
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Jeżeli jednak szukasz inspiracji na kolorowe, sycące i fajnie wyglądające sałatki na imprezę to odwiedź mój obszerny wpis o nazwie: Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów.
Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przygotowanie: 5 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 20 min
Składniki:
Ciasto:
- 1 ciasto francuskie
- 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
- 5-6 plasterków żółtego sera
- 5-6 plasterków szynki np drobiowej
- 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
- opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- szczypta oregano
Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.
Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.
Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.
Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie odwiedź mój wpis na przekąski z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz mnóstwo pysznych inspiracji.
Pychota
Takie proste a takie smaczne :)))
To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!
Czy takiego zawijańca można przygotować dzień wcześniej i trzymać zawiniętego w foli spożywczej w lodówce? Tak by podczas imprezy pozostało tylko pokrojenie i upieczenie?
Mam pytanie! Czemu moje mimo trzymania dłużej w piekarniku nie chcą się dopiec w środku?
Robiłam je już chyba milion razy. Nie nadążam z kupowaniem ciasta francuskiego 😛 😛
Ja dodaje jeszcze do nich paprykę czerwoną lub trochę pesto z bazylii i również wychodzą pysznie 🙂 są mega proste
wszyscy u mnie uwielbiają te ślimaczki, czasami modyfikuję tylko składniki ale i tak są super!
Zrobilam na sylwestra dokładnie takie, ale jeszcze jedne ze szpinakiem 😀 wyszły super 😀
Super przekąski imprezowe! Będę robic!!!!!!!
pycha! Przygotuję na pewno, super przekąska do zimnej perły!
Fantastycznie 🙂 Udanego sylwestra!
Przepis byłby super, gdyby ciasto francuskie trzeba było zrobić od podstaw,
ale to “wyższa szkoła jazdy”. Gotowe ciasta francuskie zawierają tłuszcz palmowy zamiast masła. Nie polecam stosować gotowych ciast francuskich
Jak najbardziej można, ale nie każdy ma tyle czasu, aby robić jeszcze dodatkowo ciasto francuskie 🙂 Poza tym są w sprzedaży też ciasta francuskie, które mają dobre składy z masłem, nawet w zwykłych marketach 🙂
To popisowe danie mojego 6 letniego syna 🙂 Pyszne!
A moja 7 letnia córeczka studiuje prawo!
Wiele dzieci pcha się do kuchni, sama tak robiłam, więc nie wiem skąd te złośliwości…