Opis przepisu
Szukasz prostego, efektownego i bardzo smacznego deseru na Walentynki? W takim razie dobrze trafiłaś/eś! Ten deser składa się z truskawek zanurzonych w galaretce, biszkoptów oraz kremu na bazie białej czekolady. Wierzch udekorowałam pokruszonymi domowymi bezami, ale równie dobrze możesz je pominąć lub ułożyć pralinki Gioto, Ferrero Rocher itp.
Przepis na: Walentynkowy deser z truskawkami
Składniki:
Galaretka:
- 3/4 galaretki truskawkowej (około 40 g)
- 400 ml wrzątku
- 4-5 truskawek
Krem z białą czekoladą
- 150 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
- 4 podłużne biszkopty np. jak do tiramisu
- świeże truskawki do dekoracji
- opcjonalnie kilka domowych małych bezików >>
Zobacz również:
Jak zrobić Walentynkowy deser z truskawkami?
Krok 1
Walentynkowy deser z truskawkami jest niezwykle prosty do przygotowania. Najdłużej schodzi jedynie z galaretką, która naturalnie potrzebuje czasu na stężenie. Możesz go przygotować dzień przed lub w dniu Walentynek.
Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować np. dwóch większych szklanek czy szklanych pucharków o pojemności około 350-400 ml. Ewentualnie można zrobić po prostu mniejsze porcje w mniejszych szklankach, wtedy wyjdzie Wam 3-4 sztuki.
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki truskawkowej (około 40 g) we wrzątku (400 ml). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Najpierw zostawiamy na blacie kuchennym, a później przyspieszamy proces chłodzenia w lodówce.
Krok 2
Do szklanek lub pucharków wkładamy pokrojone w plasterki lub w kostkę truskawki.
Gdy galaretka będzie lekko tężejąca to przelewamy ją do truskawek. Owoce wypłyną na wierzch.
Wkładamy do lodówki na minimum 1-2 godziny (w tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z następnego kroku). Galaretka ma być całkowicie stężała zanim będziemy nakładać na nią biszkopty oraz krem.
Krok 3
Krem z białą czekoladą
W mikrofalówce lub w małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (100 ml). Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę (150 g). Mieszamy do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Gdy lekko przestygnie to wkładamy czekoladę do lodówki na minimum 40-60 minut, aby się porządnie schłodziła.
Do miski dodajemy schłodzoną śmietankę (100 ml), mascarpone (250 g), a także cukier puder (1 płaska łyżka). Miksujemy przez chwilę do powstania sztywnego kremu.
Krok 4
Dodajemy schłodzoną białą czekoladę i miksujemy dosłownie przez chwilę do połączenia się składników.
Krem powinien wyjść sztywny.
Krok 5
Z lodówki wyciągamy szklanki z galaretką.
Wsypujemy do nich pokrojone biszkopty – ja użyłam mniej więcej dwa podłużne jak do tiramisu na każdą porcję.
Jeśli użyjesz np. małych okrągłych biszkopcików to użyj 3-4 sztuki na każdą porcję deseru.
Krok 6
Krem z białej czekolady przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch deserków.
Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to nałóż krem po prostu za pomocą łyżki.
Wierzch dekorujemy dowolnie – ja użyłam pokruszonych, małych bezików, a także połówkę truskawki. Jednak równie dobrze możesz użyć kilku pralinek Gioto, posiekane białe Kinder Bueno czy nawet kulki Ferrero Rocher.
Walentynkowy deser z truskawkami gotowy! Smacznego.
Zapraszam także do przejrzenia moich innych inspiracji na zbliżające się Walentynki – klik >>.
Komentarze