
Pizza bianca z kurkami i serem cheddar jest obłędnie smaczna! Jak dla mnie to naprawdę genialny pomysł na obiad czy przekąskę imprezową dla całej rodziny.
Pizza z kurkami
Domowa pizza z kurkami wychodzi przepyszna! Przygotowałam z tego przepisu dwie średnie pizze na cienkim cieście, jednak jeśli chcesz to możesz zrobić jedną dużą pizzę np. w prostokątnej foremce. Jest mocno serowa – użyłam sera mozzarella, cheddar i odrobinę sera wędzonego. Jak dla mnie pizza bianca jest równie smaczna co ta tradycyjna na bazie sosu pomidorowego. Palce lizać!
Polecam Ci także wypróbować mój sprawdzony przepis na pizzę domową z salami lub pizzę z patelni.
Przepis na: Pizza bianca z kurkami
Przygotowanie: 60 min
Pieczenie: 10-12 min
Łącznie: 70 min
Składniki:
Ciasto:
Serowy beszamel:
- 20 g masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta oregano
- 1 łyżka startego sera mozzarella lub cheddar
Dodatkowo:
- szczypta oregano lub kilka listków świeżego oregano
- 150 dag mozzarelli lub sera cheddar
- opcjonalnie 5 dag sera wędzonego
- 100 g pieczarek
- 100 g kurek
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
Pizza z kurkami – przepis krok po kroku:
Zapraszam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pizzę (klik), które opublikowałam na blogu już jakiś czas temu.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczamy masło (20g) na bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wtedy wsypujemy mąkę (1 łyżka) i mieszamy szybko trzepaczką (przez 10 sekund). Po tym czasie wlewamy mleko (150 ml, najlepiej w temperaturze pokojowej), a także dodajemy przyprawy (szczyptę: gałki muszkatałowej, papryki słodkiej, pieprzu i soli). Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką aż sos zacznie gęstnieć.
Sos powinien zgęstnieć (do konsystencji kisielu) w przeciągu 4-7 minut, jednak proponuję go ciągle mieszać żeby kontrolować jego konsystencję (po ostygnięciu będzie jeszcze gęstszy). Po tym czasie dodajemy startą mozzarellę lub ser cheddar (1 czubata łyżka) i delikatnie mieszamy.
Ciasto możemy podzielić na dwie mniejsze pizze lub zrobić jedną dużą. Ja podzieliłam je na dwie równe części. Wyrabiamy okrągły placek dłonią. Spód ciasta zawsze podsypuję kaszą manną zamiast mąką, dzięki czemu jest jeszcze bardziej chrupiąca.
Pieczarki oraz kurki myjemy, siekamy na większe plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy się lekko zarumienią, wtedy przekładamy je do miseczki (opcjonalnie gdyby puściły wodę, wtedy je odcedzamy czy przekładamy na ręcznik papierowy).
Beszamel wykładamy na wierzch ciasta, równomiernie rozsmarowujemy. Posypujemy startą mozzarellę (ja użyłam sera cheddar, mozzarella oraz odrobiny sera wędzonego). Następnie nakładamy pozostałe dodatki, czyli kukurydzę, pieczarki oraz kurki. Posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy w temp. 230 stopni przez 10-12 minut. Smacznego!
Robiłam tą pizzę w sobotę i była bardzo smaczna :p
Uuuu ale wypasiona pizza. Z kurkami jeszcze nie jadłem wiec czas sprobować