Dania mięsneObiadyPizza

Pizza z patelni

Domowa pizza z patelni to pomysł na pyszny obiad czy kolację dla całej rodziny. Jej przyrządzenie jest nieco szybsze niż w przypadku tej tradycyjnej, ponieważ nie robimy wcześniej rozczynu ze świeżych drożdży (używamy drożdży instant bezpośrednio wsypując je do mąki) oraz nie pieczemy jej w piekarniku.

Moja pizza z patelni jest na cienkim cieście, a do jej usmażenia potrzebna będzie większa patelnia np. o średnicy minimum 26 lub 28 cm (najlepiej nieprzywierająca, z teflonem).

Pizza na patelni

Ciasto na pizzę z patelni jest fajnie chrupiące. Szczerze mówiąc w smaku niczym nie ustępuje od tej tradycyjnej z piekarnika. Wręcz uważam, że jest równie smaczna. Oczywiście z Waszymi ulubionymi dodatkami oraz dużą ilością seeeera! Jeśli jednak wolisz tradycyjną pizzę z piekarnika i szukasz idealnego ciasta to zapraszam do tego wpisu (Idealne ciasto na pizzę – klik).

Jak wiadomo pizzę serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami. Ja w tym przypadku użyłam mozzarelli, czarnych i zielonych oliwek, papryki czerwonej i pieczarek. Pysznym dodatkiem jest także szynka dojrzewająca firmy Pieczone&Wędzone. Ta szynka jest marynowana na sucho przez okres 6 tygodni w mieszance ziół i przypraw skomponowanej wg ich własnej receptury. Następnie wędzona zimnym dymem ok. 7 dni w różnych cyklach czasowych, naturalnie dojrzewająca 6-8 tygodni.

Jeśli robicie zakupy spożywcze przez internet, a dodatkowo chcielibyście kupować wędliny nie wychodząc z domu to zapraszam do odwiedzenia sklepu internetowego firmy Pieczone&Wędzone. Ich produkty są bez GMO, wędzone naturalnym dymem. To wszystko przekłada się na zdrowe, naturalne i smaczne wyroby. Wysyłka produktów jest szybka, wprost pod Wasze drzwi.

Przepis na: Pizza z patelni

 Przygotowanie: 20 min  Smażenie: 12 min  Łącznie: 32 min

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki np. włoskiej typ 00
  • 7g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
  • kilka pieczarek
  • kilka czarnych i zielonych oliwek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 10 dag mozzarelli
  • 10 dag szynki dojrzewającej Pieczone&Wędzone
  • garść rukoli

Jak zrobić pizzę z patelni?

pizza z patelni przepis
Krok 1 

Do miski wsypujemy mąkę (250g). Dodajemy także ciepłą wodę (ok. 100 ml), cukier (łyżeczkę), sól (1/2 łyżeczki), oliwę z oliwek (2-3 łyżki), a także drożdże suszone (7g).

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia.

Z tego przepisu możesz przygotować jedną większą pizzę i smażyć ją na patelni o średnicy np. 26-28 cm. Równie dobrze możesz zrobić dwie pizze korzystając z mniejszej patelni.


domowa pizza
Krok 2 

Na patelni rozgrzewamy olej (wlewamy ok. 2 łyżki, rozprowadzamy po całej patelni). Z ciasta formujemy okrągły placek (o średnicy patelni, na której będzie on smażony) i układamy na patelni. Smażymy na małym ogniu przez ok. 5-6 minut i przewracamy delikatnie na drugą stronę. 


domowa pizza
Krok 3 

Boki patelni podlewamy odrobinkę olejem, a na wierzch nakładamy przecier pomidorowy (ja użyłam domowy przecier paprykowy), posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie nakładamy pozostałe dodatki (w moim przypadku oliwki zielone i czarne, papryka czerwona, kilka pieczarek oraz starty ser mozzarella). Zmniejszamy trochę ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera. Nakładamy szynkę dojrzewającą i po chwili jak już pizza będzie gotowa wtedy na wierzch nakładamy jeszcze rukolę. Smacznego! 


Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Pizza na patelni

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwszy!

Pizza z patelni

Jak zapewne wiecie, jestem fanką kuchni włoskiej 🙂 A pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską to oczywiście pizza! Ta potrawa podbiła właściwie cały świat i my Polacy również ją uwielbiamy. Niejednokrotnie przedstawiałam już na moim blogu różne przepisy na pizzę, np. pizzę z serowymi boczkami lub calzone. Tym razem jednak chciałabym Wam przedstawić inny, szybszy przepis. Pizza z patelni wychodzi naprawdę bardzo smaczna i przygotujemy ją nawet gdy nie mamy piekarnika.

Pizza na patelni

Szybka pizza na patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają w swoim mieszkaniu piekarnika, lub są zabiegane i nie mają czasu, aby przygotować tradycyjną pizzę. Na początku podchodziłam do takich eksperymentów sceptycznie, ale okazało się, że pizza na patelni wychodzi naprawdę przepyszna i chrupiąca! Pamiętajmy jednak, aby użyć patelni o średnicy o średnicy min. 28 cm (najlepiej nieprzywierająca, z teflonem).

Przepis na pizze z patelni

Przepis na pizze z patelni jest naprawdę prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Następnie formujemy okrąg i smażymy na patelni przez 5-6 min z każdej strony. Następnie wykładamy na wierzch nasze ulubione składniki, np. szynkę, salami, karczochy czy oliwki. Wierzch polecam udekorować serem mozzarella, ale również możemy użyć zwykłej goudy. Nasza pizza z patelni będzie gotowa, gdy nasz ser się rozpuści. Smacznego!

Back to top button