Pieczarki w serowym cieście są naprawdę świetne! Smakują rewelacyjnie nie tylko jako dodatek do obiadu, lecz również jako przekąska imprezowa na ciepło. Osobiście uważam, że zimne nie są tak pyszne jak cieplutkie, wyjęte prosto z patelni więc świetnym pomysłem jest przygotowanie ich szybciej, a później na imprezę wystarczy je tylko podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
Przekąski imprezowe
Chrupiące pieczarki w serowym cieście to jedna z fajniejszych przekąsek imprezowych. Swietnie się sprawdzą na wszelkiego rodzaju domówki, Andrzejki czy na Sylwestra. Koniecznie wypróbujcie!
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Przepis na: Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Łącznie: 15 min
Składniki :
- 400 g pieczarek
- 3 jajka
- 50 g żółtego sera
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i pieprzu
- 5 łyżek bułki tartej
Jak zrobić chrupiące pieczarki w serowym cieście?
Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, namaczamy w cieście.
Następnie obtaczamy w bułce tartej.
Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Ważne aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego!
Witam. A jeśli zrobię dziś to można to przechować jakoś do jutra, tak aby zachować świeżość itd. ? Czy lepiej zrobić po prostu jutro ?
Dziękuję za podpowiedzi.
Oj one najlepiej smakują zaraz po usmażeniu…
Jak długo smażymy?
Aż nabiorą takiego złotawego koloru 🙂 Ciężko określić dokładny czas, ponieważ zależy to od temperatury oleju.
Tak sobie myślę, że robiłam te pieczarki w cieście już dobre kilkanaście razy. Jednak nam najbardziej smakują na ciepło. Na zimno to już nie to samo, więc jak coś to podgrzewamy je w mikrofalówce 🙂
świetne. robiłem na imprezę. wyszły spoko.
Te peiczarki wychodzą niesamowicie chrupiące 😛 Jak dla mnie 10/10
Robiłam te pieczarki na sylwka i wszyscy się zachwycali, dzięki za super przepis 🙂
Pysznie 😀
Tak sobie myślę, że robiłam te pieczarki w cieście już dobre kilkanaście razy. Jednak nam najbardziej smakują na ciepło. Na zimno to już nie to samo, więc jak coś to podgrzewamy je w mikrofalówce 🙂
Pysznie 😀