Pizza margherita to bez wątpienia klasyk kuchni włoskiej. W tym przypadku nie liczy się ilość składników, a ich jakość! Pyszne, chrupiące ciasto w połączeniu z domowym sosem pomidorowym i mozzarellą stanowi tak naprawdę bazę każdej innej pizzy.
Przed zrobieniem tej pizzy koniecznie zaopatrz się w dobrej jakości mąkę do pizzy włoskiej – ja zwykle zamawiam przez internet (poniżej opisałam kilka swoich ulubionych firm). Przyznaję, że czasem udaje się ją kupić w większym Carrefourze czy Lidlu. Ważna jest także dobrej jakości mozzarella do starcia, a także pomidory do sosu. Często podczas tygodni włoskich w Lidlu czy Biedronce można kupić pomidory w puszce (np. marki Mutti czy Strianese San Marzano).
Historia pizzy margherita
Pizza Margherita wywodzi się z Neapolu. Została wymyślona w 1889 roku, kiedy królowa Włoch Margherita odwiedziła Neapol. Restaurator Raffaele Esposito chciał uczcić wizytę królowej i stworzył pizzę z trzema składnikami, które miały symbolizować flagę Włoch: czerwonym sosem pomidorowym, białym serem mozzarella i zielonym listkiem bazylii. Pizza Margherita nie tylko skradła serce samej królowej, ale również szybko zyskała popularność w Neapolu i wkrótce rozprzestrzeniła się na cały świat. Dziś jest to najpopularniejsza pizza na świecie i serwowana jest w restauracjach w każdym zakątku globu.
PS. Jeżeli testujesz nową restaurację z kuchnią Włoską, to warto właśnie zamówić margheritę, aby sprawdzić czy używane są dobrej jakości składniki. Jeżeli Ci posmakuje to jest duża szansa, że inne rodzaje również będą Ci smakować.
Przepis na: Pizza margherita
Składniki:
Rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej (najlepiej typ 00)
Ciasto:
- 360 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
Sos do pizzy:
- 400 g przecieru z pomidorów lub puszka pomidorów np. San Marzano
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- większa szczypta oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii
Dodatkowo:
- 150 g mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
Zobacz również:
Pizza margherita przepis krok po kroku:
Krok 1
Przepis na ciasto do pizzy
Domowa pizza margherita wychodzi świetnie na bazie mąki pszennej typ 00. Można ją bez problemu kupić w większych sklepach lub przez internet (jeżeli jednak jej nie masz, to możesz użyć innego typu np. 450). Ja najczęściej korzystam z poniższych firm:
- Primo Gusto, Mąka do pizzy chrupiącej
- ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
- Basia, Mąka na pizzę włoską
- PZZ, Mąka pszenna na pizzę włoską
Ciasto na pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (10 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 łyżka). Odstawiamy na 10 minut.
Krok 2
Krok 3
Następnie dodajemy rozczyn oraz sól (1 łyżeczka) oraz oliwę (2-3 łyżki).
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Sos do pizzy
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę (1-2 łyżki), a także dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier z pomidorów (nie koncentrat, mogą być też pomidory z puszki, o łącznej wadze około 400 g). Dodajemy większą szczyptę oregano, cukier (1/2 łyżeczki), sól (1/3 płaskiej łyżeczki), a także opcjonalnie posiekane listki świeżej bazylii. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie można sos zblendować na gładko, ale nie jest to obowiązkowe (ja nie blenduję).
Krok 7
Pizzę formujemy na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika (chyba, że macie specjalną foremkę do pieczenia pizzy).
Wyrabiamy dłońmi duży okrągły placek (lub rozwałkowujemy wałkiem) na papierze do pieczenia (można go delikatnie posmarować kilkoma kroplami oliwy i posypać mąką).
Krok 8
Nakładamy równomiernie sos pomidorowy.
Krok 9
Pieczemy w temp. 230 stopni przez około 15 minut na dolnej półce piekarnika – aż ciasto będzie ładnie zarumienione od spodu.
Po upieczeniu można pizzę udekorować świeżymi listkami bazylii. Pizza margherita gotowa!
Komentarze
Najlepsza pizza domowa jaką jadłam! Polecam z całego serca 🥰
super 🙂
Jeszcze tylko dodam, że moim zdaniem Pani strona z przepisami jest najlepsza! Bardzo cieszę się, że tutaj trafiłam. Nigdy żaden przepis mnie nie zawiódł i jak mam sięgać po pomoc to tylko tu! Polecam wszystkim znajomym i nieznajomym! Pozdrawiam 😁