Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.

Jeżeli jednak szukasz inspiracji na kolorowe, sycące i fajnie wyglądające sałatki na imprezę to odwiedź mój obszerny wpis o nazwie: Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów.

Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką

 Przygotowanie: 5 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 20 min

Składniki:

Ciasto:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
  • 5-6 plasterków żółtego sera
  • 5-6 plasterków szynki np drobiowej
  • 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
  • opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • szczypta oregano

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?

Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?
Krok 1 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.

Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.


Ślimaczki z ciasta francuskiego przepis
Krok 2 

Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.  


Przygotowanie ślimaczków z ciasta francuskiego
Krok 3

Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!


Ślimaki ciasto francuskie

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 338

Oceń ten post jako pierwszy!

Ślimaki ciasto francuskie

Powyższy przepis na przekąskę imprezową, świetnie nada się na sylwestra, urodziny czy inną okazję do świętowania. Robi się je bardzo szybko i smakują naprawdę świetnie. W około 20 min możemy przygotować te ślimaki z ciasta francuskiego, które najlepiej smakują na ciepło, gdy ser jest rozpuszczony i delikatnie się ciągnie. Moje ślimaku z ciasta francuskiego przygotowałam z myślą o nadchodzącym sylwestrze, więc jeżeli planujesz również iść na domówkę, to ten przepis będzie na pewno strzałem w dziesiątkę 🙂 Jeżeli szukasz innych przepisów kulinarnych, to zapraszam Cię do odwiedzenia zakładki przekąski.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

Z ciasta francuskiego możemy przygotować wiele przekąsek zarówno na słodko, jak i na słono. Np.
Pizzerinki z ciasta francuskiego czy Jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Dzisiaj jednak postanowiłam przedstawić Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Dzięki dodaniu sosu czosnkowego i ketchupu, ciasto francuskie nie wychodzi suche, tylko lekko wilgotne. Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem z pewnością będą gościły u mnie teraz częściej 🙂

Back to top button