Opis przepisu
Przed Wami pączki – przepis doskonały! Wychodzą mięciutkie, puchate i rozpływają się w ustach. Te pączki z domowym budyniem podbiją Twoje serce! Każdy kęs sprawia, że chce się jeść więcej i więcej…
Pączki przepis
Co roku smażę domowe pączki na Tłusty Czwartek. To dla mnie po prostu tradycja! Pamiętam moje początki gdy zamiast idealnych pączków wychodziła mi jedynie jedna wielka katastrofa… Do dziś wspominam jak w gimnazjum je robiłam po raz pierwszy i nie potrafiłam dobrać odpowiedniej temperatury do smażenia i w środku wyszły mi totalnie surowe, a na zewnątrz spalone. Jednak się nie poddałam i z każdym razem pączki wychodziły coraz lepsze w smaku.
Pączki domowe
Ten prosty przepis na pączki starałam się bardzo dokładnie opisać, dodając zdjęcia krok po kroku. Jak dla mnie są naprawdę idealnie wizualnie i w smaku… Koniecznie je wypróbuj!
Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Przepis na: Pączki przepis (z budyniem)
Składniki:
Rozczyn:
- 40 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 60 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 6 małych żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 550 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
Budyń waniliowy:
- 500 ml mleka
- 120 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Zobacz również:
Pączki przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 8
Krok 10
Smażenie pączków
Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn., że olej jest zbyt zimny.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną to szprycujemy je ulubionym kremem (przepis na budyń waniliowy poniżej) oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.
Krok 11
Domowy budyń
W tym czasie przygotowujemy domowy budyń: 400 ml mleka gotujemy w garnku na małym ogniu, w osobnym naczyniu miksujemy trzy żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (130g) oraz pozostałym mlekiem (opcjonalnie dla podkreślenia smaku i utrzymania konsystencji można dosypać 1 łyżeczkę sypkiego budyniu). Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy (jak np. do rurek), a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pączki.
Komentarze
Pączki wyszły bardzo dobre, piekłam pierwszy raz i byłam z siebie dumna że się udały, nie nasiąknęły tłuszczem i równo wyrosły
Dziękuję za przepis!💗
Super, cieszę się bardzo 🙂
Paczki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą świetne. Budyń pyszny. Przecinam paczka na pół i wtedy nakładam budyń:)
Wyglądają świetnie 🙂
Pączki rewelacja 🥰u mnie zamiast budyniu marmolada 😋
Piękne pączusie 🙂
A czy nadzienie do paczkow lepiej podawac jako sam budyn czy krem budyniowy z maslem?
Zależy co kto lubi. Osobiście to chyba bardziej smakuje mi w formie kremu budyniowego z masłem 🙂
Moje pierwsze w życiu pączki – wyszły idealne…czekolada, krówka i budyń…budyń z tego przepisu to sztos…Mega polecam…
Temp oleju kontrolowałam patyczkiem do szaszłyków.
Wyglądają genialnie! Aż bym zjadła :p
Wyglądają genialnie!
Gdyby moje pierwsze tak wyglądały… 😛 Jestem po wielkim wrażeniem!
Czy budyn mogę zrobić dzien lub dwa przed zrobieniem paczkow?
Najlepiej dzień wcześniej 🙂
Dziekuje bardzo 🙂. Moja babcia zawsze robiła jak dzieckiem bylam paczki ręczne ciasto ubijala. W jeden dzień to około 400 sztuk 😋
No to hurtowo leciała babcia 🙂 Super!
Mam pytanie czy można zarobić ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na noc, smażyć rano.
I jeszcze ile minut z każdej strony Pani smaży.
W przypadku innych wypieków drożdżowych to robiłam tak kilkukrotnie, że zostawiałam ciasto na noc, ale w przypadku pączków nigdy. Ono jest bardziej luźne niż tradycyjne drożdżowe i nie wiem jak takie długie zostawienie w misce to dobry pomysł…
Nie mierzyłam nigdy czasu smażenia z każdej strony 🙁 Trzeba smażyć tak długo, aby doprowadzić do koloru jaki jest np. u mnie na zdjęciach i jest to tak szczerze kwestia wyczucia, która będzie już po kilku pierwszych pączkach 🙂
Czy można pominąć w przepisie 2 łyżki spirytusu (wódki) ? Nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta?
