Opis przepisu
Pizzerinki – mój ulubiony przepis! Ciasto wychodzi niesamowicie smaczne, a boki chrupiące.
Pizzerinki przepis
Spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu jaką przekąskę imprezową przygotować? W takim razie polecam Wam te pyszne pizzerinki z czarnymi oliwkami, salami, grillowanymi pieczarkami oraz mozzarellą. Pamiętaj, że dodatki są naprawdę dowolne. Twoje pizzerinki możesz zrobić z czym tylko chcesz! Jeśli wolisz szynkę, kiełbasę, kukurydzę, czy suszone pomidory to po prostu je dodaj. To super pomysł na pozbycie się zalegających w lodówce resztek warzyw czy wędlin (oczywiście świeżych).
Można je upiec kilka godzin przed planowanymi gośćmi, a później tylko podgrzać przez 2-3 minuty w piekarniku i będą równie pyszne! Oczywiście te pizzerinki można zaserwować bez jakiejkolwiek okazji. To super pomysł na przekąskę na piknik, czy sycącą kolację. Co sprawić, aby uzyskać chrupiące brzegi pizzerinek? Ja zazwyczaj podsypuję wyrobione już ciasto odrobiną kaszy mannej (zamiast mąką).
Z przepisu wychodzi około 8 pizzerinek.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz podobnych przepisów na szybkie i smaczne przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis z mnóstwem inspiracji – przekąski na Sylwestra!
Przepis na: Pizzerinki
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniego mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 150 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- 2 łyżki kaszy mannej
Farsz:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy
- 100 g salami peperroni
- 150 g startej mozzarelli
- 150 g pieczarek
- czarne oliwki
Zobacz również:
Pizzerinki - przepis krok po kroku
Krok 1
Jeśli chcesz użyć suszonych drożdży to należy ich dodać około 10g. Postępować z nimi tak samo jak w przypadku świeżych, tylko nie ma potrzeby odstawiania rozczynu na 10 minut do podrośnięcia.
Krok 2
Zagniatamy gładkie ciasto przez około 5 minut (nie podsypujemy zbytnio mąką). Odstawiamy w ciepłe miejsce i po 15 minutach znowu wyrabiamy przez 2-3 minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 40 minut.
Krok 3
Pieczarki grillujemy z małą ilością oleju na patelni. Po około 2-3 minutach zdejmujemy je z patelni.
Smarujemy środek przecierem pomidorowym i posypujemy oregano. Nakładamy około 3/4 startej mozzarelli. Na to układamy salami, czarne oliwki, pieczarki oraz pozostałą startą mozzarellę. Piec przez ok. 12-15 minut w temp. 210 stopni. Najlepiej ciasto ułożyć na dolnej półce piekarnika). Czas pieczenia musicie kontrolować, aby pizzerinki się od spodu nie przypaliły.
Upieczone pizzerinki można podać z domowym sosem czosnkowym.
Komentarze
Bardzo polecam wyszły pyszne!😄
Cieszę się 🙂
Ciasto rewelacyjne, super przepis🥰
Dzięki 🙂
Rewelacyjny przepis na ciasto! Dodatki zawsze dobieramy w zależności co akurat jest w lodówce, ale nie korzystam już z innego przepisu na ciasto, ten jest super😁 niestety nie mam zdjęcia zaraz po upieczeniu, bo znikają w tempie błyskawicznym i za późno sobie o tym przypominam 😆
Bardzo miło mi to czytać! 🙂
Fajny przepis. Właśnie robię i ciasto jest super elastyczne. Nigdy nie dodawałem do niego przypraw więc efekt będzie ciekawy. Ja uzylem zwyklej maki pszennej i olej rzepakowy to co mialem po ręką i jest super. Pozdrawiam
Super, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! ❤ Również pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Przepyszne wyszły super
Przetestujemy w weekend 🙂 mam gosci dwa dni z rzedu, czy moge zrobic zapas ciasta i kolejnego dnia zrobic z niego swieze pizzernki?czy lepiej zaczac od zera?
Ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce po wyrośnięciu przez 1-2 dni, jeżeli jest dobrze zabezpieczone przed wyschnięciem 🙂 Najlepsze jednak są robione na świeżo, więc jeżeli będzie czas to zachęcam do zrobienia od zera 🙂
Naprawdę fajne ciasto! Bardzo polecam. P.S. podzieliłam ciasto na 8 kawałków, a ich wielkość zależy od tego, jak grube lub cienkie lubimy. Nasze miały ok 13cm średnicy.
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Jakieś wielkości mniej więcej wychodzą pizzerinki?
Najlepsze pizzerinki, jakie kiedykolwiek jadłam! Wszyscy domownicy uwielbiają i non stop pytają, kiedy znowu zagoszczą w weekendowym menu 😁 Robiłam je już wiele razy i to z podwójnej porcji, bo zawsze znikają w okamgnieniu. Naprawdę szczerze polecam je wypróbować! 😍
Czy jeśli zrobię z podwójnej porcji to odczyn mam odstawić na 10 czy 20 minut?
Roczyn nie potrzebuje 20 minut, nawet jesli się podwoi proporcje 🙂
Bardzo się w takim razie cieszę, że tak smakują! ❤️ Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków 🤗
Przepis sztos! Na imprezie urodzinowej zrobił furorę, ciasto wychodzi puszyste i mega miękkie, polecam z całego serducha 🧡💪
Bardzo się cieszę, że pizzerinki smakowały! ❤
Dzień dobry, myślę by zrobić takie pizzerinki na urodziny córki, czy można je przygotować wcześniej i podawać na zimno lub podgrzać tylko w piekarniku llub mirofali?
Na każde pytanie odpowiedz brzmi tak 🤗 najlepiej podgrzać w piekarniku, a poniżej blachy podłożyć naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu ciasto będzie bardziej miękkie 🙂
Czy znajde gdzieś jeszcze wcześniejszą wersje przepisu. Przynajmniej liste składników. Pokochałam tamtą wrsje.
Też mi bardziej przypadła do gustu poprzednia wersja , niestety nie mam screenshota 🙁 a pamiętam jedynie że napewno było masło jeszcze
pizzerinki niezmiennie u mnie muszą być na Sylwestra! wszyscy je uwielbiamy:) wszystkiego dobrego na Nowy Rok:)