Ciasto Maxi King

4.6/5 (149 ocen)
Maxi King to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tego popularnego batonika oraz wszelakich słodkości. To połączenie herbatników, masy kajmakowej oraz kremu jest naprawdę rewelacyjne!

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + chłodzenie 4 h

Ciasto maxi King

Opis przepisu

Ciasto Maxi King to ekspresowe do przygotowania. Jego wykonanie zajmie Ci około 15 minut, a następnie trzeba je włożyć na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał i całość lepiej się kroiła. Jest bardzo smaczne i niezwykle proste do przygotowania.

Ciasto bez pieczenia

To ciasto bez pieczenia jest naprawdę słodkie, ale takie ma właśnie być. Można je przygotować zarówno na bazie jasnych jak i kakaowych herbatników.

Przepis na: Ciasto Maxi King

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Krem z mlekiem w proszku:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 500 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 nieco czubate łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

  • 240 g herbatników jasnych
  • około 3/4 puszki masy kajmakowej np. smak krówkowy lub słony karmel

Warstwa orzechowa:

  • 100 g orzeszków ziemnych np. solonych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto Maxi King?


Krok 1

Krem z mlekiem w proszku

Ciasto Maxi King robi się naprawdę ekspresowo – całość zajmie około 15 minut. Jednak zanim je rozkroimy to trzeba je włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, aby łatwiej się kroiło (herbatniki zmiękły od kremu).

Krem z mlekiem w proszku

Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) oraz mascarpone (500 g). Wsypujemy także cukier puder (2 łyżki) i miksujemy do powstania sztywnego kremu. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku (3 nieco czubate łyżki) i miksujemy dosłownie przez chwilkę do połączenia się składników.


Krok 2

warstwa herbatników z kremem z mlekiem w proszku

Na spodzie blaszki – moja kwadratowa 24 x 24 cm z otwieranymi bokami układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie nakładamy połowę kremu i go rozsmarowujemy.


Krok 3

druga warstwa herbatników

Układamy warstwę jasnych herbatników.


Krok 4

warstwa masy kajmakowej na herbatnikach

Nakładamy 3/4 puszki masy kajmakowej – ja użyłam o smaku słony karmel, ale fajnie będzie pasować tradycyjny kajmak, czy o smaku orzechowym.

Układamy warstwę jasnych herbatników.


Krok 5

ostatnia warstwa herbatników na kajmaku

Nakładamy pozostały krem, delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.


Krok 6

ciasto maxi king z orzechami

Śmietankę (100 ml) lekko podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Po chwili wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę (100 g) oraz mleczną (50 g), a następnie mieszamy do powstania jednolitej polewy.

Gdy polewa lekko przestygnie, wtedy wierzch ciasta delikatnie polewamy polewą czekoladową.

Posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub orzechami pekan (około 80-100 g).

Ciasto Maxi King bez pieczenia gotowe! Zanim je rozkroicie to polecam włożyć je do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby herbatniki nieco zmiękły – wtedy ciasto będzie się bez problemu kroić.


Ciasto maxi King przepis

ciasto maxi king bez pieczenia

ciasto maxi king z mascarpone

Ciasto maxi King

ciasto maxi king na herbatnikach

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 149

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
15 dni temu

A można czymś zastąpić mleko w proszku? Nie wiem czy znajdę takie?

Marta
Marta
16 dni temu

Ciasto poezja i bardzo proste. Wszystkim smakowało. Będę wracała do tego przepisu bo jest tego warte 🙂 Dziękuję za to pyszne ciasto 🙂

Bernadetta
Bernadetta
23 dni temu

Obłędny, szybki i mistrzowski!

IMG_7249

Ciasto Maxi King na herbatnikach

Jak sama nazwa wskazuje ciasto Maxi King na herbatnikach, to prawdziwy król wśród słodkości. Moje serce podbił już od pierwszego kawałeczka. Ta domowa wersja znanego batonika jest naprawdę rewelacyjna! Jest to ciacho słodkie i nie ma co tego ukrywać, ale warte według mnie grzechu. Ciasto Maxi King bez pieczenia składa się z warstw herbatników, które przełożone są warstwami kremu na bazie mascarpone, śmietanki kremówki, cukru pudru oraz mleka w proszku oraz jedną warstwą masy kajmakowej. Wierzch natomiast udekorowany jest za pomocą polewy czekoladowej oraz pokrojonych orzeszków. Przepis na ciasto Maxi King na herbatnikach jest bardzo prosty, a efekt naprawdę rewelacyjny. Jeżeli spróbujesz go raz, to już regularnie będziesz do niego wracać!

RozwińZwiń