Opis przepisu
Krem pistacjowy do tortu jest obłędnie smaczny. Stabilny i sztywny. Ciężko go nie wyjadać prosto z miski. Ten uniwersalny krem będzie świetnie pasować do ciast tortowych, kruchych. Śmiało możesz nim nadziewać pączki (oczywiście wcześniej usmażone i całkowicie ostudzone). Możesz także ten krem użyć jako dekorację wierzchu pieczonego sernika.
Przepis na: Krem pistacjowy do tortu
Porady na start
- W przepisie używam PASTY pistacjowej, a nie KREMU pistacjowego! Pasta pistacjowa składa się tylko ze zmielonych pistacji, a krem zawiera około 20-45% pistacji, a reszta to mleko w proszku, cukry itp. Pastę zamawiam przez internet, bo stacjonarnie dość ciężko ją kupić.
- Pracę nad tym kremem trzeba podzielić sobie na 2 dni.
- Ten krem jest idealny do tortów, kruchych tart, czy nawet do nadziewania pączków.
- W przypadku wykorzystania kremu w torcie – z podanych proporcji obstawiam, że wyjdą dwa przełożenia dla średnicy tortu (18-20 cm). Jeśli planujesz robić tort o średnicy 24-26 cm to wyjdzie Ci jedna warstwa kremu.
- PS. Jeśli jakimś cudem krem nie wyszedł Ci super sztywny to polecam dodać żelatynę do deserów.
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
- 250 g mascarpone
Zobacz również:
Jak zrobić krem pistacjowy do tortu?
Krok 1
Krem pistacjowy do tortu jest bardzo prosty do wykonania, ale pracę nad nim najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni (lub zacząć rano, a skończyć wieczorem). Wynika to z tego, że rozpuszczona śmietanka z białą czekoladą i pastą pistacjową muszą się porządnie schłodzić zanim zmiksujemy ją z mascarpone.
Śmietankę kremówkę (300 ml) – ja używam zwykle czerwonej UHT wlewamy do małego rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki to zdejmujemy z ognia. Nie doprowadzamy do zagotowania.
Do rondelka od razu wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (200 g).
Krok 2
Mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Dodajemy także pastę pistacjową (2 lekko czubate łyżki) i całość mieszamy.
Jeśli pasta nie będzie chciała się ładnie połączyć ze śmietanką to masę wystarczy przez chwilkę zblendować.
Wierzch owijamy folią spożywczą i odstawiamy na blacie. Gdy całkiem ostygnie to wkładamy do lodówki na 6 godzin, choć ja zazwyczaj wkładam na całą noc.
Krok 3
Po tym czasie masa powinna zdecydowanie zgęstnieć.
Krok 4
Masę z rondelka przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone wyciągnięte prosto z lodówki (250 g).
Miksujemy przez około 30-60 sekund do powstania stabilnego, sztywnego kremu.
Krok 5
Krem pistacjowy do tortu gotowy!
Od razu wykładamy go na blat biszkoptu. Będzie także fajnym dodatkiem do różnych kruchych tart, mini pavlovej itp. Śmiało można nim nadziewać usmażone i ostudzone pączki.
Zapraszam Cię także do wypróbowania moich innych kremów do tortów jak np. krem czekoladowy czy krem z pralinami Gioto.
Komentarze
Czy zamiast kupnej można można użyć domowej? 🙂
Myślę, że tak 🙂
Nie przepadam za pistacjami 🙈 ale ten krem to poprostu niebo w gębie 😍😍 zasługuje na 6⭐️
Dziękuję bardzo 😍 Ciesze się, że posmakował! 🙂
Robiłam go dziś i niestety wyszedł bardzo niestabilny a ubijałam dobre 4 minuty mikserem planetarnym. Śmietanka nie była zagotowana. Nie wiem co zrobiłam źle, bałam się go przebić i może ubijałam jednak za krótko?
Ciężko mi powiedzieć na jakim etapie był popełniony jakiś błąd… Jaką śmietankę Pani użyła, pastę (była 100% z pistacji)? Mascarpone było dobrze schłodzone przed momentem ubijania kremu?
Ogólnie mój krem był już sztywny po niecałej minucie ubijania. Jak nie zesztywniał w 4 minuty to raczej dalsze ubijanie by nie pomogło. Zawsze można ratować krem żelatyną do deserów lub zostawić tak jak jest i użyć np do tiramisu pistacjowego, które mam na blogu 🙂
Tak, wszystko było schłodzone w lodówce 24h. Użyłam pasty pistacjowej 40% pistacji. Masa gęstniała podczas mieszania ale finalnie nie była sztywna by użyć tego do tortu. Ale mąż zjadł, nie zmarnowało się 😂
Nie ma czegoś takiego jak pasta 40% pistacji. Użyła Pani po prostu kremu pistacjowego, a nie pasty. Pasta składa się w 100% z pistacji. Pisałam o tym we wpisie, że tutaj używamy PASTY, a nie KREMU do rozbienia kremu. Kremy pistacjowe w sklepach nie składają się tylko z pistacji, ale dodatku cukru, mleka w proszku itp.
Więc obstawiam, że to spowodowało, że właściwy krem nie wyszedł.
Czy jak uzyje kremu pistacjowego to konsystencja sie zmieni. Niestety nie dotarla mi pasta i znalazlam krem w biedronce nie wiem czy sie nada…
Według mnie nie ma sensu dodawać gotowy krem pistacjowy do robienia domowego kremu pistacjowego… Po pierwsze nie będzie intensywny w smaku, a po drugie jest ryzyko, że dodanie kremu do gorącej śmietanki i białej czekolady spowoduje jego zwarzenie. Ja bym odpuściła, ale to Pani decyzja 🙂
Witam, właśnie szukałam kremu na tort ❤️❤️ posiadam pastę pistacjowa 100 g czy wystarczy do tego kremu, będzie 2 łyżki ?
Oczywiście, jeszcze prawie połowę zostanie 🙂
Dziękuję bardzo, jestem bardzo ciekawa smaku kremu ❤️❤️
Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Na ile przełożeń tortu wychodzi kremu z tej porcji składników? Czy na jedną warstwę o średnicy 19cm będzie za dużo i powinnam zrobic z polowy składników? ? Pozdrawiam!
Tak jak napisałam w poradach na start powinny wyjść dwa przełożenia dla średnicy tortu (18-20 cm) 🙂
Przepis spadł mi z nieba jak akurat szukałam czegoś sprawdzonego na weekend! Planuję zrobić tort właśnie z kremem pistacjowym i chrupką pistacjową. Czy ma Pani przepis na chrupkę? Bo robiłam z Pani przepisu chrupkę cz ekoladowa i była przeeepyszna
Czyli czytałam Pani w myślach 🙂
Chrupki pistacjowej nie mam, ale postaram się w najbliższym czasie dodać. Raz ją probowałam zrobić, ale nie była do końca taka jak chciałam wiec muszę pomyśleć nad lepszymi proporcjami 🙂 Chrupka czekoladowa tutaj tez będzie super pasować jak cos.