Opis przepisu
Ciasto czekoladowe z bananami wychodzi wilgotne i pulchniutkie. Niezwykle smaczne i rozpływające się w ustach. Nie jest za słodkie, lecz takie w sam raz. Proste i szybkie do przygotowania.
Do jego wykonania będą potrzebne słodkie, dojrzałe banany. To one wpływają na końcowy smak i konsystencję ciasta.
Wierzch dekorujemy polewą czekoladową oraz plasterkami bananów, ale jeśli chcesz to zastąp masą krówkowa, solonym karmelem, bitą śmietaną lub całkiem pomiń dekorację.
Przepis na: Ciasto czekoladowe z bananami
Porady na start
- W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
- Ze względu na banany, które dość szybko ciemnieją całe ciasto najlepiej spożyć w 1-2 dni po jego upieczeniu. Nie trzeba go przechowywać w lodówce. Wychodzi wilgotne, mięciutkie, a przechowywanie go w lodówce może spowodować, że szybko stwardnieje i obeschnie.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g masła
- 120 g czekolady gorzkiej
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 2 duże, dojrzałe banany
- 260 g mąki pszennej
- 20 g kakao extra ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 1 duży, dojrzały banan
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami?
Krok 1
W rondelku roztapiamy na małym ogniu masło (150 g). Wlewamy mleko (100 ml) i przez chwilkę mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (120 g).
Krok 2
Jeśli będzie problem z połączeniem się składników na jednolitą polewę to wystarczy całość lekko podgrzać i wymieszać.
Krok 3
Do większej suchej miski dajemy jajka (4 sztuki) oraz cukier (120 g).
Krok 4
Miksujemy na wysokich obrotach do powstania jasnej, puszystej masy. To powinno zająć około 5-6 minut.
Krok 5
Mąkę pszenną (260 g), kakao (20 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka) przesiewamy przez sitko.
Jednego dojrzałego banana rozgniatamy na papkę.
Krok 6
Następnie dodajemy przesiane składniki i rozgniecionego banana. Mieszamy ponownie za pomocą trzepaczki przez dosłownie chwilkę.
Krok 7
Krok 8
Pieczemy przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Krok 9
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Krok 10
Gdy ciasto całkiem ostygnie to polewamy wierzch połową polewy czekoladowej. Układamy plasterki trzeciego banana i oblewamy pozostałą polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z bananami gotowe! Nie ma potrzeby przechowywania tego ciasta w lodówce, ale żeby nie obeschło to owijamy je folią aluminiową lub spożywczą. Przez pierwsze 2-3 dni po upieczeniu powinno być tak samo wilgotne i pulchniutkie.
Szukasz innych ciast z bananami w roli głównej? W takim razie polecam wypróbować mój przepis na chlebek bananowy, bananową krówkę bez pieczenia, czy ciasto bananowe z solonym karmelem.
Komentarze
U mnie zjedzone zaraz po upieczeniu! Faktycznie bardzo mięciutkie i pulchne ;))
Ooo no to bardzo się cieszę 🙂
Czy banan na wierzchu ciasta nie zciemnieje? 🙂
Oczywiście, że ściemnieje, bo nie da się tego uniknąć nawet skupiając go sokiem z cytryny. Najlepiej plasterki banana oblać równomiernie polewą 🙂
Czy można zastąpić mąkę pszenną np owsianą albo jaglaną, a cukier ksylitolem?
Mąkę zamieniłabym ewentualnie na orkiszową jasną, ale idąc w kierunku mąk bezglutenowych nie wiem czy wyjdzie tak samo smaczne.
Cukier można spróbować zastąpić ksylitolem 🙂