Słodkości

  • sernik krówkowy

    Sernik krówkowy

    Sernik karmelowa krówka to pyszny wypiek, który powstał bardzo spontanicznie. Została mi masa krówkowa z puszki i postanowiłam ją dodać do masy serowej, a także jako warstwę na wierchu ciasta. Można powiedzieć, że to podwójnie karmelowy sernik na kruchym cieście! Przepis na sernik krówkowy To jeden z najlepszych serników jakie do tej pory piekłam. Ten…

    Czytaj dalej »
  • przepis na omlet na słodko

    Omlet na słodko

    Omlet na słodko to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Najczęściej go przygotowuję na leniwe, weekendowe śniadanie, jednak za każdym razem z innymi dodatkami. Przy okazji muszę Wam powiedzieć, że taki omlet ze świeżych, wiejskich jaj smakuje jeszcze lepiej! Ja już od dawna przerzuciłam się na wiejskie jajeczka i nie wyobrażam…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka owsiane

    Ciasteczka owsiane to pyszny i niesamowicie szybki do przygotowania słodki wypiek. Są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych! Warto dodać, że to jedne z najtańszych ciastek jakie tylko można upiec. Myślę, że większość z Was ma w swojej kuchni składniki na te ciasteczka, więc jeżeli nachodzi ochota na przegryzienie czegoś słodkiego, to wystarczy ok. 20 minut,…

    Czytaj dalej »
  • Makowiec

    Lubicie drożdżowe makowce? Dla mnie to obowiązkowy świąteczny wypiek, który musi się pojawić na wigilijnym stole. Piekę go z reguły raz w roku i taki zabieg jest naprawdę świetny, ponieważ dzieki temu smakuje właśnie obłędnie. Tak samo jak czerwony barszcz z uszkami czy rybę po grecku… Cały rok czeka się…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto wigilijne

    Ciasto wigilijne

    Przed Wami mój przepis na tegoroczne Ciasto wigilijne! Jest przeeepyszne i mimo, że wygląda na trudne do wykonania to tak naprawdę nie sprawia większych trudności. Owszem jest nieco pracochłonne, ale jak je wypróbujecie to się w nim po prostu zakochacie. Ciasto na święta Bożego Narodzenia Zacznijmy od początku, czyli z czego się składa moje ciasto wigilijne? To przede wszystkim…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowo-orzechowa pychotka

    Czekoladowo-orzechowa pychotka to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ciasta Pani Walewska, która w moim domu ma swoich wielu miłośników. To istna poezja smaku! Dodatkowo muszę przyznać, że smakuje sto razy lepiej niż wygląda. Ciasto składa się dwóch warstw kruchego, czekoladowego ciasta, warstwy bezy (z dodatkiem wiśniowego kisielu i posiekanych…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto orzechowiec

    Orzechowiec

    Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan. Ja przygotowuję zawsze domowej roboty krem budyniowy, który często dodaję także do kremówki, ptysi, czy wielu innych ciast. Jest naprawdę pyszny i bardzo uniwersalny.…

    Czytaj dalej »
  • Piernik świąteczny

    Piernik świąteczny

    Piernik świąteczny to genialny wypiek, który będzie się pięknie prezentować na wigilijnym stole. Lubię tradycyjnego piernika z orzechami (klik), ale ten przełożony masą grysikową i powidłami śliwkowymi smakuje mi jeszcze bardziej. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się kroi i bardzo szybko znika z talerzy. Robiłam go kiedyś z masą…

    Czytaj dalej »
  • Piernik - najlepszy przepis!

    Piernik – najlepszy przepis!

    Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Mięciutki, rozpływający się w ustach i tak pięknie pachnący przyprawami korzennymi… Uważam, że to najlepszy przepis na piernik jaki kiedykolwiek próbowałam. Do przygotowania tego prostego piernika nie będziecie potrzebować nawet miksera. Pierwszy raz upiekłam go dwa lata temu i od tego…

    Czytaj dalej »
  • Puszyste pierniczki świąteczne

    Puszyste pierniczki świąteczne

    Puszyste pierniczki świąteczne to najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie jakie tylko mogą być! Są bardzie mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Zanim je wykonacie to koniecznie przeczytajcie najpierw ich opis – to bardzo ważne. Wychodzą bardzo miękkie, aromatyczne i puszyste. Do tego jak pięknie pachną przyprawą do piernika… Zapach…

    Czytaj dalej »
Close