Kokosanki
Często jest tak, że zalegają mi białka po zrobieniu wypieków z użyciem samych żółtek. Wtedy najczęściej odstawiam je do lodówki i tam czekają na swoją kolej. Jeżeli mam nadmiar samych białek to najczęściej przygotowuję mini pavlovą lub bezę z kremem. Uwielbiam te bezowe desery. Kokosanki to fajna alternatywa i sposób na użycie zalegających białek. Wychodzą w środku mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące i kruche. Domowe kokosanki są przepyszne i znikają z talerzy w okamgnieniu. Tylko jak zrobić kokosanki? Przepis na nie jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Ciasteczka kokosanki są idealne do popołudniowej kawusi. Składniki na nie są tanie i praktycznie zawsze mam je w swojej kuchni.
Przepis na kokosanki
Mój przepis na kokosanki dokładnie opisałam krok po kroku, dzięki czemu nie powinieneś mieć problemu z ich przygotowaniem. To takie proste, a takie pyszne! Kokosanka cieszy się u mnie ogromną popularnością i jestem ciekawa ile z Was ją do tej pory piekła… Mój mąż ostatnio je jadł po raz pierwszy, a u mnie w domu rodzinnym przygotowywało się kokosanki ciastka dosyć często. Jestem pewna, że i Wam posmakują!
Ciastka kokosanki to bowiem bardzo lekki i uniwersalny przysmak, który nadaje się idealnie jako deser czy dodatek do kawy. Ich przygotowanie zajmuje łącznie zaledwie 25 minut, a ze względu na minimalną liczbę składników poradzi sobie z nimi naprawdę każdy. Masz ochotę na pyszne kokosanki? Przepis dostępny na mojej stronie pokaże Ci, jak przyrządzić je szybko z najprostszych produktów, które z pewnością już macie w swojej kuchni.
Kokosanki z białek
Domowe kokosanki z białek można przez kilka dni spokojnie trzymać w szczelnym pojemniku. Jednak najbardziej chrupiące są w dniu pieczenia. Prawdziwe kokosanki są na bazie białek, wiórków kokosowych, cukru. Ja zwykle dodaję jeszcze roztopione masło i w takiej wersji mi smakują najbardziej. Koniecznie wypróbuj moje kokosanki z białek! Do ich przygotowania potrzebne będą tylko białka jaj, masło, cukier i wiórki kokosowe.
To ciasteczka bezglutenowe i wegetariańskie, więc bez problemu mogą sięgać po nie osoby, dla których jest to ważne. W przeciwieństwie do innych ciasteczek i słodkości, kokosanki nie zawierają też nadmiaru kalorii. Wszystko zależy oczywiście od proporcji i ilości użytych składników (a głównie cukru i masła), ale generalnie kokosanki są ciasteczkami bardzo lekkimi, dzięki czemu można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia – szczególnie w prezentowanej tu wersji z białek.
Kokosanka – przepis na ciastka z dziecięcych lat
Dlaczego kokosanki cieszą się tak dużą popularnością? Te ciasteczka pobudzają wyobraźnię, a ich aromat i smak przenosi nas do krainy lat dzieciństwa. Chyba każdy z nas jako dzieciak zajadał się tymi słodkimi i lekkimi przysmakami, które wtedy stanowiły dla wielu rarytas. Dziś, mimo że półki sklepowe uginają się pod ciężarem najróżniejszych wymyślnych słodkości, kokosanki nadal posiadają swój niezaprzeczalny urok.
Wystarczy jeden kęs, żeby znów poczuć się jak dziecko podkradające przysmaki z kuchni babci. To słodycz, która wzbudza sentymenty i oddziałuje nie tylko na podniebienie. Z tego względu nadaje się także świetnie do przyrządzania razem z dziećmi – po to, aby pewnego dnia one również mogły cieszyć się tak pięknymi wspomnieniami. Skusisz się na kokosanki? Ciasteczka te to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów – i mała podróż w czasie!
Kokoski – przepis idealny, gdy brakuje Ci pomysłu na deser!
Czeka Cię przyjęcie i nie wiesz, co zaserwować? Nie masz czasu albo siły na upieczenie efektownego ciasta? A może goście zupełnie Cię zaskoczyli i zapowiedzieli swoje przyjście zupełnie w ostatniej chwili? Ratunkiem mogą okazać się właśnie kokosanki! Niepozorne to ciasteczka, które w takich sytuacjach sprawdzają się wprost idealnie. Do ich przygotowania nie potrzeba ani wielu składników, ani dużo czasu, ani tym bardziej zaawansowanych umiejętności.
Kokosanki ciasteczka robi się w mniej niż dziesięć minut, a piecze je w zaledwie kwadrans. Dzięki temu stanowią tak dobre rozwiązanie, kiedy musisz przyrządzić coś z niczego. Wystarczy chwila, żeby cieszyć się lekkim, słodkim i bardzo uniwersalnym przysmakiem, który będzie pasował bez względu na okazję. Niespodziewane spotkanie ze znajomymi? Zaserwuj kokosanki! Przepis na mojej stronie zaskoczy Cię subtelnym połączeniem prostoty i finezji, dzięki któremu goście cały wieczór będą zajadali się tym niepozornym przysmakiem.
Komentarze
Witam czy może być zwykły cukier, akurat nie mam drobnego?
Witam, ale w przepisie nigdzie nie widzę żadnej wzmianki o drobnym cukrze… Użyłam zwykły biały 🙂
Bardzo lubie ciasta kokosowe dziękuje