Ciasto francuskie ze szparagami i burratą

4.7/5 (44 ocen)
Jeżeli szukasz inspiracji, jak w prosty sposób wykorzystać szparagi, to ten przepis na ciasto francuskie ze szparagami i burratą na pewno jest warty wypróbowania. Ta przekąska świetnie się sprawdzi jako poczęstunek dla naszych gości zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 25 min pieczenia

Ciasto francuskie ze szparagami i burratą

Opis przepisu

Ciasto francuskie ze szparagami i burratą, oliwkami i pistacjami to pomysł na ekspresową przekąskę imprezową. Sam przepis jest banalnie prosty dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, a efekt naprawdę zachwyci Twoich bliskich. Można je serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście składniki możesz modyfikować wedle uznania, ale według mnie szparagi idealnie komponują się właśnie z kremową burratą i pomidorkami koktajlowyni.

Brzmi kusząco? To do dzieła!

Przepis na: Ciasto francuskie ze szparagami i burratą

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 150 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • 100 g mozzarelli
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 burrata
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • opcjonalnie łyżka posiekanych pistacji, orzeszków pini, nerkowca
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto francuskie ze szparagami?


Krok 1

szparagi zielone

Do przygotowania tego dania użyłam 150 g zielonych szparagów. Myjemy je, odłamujemy twarde, łykowate końcówki (wystarczy je odgiąć i złamią się w odpowiednim miejscu).

Wodę zagotowujemy wraz z solą (około 1/4 łyżeczki). Gotujemy przez około 2 minuty, od razu wyjmujemy i przekładamy na talerz.  


Krok 2

ciasto francuskie

Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i rozwijamy. Brzegi lekko na siebie nakładamy i dociskamy widelcem (aby zrobić wybrzuszone, chrupiące brzegi).  


Krok 3

ciasto francuskie ze szparagami i serem

W miseczce mieszamy majonez (2 nieco czubate łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 mały ząbek), a także szczyptę soli oraz pieprzu. Smarujemy ciasto francuskie powstałym w ten sposób sosem czosnkowym. Posypujemy startą mozzarellą, a na środku układamy podgotowane zielone szparagi.


Krok 4

ciasto francuskie ze szparagami, serem i zielonymi oliwkami

Układamy równomiernie pokrojone plasterki zielonych oliwek.

Pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół, a pod koniec można włączyć termoobieg, środkowa półka). Ciasto francuskie ma być rumiane, więc pilnujcie je pod koniec czasu, ponieważ każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. 


Krok 5

ciasto francuskie ze szparagami, serem, burratą, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami

Gdy lekko przestygnie, wtedy na wierzchu układamy burratę, połówki pomidorków koktajlowych i opcjonalnie posypujemy posiekanymi pistacjami lub orzeszkami pini, nerkowca itp.

Ciasto francuskie ze szparagami kroimy na kawałki i podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Zachęcam do wypróbowania moich innych przekąsek z ciasta francuskiego.


tarta na cieście francuskim ze szparagami, burratą, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

Ciasto francuskie ze szparagami i burratą

tarta na cieście francuskim ze szparagami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
GochaK
Gosia
6 miesięcy temu

Czasem leży w lodówce rulon czy dwa, a wystarczy trochę inwencji twórczej i fajna przekąska kolorowa.

Tarta na cieście francuskim ze szparagami

Szukasz pomysłu na szybką, a jednocześnie efektowną przekąskę? W takim razie ta tarta na cieście francuskim ze szparagami jest warta wypróbowania! To danie jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również niesamowicie smaczne. Sam proces przygotowania nie powinien zająć Ci dłużej niż 10 minut, a wraz z pieczeniem będzie to lekko ponad 30 minut. Sam przepis na tartę na cieście francuskim ze szparagami powstał bardzo spontanicznie, kiedy zastanawiałam się jak jeszcze mogę wykorzystać szparagi, które zostały mi w kuchni, dlatego jest ogromna szansa, że Twoi bliscy nie mieli okazji czegoś takiego spróbować. Zaskocz ich nowym smakiem i podaj im tę wykwintną przekąskę, a gwarantuję, że poproszą o dokładkę! 🙂

 

RozwińZwiń