Kokosanki przepis

4.5/5 (249 ocen)

Ilość porcji

16-20

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 15 min pieczenia

Kokosanki przepis

Opis przepisu

Przed Wami kokosanki przepis doskonały! Te proste ciasteczka na bazie białek smakują wybornie. Z zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku mięciutkie. Kokosanki to super deser do kawusi, który znika w oka mgnieniu.

Przepis na kokosanki

Ten przepis na kokosanki znam już od bardzo dawna i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawił się na blogu. Nie jadłam ich bardzo dawno, a czasem warto wrócić do sprawdzonych “klasyków” (takim zapomnianym przeze mnie wypiekiem jest między innymi sernik rosa czy rogaliki kruche – tylko z trzech składników). Kokosanki z białek można przygotować w bardzo szybkim czasie. To super deser w momencie gdy zalegają Ci w lodówce białka (np. po zrobieniu pączków czy uniwersalnego budyniu waniliowego).

Kokosanki

Domowe kokosanki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Jednak nie polecałabym ich trzymać dłużej niż tydzień. Jeśli szukasz innych deserów na bazie białek to koniecznie wypróbuj mini pavlovą lub bezę z kremem. Oba przepisy z pewnością Ci posmakują.

Przepis na: Kokosanki przepis

Składniki:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 220 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
Wyślij emailem

Przepis na: Kokosanki przepis - przepis krok po kroku


Krok 1

beza

Do małego garnka wkładamy masło (50 g) i je rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy będzie rozpuszczone to wsypujemy wiórki kokosowe (220 g), zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możecie nawet na chwilę wstawić garnek do lodówki).


Krok 2

beza

W tym czasie białka (3 szt z jajek w rozmiarze M) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy wraz z malutką szczyptą soli przez około 3 minuty na wysokich obrotach miksera. Gdy białka zaczną się robić sztywne, wtedy dodajemy stopniowo po łyżce cukru białego (łącznie 150 g). Ubijamy przez 6-7 minut aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące.


Krok 3

przepis na kokosanki

Delikatnie wsypujemy do białek wiórki kokosowe i mieszamy powolutku za pomocą łyżki.


Krok 4

kokosanki

Masę kokosową nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej za pomocą łyżki w odstępach. Masa będzie dosyć klejąca i ciężko będzie uformować idealne kulki (można je lekko formować łyżeczką, ale nie polecam za mocno naciskać masy). Pieczemy przez 15-17 minut w temp. 180 stopni (pod koniec czasu sprawdź kolor kokosanek, mają być tylko delikatnie rumiane).


Kokosanki przepis

Kokosanki przepis

Kokosanki przepis

Kokosanki przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 249

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mayryśa
Mayryśa
2 lat temu

Bardzo lubie ciasta kokosowe dziękuje

Kokosanki

Często jest tak, że zalegają mi białka po zrobieniu wypieków z użyciem samych żółtek. Wtedy najczęściej odstawiam je do lodówki i tam czekają na swoją kolej. Jeżeli mam nadmiar samych białek to najczęściej przygotowuję mini pavlovą lub bezę z kremem. Uwielbiam te bezowe desery. Kokosanki to fajna alternatywa i sposób na użycie zalegających białek. Wychodzą w środku mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące i kruche. Domowe kokosanki są przepyszne i znikają z talerzy w okamgnieniu. Tylko jak zrobić kokosanki? Przepis na nie jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Ciasteczka kokosanki są idealne do popołudniowej kawusi. Składniki na nie są tanie i praktycznie zawsze mam je w swojej kuchni.

Przepis na kokosanki

Mój przepis na kokosanki dokładnie opisałam krok po kroku, dzięki czemu nie powinieneś mieć problemu z ich przygotowaniem. To takie proste, a takie pyszne! Kokosanka cieszy się u mnie ogromną popularnością i jestem ciekawa ile z Was ją do tej pory piekła… Mój mąż ostatnio je jadł po raz pierwszy, a u mnie w domu rodzinnym przygotowywało się kokosanki ciastka dosyć często. Jestem pewna, że i Wam posmakują!

