
Przed Wami kokosanki – przepis doskonały! Te proste ciasteczka na bazie białek smakują wybornie. Z zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku mięciutkie. Kokosanki to super deser do kawusi, który znika w oka mgnieniu.
Przepis na kokosanki
Ten przepis na kokosanki znam już od bardzo dawna i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawił się na blogu. Nie jadłam ich bardzo dawno, a czasem warto wrócić do sprawdzonych “klasyków” (takim zapomnianym przeze mnie wypiekiem jest między innymi sernik rosa czy rogaliki kruche – tylko z trzech składników). Kokosanki z białek można przygotować w bardzo szybkim czasie. To super deser w momencie gdy zalegają Ci w lodówce białka (np. po zrobieniu pączków czy uniwersalnego budyniu waniliowego).
Kokosanki
Domowe kokosanki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Jednak nie polecałabym ich trzymać dłużej niż tydzień. Jeśli szukasz innych deserów na bazie białek to koniecznie wypróbuj mini pavlovą lub bezę z kremem. Oba przepisy z pewnością Ci posmakują.
Przepis na: Kokosanki przepis
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 16-20 szt
Składniki:
- 3 białka
- 150 g cukru
- 220 g wiórków kokosowych
- 50g masła
Kokosanki przepis:
Do małego garnka wkładamy masło (50 g) i je rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy będzie rozpuszczone to wsypujemy wiórki kokosowe (220 g), zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (możecie nawet na chwilę wstawić garnek do lodówki).
W tym czasie białka (3 szt z jajek w rozmiarze M) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy wraz z malutką szczyptą soli przez około 3 minuty na wysokich obrotach miksera. Gdy białka zaczną się robić sztywne, wtedy dodajemy stopniowo po łyżce cukru białego (łącznie 150 g). Ubijamy przez 6-7 minut aż białka będą idealnie sztywne i błyszczące.
Delikatnie wsypujemy do białek wiórki kokosowe i mieszamy powolutku za pomocą łyżki.
Masę kokosową nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej za pomocą łyżki w odstępach. Masa będzie dosyć klejąca i ciężko będzie uformować idealne kulki (można je lekko formować łyżeczką, ale nie polecam za mocno naciskać masy). Pieczemy przez 15-17 minut w temp. 180 stopni (pod koniec czasu sprawdź kolor kokosanek, mają być tylko delikatnie rumiane).
Bardzo lubie ciasta kokosowe dziękuje