Opis przepisu
Ciasto francuskie z jabłkami jest banalnie proste do przygotowania, a smakuje naprawdę świetnie. Zrobisz je raz, dwa! Pięknie pachną cynamonem, a ich wierzch jest chrupiący, dzięki użyciu cukru trzcinowego lub waniliowego.
Masz nadmiar ciasta francuskiego w lodówce? W takim razie zachęcam do wypróbowania przekąsek z ciasta francuskiego na słono. W tym wpisie znajdziesz sporo inspiracji – PRZEKĄSKI FRANCUSKIE.
Przepis na: Ciasto francuskie z jabłkami
Składniki:
- 5 większych jabłek
- większa szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- roztrzepane jajko
- cukier trzcinowy lub cukier waniliowy do posypania
Zobacz również:
Ciasto francuskie z jabłkami – przepis krok po kroku:
Krok 1
Jabłka (4-5 większych sztuk) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do małego garnka lub patelnię z nieprzywieralną powierzchnią. Dodajemy większą szczyptę cynamonu i cukier waniliowy (1 łyżeczka). Smażymy przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru soku z jabłek.
Krok 2
Każdy kwadrat nacinamy lekko nożem na połowie. Na drugiej połowie nakładamy 1-2 płaskie łyżki przestudzonych, prażonych jabłek.
Krok 3
Krok 4
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Następnie posypujemy odrobiną cukru trzcinowego lub cukru waniliowego. Fajnie się sprawdzi także cukier biały gruba rafinada – nadaje fajnej chrupkości ciasteczkom.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem, środkowa półka) aż będą rumiane. Zaraz po ich lekkim przestygnięciu są gotowe do zjedzenia! Smacznego.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na ekspresowe ciastka z gotowego ciasta francuskiego to zapraszam do wypróbowania ciasteczek z budyniowym twarożkiem i świeżymi owocami.
Komentarze
Zrobilam pierwszy raz cos z ciasta francuskiego, niebo w gebie dziekuje za przepis
Bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️
Prawdziwe cudo – delikatne, chrupiące i pełne jabłek. Coś niesamowitego!
Cieszę się, że smakują ❤️