Słodkości

  • ciasto ucierane ze śliwkami

    Proste ciasto ucierane ze śliwkami

    Przyznaję, że takie ciasta lubię najbardziej… Proste, szybkie i z małej ilości składników wychodzą najlepiej 🙂 Ciasto ucierane ze śliwkami i maślaną kruszonką wyjdzie naprawdę każdemu! Nawet jeżeli jest to Twoje pierwsze samodzielnie pieczone ciacho. Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej, więc po prostu kilka godzin szybciej wyciągnij masło…

    Czytaj dalej »
  • Omlet na słodko

    Omlet na słodko z figami i nektarynkami

    Omlet na słodko najlepiej smakuje jako niedzielne, weekendowe śniadanko! Do tego świeże owoce np. figi i nektarynki, a także owocowy gęsty jogurt np. bananowy lub kiwi oraz ulubiony dżem… Coś pysznego! 🙂 Wykonanie: W misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach. Po chwili dodajemy żółtka oraz mąkę, całość jeszcze…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto galaretkowiec

    Ciasto galaretkowiec (bez pieczenia)

    Skusisz się na ciasto galaretkowiec, które jest jak leciutka pianka śmietankowa? Do ciacha dodałam pokrojone w kostkę kolorowe galaretki o smakach: cytrynowa, pomarańczowa i truskawkowa. Równie dobrze mogą być w całkiem innych smakach. Wierzch można udekorować świeżymi owocami np. malinami, porzeczkami, truskawkami czy nawet brzoskwiniami. Typowo letnie, lekkie…

    Czytaj dalej »
  • Borówkowy sernik na zimno

    Borówkowy sernik na zimno

    Lubisz serniki na zimno? Mam dla Was przepis petardę! Borówkowy sernik na zimno z galaretką w środku. Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, a w smaku przypomina lekkie ptasie mleczko. Krok 1  Miseczkę o pojemności do 500 ml wykładamy folią spozywczą, aby później łatwiej było wyciągnąć galaretkę. Galaretkę o smaku owoce…

    Czytaj dalej »
  • Borówkowa pychota

    Borówkowa pychota z budyniową pianką

    Sezon na borówki w pełni! Jagodzianki w tym roku robiłam już dwa razy, lecz ze względu na ich szybkie znikanie gdy są jeszcze ciepłe nie zdążyłam zrobić żadnych zdjęć… Moim zdaniem żadne drożdżówki nie są tak dobre jak jagodzianki polane cienką warstwą lukru… Zostało mi prawie pół kilograma borówek i stwierdziłam,…

    Czytaj dalej »
  • Panna cotta z konfiturą

    Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową

    Panna cotta z konfiturą brzoskwiniową jest to świetny deser, szczególnie w upalne dni, kiedy grzechem jest włączenie piekarnika. Krok 1  Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu. Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek). Gdy żelatyna napęcznieje (ok.…

    Czytaj dalej »
  • Brzoskwiniowy sernik na zimno

    Brzoskwiniowy sernik na zimno z galaretką krystaliczną (przezroczystą)

    W cieplejsze dni wykonanie sernika na zimno jest zawsze trafnym wyborem. Jest bardzo prosty do przygotowania, lekki jak puszek, mocno owocowy. Swój serniczek przygotowałam z brzoskwiniami, z galaretką przezroczystą oraz okrągłymi biszkoptami. Wykonanie: 2 galaretki krystaliczne rozpuszczamy we wrzątku. Wstawiamy w chłodne miejsce do jej stężenia na kilka godzin. Schłodzoną…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto Kinder Bueno

    Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

    Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia) to kolejny hit na moim blogu. Widziałam na internecie kilka przepisów na to ciacho, lecz połączyłam ostatecznie kilka pomysłów w jeden. W taki oto sposób powstało niesamowicie smaczne Kinder Bueno na maślanych herbatnikach, może nawet lepsze niż sam batonik. Od razu uprzedzam, że ciasto nie należy do najtańszych. W porównaniu…

    Czytaj dalej »
  • Kremówka na herbatnikach

    Kremówka na herbatnikach z truskawkami (bez pieczenia)

    Szybka kremówka bez pieczenia? To możliwe! Co więcej może wyjść naprawdę świetna w smaku. Swoją kremówkę wykonałam na domowym kremie budyniowym waniliowym. Całość została przełożona maślanymi herbatnikami. Ja dodałam do swojej kremówki pokrojone truskawki, ale równie dobrze możecie je pominąć i bedzie równie smaczna 🙂 Wykonałam ją…

    Czytaj dalej »
  • Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów

    Koktajl truskawkowy z odrobiną orzechów i kruszonym lodem – wykonany blenderem

    Przez ostatnich kilka lat moja kuchnia została zaopatrzona w wiele bardziej lub mniej przydatnych sprzętów AGD. Jednak bez czego nie wyobrażam sobie normalnie funkcjonować na co dzień? Bez dobrego miksera i blendera. To dla mnie totalna podstawa w kuchni. Swój duży mikser planetarny używam średnio dwa czy trzy razy na miesiąc,…

    Czytaj dalej »
Close