Opis przepisu
Ciasto leśny mech jest naprawdę przepyszne. Do tego pięknie się prezentuje na talerzu! Domowe ciasto leśny mech to idealne ciasto na urodziny, imieniny, Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Równie dobrze możesz je upiec bez jakiejkolwiek okazji, bo jest świetne w smaku.
Leśny mech ciasto
Ciasto leśny mech to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest idealne do kawusi! W moim domu jest uwielbiane przez wszystkich domowników. Myślę, że ten przepis na leśny mech nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Jest proste do przygotowania i bardzo efektowne.
Jeśli szukasz podobnego przepisu na pyszne, zielone ciasto ze szpinakiem to bardzo polecam wypróbować wielkanocny kopiec kreta.
Domowy leśny mech składa się z zielonego ciasta, masy śmietankowej z dodatkiem mascarpone i świeżych owoców. To połączenie smakowe z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jednak jak zrobić zielone ciasto? Wystarczy dodać do ciasta mrożony lub świeży szpinak. To dzięki niemu ciasto uzyska piękny i intensywny kolor. Ja użyłam mrożony szpinak rozdrobniony marki Hortex. Przy okazji polecam Wam zajrzeć do porad zamieszczonych na stronie Hortex np. Czy mrożone warzywa są zdrowe? Kiedy i do czego ich warto używać >> Znajdziecie tam także fajne przepisy na obiady, szybkie desery czy koktajle.
Przepis na: Ciasto leśny mech
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 26 x 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
- opcjonalnie 1 galaretka przezroczysta i 200 ml wrzątku
- 150 g truskawek
Dodatkowo:
- 100 g truskawek
- 50 g borówek
- granat (ok 1/3 sztuki)
Zobacz również:
Leśny mech – przepis krok po kroku:
Krok 1
Szpinak mrożony należy rozmrozić, nieco odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do miseczki i zblendować. Jeśli użyjesz świeżego szpinaku, wtedy najlepiej go podgotować w małym garnku z kilkoma łyżkami wody. Przełożyć na sitko i także nieco odcisnąć z nadmiaru wody. Na końcu zblendować.
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na wysokich obrotach miksera. Po około 4-5 minutach miksowania powinna powstać jasna, bardzo puszysta masa.
Krok 2
Do ubitych jajek wlewamy olej. Dodajemy także zblendowany szpinak i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy na małych obrotach miksera.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Schłodzoną śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Gdy masa zgęstnieje, wtedy dodajemy mascarpone i ubijamy do powstania sztywnego kremu.
Porada do kremu:
Jeśli chcesz uzyskać bardziej piankowy efekt i konsystencję kremu, który dużo ładniej się kroi, wtedy polecam we wrzątku wymieszać galaretkę przezroczystą. Gdy nieco stężeje (proces można przyspieszyć w lodówce), wtedy wlewamy do naszego kremu i miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ten zabieg jest fajny szczególnie w lecie gdy są wysokie temperatury, pokrojone ciasto będzie przez dłuższy czas leżęc na stole lub na tarasie i może się krem szybko rozpuścić.
Do kremu śmietankowego dodajemy drobno posiekane truskawki (koniecznie świeże, ponieważ mrożone puszczają sok i przez nie może się nieco rozpuścić krem). Mieszamy lekko za pomocą łyżki.
Krok 6
Na dolny blat ciasta nakładamy krem z truskawkami. Wierzch wyrównujemy.
Krok 7
Komentarze
Hej Witam Serdecznie 🙂 czy można zrobić z tego ciasta tort z dwóch ciast i krem bez dodania galaretki? Czyli 2x upiec ciasto i poprzekładać kremem z truskawkami ?
Można sprobować 🙂
I tak też uczyniłam 😉 Wyszło super i mega pysznie – jak na załączonym obrazku 😉
Pięknie udekorowane ciacho 🙂 W formie tortu wygląda pięknie. Dzięki wielkie za komentarz i zdjęcie 🙂
Dzisiaj piekłam ciacho na brata wesele 😊 wyszło cudownie ❤
Cieszę się! Udanego weselicha 🙂
Moje dzisiejsze dzieło 🙂
Rewelka 🙂 Smacznego!
Ile galaretki wsypać do kremu?
Galaretki nie wsypujemy do kremu tylko najpierw ją rozpuszczamy we wrzątku i płynną dodajemy do kremu… Wszystko jest dokładnie opisane.
Czy mogę robić na blaszce 36×25×6cm?
To jest dużo większa blaszka niż ta uzyta w moim przepisie.
