Dania jarskieDania z warzywamiDla dzieciDodatki do obiaduFilmowe przekąskiImprezaObiadyPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski wegetariańskiePrzekąski z seremSpecjalne okazjeSylwesterSzybkie przekąski

Chrupiące pieczarki w serowym cieście

Pieczarki w serowym cieście są naprawdę świetne! Smakują rewelacyjnie nie tylko jako dodatek do obiadu, lecz również jako przekąska imprezowa na ciepło. Osobiście uważam, że zimne nie są tak pyszne jak cieplutkie, wyjęte prosto z patelni więc świetnym pomysłem jest przygotowanie ich szybciej, a później na imprezę wystarczy je tylko podgrzać w mikrofali lub piekarniku.

Przekąski imprezowe

Chrupiące pieczarki w serowym cieście to jedna z fajniejszych przekąsek imprezowych. Swietnie się sprawdzą na wszelkiego rodzaju domówki, Andrzejki czy na Sylwestra. Koniecznie wypróbujcie!

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Przepis na: Chrupiące pieczarki w serowym cieście

  Łącznie: 15 min 

Składniki :

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej

Jak zrobić chrupiące pieczarki w serowym cieście?

pieczarki w serowym cieście
Krok 1 

Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.


pieczarki w serowym cieście
Krok 2 

Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, namaczamy w cieście.


pieczarki w cieście
Krok 3 

Następnie obtaczamy w bułce tartej.


pieczarki w cieście
Krok 4

Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Ważne aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego!


przekąski imprezowe

przekąski na sylwestra

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 751

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
2 miesięcy temu

Witam. A jeśli zrobię dziś to można to przechować jakoś do jutra, tak aby zachować świeżość itd. ? Czy lepiej zrobić po prostu jutro ?
Dziękuję za podpowiedzi.

Dociekliwy
4 miesięcy temu

Jak długo smażymy?

Karina
6 miesięcy temu

Tak sobie myślę, że robiłam te pieczarki w cieście już dobre kilkanaście razy. Jednak nam najbardziej smakują na ciepło. Na zimno to już nie to samo, więc jak coś to podgrzewamy je w mikrofalówce 🙂

Wiktor Lopiński
2 lat temu

świetne. robiłem na imprezę. wyszły spoko.

Malwina
2 lat temu

Te peiczarki wychodzą niesamowicie chrupiące 😛 Jak dla mnie 10/10

Nina
2 lat temu

Robiłam te pieczarki na sylwka i wszyscy się zachwycali, dzięki za super przepis 🙂

Słodkie okruszki
5 lat temu

Pysznie 😀

Karina
6 miesięcy temu

Tak sobie myślę, że robiłam te pieczarki w cieście już dobre kilkanaście razy. Jednak nam najbardziej smakują na ciepło. Na zimno to już nie to samo, więc jak coś to podgrzewamy je w mikrofalówce 🙂

5 lat temu

Pysznie 😀

Back to top button