Krem pistacjowy do tortu

4.7/5 (45 ocen)
Jeśli planujesz upiec tort lub tartę, ten krem pistacjowy będzie doskonałym wyborem. Ma piękny, zielony kolor, wygląda apetycznie, a do tego jest sztywny i oczywiście przepyszny!

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 6 h

Krem pistacjowy do tortu

Opis przepisu

Krem pistacjowy do tortu jest obłędnie smaczny. Stabilny i sztywny. Ciężko go nie wyjadać prosto z miski. Ten uniwersalny krem będzie świetnie pasować do ciast tortowych, kruchych. Śmiało możesz nim nadziewać pączki (oczywiście wcześniej usmażone i całkowicie ostudzone). Możesz także ten krem użyć jako dekorację wierzchu pieczonego sernika.

Przepis na: Krem pistacjowy do tortu

Porady na start

  • W przepisie używam PASTY pistacjowej, a nie KREMU pistacjowego! Pasta pistacjowa składa się tylko ze zmielonych pistacji, a krem zawiera około 20-45% pistacji, a reszta to mleko w proszku, cukry itp. Pastę zamawiam przez internet, bo stacjonarnie dość ciężko ją kupić.
  • Pracę nad tym kremem trzeba podzielić sobie na 2 dni.
  • Ten krem jest idealny do tortów, kruchych tart, czy nawet do nadziewania pączków.
  • W przypadku wykorzystania kremu w torcie – z podanych proporcji obstawiam, że wyjdą dwa przełożenia dla średnicy tortu (18-20 cm). Jeśli planujesz robić tort o średnicy 24-26 cm to wyjdzie Ci jedna warstwa kremu.
  • PS. Jeśli jakimś cudem krem nie wyszedł Ci super sztywny to polecam dodać żelatynę do deserów.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
  • 250 g mascarpone
Wyślij emailem

Jak zrobić krem pistacjowy do tortu?


Krok 1

śmietanka kremówka z białą czekoladą

Krem pistacjowy do tortu jest bardzo prosty do wykonania, ale pracę nad nim najlepiej rozłożyć sobie na 2 dni (lub zacząć rano, a skończyć wieczorem). Wynika to z tego, że rozpuszczona śmietanka z białą czekoladą i pastą pistacjową muszą się porządnie schłodzić zanim zmiksujemy ją z mascarpone.

Śmietankę kremówkę (300 ml) – ja używam zwykle czerwonej UHT wlewamy do małego rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczną się pojawiać pierwsze bąbelki to zdejmujemy z ognia. Nie doprowadzamy do zagotowania.

Do rondelka od razu wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (200 g).


Krok 2

dodanie pasty pistacjowej

Mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.

Dodajemy także pastę pistacjową (2 lekko czubate łyżki) i całość mieszamy.

Jeśli pasta nie będzie chciała się ładnie połączyć ze śmietanką to masę wystarczy przez chwilkę zblendować.

Wierzch owijamy folią spożywczą i odstawiamy na blacie. Gdy całkiem ostygnie to wkładamy do lodówki na 6 godzin, choć ja zazwyczaj wkładam na całą noc.


Krok 3

schłodzony krem pistacjowy do tortu

Po tym czasie masa powinna zdecydowanie zgęstnieć.


Krok 4

Dodanie mascarpone do kremu

Masę z rondelka przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone wyciągnięte prosto z lodówki (250 g).

Miksujemy przez około 30-60 sekund do powstania stabilnego, sztywnego kremu.  


Krok 5

jak zrobić krem pistacjowy do tortu

Krem pistacjowy do tortu gotowy!

Od razu wykładamy go na blat biszkoptu. Będzie także fajnym dodatkiem do różnych kruchych tart, mini pavlovej itp. Śmiało można nim nadziewać usmażone i ostudzone pączki.

Zapraszam Cię także do wypróbowania moich innych kremów do tortów jak np. krem czekoladowy czy krem z pralinami Gioto.


Krem pistacjowy do tortu z mascarpone

Krem pistacjowy do tortu przepis

przepis na krem pistacjowy do tortu

Krem pistacjowy do tortu

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 45

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iza
Iza
6 dni temu

Czy zamiast kupnej można można użyć domowej? 🙂

Kinga
Kinga
13 dni temu

Nie przepadam za pistacjami 🙈 ale ten krem to poprostu niebo w gębie 😍😍 zasługuje na 6⭐️

Ada
Ada
21 dni temu

Robiłam go dziś i niestety wyszedł bardzo niestabilny a ubijałam dobre 4 minuty mikserem planetarnym. Śmietanka nie była zagotowana. Nie wiem co zrobiłam źle, bałam się go przebić i może ubijałam jednak za krótko?

Ada
Ada
20 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak, wszystko było schłodzone w lodówce 24h. Użyłam pasty pistacjowej 40% pistacji. Masa gęstniała podczas mieszania ale finalnie nie była sztywna by użyć tego do tortu. Ale mąż zjadł, nie zmarnowało się 😂

Ilona
Ilona
24 dni temu

Czy jak uzyje kremu pistacjowego to konsystencja sie zmieni. Niestety nie dotarla mi pasta i znalazlam krem w biedronce nie wiem czy sie nada…

Maja
Maja
25 dni temu

Witam, właśnie szukałam kremu na tort ❤️❤️ posiadam pastę pistacjowa 100 g czy wystarczy do tego kremu, będzie 2 łyżki ?

Maja
Maja
24 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo, jestem bardzo ciekawa smaku kremu ❤️❤️

Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Na ile przełożeń tortu wychodzi kremu z tej porcji składników? Czy na jedną warstwę o średnicy 19cm będzie za dużo i powinnam zrobic z polowy składników? ? Pozdrawiam!

Marcelina
Marcelina
1 miesiąc temu

Przepis spadł mi z nieba jak akurat szukałam czegoś sprawdzonego na weekend! Planuję zrobić tort właśnie z kremem pistacjowym i chrupką pistacjową. Czy ma Pani przepis na chrupkę? Bo robiłam z Pani przepisu chrupkę cz ekoladowa i była przeeepyszna

Krem pistacjowy do tortu z mascarpone

Krem pistacjowy do tortu z mascarpone jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, chociaż warto podzielić sobie pracę na dwa dni, ze względu na czas potrzebny do schłodzenia. Do jego przygotowania wystarczą nam 4 składniki: mascarpone, śmietanka kremówka, pasta pistacjowa i biała czekolada. A efekt? W moim odczuciu rewelacyjny! Krem pistacjowy do tortu z mascarpone jest gładki, ma zwartą, ale kremową konsystencję i idealnie pasuje do różnych rodzajów ciast. Można go użyć nie tylko do tortów, ale również do babeczek, tart czy eklerów.

Krem pistacjowy do tortu przepis

Pistacje ostatnio są na topie i zyskały duże grono fanów do którego zresztą należę i ja 🙂 Lubię dodawać pistacjowy smak do wielu moich wypieków np. do sernika pistacjowego, który jest jednym z moich ulubionych. Ostatnio przygotowywałam tort, więc wiedziałam, że muszę przygotować przepis na krem pistacjowy do tortu. Dla mnie to absolutny hit wśród kremów – nie tylko smakuje obłędnie, ale także wygląda bardzo apetycznie i ma piękny kolor.

RozwińZwiń