
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne praktycznie w każdym sklepie, przecieru pomidorowego, szynki drobiowej, a także żółtego sera. Dodatkowo polecam dodać także sos czosnkowy, oregano, kukurydzę i paprykę czerwoną lub papryczkę pepperoni.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to także świetna propozycja na przekąski na Sylwestra, urodziny czy Andrzejki. Najlepiej smakują podane na ciepło, wtedy ser się genialnie ciągnie, ale są równie smaczne na zimno.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Jeżeli jednak szukasz inspiracji na kolorowe, sycące i fajnie wyglądające sałatki na imprezę to odwiedź mój obszerny wpis o nazwie: Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów.
Przepis na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przygotowanie: 5 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 20 min
Składniki:
Ciasto:
- 1 ciasto francuskie
- 1 płaska łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego
- 1 płaska łyżka sosu czosnkowego
- 5-6 plasterków żółtego sera
- 5-6 plasterków szynki np drobiowej
- 1/2 papryki czerwonej lub 1 mała papryczka pepperoni
- opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- szczypta oregano
Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego?
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy z folii. Smarujemy je przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym (omijamy brzegi ciasta, aby je później nieco zlepić). Nakładamy równomiernie szynkę, żółty ser, posiekaną papryczkę pepperoni, a także posypujemy oregano i kukurydzą.
Rolujemy szerszą część (tak jak w przypadku makowca) w kierunku środka i lekko scalamy końce.
Zwinięty rulonik kroimy na ok 12-14 równych części.
Układamy równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut (pieczemy aż będą ładnie rumiane). Podajemy ciepłe. Smacznego!