaj z okazji Międzynarodowego dnia pizzy stwierdziłam, że fajnie by było znów zjeść taką domową, pizzę na grubym cieście z takimi klasycznymi dodatkami jak kukurydza, pieczarki i salami. Jeśli tylko chcecie to możecie także dodać oliwki, paprykę, cebulę czy nawet zmienić lub pominąć wędlinę (zamiast salami użyć szynkę drobiową, wieprzową, prosciutto czy kiełbasę).
Pizza domowa przepis na blachę
Ta pizza na dużą blachę na grubym cieście to super pomysł na rodzinny obiad czy kolację. Jeśli w Waszym domu każdy lubi pizzę z innymi dodatkami to zawsze można ją przygotować tak, aby na każdej części były inne składniki (wtedy każdy będzie zadowolony!). Koniecznie ją wypróbujcie!
Jeśli wolicie jednak taką klasyczną pizzę na cienkim cieście to polecam odwiedzić mój wpis na pizzę domową. Z kolei w formie imprezowej, na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie fajnie się sprawdzą pizzerinki.
Przepis na: Pizza na grubym cieście
Składniki:
Ciasto:
- 530 g mąki pszennej np. włoskiej typ 00
- 8 g drożdży instant
- 300 ml wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 150 g mozzarelli
- 100 g pieczarek
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g salami
Zobacz również:
Pizza na grubym cieście - przepis krok po kroku
Krok 1
W przypadku drożdży instant nie trzeba wcześniej przygotować rozczynu. Do miski wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej typ 00, około 530 g), drożdże instant (8 g), sól (1 łyżeczka), a także wlewamy letnią wodę (300 ml) i oliwę z oliwek (3 łyżki).
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego (najlepiej na małych lub średnich obrotach przez około 4-5 minut). Ma wyjść gładkie i nie przyklejające się do rąk. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy w kształt dużego prostokąta. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić minimum 1,5 cm.
Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym lub gęstą passatą pomidorową (brzegi omijamy). Posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi (około 1 łyżeczka).
Krok 3
Na przecier pomidorowy nakładamy ponad połowę startego sera mozzarella. Następnie nakładamy pieczarki, kukurydzę i posypujemy resztą sera. Na wierzchu układamy plasterki salami. Odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto się nieco napuszyło. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.
Pieczemy w temp. 220-230 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!
Komentarze
Szukałem przepisu a znalazłem złoto, naprawdę nigdy pizza nie wyszła mi tak puszysta i przede wszystkim tak bardzo smaczna. Polecam kawkafilipa na instagramie ❤️
Super, cieszę się, że pizza smakowała 🙂
Ten przepis to mistrzostwo! Palce lizac.
Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍
Pyszna 👌 właśnie robię drugi raz w tym tygodniu ☺️ dziękuje za przepis
No to bardzo się cieszę 🙂
Zamierzam zrobić bo przepis jest bardzo ciekawy
Mam pytanie czy można dodać na wierzch paprykę czerwona i ogórek kiszony w plasterkach
Pozdrawiam Adam
Pizzę można serwować z dowolnymi dodatkami, co dusza zapragnie.
Paprykę można jak najbardziej piec, ale ogórka kiszonego to kładłabym dopiero po upieczeniu 🙂
Przepis bomba! Od dziś kończę z zamawianiem pizzy 😅🤩 u mnie wersja mini 😃
No to się cieszę! Świetnie wyszły te pizzerinki 🙂
Bardzo smaczna pizza, wspólnie z rodziną wybrana jako najlepsza 🙂
Świetnie!
Super przepis ciasto mega puszyste i chrupiace
Pizza z tego przepisu wychodzi przeeeepyszna! ❤️
Dzięki! 🙂
Ciasto pyszne. Puchate a spod i boki chrupiace, super przepis
Superowa! 😍 Dzięki za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowała! ❤️
U mnie wyszła twarda 😓
Znalazłam ten przepis dzisiaj, robię po raz pierwszy, ale jest bardzo przejrzysty, co jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych. Nie odstawiałam do odpoczęcia, bo przed wyłożeniem potrzymałam dłużej w misce. Piekę też w mniejszej temperaturze, 200*C, więc potrzymam ciut dłużej. Dziękuję i życzę nieustającego strumienia pomysłów na przepisy 🙂
Bardzo lubię ten przepis i często robie:)
Super, cieszę się 🙂
Pizzę właśnie włożyłam do piekarnika. Nigdy nie widziałam takiego prostego przepisu na pizze. 🥰🥰
Cieszę się, że się podoba 🙂 pozdrawiam i życzę smacznego 🤗
Jeden z lepszych przepisów ja odstawiam jeszcze wyrobione ciasto na 20 minut i dodaje mi z warzyw podsmazonycgh
Cieszę się, że przypadł do gustu 🤗
Pizza wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😘🔥
Bardzo się cieszę, że smakowała! ❤️
Robiłam już kilka razy z tego przepisu i za każdym razem jest przepyszna!! Ja po wyłożeniu ciasta na blachę daje mu jeszcze 10min żeby odpoczęło i podrosło i dopiero daje składniki. Pieke gora-dół 220st przez 15min a potem 5min sam dol- jest chrupiąca a składniki nie są przypieczone
Cieszę się, że smakuje ❤️ Dziękuję za zdjęcie i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Zobaczymy dziś jak u mnie
A moja po 15 minutach w temperaturze 220 ma cały środek niedopieczony. Cóż… wraca do piekarnika
W takim razie prawdopodobnie to wina samego piekarnika lub włożenia pizzy do nienagrzanego w pełni piekarnika.
Albo grubo albo w cale 😀 Ja znacznie bardziej wolę taką grube niż te płaskie włoskie placki 😀 Pewnie zostanę zhejtowana ale co ja poradzę 🙂
Ma smakować i to najważniejsze 🙂 Ja osobiście lubię pizzę w każdym wydaniu 🙂