Opis przepisu
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Jeżeli jednak szukasz inspiracji na kolorowe, sycące i fajnie wyglądające sałatki na imprezę to odwiedź mój obszerny wpis o nazwie: Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów.
Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Składniki:
Ciasto:
- 1 ciasto francuskie
- 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
- 5-6 plasterków żółtego sera
- 5-6 plasterków szynki np drobiowej
- 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
- opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- szczypta oregano
Zobacz również:
Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?
Krok 1
Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.
Krok 3
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.
Komentarze
Nie polecam układania pionowo na blaszce, bo ciast w środku się nie dopieka :-(.Trzeba układać poziomo i uformować okręgi.
Robiłam je wielokrotnie i nigdy nie miałam nic surowego w środku… 🙂
Pychotka! 🙂
Cieszę się, że posmakowały 😍
Można ułożyć na blaszce na leząco? Smarować jajkiem?
Można.
A smarujemy jajkiem na sam końec cz nie
Wypadało by posmarować, będą miały lepszy kolor
Ja nie smarowałam 🙂
Czy można je zwinąć dzień wcześniej i przechowywać tak pod folią w lodówce a następnego dnia tylko zapiec?
Nie, ciasto francuskie szybko wysycha po rozwinięciu z folii. Nie widzę sensu takiego zabiegu skoro przygotowuje się je kilka minut 🙂
Ja zrobilam i zawinelam z powrotem w ten pergamin i na drugi dzien pokroilam i wrzucilam.do piekarkika nic sie zeschlo ani nie stalo 🙂
Dobrze wiedzieć 🙂
A na zimno też będą dobre?jak upiekę w domu i zaniosę do znajomych?
tak 🙂
Super dziękuje
🙂
Jaka najlepsza temp. pieczenia oraz termoobieg czy góra-dół?
Z góry dzięki.
Oglądasz tylko obrazki jak małe dzieci komiks? 🤣🤣 Pod obrazkami są do nich opisy 😂🤣😅
Proszę przeczytać krok 1 🙂
Pychota
Przepis byłby super, gdyby ciasto francuskie trzeba było zrobić od podstaw,
ale to “wyższa szkoła jazdy”. Gotowe ciasta francuskie zawierają tłuszcz palmowy zamiast masła. Nie polecam stosować gotowych ciast francuskich
Ja kupuje w Niemczech ciasto francuskie 100% Masła.
Jak najbardziej można, ale nie każdy ma tyle czasu, aby robić jeszcze dodatkowo ciasto francuskie 🙂 Poza tym są w sprzedaży też ciasta francuskie, które mają dobre składy z masłem, nawet w zwykłych marketach 🙂
Takie proste a takie smaczne :)))
To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!
To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!
A moja 7 letnia córeczka studiuje prawo!
To teraz mnie zjedziesz bo ja mam 3 latka który zrobi te danie w 50% ja tylko wyjmuje ciasto francuskie i rozkładam składniki mówię mu co ma kłaść i ja zawijam. Trzeba dzieciom pokazywać od małego i uczyć, więc mój za 4 lata myślę że sam sobie zrobi jeść jak będzie taka potrzeba a nie czekać aż mama poda pod nos
U mnie jest dokladnie taka sama sytuacja, z tym że dziecko nawet nie ma jescze 3 lat
No to super! 🙂 Ja może tak szybko nie zaczynałam (w wieku 3 lat), ale jak chodziłam do przedszkola i miałam 5 lub 6 lat to sama się bardzo pchałam do kuchni i mimo, że np. babcia uczyła mnie lepić pierogi i wychodziły mega koślawe czy potrafiłam wybrudzić pół kuchni robiąc sobie kanapkę z samym dżemem to nikt mnie z tej kuchni nie wyganiał. Chodzi o uczenie samodzielności i zdobywania jakichś umiejętności, nawet jeśli coś nie wychodzi małemu dziecku (z drugiej strony też nic na siłę i jak bardzo nie chce to też nie ma co przymuszać). Jedna Pani widzę, że mocno poleciała z sarkazmem, że jej córka w wieku 7 lat studiuje prawo, ale jeśli faktycznie w 1 klasie dziecko nie potrafi nawet porozrzucać składników po gotowym cieście francuskim i zwinąć to dla mnie jest to dziwna sytuacja, bo nie ma w tym żadnej filozofii…
Zgadzam się z takim podejściem w 100% 🙂
Wiele dzieci pcha się do kuchni, sama tak robiłam, więc nie wiem skąd te złośliwości…
Czy takiego zawijańca można przygotować dzień wcześniej i trzymać zawiniętego w foli spożywczej w lodówce? Tak by podczas imprezy pozostało tylko pokrojenie i upieczenie?
Można, javtak zrobiłam i byly na drugi dzien pyszne
Mam pytanie! Czemu moje mimo trzymania dłużej w piekarniku nie chcą się dopiec w środku?
Robiłam je już chyba milion razy. Nie nadążam z kupowaniem ciasta francuskiego 😛 😛
Ja dodaje jeszcze do nich paprykę czerwoną lub trochę pesto z bazylii i również wychodzą pysznie 🙂 są mega proste
wszyscy u mnie uwielbiają te ślimaczki, czasami modyfikuję tylko składniki ale i tak są super!
Zrobilam na sylwestra dokładnie takie, ale jeszcze jedne ze szpinakiem 😀 wyszły super 😀
Super przekąski imprezowe! Będę robic!!!!!!!
pycha! Przygotuję na pewno, super przekąska do zimnej perły!
Fantastycznie 🙂 Udanego sylwestra!