Pizzerinki

4.5/5 (301 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + 20 min pieczenia

pizzerinki przepis

Opis przepisu

Pizzerinki – mój ulubiony przepis! Ciasto wychodzi niesamowicie smaczne, a boki chrupiące.

Pizzerinki przepis

Spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu jaką przekąskę imprezową przygotować? W takim razie polecam Wam te pyszne pizzerinki z czarnymi oliwkami, salami, grillowanymi pieczarkami oraz mozzarellą. Pamiętaj, że dodatki są naprawdę dowolne. Twoje pizzerinki możesz zrobić z czym tylko chcesz! Jeśli wolisz szynkę, kiełbasę, kukurydzę, czy suszone pomidory to po prostu je dodaj. To super pomysł na pozbycie się zalegających w lodówce resztek warzyw czy wędlin (oczywiście świeżych).

Można je upiec kilka godzin przed planowanymi gośćmi, a później tylko podgrzać przez 2-3 minuty w piekarniku i będą równie pyszne! Oczywiście te pizzerinki można zaserwować bez jakiejkolwiek okazji. To super pomysł na przekąskę na piknik, czy sycącą kolację. Co sprawić, aby uzyskać chrupiące brzegi pizzerinek? Ja zazwyczaj podsypuję wyrobione już ciasto odrobiną kaszy mannej (zamiast mąką).

Z przepisu wychodzi około 8 pizzerinek.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz podobnych przepisów na szybkie i smaczne przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis z mnóstwem inspiracji – przekąski na Sylwestra!

Przepis na: Pizzerinki

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 150 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy
  • 100 g salami peperroni
  • 150 g startej mozzarelli
  • 150 g pieczarek
  • czarne oliwki
Wyślij emailem

Pizzerinki - przepis krok po kroku


Krok 1

pizza

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miseczki wkruszamy świeże drożdże (25g). Dodajemy także cukier (1/2 łyżeczki), letnie mleko (50 ml) i mąkę pszenną (2 płaskie łyżki). Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn zaczął rosnąć.

Jeśli chcesz użyć suszonych drożdży to należy ich dodać około 10g. Postępować z nimi tak samo jak w przypadku świeżych, tylko nie ma potrzeby odstawiania rozczynu na 10 minut do podrośnięcia.


Krok 2

pizza

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (400g), letnią wodę (150 ml), oliwę z oliwek (4 łyżki), sól (1 płaska łyżeczka), szczyptę pieprzu i oregano oraz rozczyn.

Zagniatamy gładkie ciasto przez około 5 minut (nie podsypujemy zbytnio mąką). Odstawiamy w ciepłe miejsce i po 15 minutach znowu wyrabiamy przez 2-3 minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 40 minut.


Krok 3

pizzerinki przepis

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ciasto dzielimy na 7-8 części, opcjonalnie dla większej chrupkości pizzerinek podsypujemy blat kaszą manną (można zastąpić mąką). Każdą cześć rozciągamy dłońmi na kształt koła. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczarki grillujemy z małą ilością oleju na patelni. Po około 2-3 minutach zdejmujemy je z patelni.

Smarujemy środek przecierem pomidorowym i posypujemy oregano. Nakładamy około 3/4 startej mozzarelli. Na to układamy salami, czarne oliwki, pieczarki oraz pozostałą startą mozzarellę. Piec przez ok. 12-15 minut w temp. 210 stopni. Najlepiej ciasto ułożyć na dolnej półce piekarnika). Czas pieczenia musicie kontrolować, aby pizzerinki się od spodu nie przypaliły.

Upieczone pizzerinki można podać z domowym sosem czosnkowym.


pizzerinki

pizzerinki

pizzerinki

pizzerinki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 301

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Ciasto rewelacyjne, super przepis🥰

joanna.p
Asia
4 miesięcy temu

Rewelacyjny przepis na ciasto! Dodatki zawsze dobieramy w zależności co akurat jest w lodówce, ale nie korzystam już z innego przepisu na ciasto, ten jest super😁 niestety nie mam zdjęcia zaraz po upieczeniu, bo znikają w tempie błyskawicznym i za późno sobie o tym przypominam 😆

received_731857152235545
Dan
Dan
6 miesięcy temu

Fajny przepis. Właśnie robię i ciasto jest super elastyczne. Nigdy nie dodawałem do niego przypraw więc efekt będzie ciekawy. Ja uzylem zwyklej maki pszennej i olej rzepakowy to co mialem po ręką i jest super. Pozdrawiam

Emilia Mainka
Emilia
1 rok temu

Przepyszne wyszły super

Ania
Ania
1 rok temu

Przetestujemy w weekend 🙂 mam gosci dwa dni z rzedu, czy moge zrobic zapas ciasta i kolejnego dnia zrobic z niego swieze pizzernki?czy lepiej zaczac od zera?

XYZ
XYZ
1 rok temu

Naprawdę fajne ciasto! Bardzo polecam. P.S. podzieliłam ciasto na 8 kawałków, a ich wielkość zależy od tego, jak grube lub cienkie lubimy. Nasze miały ok 13cm średnicy.

Sabina
Sabina
1 rok temu

Jakieś wielkości mniej więcej wychodzą pizzerinki?

paula12
paula12
1 rok temu

Najlepsze pizzerinki, jakie kiedykolwiek jadłam! Wszyscy domownicy uwielbiają i non stop pytają, kiedy znowu zagoszczą w weekendowym menu 😁 Robiłam je już wiele razy i to z podwójnej porcji, bo zawsze znikają w okamgnieniu. Naprawdę szczerze polecam je wypróbować! 😍

Karolina
Karolina
1 rok temu
W odpowiedzi do  paula12

Czy jeśli zrobię z podwójnej porcji to odczyn mam odstawić na 10 czy 20 minut?

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Przepis sztos! Na imprezie urodzinowej zrobił furorę, ciasto wychodzi puszyste i mega miękkie, polecam z całego serducha 🧡💪

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Dzień dobry, myślę by zrobić takie pizzerinki na urodziny córki, czy można je przygotować wcześniej i podawać na zimno lub podgrzać tylko w piekarniku llub mirofali?

Di
Di
2 lat temu

Czy znajde gdzieś jeszcze wcześniejszą wersje przepisu. Przynajmniej liste składników. Pokochałam tamtą wrsje.

Gosia
Gosia
2 lat temu
W odpowiedzi do  Di

Też mi bardziej przypadła do gustu poprzednia wersja , niestety nie mam screenshota 🙁 a pamiętam jedynie że napewno było masło jeszcze

piegusek
piegusek
7 lat temu

pizzerinki niezmiennie u mnie muszą być na Sylwestra! wszyscy je uwielbiamy:) wszystkiego dobrego na Nowy Rok:)