Opis przepisu
Ciasto Maxi King to ekspresowe do przygotowania. Jego wykonanie zajmie Ci około 15 minut, a następnie trzeba je włożyć na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał i całość lepiej się kroiła. Jest bardzo smaczne i niezwykle proste do przygotowania.
Ciasto bez pieczenia
To ciasto bez pieczenia jest naprawdę słodkie, ale takie ma właśnie być. Można je przygotować zarówno na bazie jasnych jak i kakaowych herbatników.
Przepis na: Ciasto Maxi King
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Krem z mlekiem w proszku:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 500 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 nieco czubate łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
- 240 g herbatników jasnych
- około 3/4 puszki masy kajmakowej np. smak krówkowy lub słony karmel
Warstwa orzechowa:
- 100 g orzeszków ziemnych np. solonych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto Maxi King?
Krok 1
Ciasto Maxi King robi się naprawdę ekspresowo – całość zajmie około 15 minut. Jednak zanim je rozkroimy to trzeba je włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, aby łatwiej się kroiło (herbatniki zmiękły od kremu).
Krem z mlekiem w proszku
Do miski dodajemy dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) oraz mascarpone (500 g). Wsypujemy także cukier puder (2 łyżki) i miksujemy do powstania sztywnego kremu. Na sam koniec dodajemy mleko w proszku (3 nieco czubate łyżki) i miksujemy dosłownie przez chwilkę do połączenia się składników.
Krok 2
Na spodzie blaszki – moja kwadratowa 24 x 24 cm z otwieranymi bokami układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie nakładamy połowę kremu i go rozsmarowujemy.
Krok 3
Układamy warstwę jasnych herbatników.
Krok 4
Układamy warstwę jasnych herbatników.
Krok 5
Krok 6
Gdy polewa lekko przestygnie, wtedy wierzch ciasta delikatnie polewamy polewą czekoladową.
Posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub orzechami pekan (około 80-100 g).
Ciasto Maxi King bez pieczenia gotowe! Zanim je rozkroicie to polecam włożyć je do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby herbatniki nieco zmiękły – wtedy ciasto będzie się bez problemu kroić.
Komentarze
A czy zamiast herbatników można zrobisz na biszkopcie ?
Można, ale moim zdaniem bardziej pasują tutaj herbatniki 🙂
A czy mogę zwykłe mascarpone zastąpiç smakowym ponieważ mam tylko waniliowe i karmelowe
Można 🙂 Ja bym chyba spróbowała z karmelowym, ale waniliowe też brzmi dobrze 🙂
A można czymś zastąpić mleko w proszku? Nie wiem czy znajdę takie?
Niestety mleko w proszku jest takim składnikiem, którego nie idzie niczym zastąpić 🙁 Na pewno do znalezienia jest w większych sklepach typu Auchan oraz często w sklepikach wiejskich. Raczej rzadziej np. w lidlu. Ewentualnie można kupić przez internet 🙂
Ciasto poezja i bardzo proste. Wszystkim smakowało. Będę wracała do tego przepisu bo jest tego warte 🙂 Dziękuję za to pyszne ciasto 🙂
Proszę bardzo! ❤️ Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍
Obłędny, szybki i mistrzowski!
Cieszę się 🙂