Ciasta drożdżoweSłodkościTłusty czwartek

Pączki przepis (z budyniem)

Przed Wami pączki – przepis doskonały! Wychodzą mięciutkie, puchate i rozpływają się w ustach. Te pączki z domowym budyniem podbiją Twoje serce! Każdy kęs sprawia, że chce się jeść więcej i więcej…

Pączki przepis

Co roku smażę domowe pączki na Tłusty Czwartek. To dla mnie po prostu tradycja! Pamiętam moje początki gdy zamiast idealnych pączków wychodziła mi jedynie jedna wielka katastrofa… Do dziś wspominam jak w gimnazjum je robiłam po raz pierwszy i nie potrafiłam dobrać odpowiedniej temperatury do smażenia i w środku wyszły mi totalnie surowe, a na zewnątrz spalone. Jednak się nie poddałam i z każdym razem pączki wychodziły coraz lepsze w smaku.

Pączki domowe

Ten prosty przepis na pączki starałam się bardzo dokładnie opisać, dodając zdjęcia krok po kroku. Jak dla mnie są naprawdę idealnie wizualnie i w smaku… Koniecznie je wypróbuj!

Jeśli nie masz pomysłu co przygotować z okazji zbliżającego się święta to zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek(klik>>).

Przepis na: Pączki przepis (z budyniem)

 Przygotowanie: 80 min  Smażenie: 20 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 14-16 (w zależności od wielkości pączków)

Składniki:

Rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 60g cukru
  • 20g cukru wanilinowego
  • 6 małych żółtek
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 550g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki

Budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 żółtka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Pączki przepis krok po kroku:

ciasto drożdżowe
Krok 1 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (40g), dodajemy cukier (2 łyżki), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.


ciasto drożdżowe
Krok 2 

Masło (100g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.


ciasto drożdżowe
Krok 3 

Do misy miksera dodajemy 6 żółtek, cukier (60g) i cukier wanilinowy (20g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.  


ciasto drożdżowe
Krok 4 

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (550g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, letnie mleko (200 ml) oraz spirytus (2 łyżki). 


ciasto drożdżowe
Krok 5 

Hakiem wyrabiamy gładkie, troszkę rzadsze ciasto niż tradycyjne drożdżowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę czasu. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno być bardzo lekkie i puchate (nie klejące się do rąk).


pączki
Krok 6

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość.


Pączki przepis
Krok 7

Dzielimy je nożem na równe części (moja każda kulka ważyła 90g).


Pączki przepis
Krok 8

Każdą część ciasta “kulamy” dłońmi formując z niego idealną kulkę. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut, aby jeszcze podrosły.


Pączki przepis
Krok 9

W tym czasie kulki powinny się napuszyć.


Pączki przepis
Krok 10

Smażenie pączków

Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej – powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Długość jego smażenia zależy od wielkości pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną to szprycujemy je ulubionym kremem (przepis na budyń waniliowy poniżej) oraz posypujemy lekko cukrem pudrem. 


Krok 11

Domowy budyń

W tym czasie przygotowujemy domowy budyń: 400 ml mleka gotujemy w garnku na małym ogniu, w osobnym naczyniu miksujemy trzy żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką (130g) oraz pozostałym mlekiem (opcjonalnie dla podkreślenia smaku i utrzymania konsystencji można dosypać 1 łyżeczkę sypkiego budyniu). Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeśli chcesz uzyskać krem budyniowy (jak np. do rurek), a nie zwykły budyń to wystarczy dodać masło w następujący sposób: Miękkie masło (100g) ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pączki. 


Pączki przepis

Pączki przepis

Pączki przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 59

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button