Pączki przepis (z budyniem)

4.8/5 (201 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

80 min + 20 min smażenia

Pączki przepis

Opis przepisu

Przed Wami pączki – przepis doskonały! Wychodzą mięciutkie, puchate i rozpływają się w ustach. Te pączki z domowym budyniem podbiją Twoje serce! Każdy kęs sprawia, że chce się jeść więcej i więcej…

Pączki przepis

Co roku smażę domowe pączki na Tłusty Czwartek. To dla mnie po prostu tradycja! Pamiętam moje początki gdy zamiast idealnych pączków wychodziła mi jedynie jedna wielka katastrofa… Do dziś wspominam jak w gimnazjum je robiłam po raz pierwszy i nie potrafiłam dobrać odpowiedniej temperatury do smażenia i w środku wyszły mi totalnie surowe, a na zewnątrz spalone. Jednak się nie poddałam i z każdym razem pączki wychodziły coraz lepsze w smaku.

Pączki domowe

Ten prosty przepis na pączki starałam się bardzo dokładnie opisać, dodając zdjęcia krok po kroku. Jak dla mnie są naprawdę idealnie wizualnie i w smaku… Koniecznie je wypróbuj!

Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).

Przepis na: Pączki przepis (z budyniem)

Składniki:

Rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 60 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 6 małych żółtek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 550 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

Budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Pączki przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto drożdżowe

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (40 g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


Krok 2

ciasto drożdżowe

Masło (100 g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 3

ciasto drożdżowe

Do misy miksera dodajemy 6 żółtek, cukier (60 g) i cukier wanilinowy (20 g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.  


Krok 4

ciasto drożdżowe

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (550 g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, letnie mleko (150 ml) oraz spirytus (2 łyżki).


Krok 5

ciasto drożdżowe

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk).


Krok 6

pączki

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość.


Krok 7

Pączki przepis

Dzielimy je nożem na równe części (moja każda kulka ważyła 90 g).


Krok 8

Pączki przepis

Każdą część ciasta “kulamy” dłońmi formując z niego idealną kulkę. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.


Krok 9

Pączki przepis

W tym czasie kulki powinny się napuszyć.


Krok 10

Pączki przepis

Smażenie pączków

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn., że olej jest zbyt zimny.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną to szprycujemy je ulubionym kremem (przepis na budyń waniliowy poniżej) oraz posypujemy lekko cukrem pudrem. 


Krok 11

Domowy budyń

W tym czasie przygotowujemy domowy budyń: 400 ml mleka gotujemy w garnku na małym ogniu, w osobnym naczyniu miksujemy trzy żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (130g) oraz pozostałym mlekiem (opcjonalnie dla podkreślenia smaku i utrzymania konsystencji można dosypać 1 łyżeczkę sypkiego budyniu). Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy (jak np. do rurek), a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pączki. 


Pączki przepis

Pączki przepis

Pączki przepis

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 201

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
23 dni temu

Paczki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą świetne. Budyń pyszny. Przecinam paczka na pół i wtedy nakładam budyń:)

Screenshot_2024-04-02-20-31-30-131_com.google.android.apps_.photos
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Pączki rewelacja 🥰u mnie zamiast budyniu marmolada 😋

IMG20240208161124
Sara
Sara
2 miesięcy temu

A czy nadzienie do paczkow lepiej podawac jako sam budyn czy krem budyniowy z maslem?

ANETA
ANETA
2 miesięcy temu

Moje pierwsze w życiu pączki – wyszły idealne…czekolada, krówka i budyń…budyń z tego przepisu to sztos…Mega polecam…
Temp oleju kontrolowałam patyczkiem do szaszłyków.

1000008794
Tala
Tala
1 miesiąc temu
Reply to  ANETA

Wyglądają genialnie! Aż bym zjadła :p

Tala
Tala
1 miesiąc temu
Reply to  ANETA

Wyglądają genialnie!

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Czy budyn mogę zrobić dzien lub dwa przed zrobieniem paczkow?

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Dziekuje bardzo 🙂. Moja babcia zawsze robiła jak dzieckiem bylam paczki ręczne ciasto ubijala. W jeden dzień to około 400 sztuk 😋

Aneta
Aneta
2 miesięcy temu

Mam pytanie czy można zarobić ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na noc, smażyć rano.
I jeszcze ile minut z każdej strony Pani smaży.

