Walentynkowy deser z truskawkami

4.9/5 (14 ocen)
Walentynki to doskonała okazja, aby zaskoczyć ukochaną osobę pysznym, domowym deserem. Jeśli lubicie połączenie owocowej świeżości, aksamitnego kremu i delikatnego biszkoptu, to ten przepis na walentynkowy deser z truskawkami na pewno Was zachwyci!

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 2-3 h

Walentynkowy deser z truskawkami

Opis przepisu

Szukasz prostego, efektownego i bardzo smacznego deseru na Walentynki? W takim razie dobrze trafiłaś/eś! Ten deser składa się z truskawek zanurzonych w galaretce, biszkoptów oraz kremu na bazie białej czekolady. Wierzch udekorowałam pokruszonymi domowymi bezami, ale równie dobrze możesz je pominąć lub ułożyć pralinki Gioto, Ferrero Rocher itp.

Przepis na: Walentynkowy deser z truskawkami

Składniki:

Galaretka:

  • 3/4 galaretki truskawkowej (około 40 g)
  • 400 ml wrzątku
  • 4-5 truskawek

Krem z białą czekoladą

  • 150 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 4 podłużne biszkopty np. jak do tiramisu
  • świeże truskawki do dekoracji
  • opcjonalnie kilka domowych małych bezików >>
Wyślij emailem

Jak zrobić Walentynkowy deser z truskawkami?


Krok 1

rozpuszczenie galaretki truskawkowej w misce

Walentynkowy deser z truskawkami jest niezwykle prosty do przygotowania. Najdłużej schodzi jedynie z galaretką, która naturalnie potrzebuje czasu na stężenie. Możesz go przygotować dzień przed lub w dniu Walentynek.

Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować np. dwóch większych szklanek czy szklanych pucharków o pojemności około 350-400 ml. Ewentualnie można zrobić po prostu mniejsze porcje w mniejszych szklankach, wtedy wyjdzie Wam 3-4 sztuki.

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki truskawkowej (około 40 g) we wrzątku (400 ml). Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Najpierw zostawiamy na blacie kuchennym, a później przyspieszamy proces chłodzenia w lodówce.


Krok 2

galaretka z truskawkami w szklance

Do szklanek lub pucharków wkładamy pokrojone w plasterki lub w kostkę truskawki.

Gdy galaretka będzie lekko tężejąca to przelewamy ją do truskawek. Owoce wypłyną na wierzch.

Wkładamy do lodówki na minimum 1-2 godziny (w tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę z następnego kroku). Galaretka ma być całkowicie stężała zanim będziemy nakładać na nią biszkopty oraz krem.


Krok 3

składniki na krem z białą czekoladą

Krem z białą czekoladą

W mikrofalówce lub w małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (100 ml). Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę białą czekoladę (150 g). Mieszamy do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Gdy lekko przestygnie to wkładamy czekoladę do lodówki na minimum 40-60 minut, aby się porządnie schłodziła.

Do miski dodajemy schłodzoną śmietankę (100 ml), mascarpone (250 g), a także cukier puder (1 płaska łyżka). Miksujemy przez chwilę do powstania sztywnego kremu.


Krok 4

krem z białą czekoladą

Dodajemy schłodzoną białą czekoladę i miksujemy dosłownie przez chwilę do połączenia się składników.

Krem powinien wyjść sztywny.


Krok 5

dodanie biszkoptów do galaretki

Z lodówki wyciągamy szklanki z galaretką.

Wsypujemy do nich pokrojone biszkopty – ja użyłam mniej więcej dwa podłużne jak do tiramisu na każdą porcję.

Jeśli użyjesz np. małych okrągłych biszkopcików to użyj 3-4 sztuki na każdą porcję deseru.  


Krok 6

deser na Walentynki

Krem z białej czekolady przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch deserków.

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to nałóż krem po prostu za pomocą łyżki.

Wierzch dekorujemy dowolnie – ja użyłam pokruszonych, małych bezików, a także połówkę truskawki. Jednak równie dobrze możesz użyć kilku pralinek Gioto, posiekane białe Kinder Bueno czy nawet kulki Ferrero Rocher.

Walentynkowy deser z truskawkami gotowy! Smacznego.

Zapraszam także do przejrzenia moich innych inspiracji na zbliżające się Walentynki – klik >>.


Walentynkowy deser z truskawkami, kremem z białą czekoladą i biszkoptami

Walentynkowy deser z truskawkami

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 14

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments