Dania mięsneDania z warzywamiDania z wieprzowinąImprezaKolacja we dwojeObiadyPizzaPizza z mięsemPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski z seremSpecjalne okazjeWalentynki

Pizza ze szparagami i ricottą

Pizza ze szparagami i ricottą jest niezwykle dobra! Chrupiące ciasto, niecodzienne składniki i duża dawka sera… Ta biała pizza jest naprawdę warta wypróbowania!

Pizza bianca

Domowa pizza bianca ze szparagami i ricottą (można zastąpić serem kozim czy nawet fetą) jest ciekawa w smaku. Nieco inna niż ta tradycyjna na bazie sosu pomidorowego. Ja użyłam jeszcze pancettę – kupiłam ją we włoskich delikatesach, ale można zastąpić inną wędliną: ulubioną szynką czy boczkiem (cienkie, długie plasterki). Ewentualnie proponuję po jej upieczeniu na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską czy prosciutto, cotto.

Jeśli zostały Ci w nadmiarze szparagi to koniecznie wypróbuj je w wersji smażonej – zawijane szparagi z grilla!

Przepis na: Pizza ze szparagami i ricottą

 Przygotowanie: 90 min  Pieczenie: 12-15 min

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 7 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 100 g startej mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • kilka plasterków pancetty lub boczku
  • 10 zielonych szparagów
  • 4 łyżki ricotty (lub sera koziego)

składniki na ciasto na pizze
Krok 1:

Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Ja użyłam drożdży instant, ale jeśli chcecie to możecie je zastąpić świeżymi i przygotować wcześniej rozczyn drożdżowy (tylko dodać ich około 15 g).

Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) – fajnie się sprawdza i jest dostępna w wielu sklepach np. mąka do chrupiącej pizzy z Primo Gusto, mąka typ 00 marki Caputa czy nawet mąka Basia typ 00. Następnie dodajemy cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (200-230 ml, w zależności od użytej mąki), oliwę z oliwek (3 łyżki) i sól (1 płaska łyżeczka).

Za pomocą robota planetarnego lub ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (to powinno zająć około 5 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.


ciasto drożdżowe na pizze
 Krok 2:

W tym czasie szparagi płuczemy i gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Te ewentualne twarde końcówki odcinamy.

Nasze wyrośnięte ciasto powinno podwójnie zwiększyć swoją objętość.


ciasto na pizzę
Krok 3:

Ciasto delikatnie zagniatamy i dzielimy na dwie części.

Ja zrobiłam dwie podłużne pizze, które zmieściły mi się na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.


biały sos do pizzy
 Krok 4:

W miseczce mieszamy śmietanę 18% (2 czubate łyżki), majonez (1 łyżka), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 większy ząbek), a także szczyptę pieprzu i soli. Sosem czosnkowym smarujemy oba kawałki ciasta. Posypujemy ziołami prowansalskimi.


biała pizza ze szparagami
Krok 5:

Posypujemy startym na tarce serem mozzarella (100 g) i parmezanem (50 g). Szparagi kroimy na dwie części i układamy je w poprzek w równych odstępach. Układamy także wędliny – ja kupiłam we włoskich delikatesach pancettę, ale myślę, że fajnie się sprawdzą długie plasterki parzonego boczku (ewentualnie po upieczeniu można dodać szynkę parmeńską).

Na sam koniec nabieramy po pół łyżeczki ricotty lub sera koziego i nakładamy równomiernie na pizzy.

Wkładamy do piekarnika na ok. 220 stopni i pieczemy przez 12-15 minut. Dekorujemy listkami bazylii, oregano lub tymianku. Smacznego!


Pizza ze szparagami

Pizza ze szparagami przepis

przepis na Pizzę ze szparagami

Przepis na pizzę ze szparagami

Pizza bianca ze szparagami

Pizza ze szparagami przepis

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 38

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pizza ze szparagami przepis

W związku z tym, że jest sezon na szparagi i możemy dostać je teraz niemal w każdym sklepie spożywczym, postawiłam przygotować kilka przepisów w oparciu o te pyszne warzywo. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem szparagów, to ta pizza ze szparagami i serem ricotta jest właśnie dla Ciebie! Wychodzi naprawdę rewelacyjna! Pamiętaj jednak, że pizza ze szparagami będzie najlepsza jeżeli do ciasta użyjemy mąki do pizzy (typ 00) i dobrze wyrobimy ciasto na pizzę. Jeżeli planujemy dodać drożdże świeże zamiast instant, to pamiętaj aby wcześniej przygotować rozczyn.

Pizza ze szparagami i boczkiem

Pizza to takie danie, które możemy przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Tym razem mój wybór padł na pizzę ze szparagami i boczkiem. Zaczynamy od przygotowania ciasta, za pomocą robota planetarnego lub jeżeli nie masz do niego dostępu, to po prostu za pomocą rąk. Ciasto wyrabiaj do momentu uzyskania sprężystej kuli. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę i podziel na 2 mniejsze kawałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem i uformuj dwie podłużne pizze i dodaj farsz. Piecz w temperaturze 220 stopni i przez około 12-15 minut,

Back to top button