Opis przepisu
Domowa pizza z patelni to pomysł na pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny. Jej przyrządzenie jest nieco szybsze niż w przypadku tej tradycyjnej, ponieważ nie robimy wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (używamy drożdży instant bezpośrednio wsypując je do mąki) oraz nie pieczemy jej w piekarniku.
Moja pizza z patelni jest na cienkim cieście, a do jej usmażenia potrzebna będzie większa patelnia np. o średnicy minimum 26 lub 28 cm (najlepiej nieprzywierająca, z teflonem).
Pizza na patelni
Ciasto na pizzę z patelni jest fajnie chrupiące. Szczerze mówiąc w smaku niczym nie ustępuje od tej tradycyjnej z piekarnika. Wręcz uważam, że jest równie smaczna. Oczywiście z Waszymi ulubionymi dodatkami oraz dużą ilością seeeera! Jeśli jednak wolisz tradycyjną pizzę z piekarnika i szukasz idealnego ciasta to zapraszam do tego wpisu (Idealne ciasto na pizzę – klik).
Jak wiadomo pizzę serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami. Ja w tym przypadku użyłam mozzarelli, czarnych i zielonych oliwek, papryki czerwonej i pieczarek. Pysznym dodatkiem jest także szynka dojrzewająca firmy Pieczone&Wędzone. Ta szynka jest marynowana na sucho przez okres 6 tygodni w mieszance ziół i przypraw skomponowanej wg ich własnej receptury. Następnie wędzona zimnym dymem ok. 7 dni w różnych cyklach czasowych, naturalnie dojrzewająca 6-8 tygodni.
Jeśli robicie zakupy spożywcze przez internet, a dodatkowo chcielibyście kupować wędliny nie wychodząc z domu to zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego firmy Pieczone&Wędzone. Ich produkty są bez GMO, wędzone naturalnym dymem. To wszystko przekłada się na zdrowe, naturalne i smaczne wyroby. Wysyłka produktów jest szybka, wprost pod Wasze drzwi.
Przepis na: Pizza z patelni
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki np. włoskiej typ 00
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
- kilka pieczarek
- kilka czarnych i zielonych oliwek
- 1/2 papryki czerwonej
- 10 dag mozzarelli
- 10 dag szynki dojrzewającej Pieczone&Wędzone
- garść rukoli
Zobacz również:
Jak zrobić pizzę z patelni?
Krok 1
Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia.
Z tego przepisu możesz przygotować jedną większą pizzę i smażyć ją na patelni o średnicy np. 26-28 cm. Równie dobrze możesz zrobić dwie pizze korzystając z mniejszej patelni.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Witam. Czy suszone drożdże mogę zastąpić świeżymi ? Jeśli tak to w jakiej ilości ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Witam, przecież można zamiennie stosować te drożdże. Z reguły zasada jest taka, że jeśli w przepisie jest użytych 7 g drożdży instant to daje się dwa razy tyle świeżych.
Sceptycznie podeszłam do tej pizzy, zrobiłam. Dodałam raz więcej tłuszczu do ciasta. Trzymałam z obu stron na mega malutkim ogniu na gazie i mimo to, bałam się, że będzie zakalec. Pizza okazała się MEGA pyszna. Przepis ląduje do moich ulubionych. Nie jadłam pyszniejszej pizzy z patelni od tej 😀
Zrobiłam po raz kolejny, jest pyszna.
Jak pierwszy raz robiłam pizzę z patelni miałam dokładnie to samo negatywne przeczucia, że nic z tego nie będzie… 🙂 Także warto próbować nowych rzeczy! 🙂 pozdrawiam
Szybko i smacznie, świetny przepis! Zrobiłam dziś potrójną porcję dla rodziny:)
Dziękuję za przepis! Zawsze niezawodny 😀 Super pomysł szczególnie na szybkie amu 😀
Wygląda pysznie choć pizza z patelni jakoś mi się nie widzi, znając życie to przypalę spód a po za tym produkty będą surowe a ja lubię jak są przypieczone.
Ja nie mam piekarnika więc taka alternatywa jest super.