Brownie z ciecierzycy to bardzo smaczny, szybki do zrobienia deser. Sprawdzi się świetnie jako zdrowsza wersja klasycznego brownie czekoladowego. Wychodzi wilgotne, lekko zakalcowate, a jego konsystencja nieco przypomina truflę.
Przepis na: Brownie z ciecierzycy
Składniki:
Ciasto:
- 350 g ugotowanej ciecierzycy np. z puszki (waga po odsączeniu)
- 1 dojrzały banan
- 30 g kakao (u mnie extra ciemne)
- 3 duże jajka
- 80 g cukru lub ksylitolu
- 100 g masła
- 130 g gorzkiej czekolady
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
- opcjonalnie 40 g orzechów np. nerkowca
Zobacz również:
Jak zrobić brownie z ciecierzycy?
Krok 1
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W małym rondelku roztapiamy masło (100 g). Gdy się rozpuści to zdejmujemy z palnika i wrzucamy gorzką czekoladę (130 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do miski dodajemy 350 g ugotowanej ciecierzycy – ja użyłam z puszki, a podana waga była po odsączeniu. Dodajemy także dojrzałego, słodkiego banana, kakao (30 g) oraz cukier (80 g). Blendujemy przez chwilę na gładką masę .
Krok 2
Do miski dodajemy przestudzoną czekoladę, a także trzy duże jajka.
Ponownie blendujemy przez chwilkę.
Krok 3
Ciasto blendujemy lub mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 4
Krok 5
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja o wymiarach 26×18 cm. Dodatkowo można ułożyć równomiernie garść świeżych malin czy borówek amerykańskich.
Pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce). Smacznego!
Brownie z ciecierzycy można kroić zaraz po lekkim lub całkowitym ostygnięciu. Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce.
Zachęcam także do wypróbowania fit brownie z bananów czy klasycznego brownie z truskawkami z mojego przepisu.
Komentarze