Ola
Ola
3 miesięcy temu

Czy można pominąć w przepisie 2 łyżki spirytusu (wódki) ? Nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta?

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu
Reply to  Ola

A można zamiast spirytusu dać wódkę ?

Mariusz
Mariusz
3 miesięcy temu

Dobry wieczór,
Czy jeżeli chce zrobić podwójną porcję to wystarczy, że wszędzie pomnize x 2 składniki?

Pozdrawiam

Hania
Hania
5 miesięcy temu

Mozna dac drozdze sushone? i Co mozna zastapic cukier waniliowy?

Kinga
Kinga
1 rok temu

Pączki przepyszne, mięciutkie w środku, ciasto dobrze wyrośnięte, wszystkim domownikom bardzo smakowały i znikały w mgnieniu oka. Już nie mogę się doczekać następnej okazji, żeby je zrobić.

Magda
Magda
1 rok temu

Pączki cudowne, szybciej znikły niż się pojawiły, delikatne i puchate, bardzo proste w wykonaniu, poprostu przepyszne ❤️

Paulina
Paulina
1 rok temu

Rzadko kiedy cokolwiek komentuję ale w tym przypadku muszę. Z ciastem drożdżowym nie lubimy się bardzo, mimo to uparłam się i postanowiłam zrobić pierwszy raz w swoim życiu pączki. Czytałam kilka/ kilkanaście przepisów, zdecydowałam się właśnie na ten i co? Efekt zamieszczam na zdjęciu poniżej. Pączki wyszły idealne. Mięciutkie, puszyste i lekkie ciasto rozpływające się w ustach. U mnie pączki w dwóch wersjach: z różą, lukrem i skórką pomarańczową a także creme patissiere, biała czekolada i maliny. Domownicy zachwyceni, ja też no i w końcu nie bolą nas brzuszki, bo żadnej chemii w nich nie ma. Dziękuję za ten przepis, będę wracać!

inbound1800010483094742133.jpg
Jolka
Jolka
1 rok temu

Czy mozna dac np. Dzem zamiast budyniu

Monika
Monika
1 rok temu

Najlepszy przepis na pączki 🙂 robione już kilka razy

Kinga Gałecka
Kinga Gałecka
1 rok temu

Można zrobić z budyniem kokosowym?

Renaa
Renaa
3 lat temu

Super przepis 🙂 paczki są mięciutkie i pyszne. 🙂
Bardzo lubię pani przepisy.

Bogusia
Bogusia
3 lat temu

Przepis świetny! Lepszych pączków nie jadłam. Są bardzo puchate, rozpływają się z ustach. Dziekuje.

Izabella
Izabella
3 lat temu

Najpyszniejsze paczki jakie kiedykolwiek jadłam, nie mogłam nadążyć ze smażeniem, bo na bieżąco były zjadane.

Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu

Najlepsze pączki jakie jadłam! Wychodzą puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach (nie żartuję). Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie użyłam mąki luksusowej lubella polecanej do pączków i ciast drożdżowych, myślę, że ona też dużo wpłynęła na smak i konsystencje pączków. Jedyna rzecz, którą zmieniłam to dzieliłam ciasto na pączki żeby wyszło 60g a nie 90g jeden mimo tego pączki i tak wyszły duże, według mnie mają rozmiar taki sam jak te kupione w sklepie. Przez to też wyszło mi więcej sztuk bo aż 20. Przepis gorąco polecam to były moje pierwsze w życiu robione pączki. Polecam jednak zakupić wspomniany termometr ponieważ bez niego na początku było mi ciężko uzyskać odpowiednia temperaturę i paczki za szybko się smażyły a nie były zrobione w środku, po chwili udało mi się nad tym zapanować.

Hanka T
Hanka T
3 lat temu

Super przepis! Pierwszy raz w życiu robiłam pączki i wyszły idealnie 😀 Jest nawet obwódka 😉 Krem też przepyszny. Mąż zadowolony hihi 😉

Kasia
Kasia
3 lat temu

Przepis pierwsza klasa, pączki są leciutkie i puszyste, rosną jak szalone. Udała się nawet obwódka dookoła ☺️ polecam przepis

Paulina
Paulina
3 lat temu

Przepis rewelacyjny! Paczki z przepisu miękkie i puszyste! Bardzo polecam ❤️❤️