Ciasto francuskieDla dzieciFilmowe przekąskiImprezaPrzekąskiPrzekąski z seremSpecjalne okazjeSylwesterSzybkie przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Jeżeli jednak szukasz inspiracji na kolorowe, sycące i fajnie wyglądające sałatki na imprezę to odwiedź mój obszerny wpis o nazwie: Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów.

Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

 Przygotowanie: 5 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 20 min

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
  • 5-6 plasterków żółtego sera
  • 5-6 plasterków szynki np drobiowej
  • 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
  • opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • szczypta oregano

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?
Krok 1 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.

Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.


Ślimaczki z ciasta francuskiego przepis
Krok 2 

Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.  


Przygotowanie ślimaczków z ciasta francuskiego
Krok 3

Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.


ślimaczki z ciasta francuskiego

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 606

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
17 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
IRENA
2 miesięcy temu

Pychota

Karolina S.
5 miesięcy temu

Takie proste a takie smaczne :)))

Ewelina
5 miesięcy temu

To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!

Magda
7 miesięcy temu

Czy takiego zawijańca można przygotować dzień wcześniej i trzymać zawiniętego w foli spożywczej w lodówce? Tak by podczas imprezy pozostało tylko pokrojenie i upieczenie?

Ewelin
8 miesięcy temu

Mam pytanie! Czemu moje mimo trzymania dłużej w piekarniku nie chcą się dopiec w środku?

Iga
8 miesięcy temu

Robiłam je już chyba milion razy. Nie nadążam z kupowaniem ciasta francuskiego 😛 😛

Barbara
2 lat temu

Ja dodaje jeszcze do nich paprykę czerwoną lub trochę pesto z bazylii i również wychodzą pysznie 🙂 są mega proste

Elizzka
2 lat temu

wszyscy u mnie uwielbiają te ślimaczki, czasami modyfikuję tylko składniki ale i tak są super!

aniaton
2 lat temu

Zrobilam na sylwestra dokładnie takie, ale jeszcze jedne ze szpinakiem 😀 wyszły super 😀

Kasia
2 lat temu

Super przekąski imprezowe! Będę robic!!!!!!!

Magdalena Fiołek
2 lat temu

pycha! Przygotuję na pewno, super przekąska do zimnej perły!

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Magdalena Fiołek

Fantastycznie 🙂 Udanego sylwestra!

Ewa Lubryczyńska
5 miesięcy temu

Przepis byłby super, gdyby ciasto francuskie trzeba było zrobić od podstaw,
ale to “wyższa szkoła jazdy”. Gotowe ciasta francuskie zawierają tłuszcz palmowy zamiast masła. Nie polecam stosować gotowych ciast francuskich

5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ewa Lubryczyńska

Jak najbardziej można, ale nie każdy ma tyle czasu, aby robić jeszcze dodatkowo ciasto francuskie 🙂 Poza tym są w sprzedaży też ciasta francuskie, które mają dobre składy z masłem, nawet w zwykłych marketach 🙂

Ewelina
5 miesięcy temu

To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!

Kate
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ewelina

A moja 7 letnia córeczka studiuje prawo!

4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kate

Wiele dzieci pcha się do kuchni, sama tak robiłam, więc nie wiem skąd te złośliwości…

Ślimaki ciasto francuskie

Powyższy przepis na przekąskę imprezową, świetnie nada się na sylwestra, urodziny czy inną okazję do świętowania. Robi się je bardzo szybko i smakują naprawdę świetnie. W około 20 min możemy przygotować te ślimaki z ciasta francuskiego, które najlepiej smakują na ciepło, gdy ser jest rozpuszczony i delikatnie się ciągnie. Moje ślimaku z ciasta francuskiego przygotowałam z myślą o nadchodzącym sylwestrze, więc jeżeli planujesz również iść na domówkę, to ten przepis będzie na pewno strzałem w dziesiątkę. Jeżeli szukasz innych przepisów kulinarnych, to zapraszam Cię do odwiedzenia zakładki przekąski.

Przekąski z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką są naprawdę ekspresowe do przygotowania. Kilka minut i gotowe – wkładasz je do piekarnika! Są idealne na sylwestra, Andrzejki, imieniny cz nawet zwykłą domówkę. Na moim blogu mam sporo pomysłów na przekąski z ciasta francuskiego. Koniecznie odwiedź mój obszerny wpis, w którym zamieściłam kilka moich ulubionych przepisów (klik). Muszę przyznać, że osobiście najbardziej lubię ciasto francuskie ze szpinakiem oraz parówki w cieście francuskim. Fajnie wyglądają także serowe zawijane parówki.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Z ciasta francuskiego możemy przygotować wiele przekąsek zarówno na słodko, jak i na słono. Np.
Pizzerinki z ciasta francuskiego czy Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak postanowiłam przedstawić Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Dzięki dodaniu sosu czosnkowego i ketchupu, ciasto francuskie nie wychodzi suche, tylko lekko wilgotne. Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem z pewnością będą gościły u mnie teraz częściej 🙂

Back to top button