
Przed Wami przepis na oponki serowe, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole na Tłusty Czwartek. Robię je co roku wraz z tradycyjnymi pączkami drożdżowymi. Te proste do zrobienia oponki serowe wychodzą mięciutkie w smaku i rozpływają się w ustach. Z przepisu wychodzi około 16 serowych słodkości (w zależności jak małe je zrobisz).
Oponki serowe
Ten przepis na oponki serowe nie powinien nikomu sprawić trudności. Oponki z dodatkiem twarogu (może być chudy lub półtłusty) smażymy na oleju (ja korzystam z roślinnego np. rzepakowego) na średniej mocy palnika. To bardzo ważne, ponieważ gdy włączymy maksymalną moc grzałki, wtedy one niestety w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone, a tego chcemy uniknąć. Oponki serowe najlepiej smakują na ciepło zaraz po ich usmażeniu. Ich wierzch oblałam roztopioną czekoladą i posypałam posypką czekoladową! Są idealne na Tłusty Czwartek.
Tłusty Czwartek
Zachęcam Cię do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>). Jeśli szukasz ekspresowych pyszności to koniecznie zobacz moje chruściki budyniowe (puszyste), cytrynowe mini pączusie, pączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeżeli tylko wolisz pączki, jednak nie potrafisz zrobić tych klasycznych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone.
Przepis na: Przepis na oponki serowe
Łącznie: 25 min
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g twarogu np. półtłustego lub chudego
- 3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g cukru
- 10 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
Dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
Przepis na oponki serowe krok po kroku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na mini pączki serowe powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Do twarogu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5-2 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a na środku każdego mniejsze kółko np za pomocą kieliszka od wódki.
W mniejszym, ale wysokim garnku (ewentualnie na patelni) rozgrzewamy olej. Nasze uformowane oponki wkładamy do oleju (tylko uważaj żeby nie zanurzyć ręki w gorącym oleju!). Smażymy na średniej mocy palnika na złoty kolor z obu stron, co chwilkę mieszając pączki żeby równomiernie były usmażone. Pączusie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawiamy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Gdy oponki przestygną, wtedy roztapiamy w kąpieli wodnej połamaną czekoladę wraz odrobiną masła. Całość mieszamy i polewamy nią oponki. Opcjonalnie posypujemy także posypką czekoladową. Gotowe!