Pizza ze szparagami i ricottą

4.7/5 (81 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 15 min pieczenia

Pizza ze szparagami

Opis przepisu

Pizza ze szparagami i ricottą jest niezwykle dobra! Chrupiące ciasto, niecodzienne składniki i duża dawka sera… Ta biała pizza jest naprawdę warta wypróbowania!

Pizza bianca

Domowa pizza bianca ze szparagami i ricottą (można zastąpić serem kozim czy nawet fetą) jest ciekawa w smaku. Nieco inna niż ta tradycyjna na bazie sosu pomidorowego. Ja użyłam jeszcze pancettę – kupiłam ją we włoskich delikatesach, ale można zastąpić inną wędliną: ulubioną szynką czy boczkiem (cienkie, długie plasterki). Ewentualnie proponuję po jej upieczeniu na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską czy prosciutto, cotto.

Jeśli zostały Ci w nadmiarze szparagi to koniecznie wypróbuj je w wersji smażonej – zawijane szparagi z grilla!

Przepis na: Pizza ze szparagami i ricottą

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 7 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 g startej mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • kilka plasterków pancetty lub boczku
  • 10 zielonych szparagów
  • 4 łyżki ricotty (lub sera koziego)
Wyślij emailem

Pizza ze szparagami i ricottą - przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na ciasto na pizze

Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Ja użyłam drożdży instant, ale jeśli chcecie to możecie je zastąpić świeżymi i przygotować wcześniej rozczyn drożdżowy (tylko dodać ich około 15 g).

Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) – fajnie się sprawdza i jest dostępna w wielu sklepach np. mąka do chrupiącej pizzy z Primo Gusto, mąka typ 00 marki Caputa czy nawet mąka Basia typ 00. Następnie dodajemy cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (200-230 ml, w zależności od użytej mąki), oliwę z oliwek (3 łyżki) i sól (1 płaska łyżeczka).

Za pomocą robota planetarnego lub ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (to powinno zająć około 5 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.


Krok 2

ciasto drożdżowe na pizze

W tym czasie szparagi płuczemy i gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Te ewentualne twarde końcówki odcinamy.

Nasze wyrośnięte ciasto powinno podwójnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

ciasto na pizzę

Ciasto delikatnie zagniatamy i dzielimy na dwie części.

Ja zrobiłam dwie podłużne pizze, które zmieściły mi się na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.


Krok 4

biały sos do pizzy

W miseczce mieszamy śmietanę 18% (2 czubate łyżki), majonez (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 większy ząbek), a także szczyptę pieprzu i soli. Sosem czosnkowym smarujemy oba kawałki ciasta. Posypujemy ziołami prowansalskimi.


Krok 5

biała pizza ze szparagami

Posypujemy startym na tarce serem mozzarella (100 g) i parmezanem (50 g). Szparagi kroimy na dwie części i układamy je w poprzek w równych odstępach. Układamy także wędliny – ja kupiłam we włoskich delikatesach pancettę, ale myślę, że fajnie się sprawdzą długie plasterki parzonego boczku (ewentualnie po upieczeniu można dodać szynkę parmeńską).

Na sam koniec nabieramy po pół łyżeczki ricotty lub sera koziego i nakładamy równomiernie na pizzy.

Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i pieczemy przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii, oregano lub tymianku. Smacznego!


Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami przepis

przepis na Pizzę ze szparagami

Przepis na pizzę ze szparagami

Pizza bianca ze szparagami

Pizza ze szparagami przepis

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 81

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia
Emilia
6 dni temu

Mniam, wyszła po prostu pycha 😊

img1717064571053
Ewelina
Ewelina
1 rok temu

Pizza ze szparagami a druga standardowa 🙂

20230512_213314.jpg
Maja.
Maja.
1 rok temu

Pizza wyszła pyszna, ja szparagi gotowałam odrobinkę dłużej.Nie miałam sera koziego dodałam fetę i smak super.Dziękuję za świetny przepisy Pozdrawiam.

Maria
Maria
1 rok temu

Muszę spróbować,bo wygląda obłędnie 😀

Pizza ze szparagami przepis

W związku z tym, że jest sezon na szparagi i możemy dostać je teraz niemal w każdym sklepie spożywczym, postawiłam przygotować kilka przepisów w oparciu o te pyszne warzywo. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem szparagów, to ta pizza ze szparagami i serem ricotta jest właśnie dla Ciebie! Wychodzi naprawdę rewelacyjna! Pamiętaj jednak, że pizza ze szparagami będzie najlepsza jeżeli do ciasta użyjemy mąki do pizzy (typ 00) i dobrze wyrobimy ciasto na pizzę. Jeżeli planujemy dodać drożdże świeże zamiast instant, to pamiętaj aby wcześniej przygotować rozczyn.

Pizza ze szparagami i boczkiem

Pizza to takie danie, które możemy przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Tym razem mój wybór padł na pizzę ze szparagami i boczkiem. Zaczynamy od przygotowania ciasta, za pomocą robota planetarnego lub jeżeli nie masz do niego dostępu, to po prostu za pomocą rąk. Ciasto wyrabiaj do momentu uzyskania sprężystej kuli. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę i podziel na 2 mniejsze kawałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem i uformuj dwie podłużne pizze i dodaj farsz. Piecz w temperaturze 220 stopni i przez około 12-15 minut,

RozwińZwiń