Opis przepisu
Chruściki to świetny i dosyć szybki do zrobienia wypiek na Tłusty Czwartek. A do tego jakie pyszne!!! Tym razem nie są to zwykłe chrusty, tylko z dodatkiem odrobiny budyniu waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią, dzięki czemu mają taki piękny aromat i waniliowy smak. Te puchate chruściki są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych! Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).
Przepis na faworki
Moje chruściki wychodzą puszyste, mięciutkie i ciężko się od nich oderwać. W porównaniu do klasycznych pączków (przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego sprawdzonego przepisu na pączki wraz z filmikiem instruktażowym), to są dużo mniej pracochłonne i szybsze do zrobienia. Ten przepis na faworki powinien wyjść każdemu!
Tłusty Czwartek
Jeśli szukasz sprawdzonych i szybkich do przygotowania przepisów na Tłusty Czwartek to koniecznie odwiedź moje cytrynowe mini pączusie, pączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeśli wolisz pączki, jednak nie potrafisz zrobić tych klasycznych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone.
Przepis na: Chruściki budyniowe – puszyste!
Składniki:
- 6 żółtek
- ok. 340 g mąki pszennej
- 200 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
- 1 litr oleju
Zobacz również:
Chruściki budyniowe – puszyste! - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Przygotowane faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
Krok 3
Po przestudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Faworki najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, w dniu smażenia, a ewentualnie na drugi dzień. Nie polecam ich smażyć z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Smacznego!
Komentarze