Przepisy na ciasta i coś słodkiego
-
Bułeczki drożdżowe z dżemem
Bułeczki drożdżowe z dżemem są przepyszne, mięciutkie i puchate. Uwielbiam je piec i jeść! Te domowe bułeczki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu. Bułeczki drożdżowe Dzisiaj rano doszłam do wniosku, że jeszcze w 2021 roku nie upiekłam nic drożdżowego, a że uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym to postanowiłam…
Czytaj dalej » -
Chruściki budyniowe – puszyste!
Chruściki to świetny i dosyć szybki do zrobienia wypiek na Tłusty Czwartek. A do tego jakie pyszne!!! Tym razem nie są to zwykłe chrusty, tylko z dodatkiem odrobiny budyniu waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią, dzięki czemu mają taki piękny aromat i waniliowy smak. Te puchate chruściki są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych! Przepis…
Czytaj dalej » -
Wegańskie brownie bounty
Wegańskie brownie o smaku bounty to moje najnowsze ciacho na blogu, które z pewnością podbije Wasze serca! Musicie mi uwierzyć na słowo… Jeśli macie jednak ochotę na tradycyjne brownie to zachęcam do odwiedzenia mojego przepisu na brownie z truskawkami! Wegańskie ciasto To moje pierwsze wegańskie ciasto w tym roku i z pewnością nie ostatnie! Przygotowałam pyszne wegańskie brownie…
Czytaj dalej » -
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. To jeden ze smaczniejszych wypieków jakie ostatnio jadłam! Ciasto cytrynowe wilgotne Szczerze mówiąc przerobiłam mój stary, sprawdzony przepis na ciasto pomarańczowe (klik>>), lekko modyfikując proporcje i zamiast pomarańczy użyłam cytryny. Muszę przyznać, że w tej wersji ciacho smakowało genialnie! Dodając sok…
Czytaj dalej » -
Przepis na pierniczki nadziewane – mięciutkie!
Przed Wami przepis na pierniczki, które są uwielbiane w naszej rodzinie! Piekę je co roku na święta Bożego Narodzenia. Te pierniczki są niesamowicie proste, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Zazwyczaj z tego ciasta połowę pierniczków piekę z nadzieniem, a drugą połowę bez jakiegokolwiek nadzienia. Wychodzą aromatyczne, delikatne w smaku i ciężko się…
Czytaj dalej » -
Przepis na piernik z powidłami i kremem orzechowym
Mam dla Was pyszny przepis na piernik, obok którego ciężko przejść obojętnie! Mówię całkiem serio! Przed Wami przepis na piernik z powidłami śliwkowymi i kremem orzechowym… Palce lizać! Piernik Ten domowy piernik z powidłami oraz kremem orzechowym ładnie się kroi na talerzyki i jeszcze szybciej z nich znika. Ten przepis na piernik…
Czytaj dalej » -
Ciasto biały Lion
Ciasto biały Lion to pomysł na pyszne i oryginalne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich domowników. Możesz je upiec na Boże Narodzenie, imieniny, domówkę czy bez jakiejkolwiek okazji. Ciasto biały lion na biszkopcie przełożyłam pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, a także masą kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym. Jak dla mnie…
Czytaj dalej » -
Sernik zebra
Sernik zebra to jeden z najbardziej efektownych wypieków jakie do tej pory zrobiłam, a pewnie dobrze wiecie, że juz się ich sporo napiekłam… Nic na to nie poradzę, że mam do nich taką słabość! Wygląda na skomplikowany, a jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Mój sernik zebra upiekłam na lekko orzechowym, kruchym spodzie. To połączenie delikatnej…
Czytaj dalej » -
Ciasto Michałek
Ciasto Michałek to moje najnowsze przekładane ciacho, które z pewnością Wam przypadnie do gustu. To połączenie kakaowego biszkoptu z kremem michałkowym oraz śmietankowym. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest mdłe i zbyt słodkie jest dżem wiśniowy. To jedno z lepszych ciast jakie do tej pory piekłam! Ciasto Michałek jest proste naprawdę proste do przygotowania, a sprawdzi…
Czytaj dalej » -
Czekoladowy piernik z powidłami
Czekoladowy piernik z powidłami to moja propozycja na tegoroczne świąteczne ciacho, które z pewnością Wam posmakuje! Jak dla mnie to prawdziwy raj dla podniebienia. Mięciutki, puchaty i delikatny w smaku…. a do tego pięknie się kroi! Jak dla mnie to ciasto to połączenie tradycyjnego piernika jednak z czekoladową nutką. Naprawdę coś pysznego!…
Czytaj dalej »