Na blogu mam przelicznik foremek i obliczy sobie Pani o ile trzeba zwiększyć składniki 🙂
Witam. Pierwszy raz bedę piekła. Czy po przygotowaniu wszytkiego mogę trzymać nie upieczone ciasto, bo piekarnik pełny i muszę czekać. Teraz bym wszystko zrobiła i włożyła do piekarnia za 40 min, można tak?
Można 🙂
“Jeśli chodzi o górny blat to nożem odkrajamy jego zewnętrzną, nieco ciemniejszą warstwę” co robimy z tą ciemniejszą warstwą?
Można po prostu zjeść 🙂
Robiłam drugi raz z tego przepisu i wszystko wychodzi super, polecam 🙂 !
Cieszę się 🙂
Czy te proporcje nadadzą się do dużej prostokątnej blaszki ?
Nie.
Upieczone na Wielkanoc🐣
Proste a jakże efektowne ❤️😋
Ciasto wygląda wspaniale 🙂
Bardzo fajny przepis i pyszne ciasto.
Cieszę się 🙂
Chciałabym wykonać samo ciasto bez przełożenia ok 2 dni przed złożeniem tortu. Jak najlepiej go przechowywać żeby był nadal smaczny?
Można
W dwa dni to ciasto może stać się nieco suche, mimo przechowywania w jakiejś folii spożywczej. Zrobiłabym je max dzień wcześniej 🙂
Ciacho przepyszne 😍
Ja przełożyłam je do szklanych słoiczków i wyszedł z tego ekstra deser !
Polecam ,domownicy byli zachwyceni 😋
Dziękuję za kolejny przepis❤️
Wygląda superowo w tych słoiczkach! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że domownikom smakowały 🙂
🙂
Super wyszło 🙂
A tak w przekroju 🙂
🙂
Rewelacja 🙂
Niechcący wysłałam 1 gwiazdke 🙁
Jeszcze nie próbowałam (schładza się w lodówce), ale wygląda bosko. Można storzyć różne równie atrakcyjne formy podania (szklanka, miniaturki).
Faktycznie wygląda bosko! ❤️ Mam w takim razie nadzieję, że będzie smakować 🙂
Ciasto lesny mech u mnie nieco inaczej bo z malinami w galaretce 😃
Dobry pomysł 🙂
Świetny przepis, biszkopt szpinakowy wyszedł wysoki i puszysty. Ciasto pycha. Cała rodzina zachwycona. Jeszcze nie raz u nas zagości.
Pięknie się prezentuje ❤️ Bardzo się cieszę, że całej rodzince smakowało! 🙂
Piec na środkowej wysokości czy na niższej?
Z reguły wszystkie ciasta piekę na środkowej półce 🙂
Żeby ten biszkopt chciał być taki wysoki jak u Pani. Mój bardziej zakalec przypomina 🙈😂
No niestety troszkę wygląda jak zakalec… 🙁
Dzień dobry czy mogłabym dostac przepisz w gramach lub wiedzieć ile jest ml w pani szklance .
Szklanka używana w przepisach ma zawsze 250 ml.
Mogę przepis na większą blachę?
Ja robiłam na blaszce 26×26 cm i będzie trzeba zmierzyć swoją blaszkę, a następnie przeliczyć proporcje. Duża blacha może mieć różne wymiary 🙂
Cudo, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Wszystko wyjaśnione krok po kroku, nie miałam żadnych problemów z jego upieczeniem. Polecam spróbować 😍
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i że ciacho smakowało ❤️❤️
Witam. Będę piec poraz pierwszy to przepyszne ciasto. Proszę podpowiedzieć mi w jakiej temperaturze się piecze to ciasto? Czy używam termoobieg ? W przepisie podane jest , że można dodać galaretkę przezroczysta moja jest o smaku winogronowym , czy nie popsuje mi smaku kremu ?
Witam, tak jak jest w kroku 2 pieczemy w temp. 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy przez 45-50 minut (krok 4) 🙂 Myślę, że galaretka o smaku winogronowym będzie również pasować 🙂
Czy tego szpinaku nie czuć w cieście? Kiedyś robiłam takie ciasto w keksowce ucierane z dodatkiem szpinaku (z innego przepisu) ale bardzo było go czuć i dzieciom niebardzo podeszło i czy ten kolor jest rzeczywiście tylko ze szpinaku czy jest odrobinę barwnika?
Jeśli użyjemy świeżego szpinaku to kolor będzie intensywnie zielony. Szpinaku się nie wyczuwa.