Planujecie zrobić domówkę wraz ze znajomymi? Jeżeli szukacie przepisów na przekąski imprezowe, sylwestrowe to polecam Wam banalnie proste do przygotowania pizzerinki z czarnymi oliwkami, kukurydzą, salami, papryką oraz mozzarellą. Można je upiec kilka godzin przed planowanymi gośćmi, a później tylko podgrzać w piekarniku i będą równie pyszne!
Przepis na: Pizzerinki
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 75 min
Składniki:
Ciasto:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 80 g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta przyprawy do pizzy
- salami
- 15 dag startej mozzarelli
- oliwki oliwki czarne Bulerias firmy Stovit
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ciasto dzielimy na 5-6 części, każdą wałkujemy na kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy salami, kukurydzę, paprykę, oliwki, startą mozzarellę. Piec przez ok. 15 minut w temp. 210 stopni.