Opis przepisu
Ciasto francuskie ze szparagami i burratą, oliwkami i pistacjami to pomysł na ekspresową przekąskę imprezową. Sam przepis jest banalnie prosty dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, a efekt naprawdę zachwyci Twoich bliskich. Można je serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście składniki możesz modyfikować wedle uznania, ale według mnie szparagi idealnie komponują się właśnie z kremową burratą i pomidorkami koktajlowyni.
Brzmi kusząco? To do dzieła!
Przepis na: Ciasto francuskie ze szparagami i burratą
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 150 g zielonych szparagów
- 2 łyżki majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- 100 g mozzarelli
- kilka zielonych oliwek
- 1 burrata
- kilka pomidorków koktajlowych
- opcjonalnie łyżka posiekanych pistacji, orzeszków pini, nerkowca
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto francuskie ze szparagami?
Krok 1
Do przygotowania tego dania użyłam 150 g zielonych szparagów. Myjemy je, odłamujemy twarde, łykowate końcówki (wystarczy je odgiąć i złamią się w odpowiednim miejscu).
Wodę zagotowujemy wraz z solą (około 1/4 łyżeczki). Gotujemy przez około 2 minuty, od razu wyjmujemy i przekładamy na talerz.
Krok 2
Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Brzegi lekko na siebie nakładamy i dociskamy widelcem (aby zrobić wybrzuszone, chrupiące brzegi).
Krok 3
W miseczce mieszamy majonez (2 nieco czubate łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 mały ząbek), a także szczyptę soli oraz pieprzu. Smarujemy ciasto francuskie powstałym w ten sposób sosem czosnkowym. Posypujemy startą mozzarellą, a na środku układamy podgotowane zielone szparagi.
Krok 4
Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół, a pod koniec można włączyć termoobieg, środkowa półka). Ciasto francuskie ma być rumiane, więc pilnujcie je pod koniec czasu, ponieważ każdy piekarnik piecze troszkę inaczej.
Krok 5
Ciasto francuskie ze szparagami kroimy na kawałki i podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Zachęcam do wypróbowania moich innych przekąsek z ciasta francuskiego.
Komentarze
Czasem leży w lodówce rulon czy dwa, a wystarczy trochę inwencji twórczej i fajna przekąska kolorowa.
Dokładnie tak! ❤️ Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