Brownie z ciecierzycy

5/5 (7 ocen)
Brownie z ciecierzycy to dowód na to, że zdrowe desery mogą smakować obłędnie. Wilgotne, intensywnie czekoladowe i w dodatku bez mąki! Nikt nie domyśli się, że jego bazą jest ciecierzyca. Spróbuj, a ten przepis na stałe zagości w twojej kuchni!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Brownie z ciecierzycy to bardzo smaczny, szybki do zrobienia deser. Sprawdzi się świetnie jako zdrowsza wersja klasycznego brownie czekoladowego. Wychodzi wilgotne, lekko zakalcowate, a jego konsystencja nieco przypomina truflę.

Przepis na: Brownie z ciecierzycy

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy np. z puszki (waga po odsączeniu)
  • 1 dojrzały banan
  • 30 g kakao (u mnie extra ciemne)
  • 3 duże jajka
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • 100 g masła
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
  • opcjonalnie 40 g orzechów np. nerkowca
Wyślij emailem

Jak zrobić brownie z ciecierzycy?

Krok 1

Brownie z ciecierzycy przygotowuje się dość szybko, więc od razu można sobie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do jego przygotowania będziemy blender ręczny.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W małym rondelku roztapiamy masło (100 g). Gdy się rozpuści to zdejmujemy z palnika i wrzucamy gorzką czekoladę (130 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do miski dodajemy 350 g ugotowanej ciecierzycy – ja użyłam z puszki, a podana waga była po odsączeniu. Dodajemy także dojrzałego, słodkiego banana, kakao (30 g) oraz cukier (80 g). Blendujemy przez chwilę na gładką masę .


Krok 2

Do miski dodajemy przestudzoną czekoladę, a także trzy duże jajka.

Ponownie blendujemy przez chwilkę.


Krok 3

brownie z ciecierzycy

Wsypujemy mąkę (3 płaskie łyżki) oraz proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki).

Ciasto blendujemy lub mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 4

ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Opcjonalnie wsypujemy 40 g orzechów np. nerkowca (ale mogą być także włoskie, laskowe czy nawet pistacje).


Krok 5

ciasto czekoladowe z ciecierzycy

Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja o wymiarach 26×18 cm. Dodatkowo można ułożyć równomiernie garść świeżych malin czy borówek amerykańskich.

Pieczemy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce). Smacznego!

Brownie z ciecierzycy można kroić zaraz po lekkim lub całkowitym ostygnięciu. Nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce.

Zachęcam także do wypróbowania fit brownie z bananów czy klasycznego brownie z truskawkami z mojego przepisu.  


Brownie z ciecierzycy

Brownie z ciecierzycy

Brownie z ciecierzycy przepis

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments