
Ciasto leśny mech jest naprawdę przepyszne. Do tego pięknie się prezentuje na talerzu! Domowe ciasto leśny mech to idealne ciasto na urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze możesz je upiec bez jakiejkolwiek okazji, bo jest świetne w smaku.
Leśny mech ciasto
Ciasto leśny mech to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest idealne do kawusi! W moim domu jest uwielbiane przez wszystkich domowników. Myślę, że ten przepis na leśny mech nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Jest proste do przygotowania i bardzo efektowne.
Domowy leśny mech składa się z zielonego ciasta, masy śmietankowej z dodatkiem mascarpone i świeżych owoców. To połączenie smakowe z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jednak jak zrobić zielone ciasto? Wystarczy dodać do ciasta mrożony lub świeży szpinak. To dzięki niemu ciasto uzyska piękny i intensywny kolor. Ja użyłam mrożony szpinak rozdrobniony marki Hortex. Przy okazji polecam Wam zajrzeć do porad zamieszczonych na stronie Hortex np. Czy mrożone warzywa są zdrowe? Kiedy i do czego ich warto używać >> Znajdziecie tam także fajne przepisy na obiady, szybkie desery czy koktajle.
Przepis na: Ciasto leśny mech
Łącznie: 60 min + chłodzenie
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
- opcjonalnie 1 galaretka przezroczysta i 200 ml wrzątku
- 150 g truskawek
Dodatkowo:
- 100 g truskawek
- 50 g borówek
- granat (ok 1/3 sztuki)
Leśny mech – przepis krok po kroku:
Ciasto:
Szpinak mrożony należy rozmrozić, nieco odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do miseczki i zblendować. Jeśli użyjesz świeżego szpinaku, wtedy najlepiej go podgotować w małym garnku z kilkoma łyżkami wody. Przełożyć na sitko i także nieco odcisnąć z nadmiaru wody. Na końcu zblendować.
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na wysokich obrotach miksera. Po około 4-5 minutach miksowania powinna powstać jasna, bardzo puszysta masa.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Do ubitych jajek wlewamy olej. Dodajemy także zblendowany szpinak i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy na małych obrotach miksera.
Dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie na najmniejszych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremki (u mnie kwadratowa, o rozmiarze 26×26 cm). Pieczemy przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Gdy masa zgęstnieje, wtedy dodajemy mascarpone i ubijamy do powstania sztywnego kremu.
Porada do kremu:
Jeśli chcesz uzyskać bardziej piankowy efekt i konsystencję kremu, który dużo ładniej się kroi, wtedy polecam we wrzątku wymieszać galaretkę przezroczystą. Gdy nieco stężeje (proces można przyspieszyć w lodówce), wtedy wlewamy do naszego kremu i miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ten zabieg jest fajny szczególnie w lecie gdy są wysokie temperatury, pokrojone ciasto będzie przez dłuższy czas leżęc na stole lub na tarasie i może się krem szybko rozpuścić.
Do kremu śmietankowego dodajemy drobno posiekane truskawki (koniecznie świeże, ponieważ mrożone puszczają sok i przez nie może się nieco rozpuścić krem). Mieszamy lekko za pomocą łyżki.
Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty (z czego dolny ma być dużo grubszy niż górny).
Na dolny blat ciasta nakładamy krem z truskawkami. Wierzch wyrównujemy.
Jeśli chodzi o górny blat to nożem odkrajamy jego zewnętrzną, nieco ciemniejszą warstwę. Resztę skruszamy dłońmi i posypujemy nią krem. Wierch dekorujemy posiekanymi truskawkami, granatem i borówkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Witam. Będę piec poraz pierwszy to przepyszne ciasto. Proszę podpowiedzieć mi w jakiej temperaturze się piecze to ciasto? Czy używam termoobieg ? W przepisie podane jest , że można dodać galaretkę przezroczysta moja jest o smaku winogronowym , czy nie popsuje mi smaku kremu ?
Witam, tak jak jest w kroku 2 pieczemy w temp. 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy przez 45-50 minut (krok 4) 🙂 Myślę, że galaretka o smaku winogronowym będzie również pasować 🙂
Czy tego szpinaku nie czuć w cieście? Kiedyś robiłam takie ciasto w keksowce ucierane z dodatkiem szpinaku (z innego przepisu) ale bardzo było go czuć i dzieciom niebardzo podeszło i czy ten kolor jest rzeczywiście tylko ze szpinaku czy jest odrobinę barwnika?
Jeśli użyjemy świeżego szpinaku to kolor będzie intensywnie zielony. Szpinaku się nie wyczuwa.