Ciastka kokosanki to bowiem bardzo lekki i uniwersalny przysmak, który nadaje się idealnie jako deser czy dodatek do kawy. Ich przygotowanie zajmuje łącznie zaledwie 25 minut, a ze względu na minimalną liczbę składników poradzi sobie z nimi naprawdę każdy. Masz ochotę na pyszne kokosanki? Przepis dostępny na mojej stronie pokaże Ci, jak przyrządzić je szybko z najprostszych produktów, które z pewnością już macie w swojej kuchni.

Kokosanki z białek

Domowe kokosanki z białek można przez kilka dni spokojnie trzymać w szczelnym pojemniku. Jednak najbardziej chrupiące są w dniu pieczenia. Prawdziwe kokosanki są na bazie białek, wiórków kokosowych, cukru. Ja zwykle dodaję jeszcze roztopione masło i w takiej wersji mi smakują najbardziej. Koniecznie wypróbuj moje kokosanki z białek! Do ich przygotowania potrzebne będą tylko białka jaj, masło, cukier i wiórki kokosowe.

To ciasteczka bezglutenowe i wegetariańskie, więc bez problemu mogą sięgać po nie osoby, dla których jest to ważne. W przeciwieństwie do innych ciasteczek i słodkości, kokosanki nie zawierają też nadmiaru kalorii. Wszystko zależy oczywiście od proporcji i ilości użytych składników (a głównie cukru i masła), ale generalnie kokosanki są ciasteczkami bardzo lekkimi, dzięki czemu można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia – szczególnie w prezentowanej tu wersji z białek.

Kokosanka – przepis na ciastka z dziecięcych lat

Dlaczego kokosanki cieszą się tak dużą popularnością? Te ciasteczka pobudzają wyobraźnię, a ich aromat i smak przenosi nas do krainy lat dzieciństwa. Chyba każdy z nas jako dzieciak zajadał się tymi słodkimi i lekkimi przysmakami, które wtedy stanowiły dla wielu rarytas. Dziś, mimo że półki sklepowe uginają się pod ciężarem najróżniejszych wymyślnych słodkości, kokosanki nadal posiadają swój niezaprzeczalny urok.

Wystarczy jeden kęs, żeby znów poczuć się jak dziecko podkradające przysmaki z kuchni babci. To słodycz, która wzbudza sentymenty i oddziałuje nie tylko na podniebienie. Z tego względu nadaje się także świetnie do przyrządzania razem z dziećmi – po to, aby pewnego dnia one również mogły cieszyć się tak pięknymi wspomnieniami. Skusisz się na kokosanki? Ciasteczka te to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów – i mała podróż w czasie!

Kokoski – przepis idealny, gdy brakuje Ci pomysłu na deser!

Czeka Cię przyjęcie i nie wiesz, co zaserwować? Nie masz czasu albo siły na upieczenie efektownego ciasta? A może goście zupełnie Cię zaskoczyli i zapowiedzieli swoje przyjście zupełnie w ostatniej chwili? Ratunkiem mogą okazać się właśnie kokosanki! Niepozorne to ciasteczka, które w takich sytuacjach sprawdzają się wprost idealnie. Do ich przygotowania nie potrzeba ani wielu składników, ani dużo czasu, ani tym bardziej zaawansowanych umiejętności.

Kokosanki ciasteczka robi się w mniej niż dziesięć minut, a piecze je w zaledwie kwadrans. Dzięki temu stanowią tak dobre rozwiązanie, kiedy musisz przyrządzić coś z niczego. Wystarczy chwila, żeby cieszyć się lekkim, słodkim i bardzo uniwersalnym przysmakiem, który będzie pasował bez względu na okazję. Niespodziewane spotkanie ze znajomymi? Zaserwuj kokosanki! Przepis na mojej stronie zaskoczy Cię subtelnym połączeniem prostoty i finezji, dzięki któremu goście cały wieczór będą zajadali się tym niepozornym przysmakiem.

RozwińZwiń