Ciasto czekoladowe z bananami

5/5 (9 ocen)
Czekolada i banany to połączenie, które zawsze się sprawdza! To ciasto wychodzi wilgotne, miękkie i intensywnie czekoladowe. A co najlepsze? Robi się je ekspresowo i bez skomplikowanych składników!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 45 min pieczenia

Ciasto czekoladowe z bananami

Opis przepisu

Ciasto czekoladowe z bananami wychodzi wilgotne i pulchniutkie. Niezwykle smaczne i rozpływające się w ustach. Nie jest za słodkie, lecz takie w sam raz. Proste i szybkie do przygotowania.

Do jego wykonania będą potrzebne słodkie, dojrzałe banany. To one wpływają na końcowy smak i konsystencję ciasta.

Wierzch dekorujemy polewą czekoladową oraz plasterkami bananów, ale jeśli chcesz to zastąp masą krówkowa, solonym karmelem, bitą śmietaną lub całkiem pomiń dekorację.

Przepis na: Ciasto czekoladowe z bananami

Porady na start

  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
  • Ze względu na banany, które dość szybko ciemnieją całe ciasto najlepiej spożyć w 1-2 dni po jego upieczeniu. Nie trzeba go przechowywać w lodówce. Wychodzi wilgotne, mięciutkie, a przechowywanie go w lodówce może spowodować, że szybko stwardnieje i obeschnie.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 260 g mąki pszennej
  • 20 g kakao extra ciemnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 duży, dojrzały banan
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami?


Krok 1

rozpuszczone masło i czekolada gorzka

Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe z bananami powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej.

W rondelku roztapiamy na małym ogniu masło (150 g). Wlewamy mleko (100 ml) i przez chwilkę mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (120 g).


Krok 2

rozpuszczona czekolada

Mieszamy do momentu roztopienia czekolady.

Jeśli będzie problem z połączeniem się składników na jednolitą polewę to wystarczy całość lekko podgrzać i wymieszać.  


Krok 3

jajka z cukrem

Do większej suchej miski dajemy jajka (4 sztuki) oraz cukier (120 g).


Krok 4

masa jajeczna

Miksujemy na wysokich obrotach do powstania jasnej, puszystej masy. To powinno zająć około 5-6 minut.


Krok 5

przesiana mąka pszenna z kakao i proszkiem do pieczenia

Mąkę pszenną (260 g), kakao (20 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka) przesiewamy przez sitko.

Jednego dojrzałego banana rozgniatamy na papkę. 


Krok 6

masa na ciasto czekoladowe

Do jajek wlewamy przestudzoną czekoladę i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.

Następnie dodajemy przesiane składniki i rozgniecionego banana. Mieszamy ponownie za pomocą trzepaczki przez dosłownie chwilkę.  


Krok 7

masa na ciasto czekoladowe z bananami

Dodajemy banana pokrojonego w plasterki i ponownie lekko mieszamy.  


Krok 8

ciasto czekoladowe z bananami przed upieczeniem

Ciasto przelewamy do tortownicy (moja o średnicy 24 cm).

Pieczemy przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.


Krok 9

ciasto czekoladowe z bananami po upieczeniu

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  


Krok 10

przygotowanie polewy czekoladowej z bananami

Gdy ciasto całkiem ostygnie to polewamy wierzch połową polewy czekoladowej. Układamy plasterki trzeciego banana i oblewamy pozostałą polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe z bananami gotowe! Nie ma potrzeby przechowywania tego ciasta w lodówce, ale żeby nie obeschło to owijamy je folią aluminiową lub spożywczą. Przez pierwsze 2-3 dni po upieczeniu powinno być tak samo wilgotne i pulchniutkie.

Szukasz innych ciast z bananami w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować mój przepis na chlebek bananowy, bananową krówkę bez pieczenia, czy ciasto bananowe z solonym karmelem.


ciasto czekoladowe z bananami

przepis na ciasto czekoladowe z bananami

ciasto bananowe z czekoladą

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
27 dni temu

U mnie zjedzone zaraz po upieczeniu! Faktycznie bardzo mięciutkie i pulchne ;))

Aneta
Aneta
28 dni temu

Czy banan na wierzchu ciasta nie zciemnieje? 🙂

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Czy można zastąpić mąkę pszenną np owsianą albo jaglaną, a cukier ksylitolem?

Ciasto bananowo czekoladowe

Masz dojrzałe banany i nie wiesz jak je wykorzystać? Wypróbuje w takim razie ten przepis na ciasto bananowo czekoladowe! To jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i znikają w mgnieniu oka. Wilgotne, pachnące i pełne czekoladowego smaku. Jestem przekonana, że jeżeli raz je zrobisz, to już będziesz do niego wracać regularnie. Robi się je prosto, bez zbędnego kombinowania, więc nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu, na pewno wyjdzie pyszne. Idealne do kawy, na deser albo po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś domowego i słodkiego!

Ciasto czekoladowe z bananami przepis

Jeśli szukasz prostego i sprawdzonego sposobu na pyszne ciasto czekoladowe z bananami, ten przepis jest dla Ciebie! Wyszedł całkiem przypadkiem, ponieważ planowałam zrobić chlebek bananowy, aby wykorzystać dojrzałe banany, ale przy okazji miałam też ochotę na coś czekoladowego. W ten sposób połączyłam moje dwie zachcianki i powstało genialne wilgotne ciasto czekoladowe z bananami. Wyszło tak dobre, że trudno nam w domu było poprzestać na jednym kawałku!