Opis przepisu
Pizza ze szparagami i ricottą jest niezwykle dobra! Chrupiące ciasto, niecodzienne składniki i duża dawka sera… Ta biała pizza jest naprawdę warta wypróbowania!
Pizza bianca
Domowa pizza bianca ze szparagami i ricottą (można zastąpić serem kozim czy nawet fetą) jest ciekawa w smaku. Nieco inna niż ta tradycyjna na bazie sosu pomidorowego. Ja użyłam jeszcze pancettę – kupiłam ją we włoskich delikatesach, ale można zastąpić inną wędliną: ulubioną szynką czy boczkiem (cienkie, długie plasterki). Ewentualnie proponuję po jej upieczeniu na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską czy prosciutto, cotto.
Jeśli zostały Ci w nadmiarze szparagi to koniecznie wypróbuj je w wersji smażonej – zawijane szparagi z grilla!
Przepis na: Pizza ze szparagami i ricottą
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 7 g drożdży suchych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 ml letniej wody
- 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 2 czubate łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka majonezu
- 1 większy ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 100 g startej mozzarelli
- 50 g parmezanu
- kilka plasterków pancetty lub boczku
- 10 zielonych szparagów
- 4 łyżki ricotty (lub sera koziego)
Zobacz również:
Pizza ze szparagami i ricottą - przepis krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) – fajnie się sprawdza i jest dostępna w wielu sklepach np. mąka do chrupiącej pizzy z Primo Gusto, mąka typ 00 marki Caputa czy nawet mąka Basia typ 00. Następnie dodajemy cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (200-230 ml, w zależności od użytej mąki), oliwę z oliwek (3 łyżki) i sól (1 płaska łyżeczka).
Za pomocą robota planetarnego lub ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (to powinno zająć około 5 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.
Krok 2
Nasze wyrośnięte ciasto powinno podwójnie zwiększyć swoją objętość.
Krok 3
Ja zrobiłam dwie podłużne pizze, które zmieściły mi się na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.
Krok 4
Krok 5
Na sam koniec nabieramy po pół łyżeczki ricotty lub sera koziego i nakładamy równomiernie na pizzy.
Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i pieczemy przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii, oregano lub tymianku. Smacznego!
Komentarze
Mniam, wyszła po prostu pycha 😊
super 🙂
Pizza ze szparagami a druga standardowa 🙂
Pizza wyszła pyszna, ja szparagi gotowałam odrobinkę dłużej.Nie miałam sera koziego dodałam fetę i smak super.Dziękuję za świetny przepisy Pozdrawiam.
W sumie feta też jest bardzo wyrazista i może fajnie zastąpić ser kozi 🙂 również pozdrawiam
Muszę spróbować,bo wygląda obłędnie 😀
Polecam, jest pycha moim zdaniem 🙂