Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

4.6/5 (925 ocen)

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min + 15 min pieczenia

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Opis przepisu

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Jeżeli jednak szukasz inspiracji na kolorowe, sycące i fajnie wyglądające sałatki na imprezę to odwiedź mój obszerny wpis o nazwie: Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów.

Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
  • 5-6 plasterków żółtego sera
  • 5-6 plasterków szynki np drobiowej
  • 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
  • opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • szczypta oregano
Wyślij emailem

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?


Krok 1

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (u mnie góra-dół, można piec z termoobiegiem). Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.

Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.


Krok 2

Ślimaczki z ciasta francuskiego przepis

Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.  


Krok 3

Przygotowanie ślimaczków z ciasta francuskiego

Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.


ślimaczki z ciasta francuskiego

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 925

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
39 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
2 miesięcy temu

Można ułożyć na blaszce na leząco? Smarować jajkiem?

Martyna
Martyna
2 miesięcy temu

A smarujemy jajkiem na sam końec cz nie

Daniel
Daniel
1 miesiąc temu
Reply to  Martyna

Wypadało by posmarować, będą miały lepszy kolor

Yayaanka
Anna
6 miesięcy temu

Czy można je zwinąć dzień wcześniej i przechowywać tak pod folią w lodówce a następnego dnia tylko zapiec?

Patrycja
Patrycja
2 miesięcy temu

Ja zrobilam i zawinelam z powrotem w ten pergamin i na drugi dzien pokroilam i wrzucilam.do piekarkika nic sie zeschlo ani nie stalo 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

A na zimno też będą dobre?jak upiekę w domu i zaniosę do znajomych?

Justyna
Justyna
1 rok temu

Super dziękuje

Michał
Michał
1 rok temu

Jaka najlepsza temp. pieczenia oraz termoobieg czy góra-dół?
Z góry dzięki.

Jacek
Jacek
1 rok temu
Reply to  Michał

Oglądasz tylko obrazki jak małe dzieci komiks? 🤣🤣 Pod obrazkami są do nich opisy 😂🤣😅

IRENA
IRENA
1 rok temu

Pychota

Ewa Lubryczyńska
Ewa Lubryczyńska
2 lat temu

Przepis byłby super, gdyby ciasto francuskie trzeba było zrobić od podstaw,
ale to “wyższa szkoła jazdy”. Gotowe ciasta francuskie zawierają tłuszcz palmowy zamiast masła. Nie polecam stosować gotowych ciast francuskich

Maja
Maja
1 rok temu

Ja kupuje w Niemczech ciasto francuskie 100% Masła.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Jak najbardziej można, ale nie każdy ma tyle czasu, aby robić jeszcze dodatkowo ciasto francuskie 🙂 Poza tym są w sprzedaży też ciasta francuskie, które mają dobre składy z masłem, nawet w zwykłych marketach 🙂

Karolina S.
Karolina S.
2 lat temu

Takie proste a takie smaczne :)))

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!

Kate
Kate
2 lat temu
Reply to  Ewelina

A moja 7 letnia córeczka studiuje prawo!

Sylwia
Sylwia
1 rok temu
Reply to  Kate

To teraz mnie zjedziesz bo ja mam 3 latka który zrobi te danie w 50% ja tylko wyjmuje ciasto francuskie i rozkładam składniki mówię mu co ma kłaść i ja zawijam. Trzeba dzieciom pokazywać od małego i uczyć, więc mój za 4 lata myślę że sam sobie zrobi jeść jak będzie taka potrzeba a nie czekać aż mama poda pod nos

Iwona
Iwona
1 rok temu
Reply to  Sylwia

U mnie jest dokladnie taka sama sytuacja, z tym że dziecko nawet nie ma jescze 3 lat

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Kate

Wiele dzieci pcha się do kuchni, sama tak robiłam, więc nie wiem skąd te złośliwości…

Magda
Magda
2 lat temu

Czy takiego zawijańca można przygotować dzień wcześniej i trzymać zawiniętego w foli spożywczej w lodówce? Tak by podczas imprezy pozostało tylko pokrojenie i upieczenie?

Kar
Kar
1 rok temu
Reply to  Magda

Można, javtak zrobiłam i byly na drugi dzien pyszne

Ewelin
Ewelin
2 lat temu

Mam pytanie! Czemu moje mimo trzymania dłużej w piekarniku nie chcą się dopiec w środku?

Iga
Iga
2 lat temu

Robiłam je już chyba milion razy. Nie nadążam z kupowaniem ciasta francuskiego 😛 😛

Barbara
Barbara
4 lat temu

Ja dodaje jeszcze do nich paprykę czerwoną lub trochę pesto z bazylii i również wychodzą pysznie 🙂 są mega proste

Elizzka
Elizzka
4 lat temu

wszyscy u mnie uwielbiają te ślimaczki, czasami modyfikuję tylko składniki ale i tak są super!

aniaton
aniaton
4 lat temu

Zrobilam na sylwestra dokładnie takie, ale jeszcze jedne ze szpinakiem 😀 wyszły super 😀

Kasia
Kasia
4 lat temu

Super przekąski imprezowe! Będę robic!!!!!!!

Magdalena Fiołek
Magdalena Fiołek
4 lat temu

pycha! Przygotuję na pewno, super przekąska do zimnej perły!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu

Fantastycznie 🙂 Udanego sylwestra!

Ślimaki ciasto francuskie

Powyższy przepis na przekąskę imprezową, świetnie nada się na sylwestra, urodziny czy inną okazję do świętowania. Robi się je bardzo szybko i smakują naprawdę świetnie. W około 20 min możemy przygotować te ślimaki z ciasta francuskiego, które najlepiej smakują na ciepło, gdy ser jest rozpuszczony i delikatnie się ciągnie. Moje ślimaku z ciasta francuskiego przygotowałam z myślą o nadchodzącym sylwestrze, więc jeżeli planujesz również iść na domówkę, to ten przepis będzie na pewno strzałem w dziesiątkę. Jeżeli szukasz innych przepisów kulinarnych, to zapraszam Cię do odwiedzenia zakładki przekąski.

Przekąski z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką są naprawdę ekspresowe do przygotowania. Kilka minut i gotowe – wkładasz je do piekarnika! Są idealne na sylwestra, Andrzejki, imieniny cz nawet zwykłą domówkę. Na moim blogu mam sporo pomysłów na przekąski z ciasta francuskiego. Koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym zamieściłam kilka moich ulubionych przepisów (klik). Muszę przyznać, że osobiście najbardziej lubię ciasto francuskie ze szpinakiem oraz parówki w cieście francuskim. Fajnie wyglądają także serowe zawijane parówki.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Z ciasta francuskiego możemy przygotować wiele przekąsek zarówno na słodko, jak i na słono. Np.
Pizzerinki z ciasta francuskiego czy Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak postanowiłam przedstawić Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Dzięki dodaniu sosu czosnkowego i ketchupu, ciasto francuskie nie wychodzi suche, tylko lekko wilgotne. Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem z pewnością będą gościły u mnie teraz częściej 🙂

RozwińZwiń