Chruściki budyniowe – puszyste!

4.6/5 (377 ocen)

Ilość porcji

50

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 20 min smażenia

Chruściki budyniowe - faworki przepis

Opis przepisu

Chruściki to świetny i dosyć szybki do zrobienia wypiek na Tłusty Czwartek. A do tego jakie pyszne!!! Tym razem nie są to zwykłe chrusty, tylko z dodatkiem odrobiny budyniu waniliowego i cukru z prawdziwą wanilią, dzięki czemu mają taki piękny aromat i waniliowy smak. Te puchate chruściki są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych! Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu z propozycjami na Tłusty Czwartek (klik>>).

Przepis na faworki

Moje chruściki wychodzą puszyste, mięciutkie i ciężko się od nich oderwać. W porównaniu do klasycznych pączków (przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego sprawdzonego przepisu na pączki wraz z filmikiem instruktażowym), to są dużo mniej pracochłonne i szybsze do zrobienia. Ten przepis na faworki powinien wyjść  każdemu!

Tłusty Czwartek

Jeśli szukasz sprawdzonych i szybkich do przygotowania przepisów na Tłusty Czwartek to koniecznie odwiedź  moje cytrynowe mini pączusiepączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeśli wolisz pączki, jednak nie potrafisz zrobić tych klasycznych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone.

Przepis na: Chruściki budyniowe – puszyste!

Składniki:

  • 6 żółtek
  • ok. 340 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • 1 litr oleju
Wyślij emailem

Chruściki budyniowe – puszyste! - przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na faworki

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (ok 340 g). Dodajemy żółtka (6 sztuk), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), cukier z prawdziwą wanilią lub wanilinowy (1 łyżka), śmietanę (ok. 200 g), a także sypki budyń (1 łyżka). Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie kilkukrotnie uderzamy je o blat stolnicy. Przykrywamy i chłodzimy w lodówce przez ok. 20 minut.


Krok 2

przepis na faworki

Po schłodzeniu ciasta dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Podsypujemy niewielką ilością mąki. Następnie nożem kroimy paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego robimy za pomocą noża nacięcie (jednak nie nacinamy końców). Przez nacięcia w środku przekładaj jeden koniec paska. Po przełożeniu lekko rozciągnij i wyrównaj faworka.

Przygotowane faworki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.


Krok 3

Chruściki

Na patelnię lub do mniejszego garnka wlewamy olej (ja użyłam mniejszego garnka i użyłam 0,7 l oleju roślinnego) i podgrzewamy go na średniej mocy palnika. Gdy olej będzie rozgrzany, wtedy wkładamy jeden testowy faworek i sprawdzamy temp. oleju. Jeśli szybko się zarumieni, to znaczy, że olej jest za gorący i wtedy trzeba nieco obniżyć temperaturę. Ja smażyłam na małym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony. Po ich usmażeniu przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Po przestudzeniu posypujemy je cukrem pudrem. Faworki najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, w dniu smażenia, a ewentualnie na drugi dzień. Nie polecam ich smażyć z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Smacznego!


Chruściki

Chruściki

Chruściki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 377

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Faworki

Jakie wypieki przygotowujesz samodzielnie na Tłusty Czwartek? Do tej pory co roku kupowałaś słodkości w cukierni, lecz tym razem chcesz spróbować upiec coś własnoręcznie? Dobrze się składa. Mam dla Ciebie idealny przepis na domowe faworki. Uprzedzam, że nie jest to taki klasyczny przepis, w którym rozwałkowujemy niesamowicie cienko ciasto. Te faworki są bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Naprawdę ciężko się od nich oderwać i skończyć degustację na jednej sztuce. Pamiętajcie jednak, że smażone wypieki na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach najlepiej smakują w dniu smażenia.

Faworki przepis

Domowe faworki to genialny przepis dla osób początkujących czy zaawansowanych. Bardzo lubię je przygotowywać na Tłusty Czwartek. Są puszyste, pięknie rosną na rozgrzanym oleju i to bez dodatku drożdży. Moje budyniowe faworki są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych! Muszę przyznać, że w porównaniu do tradycyjnych pączków (pączki wraz z filmikiem instruktażowym), to zdecydowanie mniej pracochłonne do zrobienia.

Chrust

Jeżeli tyko szukasz podobnych przepisów na Tłusty Czwartek to zapraszam na moje cytrynowe mini pączusiepączki z serka homogenizowanego czy mini pączusie serowe. Jeśli tylko wolisz drożdżowe, puchate pączki, a nie potrafisz zrobić tych tradycyjnych smażonych to zapraszam na moje pączki pieczone.

RozwińZwiń