DeserySłodkości

Kokosanki przepis

Przed Wami kokosanki przepis doskonały! Te proste ciasteczka na bazie białek smakują wybornie. Z zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku mięciutkie. Kokosanki to super deser do kawusi, który znika w oka mgnieniu.

Przepis na kokosanki

Ten przepis na kokosanki znam już od bardzo dawna i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawił się na blogu. Nie jadłam ich bardzo dawno, a czasem warto wrócić do sprawdzonych “klasyków” (takim zapomnianym przeze mnie wypiekiem jest między innymi sernik rosa czy rogaliki kruche – tylko z trzech składników). Kokosanki z białek można przygotować w bardzo szybkim czasie. To super deser w momencie gdy zalegają Ci w lodówce białka (np. po zrobieniu pączków czy uniwersalnego budyniu waniliowego).

Kokosanki

Domowe kokosanki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Jednak nie polecałabym ich trzymać dłużej niż tydzień. Jeśli szukasz innych deserów na bazie białek to koniecznie wypróbuj mini pavlovą lub bezę z kremem. Oba przepisy z pewnością Ci posmakują.

Przepis na: Kokosanki przepis

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 25 min

 Liczba porcji: 16-20 szt

Składniki:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • 220g wiórków kokosowych
  • 50g masła

Kokosanki przepis:

beza
Krok 1 

Do małego garnka wkładamy masło (50g) i je rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy będzie rozpuszczone to wsypujemy wiórki kokosowe (220g), zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możecie nawet na chwilę wstawić garnek do lodówki).


beza
Krok 2 

W tym czasie białka (3 szt z jajek w rozmiarze M) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy wraz z malutką szczyptą soli przez około 3 minuty na wysokich obrotach miksera. Gdy białka zaczną się robić sztywne, wtedy dodajemy stopniowo po łyżce cukru białego (łącznie 150g). Ubijamy przez 6-7 minut aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące.


przepis na kokosanki
Krok 3 

Delikatnie wsypujemy do białek wiórki kokosowe i mieszamy powolutku za pomocą łyżki.


kokosanki
Krok 4 

Masę kokosową nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej za pomocą łyżki w odstępach. Masa będzie dosyć klejąca i ciężko będzie uformować idealne kulki (można je lekko formować łyżeczką, ale nie polecam za mocno naciskać masy). Pieczemy przez 15-17 minut w temp. 180 stopni (pod koniec czasu sprawdź kolor kokosanek, mają być tylko delikatnie rumiane).


Kokosanki przepis

Kokosanki przepis

Kokosanki przepis

Kokosanki przepis

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 161

Oceń ten post jako pierwszy!

Kokosanki

Często jest tak, że zalegają mi białka, po zrobieniu wypieków z użyciem samych żółtek. Wtedy najczęściej odstawiam je do lodówki i tam czekają na swoją kolej. Jeżeli mam nadmiar samych białek to najczęściej przygotowuję mini pavlovą lub bezę z kremem. Uwielbiam te bezowe desery. Kokosanki to fajna alternatywa i sposób na użycie zalegających białek. Wychodzą w środku mięciutkie, a na zewnątrz chrupiące i kruche. Domowe kokosanki są przepyszne i znikają z talerzy w oka mgnieniu. Tylko jak zrobić kokosanki? Przepis na nie jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Ciasteczka kokosanki są idealne na popołudniowej kawusi. Składniki na nie są tanie i praktycznie zawsze mam je w swojej kuchni.

Przepis na kokosanki

Mój przepis na kokosanki dokładnie opisałam krok po kroku dzięki czemu nie powinniście mieć problemu z ich przygotowaniem. To takie proste, a takie pyszne! Kokosanka cieszy się u mnie ogromną popularnością i jestem ciekawa ile z Was ją do tej pory piekła…. Mój mąż ostatnio je jadł po raz pierwszy, a u mnie w domu rodzinnym przygotowywało się kokosanki ciastka dosyć często. Jestem pewna, że i Wam posmakują!

Kokosanki z białek

Domowe kokosanki z białek można przez kilka dni spokojnie trzymać w szczelnym pojemniku. Jednak najbardziej chrupiące są w dniu pieczenia. Prawdziwe kokosanki są na bazie białek, wiórków kokosowych, cukru. Ja zwykle dodaję jeszcze roztopione masło i w takiej wersji mi smakują najbardziej. Koniecznie wypróbujcie moje kokosanki z białek.

Back to top button