Przekąski

Pizzerinki

Pizzerinki – mój ulubiony przepis! Ciasto wychodzi niesamowicie smaczne, a boki chrupiące.

Pizzerinki przepis

Spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu jaką przekąskę imprezową przygotować? W takim razie polecam Wam te pyszne pizzerinki z czarnymi oliwkami, salami, grillowanymi pieczarkami oraz mozzarellą. Pamiętaj, że dodatki są naprawdę dowolne. Twoje pizzerinki możesz zrobić z czym tylko chcesz! Jeśli wolisz szynkę, kiełbasę, kukurydzę, czy suszone pomidory to po prostu je dodaj. To super pomysł na pozbycie się zalegających w lodówce resztek warzyw czy wędlin (oczywiście świeżych).

Można je upiec kilka godzin przed planowanymi gośćmi, a później tylko podgrzać przez 2-3 minuty w piekarniku i będą równie pyszne! Oczywiście te pizzerinki można zaserwować bez jakiejkolwiek okazji. To super pomysł na przekąskę na piknik, czy sycącą kolację. Co sprawić, aby uzyskać chrupiące brzegi pizzerinek? Ja zazwyczaj podsypuję wyrobione już ciasto odrobiną kaszy mannej (zamiast mąką).

Z przepisu wychodzi około 8 pizzerinek.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz podobnych przepisów na szybkie i smaczne przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis z mnóstwem inspiracji – przekąski na Sylwestra!

Przepis na: Pizzerinki

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 150 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki kaszy mannej

Farsz:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy
  • 100 g salami peperroni
  • 150 g startej mozzarelli
  • 150 g pieczarek
  • czarne oliwki

Pizzerinki przepis krok po kroku

pizza
Krok 1

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miseczki wkruszamy świeże drożdże (25g). Dodajemy także cukier (1/2 łyżeczki), letnie mleko (50 ml) i mąkę pszenną (2 płaskie łyżki). Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby rozczyn zaczął rosnąć.

Jeśli chcesz użyć suszonych drożdży to należy ich dodać około 10g. Postępować z nimi tak samo jak w przypadku świeżych, tylko nie ma potrzeby odstawiania rozczynu na 10 minut do podrośnięcia.


pizza
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (400g), letnią wodę (150 ml), oliwę z oliwek (4 łyżki), sól (1 płaska łyżeczka), szczyptę pieprzu i oregano oraz rozczyn.

Zagniatamy gładkie ciasto przez około 5 minut (nie podsypujemy zbytnio mąką). Odstawiamy w ciepłe miejsce i po 15 minutach znowu wyrabiamy przez 2-3 minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 40 minut.


pizzerinki przepis
Krok 3 

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ciasto dzielimy na 7-8 części, podsypujemy spód kaszą manną. Każdą cześć rozciągamy dłońmi na kształt koła. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczarki grillujemy z małą ilością oleju na patelni. Po około 2-3 minutach zdejmujemy je z patelni.

Smarujemy środek przecierem pomidorowym i posypujemy oregano. Nakładamy około 3/4 startej mozzarelli. Na to układamy salami, czarne oliwki, pieczarki oraz pozostałą startą mozzarellę. Piec przez ok. 12-15 minut w temp. 210 stopni. Najlepiej ciasto ułożyć na dolnej półce piekarnika). Czas pieczenia musicie kontrolować, aby pizzerinki się od spodu nie przypaliły.

Upieczone pizzerinki można podać z domowym sosem czosnkowym.


pizzerinki

pizzerinki

pizzerinki

pizzerinki

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 102

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button