Chrupiące pieczarki w serowym cieście

4.7/5 (1049 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

pieczarki w serowym cieście

Pieczarki w serowym cieście są naprawdę świetne! Smakują rewelacyjnie nie tylko jako dodatek do obiadu, lecz również jako przekąska imprezowa na ciepło. Osobiście uważam, że zimne nie są tak pyszne jak cieplutkie, wyjęte prosto z patelni więc świetnym pomysłem jest przygotowanie ich szybciej, a później na imprezę wystarczy je tylko podgrzać w mikrofali lub piekarniku.

Przekąski imprezowe

Chrupiące pieczarki w serowym cieście to jedna z fajniejszych przekąsek imprezowych. Swietnie się sprawdzą na wszelkiego rodzaju domówki, Andrzejki czy na Sylwestra. Koniecznie wypróbujcie!

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Przepis na: Chrupiące pieczarki w serowym cieście

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 łyżek bułki tartej
Wyślij emailem

Chrupiące pieczarki w serowym cieście - przepis krok po kroku


Jak zrobić chrupiące pieczarki w serowym cieście?

Krok 1

pieczarki w serowym cieście

Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy mąkę, przyprawy, starty ser (najlepiej na mniejszych i większych oczkach). Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gęstego ciasta.


Krok 2

pieczarki w serowym cieście

Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki, namaczamy w cieście.


Krok 3

pieczarki w cieście

Następnie obtaczamy w bułce tartej.


Krok 4

pieczarki w cieście

Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju. Ważne aby oleju było troszkę więcej, pieczarki muszą w nim lekko pływać. Na końcu przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego!


przekąski imprezowe

przekąski na sylwestra

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 1049

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Majka
Majka
10 miesięcy temu

Pieczarki robią furorę 😀 są pyszne nawet na zimno, zwłaszcza z dodatkiem sosu czosnkowego ❤️ pierwsze pieczarki, z których ciasto nie spływa i idealnie się smażą. Gorąco polecam!

Sylwia
Sylwia
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Majka

Ja często je robię na obiad. Takie duże pieczary z ziemniaki i surówką są lepsze, jak schabowe 👍

Sylwia
Sylwia
11 miesięcy temu

Robiłam na sylwestra są pyszne nawet moja córka się zajadała która nie lubi pieczarek ☺️

anna
anna
1 rok temu

jaki rodzaj sera?

Marzynia
Marzynia
1 rok temu

Już widzę te łakome spojrzenia, gdy podam ten smakołyk 🙂

Gosia
Gosia
2 lat temu

Witam. A jeśli zrobię dziś to można to przechować jakoś do jutra, tak aby zachować świeżość itd. ? Czy lepiej zrobić po prostu jutro ?
Dziękuję za podpowiedzi.

Dociekliwy
Dociekliwy
2 lat temu

Jak długo smażymy?

Karina
Karina
2 lat temu

Tak sobie myślę, że robiłam te pieczarki w cieście już dobre kilkanaście razy. Jednak nam najbardziej smakują na ciepło. Na zimno to już nie to samo, więc jak coś to podgrzewamy je w mikrofalówce 🙂

Wiktor Lopiński
Wiktor Lopiński
4 lat temu

świetne. robiłem na imprezę. wyszły spoko.

Malwina
Malwina
4 lat temu

Te peiczarki wychodzą niesamowicie chrupiące 😛 Jak dla mnie 10/10

Nina
Nina
4 lat temu

Robiłam te pieczarki na sylwka i wszyscy się zachwycali, dzięki za super przepis 🙂

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
7 lat temu

Pysznie 😀