A można zamiast spirytusu dać wódkę ?
Nawet w składnikach o tym napisałam, że to lub to 🙂
Wpłynie. Dodaje się alkohol po to, aby ciasto nie wchłaniało dużo tłuszczu podczas smażenia 🙂
Dobry wieczór,
Czy jeżeli chce zrobić podwójną porcję to wystarczy, że wszędzie pomnize x 2 składniki?
Pozdrawiam
Tak, wszystko razy dwa 🙂
Mozna dac drozdze sushone? i Co mozna zastapic cukier waniliowy?
Można, to przecież też drożdże do wypieków tylko w innej formie.. 🙂 Niczym nie da się zastąpić cukru waniliowego, po prostu trzeba pominąc.
Pączki przepyszne, mięciutkie w środku, ciasto dobrze wyrośnięte, wszystkim domownikom bardzo smakowały i znikały w mgnieniu oka. Już nie mogę się doczekać następnej okazji, żeby je zrobić.
Bardzo się cieszę, że pączusie wyszły i smakowały rodzince ❤️
Pączki cudowne, szybciej znikły niż się pojawiły, delikatne i puchate, bardzo proste w wykonaniu, poprostu przepyszne ❤️
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️ Pozdrawiam!
Rzadko kiedy cokolwiek komentuję ale w tym przypadku muszę. Z ciastem drożdżowym nie lubimy się bardzo, mimo to uparłam się i postanowiłam zrobić pierwszy raz w swoim życiu pączki. Czytałam kilka/ kilkanaście przepisów, zdecydowałam się właśnie na ten i co? Efekt zamieszczam na zdjęciu poniżej. Pączki wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i lekkie ciasto rozpływające się w ustach. U mnie pączki w dwóch wersjach: z różą, lukrem i skórką pomarańczową a także creme patissiere, biała czekolada i maliny. Domownicy zachwyceni, ja też no i w końcu nie bolą nas brzuszki, bo żadnej chemii w nich nie ma. Dziękuję za ten przepis, będę wracać!
Wow, wyszły naprawdę idealne! ❤️❤️ Chyba nawet ładniejsze niż moje 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🥰 Dziękuję za piękne zdjęcie i życzę smacznego!
Czy mozna dac np. Dzem zamiast budyniu
Oczywiście, można je nadziać czym tylko się chce 🙂
Najlepszy przepis na pączki 🙂 robione już kilka razy
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🤗
Można zrobić z budyniem kokosowym?
Tak jak najbardziej 🙂
Super przepis 🙂 paczki są mięciutkie i pyszne. 🙂
Bardzo lubię pani przepisy.
Przepis świetny! Lepszych pączków nie jadłam. Są bardzo puchate, rozpływają się z ustach. Dziekuje.
Najpyszniejsze paczki jakie kiedykolwiek jadłam, nie mogłam nadążyć ze smażeniem, bo na bieżąco były zjadane.
Najlepsze pączki jakie jadłam! Wychodzą puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach (nie żartuję). Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie użyłam mąki luksusowej lubella polecanej do pączków i ciast drożdżowych, myślę, że ona też dużo wpłynęła na smak i konsystencje pączków. Jedyna rzecz, którą zmieniłam to dzieliłam ciasto na pączki żeby wyszło 60g a nie 90g jeden mimo tego pączki i tak wyszły duże, według mnie mają rozmiar taki sam jak te kupione w sklepie. Przez to też wyszło mi więcej sztuk bo aż 20. Przepis gorąco polecam to były moje pierwsze w życiu robione pączki. Polecam jednak zakupić wspomniany termometr ponieważ bez niego na początku było mi ciężko uzyskać odpowiednia temperaturę i paczki za szybko się smażyły a nie były zrobione w środku, po chwili udało mi się nad tym zapanować.
Super przepis! Pierwszy raz w życiu robiłam pączki i wyszły idealnie 😀 Jest nawet obwódka 😉 Krem też przepyszny. Mąż zadowolony hihi 😉
Przepis pierwsza klasa, pączki są leciutkie i puszyste, rosną jak szalone. Udała się nawet obwódka dookoła ☺️ polecam przepis
Przepis rewelacyjny! Paczki z przepisu miękkie i puszyste! Bardzo polecam ❤️❤️