Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.

Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

 Przygotowanie: 5 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 20 min

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
  • 5-6 plasterków żółtego sera
  • 5-6 plasterków szynki np drobiowej
  • 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
  • opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • szczypta oregano

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?
Krok 1 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.

Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.


Ślimaczki z ciasta francuskiego przepis
Krok 2 

Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.  


Przygotowanie ślimaczków z ciasta francuskiego
Krok 3

Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!


Ślimaki ciasto francuskie

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button